Pomoc Promena pisma Pretraga Mapa Projekat Rastko - Boka
Zemlja
Istorija
Ljudi
Duhovnost
Umetnost
Kontakt

TIA Janus 

Драган Пјешивац
vision@cg.yu

 ТИВАТ

2002

Тиват је смјештен у централном дијелу Боке, заштићен од сјевера Ловћеном (1749 м) и ловћенским огранком Врмцом (710 м). Тиватски залив повезан је кроз тјеснац Вериге са Рисанским и Которским заливом, а путујући на југозапад дошли би на излаз из Боке. Према југу од отвореног мора га заклања полуострво Луштица.

Археолошка истраживања вршена на овом дијелу Боке говоре о живој прошлости данашњег Тивта. Као веома питомо мјесто са готово идеалном климом био је насељен у предримском периоду па у континуитету све до данашњих дана. Донедавно је посједовао и плантаже соли – солила и мале погоне веома квалитетне опеке - Иловица. Често, управо због географског положаја па и поменуте соли, некада стратешке намирнице, био је мета многих освајача. Кроз историју су се смјењивали Млетачка Република, Турска, Аустрија, Французи и Руси. Преко пута, идући на југоисток, налази се острво Св. Арханђела Михаила (Превлака), гдје се налазило прво сједиште православне Зетске епископије, коју је основао Св. Сава. Како данас изгледа Тиват можете видјети у нашој малој виртуелној разгледници.

 


Марина


Сидро - и данас многи Бокељи зарађују пловећи


Љетниковац фамилије Бућа


Рива


Војни ремонтни завод у Тивту - Арсенал


Сат


Муло – пристаниште обновљено послије земљотреса 1979


Кафићи на риви


Дио шеталишта испред хотела «Мимоза»


Аеродром

 


// Пројекат Растко - Бока / Уметност //
[ Промјена писма | Претраживање | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]


© 2001. "Пројекат Растко - Библиотека српске културе на Интернету"; Технологије, издаваштво и агенција "Јанус"; као и носиоци појединачних ауторских права. Ниједан део овог сајта не смије се умножавати или преносити без претходне сагласности. За захтјеве кликните овдје.