NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat Rastko Promena pisma English
Projekat RastkoLingvistika i filologija
TIA Janus

Српски језик и писмо у XXI веку

_new

2. стручно-научни скуп
САВРЕМЕНЕ ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ – ИНТЕРНЕТ И ЋИРИЛИЦА
(Српски језик, писмо и култура у савременим информационим технологијама)

Народна библиотека „Филип Вишњић“
Бијељина, Република Српска/БиХ, 25. новембра 2003.

још фотографија

У Бијељини је 25. новембра 2003. године одржан стручнонаучни скуп САВРЕМЕНЕ ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ – ИНТЕРНЕТ И ЋИРИЛИЦА (Српски језик, писмо и култура у савременим информационим технологијама)

Скуп су организовали: Народна библиотека „Филип Вишњић“, Бијељина - у сарадњи са Националним већем за српски језик и писмо, Одбором за писмо „Вукове задужбине“, „Пројектом Растко - библиотеком српске културе на Интернету“, Карић фондацијом, Удружењем за заштиту ћирилице српског језика, редакцијом часописа „ИНФО М“ и подршком Одбора за стандардизацију српског језика, Удружења за информатику Србије и Југословенског удружења за мултимедију.

Циљ скупа је био, поред осталог, да укаже на потребу и могућности примене и афирмације српског језика, писма и културе у савременим информационим технологијама као и неопходности да све државне и друге институције српског народа и појединци уложе напоре да српски језик, писмо, култура и друге друштвене делатности нађу место у наступајућем цивилизацијском развоју.

На Скупу је пријављено и реферисано 30-ак реферата.

Скуп је започео отварањем изложбе Ћирилички фонтови са конкурса Карић фондације. Изложбу је у одсуству директора Карић фондације Јасмине Митровић-Марић отворио Др Иван Јустинијановић, саветник у Карић фондацији.

Скуп је отворила директор Народне библиотеке Душанка Новаковић, затим је уследио поздравни говор Драгомира Љубојевића, начелника општине Бијељина, а Скуп је поздравио и благословио епископ зворничко-тузлански Господин Василије. Пре почетка рада Скупу су се обратили и потпредседник Организационог одбора др Србислав Букумировић и председник Програмског одбора проф. др Милутин Чупић.

После пријављених излагања уследио је ОКРУГЛИ СТО на коме је била веома богата и динамична расправа, а потом су донети закључци. Више учесника округлог стола оценило је Скуп у Бијељини као изузетно успео, уз мишљење да дао значајан допринос даљем развоју српске културе писма и језика у наступајућем цивилизацијском развоју, и да је протекао у веома позитивној атмосфери.

У паузи, учесници су посетили изузетно здање манастира Светог Василија Острошког у Бијељини, у коме се налази седиште српске православне епархије зворничко-тузланске.

Радови са скупа са закључцима и низом фотографија, објављени су и на компакт-диску стручног часописа ИНФО М, број 8, 2003, као и на Пројекту Растко (ова страна).


Програм и реферати

Отварање изложбе : Ћирилички фонтови са конкурса Карић фондације.

1. део

  • Отварање Скупа
  • Избор радног председништва за отварање: Душанка Новаковић, др Србислав Букумировић, Зоран Стефановић, Ранко Рисојевић, др Иван Јустинијановић, Десанка Латковић и проф. др Милутин Чупић.

Поздравне речи

  • Драгомир Љубојевић, начелник општине Бијељина,
  • Његово преосвештенство господин Василије, владика зворничко-тузлански
  • Душанка Новаковић, председник орг. одбора
  • Др Србислав Букумировић, подпредседник орг. одбора
  • Проф. др Милутин Чупић, председник програмског одбора

Реферати

2. део

Радно председништво: проф. др Милутин Чупић, Драгољуб Збиљић, проф. др Драгана Бечејски-Вујаклија

3. део

Радно председништво: проф. др Ристановић Цвијетин, Зоран Стефановић, проф др Бранко Савић, Милорад Симић

Округли сто на тему скупа

Модератор: Проф. Др. Милутин Чупић


Закључци скупа
"ИНТЕРНЕТ И ЋИРИЛИЦА 2003"
Одржаног у Бијељини, Република Српска/БиХ, 25. новембра 2003.

Закључци су донесени у име
НАЦИОНАЛНОГ ВЕЋА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК И ПИСМО

_new


ФОТОГРАФИЈЕ


// Пројекат Растко / Филологија и лингвистика //
[ Промена писма | Претрага | Мапа | Контакт | Помоћ ]