На основу правила "Пројекта Растко - Библиотеке српске културе на Интернету"
и потребе развоја кроз самостална покрајинска средишта доносимо
одлуку

Оснивање покрајинског средишта

ПРОЈЕКАТ РАСТКО
БУДИМПЕШТА - СЕНTАНДРЕЈА
Библиотека културе Срба у Мађарској 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Српска заједница, која вековима живи заједно са мађарским народом и у мађарској држави, представља један од најважнијих чинилаца који је довео до формирања модерне српске културе и духовности, али истовремено трајно представља мост који спаја и тумачи два народа и њихове визије и потребе, дајући модел који је толико потребан и Европи сутрашњице.

Због горе наведеног, приоритет ПРОЈЕКТА РАСТКО је оснивање посебног покрајинског средишта које би путем информатичких технологија светској и регионалној јавности директно представило Србе у Мађарској, њихову традицију и културу, академску и уметничку укорењеност, али и будућност коју ова заједница гради.

Српска заједница у Мађарској има корене, културну зрелост и персоналне потенцијале који ће без сумње од "ПРОЈЕКТА РАСТКО - БУДИМПЕШТА - СЕНТАНДРЕЈА, Библиотеке културе Срба у Мађарској" направити јако покрајинско средиште целокупног пројкета, а засигурно представљати и значајан чинилац у савременој култури Мађарске. Овако гледано, будућност новог покрајинског средишта сматрамо извесном и корисном.

НАИМЕНОВАЊА

За оснивачки одбор "ПРОЈЕКТА РАСТКО - БУДИМПЕШТА - СЕНТАНДРЕЈА"  именујемо: г-ђу Споменку Стефановић, о. Павла Каплана, г. Петра Милошевића и г. Братислава Вељића.

За координатора оснивачког периода именујемо госпођу Спомeнку Стефановић. У име подухвата, официр за везу са покрајинским средиштем је г. Дејан Ајдачић, управник Пројекта Растко - Београд.

Матични ПРОЈЕКАТ РАСТКО, као и сва тренутно постојећа покрајинска средишта, пружиће "ПРОЈЕКТУ РАСТКО - БУДИМПЕШТА - СЕНТ АНДРЕЈА" сву логистичку, стручну и техничку помоћ која је на располагању, са циљем да ново покрајинско средиште што пре успостави сопствени и самостални систем функционисања.

ПОЗИВ НА УЧЕСТВОВАЊЕ

Молимо Епархију Будимску СПЦ, Српску самоуправу у Мађарској, медије, установе и све појединце добре воље, ма ком народу припадали, да дају своје разумевање и допринос овом прегнућу које ће директно укључити традицију и културу Срба у Мађарској у информатичку цивилизацију и глобалну културу.

У ИМЕ ПРОЈЕКТА РАСТКО
Зоран Стефановић, председник
___________________________

У Београду, 1. (18) јула 2001.
на празник Св. муч. Леонтија, Теодула и Ипатије


Друштво | Уметност | Историја | Духовност | Мапа | Контакт
Мапа | Претрага | Latinica | Помоћ


© 1997-2001 - Пројекат Растко; Технологије, издаваштво и агенција Јанус; Научно друштво за словенске уметности и културе; носиоци ауторских права. Ниједан део овог сајта не сме се умножавати или преносити без претходне сагласности. За захтеве кликните овде.