NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat Rastko Promena pisma English
Projekat RastkoLingvistika i filologija
TIA Janus

Српски језик и писмо у XXI веку

Никола Смоленски
Група "Наше писмо"
 

Српска Википедија

 Саопштење прочитано на стручнонаучном скупу
Савремене информационе технологије - Интернет и ћирилица
(Српски језик, писмо и култура у савременим информационим технологијама)

Бијељина, РС/БиХ, 25. новембра 2003. године

Вики (од хавајског 'вики вики' што значи 'брзо') је врста веб сајта који се одржава на начин супротан или бар драстично различит од уобичајеног. Наиме, информације које се налазе на вики сајтовима може да мења сваки посетилац. Постоје викији на којима је неопходно за то бити регистрован али на великој већини чак ни то није потребно. Интегритет информације чува се тиме што свака страница чува историју промена тако да је лако могуће вратити стару верзију странице ако се на њој деси нека непожељна промена, као и могућношћу потпуног и прецизног надгледања свих промена на викију (или само на одређеним страницама). Мада на први поглед изгледа да овај концепт има доста мана, осмогодишње битисање првог викија показало је да је он успешан. Он омогућава веома брз раст информација и до сада непостојеће могућности за сараднички рад. Уз нешто мању сигурност информација, долазе већа неутралност, корисност и квалитет.

Википедија је пројекат прављења потпуне и тачне енциклопедије на овом принципу. За две године постојања, Википедија је достигла и престигла величину од пола Енциклопедије Британике а такође, откривене су грешке у Британици које су исправљене у Википедији. Наравно, идеја пројекта је да се, једном када се прикупи довољна количина информација, њих провере уредници уобичајеним поступком а да се затим енциклопедија изда на папиру, што би требало да буде јефтиније, тачније и неутралније од уобичајеног начина израде енциклопедије. Википедија се налази на Интернет адреси www.wikipedia.org.

Мада је енглеска Википедија далеко највећа, Википедија је вишејезички пројекат, па тако постоји и на српском језику. Адреса Српске Википедије је sr.wikipedia.org. Наравно, будући да ју је ипак правио један међународни пројекат, сајт је у потпуности на ћирилици. Српска Википедија је још увек веома мала (вероватно се управо данас на њој појавио стоти чланак) и пати од „дечијих болести” али вероватно је да ће расти и постати једно од запаженијих места на српском Интернету. „Пројекат Растко” намерава да поклони Српској Википедији енциклопедију „Свезнање” коју тренутно дигитализује као и да користи овакав систем, наравно доступан само стручним сарадницима, за нову српску енциклопедију и друге пројекте, што ће бити и интересантна провера самог вики концепта.

Поред саме Српске Википедије, српска заједница је добила и један програм преведен на српски језик који се може користити за различите потребе, било за друге вики сајтове на српском језику, било за унутрашњу употребу у српским фирмама и институцијама. У свету постоје софтверска предузећа која користе викије за писање документације својих програма и институције које их користе за ауторску сарадњу својих чланова. Као пример, текст намењен школству који напише аутор стручан за тему али можда невичан педагогији може уредити други аутор, педагог са слабијим познавањем теме; уколико се деси да је други аутор случајно направио неку чињеничну грешку, први ће је лако уочити и исправити; текст затим могу прегледати лектор и коректор и њихове могуће грешке се такође могу лако исправити. Као резултат се добија у сваком погледу бољи текст него што би се добио без коришћења вики система.

Користим прилику да поменем и други по реду вики на српском језику, вики групе „Наше писмо” на адреси www.nasepismo.net. На њему се концепт викија изванредно потврдио и за недељу дана је добио више нових садржаја него што је стари сајт „Нашег писма” за отприлике годину дана. Он је заснован на једном другом програму, по имену Од Мјус (OddMuse), који је такође преведен на српски језик. Кад већ причам о веб програмима преведеним на српски језик, поменућу и PHPBB2, софтвер за форуме који је преведен на српски језик ћирилицом.


// Пројекат Растко / Филологија и лингвистика //
[ Промена писма | Претрага | Мапа | Контакт | Помоћ ]