Интервју: Милорад Павић (Блиц, 23. фебруар 2000)

Звезде неће никоме опростити

Делови новог романа Милорада Павића биће објављени искључиво на Интернету, у Пројекту "Растко"

Нови роман познатог српског писца Милорада Павића "Звездани плашт", који објављује издавачка кућа "Дерета", има, попут његових других дела, интригантан поднаслов "Астролошки водич за неупућене". Реч је о књизи која обрађује период од XV до XXI века на простору Београда, Грчке, Француске... Саткана је од дванаест поглавља, за сваки знак зодијака написана је по једна прича.

"Сваки читалац моћи ће да нађе себе у овом роману. Поједини делови књиге биће објављени и на Интернету, у пројекту "Растко", а неки одељци моћи ће да се нађу само на Интернету, односно неће их бити унутар корица", рекао је познати писац говорећи о свом новом делу.

Верујете ли у астрологију и зашто?

- Важније је питање верују ли звезде у њу. Ја то не знам, али знам да се биље, звери, чак и вода повинују упливима звезда. Тако је, по мом мишљењу, и са човеком. Признавао он то или не. Отуда сам са задовољством писао једну књигу у којој сваки читалац може да нађе себе, то јест свој небески знак. За свако сазвежђе зодијака написао сам по једну причу. Тих 12 прича иду у паровима и повезују их заједничке планете које су владари њихових судбина. А све приче у књизи "Звездани плашт" повезује јунакиња књиге. Укратко, "Звездани плашт" је још један од начина да се прочита књига. Не каже узалуд јунакиња моје нове збирке да "књижевност води у будућност читалац, а не писац".

Како гледате на однос слободне воље и звездане (судбинске) предодређености, када је реч и о појединцу и о народу?

- Ако се не бисмо понекад загледали у звезде, не бисмо знали да се над нама савијају лукови времена повезујући прошлост са будућношћу. У књизи "Звездани плашт" описујем девојку која чита једну песму у XV веку да би је чули у XIII веку и у XX столећу, за време НАТО бомбардовања Београда.

Време радње у вашој књизи протеже се од XV до XXI века, између осталог, и на овим просторима. Која планета, по вашем уверењу, влада овим нашим поднебљем данас?

- Може се узети да су Срби у знаку Јарца, што значи да њиховом судбином управља Сатурн, најсуровији летећи камен на небу, звезда несреће. А ми се понашамо као да није тако. Не чинимо ништа да надмудримо судбину. А то се може. То знају и астролози.

На који начин и с којим резултатом?

- На који начин може се закључити по томе докле смо стигли. Застрашујуће је прогласити већину грађана једне земље издајницима. Не могу да верујем да се то десило.

У ком знаку су, по вашем виђењу, рођени наши данашњи владари и која су им (астролошка) обележја ?

- Одговор на такво питање треба тражити од професионалних астролога који можда имају податке. Ја их немам. Ја сам само писац и у гостима код астролога. Али, овде сви заједно колико нас има делимо исту судбину. Нико нема попуста и никоме звезде неће опростити ни оно што је урадио ни оно што није урадио.

Шта нам звездани код, или пророчанска уметност и литература, предочавају у блиској будућности?

- То је тешко рећи, али по ономе што нам се већ десило, требало би свему чему смо рекли "да" у XX веку, рећи "не" у XXI столећу и обратно. По мом мишљењу, за Србију и Југославију би био најбољи потпуни заокрет и велика промена коју може да донесе само круна. Круна Карађорђевића. Круна због својих веза са светом које ми више немамо, због своје демократске усмерености и толеранције коју смо ми изгубили, због своје укорењености у историју Србије и Балкана из које смо ми испали и, најзад, али не на крају, зато што је круна, колико видим, још једини неистрошени адут који српски народ данас има. Друга је ствар што смо ми, изгледа, постали друштво које је за свако решење, сем оног које једино може да реши ствар. Формула за будућност је једноставна, али је примењена у Македонији, Словенији и Хрватској у наше дане и гласи: што мање генерала, што више дипломата и трговаца.

Својевремено сте и ви били на удару политике. Колико она данас има утицаја на писце?

- Често сам у интервјуима давао одговоре на питања потекла из области дневне политике. То као да је било неизбежно. Данас мислим, а и раније сам то осећао, да ти одговори нису много помогли овом јадном народу из којег потичем. Не зато што су били погрешни. Ја мислим да за један народ 99 одсто ради дело једнога писца, ако оно продире међу домаће и стране читаоце, а само 1 одсто његов такозвани "политички ангажман". При том имам на уму да је дело једног успешног писца увек паметније од њега самога, иначе је он промашио струку. Постигли сте велики успех, високе тираже, читају вас у иностранству... Да ли вас је то променило? - Једно је несумњиво, успех вам промени и прилично упропасти живот. Ма колико се трудили да успех не примећујете, он је претећи чинилац, ако ни због чега другог зато што те као писца после успеха не пореде више са другим писцима. Пореде те са тобом самим. Твоје нове књиге са старим. И тешко теби ако ниси увек испао на висини славе коју су ми скројили и прикачили као реп. Међутим, не би требало да се стекне утисак како имам разлога да се жалим. Ја одговарам на питање и свестан сам при том да је критика у целом свету (сем оне политички мотивисане и политички необавештене) била изузетно благонаклона према мени. То се види и на Интернету.

Како видите своју будућност и будућност својих књига?

- На своју велику жалост, обезбедио сам бољу будућност својим књигама него себи, својој породици и онима које волим. Наша судбина је овде заиста неизвесна. А моје књиге су одавно прхнуле у свет.

 

Пројекат Растко / Књижевност / Милорад Павић
Промена писма | Претраживање | Мапа пројекта | Контакт | Помоћ