Projekat Rastko - Cetinje
Duhovnost
Zemlja
Elektronska biblioteka kulture i tradicije Crne Gore
Umjetnost LjudiKontakt
Povijest MapaPretragaPromjena pismaPomocNovo

Ратко Делетић

Живот игумана Мојсија Зечевића

[извор: Васојевички закон у дванаест точака, Ступови, Андријевица 1997.]

Игуман Мојсије (Мојсеј) Зечевић је рођен 1780. године у Виницкој (Беране). Умро је 1850. године и сахрањен испред манастира Ђурђеви Ступови гдје је и столовао.

Мојсије је био световни и духовни владар племена Васојевића с краја осамнаестог и почетком деветнаестог вијека. Уз Петра Првог и Петра Другог Петровића Његоша био је једна од најзначајнијих личности Црне Горе. Заједно са Светим Петром Цетињским радио је на ослобођењу црногорских племена, враћању исламизираних Срба у вјеру прађедовску. Њега је Петар Први именовао да га замјењује у "столици" док дође млади Раде Томов на пријесто. А када је дошао, Мојсије је "одлучно стао уз младог Његоша коме су оспоравали право на пријесто". Успоставио је везу између Црне Горе и Србије и помагао Карађорђев устанак. Обављао је значајне државничке и световне дужности у вријеме Петра Другог Петровића. Учинио је много на уједињењу Васојевића и других брдских племена у једну државу Црну Гору. Његово дјело наставио је Војвода Миљан Вуков Вешовић

Мојсије Зечевић је обновио "Васојевичког закона у дванаест точака" (тачака). Писао је молитве и епске пјесме које су забиљежили његови савременици, а међу њима и Сима Милутиновић Сарајлија. Преко педесетак његових епских пјесама објављено је у разним листовима и антологијама.

[ Пројекат Растко Цетиње | Промјена писма | Претраживање | Мапа пројекта | Контакт | Помоћ ]
/ Пројекат Растко Београд /