Projekat Rastko / Projekti Rastko - Skadar / Shkoder  
Biblioteka slovena u Albaniji i albansko-slovenskih kulturnih veza

Autori
Jezik
Folklor
Istorija
Umetnost
Prevodi
O Albaniji
Bibliografija
Linkovi
 


26. februara 2002. otvara se elektronska biblioteka naunih i kulturnih dela

PROJEKAT RASTKO - SKADAR
Biblioteka Slovena u Albaniji
i albansko-slovenskih kulturnih veza

PROJEKTI RASTKO - SHKODR
Biblioteka pr sllave n Shqipri
dhe pr lidhje kulturore sllavo-shqiptare

Pitanje albansko-slovenskih odnosa je nesumnjivo jedno od najteih u itavoj Jugoistonoj Evropi, a opet ni u jedno pitanje nije uloeno tako malo dobronamernog truda da se sva sloenost ovih odnosa barem nauno razjasni, sa svim svojim tekim ili lepim injenicama, ako ve ne moe da se brzo i pravedno rei na zadovoljstvo obe strane. Takvo stanje je oigledna podloga za buduu venu spiralu nasilja. Iz tih razloga "Projekat Rastko" otvara svoju novu biblioteku koja ima vie ciljeva: 1) objavljivanje etnografskih i istorijskih materijala o slovenskoj manjini u Albaniji, 2) istraivanje albansko-slovenskih veza, 3) popularizacija albanske kulture kod srpske publike, 4) popularizacija srpske kulture kod albanske publike. Krajem godine "Projekat Rastko" planira nauni skup preko Interneta, gde bi naunici - prvenstveno iz Albanije, Jugoslavije, Makedonije, Grke i Bugarske - mogli da objave najnovija istraivanja uz mogunost neposrednog dijaloga ili naune polemike.

Zahvaljujemo se saradnicima i institucijama na Balkanu i irom Evrope za svu pomo u prvoj fazi ovog osetljivog, ali neophodnog poduhvata. Poduhvata koji je za svoj simbol uzeo zajedniki srpsko-albanski narodni motiv o uziivanju ivog stvora u zidine, sa punom sveu znaenja ove teke simbolike za sve nas koji delimo ovaj prostor.

26. 02. 2002.

Uprava matinog "Projekta Rastko"


Uskoro
integralno elektronsko izdanje

ivot i obiaji Arbanasa

Napisao vojvoda
Marko Miljanov

Uskoro
integralno elektronsko izdanje

Vanja Stanii

Srpsko-albanski jeziki odnosi

Srpska akademija nauka i umetnosti
Balkanoloki institut
Beograd 1995.


Albanske junake pesme

U izboru i prevodu
Dragutina Miovia


Parse error: syntax error, unexpected '=' in /home/rastko/public_html/rastko.rs/rastko-al/tpl/main-foot.lat.php on line 7