Уметност / Књижевност / НасловиДраган Јаковљевић

Пештарења

роман

1. Будимпештански трамвај
2. С наше стране рампе
3. Књига о вампиримаИздавачи:
Српска самоуправа у Будимпешти,
Самоуправа Срба у Мађарској
За издаваче
: Пера Ластић, Борислав Рус
Уредик: Милан Степанов
Језичка редакција: Борислав Вељић
Припрема за штампу: COMP-Press Kft.
Илустрација на корцама: Будимпештанска панорама (фотографија: Иван Јакшић)Белешка о писцу
Драган Јаковљевић рођен је 1965. године у Крагујевцу, у централној Србији. У родном граду се упоредо са студијама права бавио и новинарством, које му је постало и животно опредељење. Током деценије рада у тој бранши, прешао је пут који преко сарадничких, извештачких и репортерских послова води до уредничких и дописничких задатака. Са драгоценим мултимедијалним искуством (телевизија, радио, новине, агенцијско извештавање), вођен захтевима професије стиже у Будимпешту, у којој и данас живи. Радио је као стални дописник неколико југословенских информативних кућа. Тренутно је запослен као уредник политичке рубрике у будимпештанским „Српским народним новинама” – недељнику српске националне мањине у Мађарској. Читаоци тог листа упознали су га и као аутора сталне рубрике „Пештарења”, из које је настала и ова књига. Пише и поезију. Стихове је објављивао у више књижевних часописа и листова у Југославији и Мађарској.

Драги читаоче,
Књига која је пред тобом настала је ненамерно. Ја је, уосталом, и нисам писао. Чинили су то контролори градског саобраћаја, трамвајџије, рашчупане пријатељице ноћи, цариници, убице, моја пулика Ара, алапаче, по који политичар... На мени је било да их приметим и овековечим. Имао сам довољно времена да то чиним мало у возилима градског превоза, мало по парковима, мало у министарским кабинетима, мало на кинеским и осталим пијацама – онако како то ради странац у граду и који би да упозна. Разлика је једино у техници. Ја се нисам ослањао само на памћење. Не очекуј, дакле, причу. Пред тобом су само коцкице, фрагменти сакупљани овде, у Пешти, на репу миленијума. На теби је да одлучиш хоћеш ли и какав мозаик направити од њих.
Аутор


Друштво | Уметност | Историја | Духовност | Мапа | Контакт
Мапа | Претрага | Latinica | Помоћ


© 1997-2001 - Пројекат Растко; Технологије, издаваштво и агенција Јанус; Научно друштво за словенске уметности и културе; носиоци ауторских права. Ниједан део овог сајта не сме се умножавати или преносити без претходне сагласности. За захтеве кликните овде.