.  
.  
.  
.
PRAVOSLAVNA
SRPSKA 
 EPARHIJA
TEMIŠVARSKA
U RUMUNIJI
.
    
 matična str. 
 sadržaj
 istorija
 manastiri 
 crkve
 književnost 
 izložba
 veze
   pošta
.
 rumunski
 engleski
 
 
  
 .
.
SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U RUMUNIJI
  
  
    
    
  Gad

     Naziv mesta: Gad (zvanični naziv: Gad) 
     Stanovništvo: 225 stanovnika, od čega 70 Srba (31,11%) 
     Administrativni položaj: Selo u okviru opštine Čakova (Ciacova) u Timiškoj županiji 
     Geografski položaj: Mesto leži u Tamiškoj ravnici, 43 km jugo-zaoadno od Temišvara, na levoj obali Tamiša. Kroz naselje protiče rukavac Tamiškog mrtvelja. 
     Veze: Kolskim putem iz Gada se putuje u Rudnu, odakle postoji železnička pruga i asfaltni put za Temišvar. Takođe je samo kolskim putem naselje povezano sa sedištem opštine.  
     Adresa crkve: 1940 Gad, nr. 236, judeţul Timiş, România 
     Hram crkve: Sveti arhanđeo Mihail (Aranđelovdan) 
     Autor ikonostasa: Slikar Simion Bančila (Simion Băncilă) 
     Tematski sadržaj ikonostasa: Stare prestone ikone zografa Nedeljka Popovića skinute su i prenete u Zbirku Vladičanskog dvora u Temišvaru, a prilikom izrade novoga ikonostasa, zbog nedostatka sredstava, crkva je ostala bez prestonih ikona. Carske dveri su starodrevne, ukusno rezbarene i oslikane ikonom Blagovesti i portretima evanđelista; bočne su takođe stare, sa izdašnijom rezbom i ikonama Svetoga Nikole, odnosno Svetoga Jovana Krstitelja; iznad dveri - niz sitnih scena: Arhijerej, Usekovanje, Kain ubija Avelja, Tajna večera, Žrtva Avramova, Neopalima kupina, Tablice Zakona; praznične ikone - Rođenje, Krštenje, Vaskrsenje, Vaznesenje Hristovo, Silazak Svetoga Duha, Preobraženje Hristovo; centralna ikona - Sveta Trojica; u luku - tematski sklop Raspeća i ikone Svetih apostola. 
     Autor zidnog slikarstva: Nema zidnog slikarstva. 
     Drugi poznati umetnici:  Nedeljko Popović slikao je pređašnji ikonostas; Danilo Čolaković iz Srpskog Semartona autor je pojedinačnih, a Vasa Pomorišac iz Modoša celivajućih ikona. 
     Kratak istorijat gradnje i obnove: Selo i mesni sveštenik pomenuti su 1333. godine. Kroz selo su prošli  pećki kaluđeri, sakupljajući milostinju 1660. i 1666, ali paroha nisu zapisali, nego se on javlja tek u dokumentu iz 1767. godine. O crkvi postoji podatak da je zidana 1777; značajnija opravka izvedena je 1859. godine; početkom našega veka bila je trošna. Prilozi za opravku sakupljani su po celoj eparhiji počev od 1931, a radovi su izvedeni 1934-1935. godine: zgrada je ostavljena na starim temeljima, zidovi su podignuti za 1 m, a toranj - za čitava 2,5 m, zatvoreno je predvorje pod tornjem, napravljen nov ikonostas stolarske izrade, sa jednostavnim, diskretno dodatim rezbarenim ukrasima; ikone je slikao Simion Bančila (Simion Băncilă).  
     Sadašnje stanje crkvenog objekta: Zgrada je sada u zadovoljavajućem stanju, jednostavna, u obliku lađe, sa lučnom oltarskom apsidom; toranj je izvan lađe, na stubovima priljubljenim uz zapadnu fasadu.  
     Značajne pokretne umetničke vrednosti i kulturno-istorijske znamenitosti: U tornju su smeštena tri zvona. Najstarije bogoslužbene knjige većinom su iz XVIII i XIX veka.  
     Nad zapadnim vratima istavljene su dve mermerne ploče sa imenima Srba meštana koji su bili žrtve svetskih ratova. 
     Proslavljanje hramovne slave prenosi se na praznik Silaska Svetoga Duha. 
     Sveštenik: Paroha nema, nego je mesto kao filijala pridodato susednoj parohiji Rudni. Bogosluženja se održavaju povremeno i po potrebi.  
     Ostale crkve u mestu: Pravoslavna rumunska crkva 
   
   

       Autor: Stevan BUGARSKI
 
 
.  
.  
.  
 

    
 All contents copyright © 1999. All rights reserved.