Jelisaveta: Crkveno-slovenska Biblija na Internetu
O projektu
Tekstovi
Ucesce
Metod
Linkovi
Kontakt

O projektu "Jelisaveta"

Dobro došli na zvaničnu srpsku verziju sajta projekta "Jelisaveta". Prvobitni i glavni cilj projekta jeste pravljenje elektronskog teksta "Jelisavetske Biblije" na crkvenoslovenskom jeziku radi slobodnog i besplatnog širenja. Opštedostupni crkvenoslovenski tekst Biblije nadalje može da posluži kao dobra podrška za sve koji uče taj jezik i/ili stupaju u crkveni život.


O srpskoj verziji sajta "Jelisaveta"

Srpska verzija sajta "Jelisavete" objavljena je na "Projektu Rastko - Biblioteci srpske kulture na Internetu" u saradnji sa gospodinom Aleksejem Grišinom, autorom poduhvata elektronskog teksta crkvenoslovenske Biblije.

Projekat "Rastko" najtoplije preporučuje stručnoj srpskoj javnosti da se uključi u ovaj važan poduhvat i kontaktira gospodina Grišina.

Zoran Stefanović,
predsednik Projekta "Rastko"

U Beogradu, 27. februara 2000.

Na praznik slovenskog prosvetitelja
Sv. Konstantina-Ćirila


Izvorni sajt projekta Jelisaveta
(na ruskom)
Moskovsko ogledalo sajta "Jelisaveta"


Uvod Alekseja Grišina

Ni do danas nemamo standard za prenos crkvenoslovenskog teksta u elektronskoj formi. Ipak, sistem izabran za realizaciju projekta "Jelisaveta" dopušta da se adekvatno zapiše tradicionalni pre-sovjetski "crkveni slog" koji sadrži i dijakritičke znakove. Zato će pri pojavi bilo kojeg novog standarda elektronski tekstovi spremljeni u okviru projekta "Jelisaveta" biti sa lakoćom prekodirani. Ako postoje drugi projekti slične vrste, ili ako bilo ko od vlasnika autorskih prava na elektronsku verziju crkvenoslovenskih tekstova poželi da promeni licencni status svojih dela, učesnici projekta "Jelisaveta" će sa zahvalnošću primiti tekstove nastale van poduhvata i izvešće neophodno prekodiranje.

Učesnici projekta su duboko zahvalni Sergeju Fedosovu za dostavljeni elektronski tekst Novog zaveta (bez dijakritičkih znakova); upravo se vrši njegovo prekodiranje i obrada. Taj tekst je napravljen u okviru programa "Slovenska Biblija"

Da bi pozvali i druge u projekat "Jelisaveta", molimo vas da stavite donji baner (i kod) na svoje stranice. Javite nam ako hoćete da imate baner druge razmere.Gospod vas blagoslovio!

Aleksej Grišin


<a href="http://elisaveta.hypermart.net"> <img src="http://elisaveta.hypermart.net/button.gif" border=0 alt="Elisaveta: Church Slavonic Bible"></a>
Internet forum Pravoslavna beseda
Russia's Orthodox Katalog Pravoslavnih Resursa

// Projekat Rastko / Projekat Jelisaveta //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]