Поздравна реч
POZDRAVNA REC PROFESORA PREDRAGA PIPERA (MATICA SRPSKA, NOVI SAD, I FILOLOSKI FAKULTET U BEOGRADU) POVODOM OTVARANJA "PROJEKTA RASTKO - BUDIMPESTA-SENT ANDREJA", UPUCENA PREDSEDNIKU PROJEKTA ZORANU STEFANOVICU I UPRAVNIKU BEOGRADSKOG SREDISTA DEJANU AJDACICU  

Beograd, 1. jul 2001  

Postovani g. Stefanovicu! Postovani g. Ajdacicu!   Povodom vesti da se u okviru programa srpske kulture na Internetu "Rastko" pokrece projekat "Rastko-Budimpesta", zelim da pozdravim najavu tog projekta i ukupan rad na predstavljanju srpske kulture putem Interneta u okviru programa "Rastko".  

Kao profesor slavistike i urednik jednog slavistickog casopisa mislim da mogu da tvrdim da je "Rastkov" doprinos afirmaciji srpske kulture u svetu, kao i afirmaciji drugih slovenskih kultura, veliki po dometu i sasvim originalan po obliku. Pocev od dobro osmisljenog dizajna, strukture programa koja pokriva sve glavne segmente srpske kulture, pristupacnosti siroj javnosti (bez ikakvih populistickih prizvuka) i solidne naucne zasnovanosti sadrzaja (bez suvoparnosti i hermeticnosti), dobre dinamike u dopunama sadrzaja, stalnim prosirivanjem kruga saradnika... uz niz drugih kvaliteta - "Rastko" raste na radost svih koji ga posecuju. Najjeftiniji i najlepsi poklon koji mozemo uciniti nekome ko nas jos ne poznaje, ili nekome ko tek pristupa Intenetu, jeste adresa veb-stranice "Rastka", ali je sve manje onih kojima ta stranica nije vec poznata.      

Kao profesor slavistike uverio sam se koliko "Rastko" znaci za nastavu slavistike kao i za podsticanje motivisanosti za pracenje slavisticke literature.      

Kao urednik "Zbornika Matice srpske za slavistiku" mogao sam vise puta da se uverim da je za afirmaciju casopisa u svetu i prosirivanje kruga saradnika i citalaca veoma vazna cinjenica da je jedan broj tog casopisa postavljen na "Rastku" i da se planira postavljanje i sledecih brojeva.  

Mogucnosti grananja "Rastka" u razlicitim pravcima izuzetno su velike, sto vi najbolje znate, i ja sam uveren da cete, kao i do sada, uvek s pravim idejama i saradnicima izabrati pravi trenutak i nacin da pokazete razlicita blaga iz riznice srpske kulture, koja su nam oslonac u trenucima iskusenja i izvor nade da imamo na cemu da gradimo.   S postovanjem vas pozdravljam,


Predrag Piper    

Друштво | Уметност | Историја | Духовност | Мапа | Контакт
Мапа | Претрага | Latinica | Помоћ


© 1997-2001 - Пројекат Растко; Технологије, издаваштво и агенција Јанус; Научно друштво за словенске уметности и културе; носиоци ауторских права. Ниједан део овог сајта не сме се умножавати или преносити без претходне сагласности. За захтеве кликните овде.