Pomoc Promena pisma Pretraga Mapa Projekat Rastko - Boka
Zemlja
Istorija
Ljudi
Duhovnost
Umetnost
Kontakt

TIA Janus 

Dragan Pješivac
vision@cg.yu

 TIVAT

2002

Tivat je smješten u centralnom dijelu Boke, zaštićen od sjevera Lovćenom (1749 m) i lovćenskim ogrankom Vrmcom (710 m). Tivatski zaliv povezan je kroz tjesnac Verige sa Risanskim i Kotorskim zalivom, a putujući na jugozapad došli bi na izlaz iz Boke. Prema jugu od otvorenog mora ga zaklanja poluostrvo Luštica.

Arheološka istraživanja vršena na ovom dijelu Boke govore o živoj prošlosti današnjeg Tivta. Kao veoma pitomo mjesto sa gotovo idealnom klimom bio je naseljen u predrimskom periodu pa u kontinuitetu sve do današnjih dana. Donedavno je posjedovao i plantaže soli – solila i male pogone veoma kvalitetne opeke - Ilovica. Često, upravo zbog geografskog položaja pa i pomenute soli, nekada strateške namirnice, bio je meta mnogih osvajača. Kroz istoriju su se smjenjivali Mletačka Republika, Turska, Austrija, Francuzi i Rusi. Preko puta, idući na jugoistok, nalazi se ostrvo Sv. Arhanđela Mihaila (Prevlaka), gdje se nalazilo prvo sjedište pravoslavne Zetske episkopije, koju je osnovao Sv. Sava. Kako danas izgleda Tivat možete vidjeti u našoj maloj virtuelnoj razglednici.

 


Marina


Sidro - i danas mnogi Bokelji zarađuju ploveći


Ljetnikovac familije Buća


Riva


Vojni remontni zavod u Tivtu - Arsenal


Sat


Mulo – pristanište obnovljeno poslije zemljotresa 1979


Kafići na rivi


Dio šetališta ispred hotela «Mimoza»


Aerodrom

// Projekat Rastko - Boka / Zemlja //
[ Promjena pisma | Pretraživanje | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]


© 2001. "Projekat Rastko - Biblioteka srpske kulture na Internetu"; Tehnologije, izdavaštvo i agencija "Janus"; kao i nosioci pojedinačnih autorskih prava. Nijedan deo ovog sajta ne smije se umnožavati ili prenositi bez prethodne saglasnosti. Za zahtjeve kliknite ovdje.