Projekat Rastko - Cetinje
Duhovnost
Zemlja
Elektronska biblioteka kulture i tradicije Crne Gore
Umjetnost LjudiKontakt
Povijest MapaPretragaPromjena pismaPomocNovo

Ratko Deletić

Život igumana Mojsija Zečevića

[izvor: Vasojevički zakon u dvanaest točaka, Stupovi, Andrijevica 1997.]

Iguman Mojsije (Mojsej) Zečević je rođen 1780. godine u Vinickoj (Berane). Umro je 1850. godine i sahranjen ispred manastira Đurđevi Stupovi gdje je i stolovao.

Mojsije je bio svetovni i duhovni vladar plemena Vasojevića s kraja osamnaestog i početkom devetnaestog vijeka. Uz Petra Prvog i Petra Drugog Petrovića Njegoša bio je jedna od najznačajnijih ličnosti Crne Gore. Zajedno sa Svetim Petrom Cetinjskim radio je na oslobođenju crnogorskih plemena, vraćanju islamiziranih Srba u vjeru prađedovsku. Njega je Petar Prvi imenovao da ga zamjenjuje u "stolici" dok dođe mladi Rade Tomov na prijesto. A kada je došao, Mojsije je "odlučno stao uz mladog Njegoša kome su osporavali pravo na prijesto". Uspostavio je vezu između Crne Gore i Srbije i pomagao Karađorđev ustanak. Obavljao je značajne državničke i svetovne dužnosti u vrijeme Petra Drugog Petrovića. Učinio je mnogo na ujedinjenju Vasojevića i drugih brdskih plemena u jednu državu Crnu Goru. Njegovo djelo nastavio je Vojvoda Miljan Vukov Vešović

Mojsije Zečević je obnovio "Vasojevičkog zakona u dvanaest točaka" (tačaka). Pisao je molitve i epske pjesme koje su zabilježili njegovi savremenici, a među njima i Sima Milutinović Sarajlija. Preko pedesetak njegovih epskih pjesama objavljeno je u raznim listovima i antologijama.

[ Projekat Rastko Cetinje | Promjena pisma | Pretraživanje | Mapa projekta | Kontakt | Pomoć ]
/ Projekat Rastko Beograd /