Projekat Rastko - Bugarska

Autori
Jezik
Folklor
Istorija
Umetnost
O Bugarskoj
Bibliografije

Пројекат Растко : Бугарска : Уметност

Ганчо Савов

био-биографија

Ганчо Савов, књижевник, научник, публициста, преводилац. Рођен 25. октобра 1930. у граду Пернику, али његов је завичај очев родни крај град Дрјаново, где је дуго живео. Из породице је уметника (музичара, сликара и књижевника). Учио је славистику у бившој Југославији, а квалификацију добио у Пољској и бившој Чехословачкој.

Био је уредник у издавачкој кући "Наука и уметност" у Софији, а после тога дуго година је уређивао културне рубрике у дневном листу "Народна младеж", руководио и омладинским књижевним листом "Пулс". Касније радио у Одсеку за естетику Института за савремене социјалне теорије Бугарске Академије наука, а истовремено је био и научни сарадник у Институту за балканистику исте Академије.

Од 1974. до 1985. је био у политичком затвору под званичном оптужбом за велеиздају, "идеолошку диверзију" и антирежимску делатност, а у ствари ради залагања за зближавање бугарског народа са народима Југославије. Пресуда је била 18 година! После затвора све до 1989. тј. до краја комунистичког режима у Бугарској био је у изолацији и радио као обичан радник. Након судске, политичке и грађанске рехабилитације радио у неколико редакција и наставио свој научни рад у Институту за балканистику. Био у редакцијском одбору недељног листа "Балканите днес". Крајем 1994. постао главни уредник репрезентативне ревије Савеза преводилаца Бугарске за страну књижевност "Панорама", а нешто касније - Председник Савеза преводилаца.

Ванредни професор на славистичкој катедри Универзитета у Великом Трнову. Члан је организације бугарских књижевника, новинара и преводилаца, као и неколико међународних организација за културу. 2001. г. је добио награду Српског ПЕН-а за популаризацију српске књижевности у Бугарској.

Г. Савов је аутор низа радова, студија и чланака, публицистике, неколико књига и сл. о књижевностима Јужних Словена, о њиховим узајамним везама, о савременом развитку итд. Такође има више есеја, превода, сатира, песме и сл.