Intervju: Milorad Pavić (Blic, 23. februar 2000)

Zvezde neće nikome oprostiti

Delovi novog romana Milorada Pavića biće objavljeni isključivo na Internetu, u Projektu "Rastko"

Novi roman poznatog srpskog pisca Milorada Pavića "Zvezdani plašt", koji objavljuje izdavačka kuća "Dereta", ima, poput njegovih drugih dela, intrigantan podnaslov "Astrološki vodič za neupućene". Reč je o knjizi koja obrađuje period od XV do XXI veka na prostoru Beograda, Grčke, Francuske... Satkana je od dvanaest poglavlja, za svaki znak zodijaka napisana je po jedna priča.

"Svaki čitalac moći će da nađe sebe u ovom romanu. Pojedini delovi knjige biće objavljeni i na Internetu, u projektu "Rastko", a neki odeljci moći će da se nađu samo na Internetu, odnosno neće ih biti unutar korica", rekao je poznati pisac govoreći o svom novom delu.

Verujete li u astrologiju i zašto?

- Važnije je pitanje veruju li zvezde u nju. Ja to ne znam, ali znam da se bilje, zveri, čak i voda povinuju uplivima zvezda. Tako je, po mom mišljenju, i sa čovekom. Priznavao on to ili ne. Otuda sam sa zadovoljstvom pisao jednu knjigu u kojoj svaki čitalac može da nađe sebe, to jest svoj nebeski znak. Za svako sazvežđe zodijaka napisao sam po jednu priču. Tih 12 priča idu u parovima i povezuju ih zajedničke planete koje su vladari njihovih sudbina. A sve priče u knjizi "Zvezdani plašt" povezuje junakinja knjige. Ukratko, "Zvezdani plašt" je još jedan od načina da se pročita knjiga. Ne kaže uzalud junakinja moje nove zbirke da "književnost vodi u budućnost čitalac, a ne pisac".

Kako gledate na odnos slobodne volje i zvezdane (sudbinske) predodređenosti, kada je reč i o pojedincu i o narodu?

- Ako se ne bismo ponekad zagledali u zvezde, ne bismo znali da se nad nama savijaju lukovi vremena povezujući prošlost sa budućnošću. U knjizi "Zvezdani plašt" opisujem devojku koja čita jednu pesmu u XV veku da bi je čuli u XIII veku i u XX stoleću, za vreme NATO bombardovanja Beograda.

Vreme radnje u vašoj knjizi proteže se od XV do XXI veka, između ostalog, i na ovim prostorima. Koja planeta, po vašem uverenju, vlada ovim našim podnebljem danas?

- Može se uzeti da su Srbi u znaku Jarca, što znači da njihovom sudbinom upravlja Saturn, najsuroviji leteći kamen na nebu, zvezda nesreće. A mi se ponašamo kao da nije tako. Ne činimo ništa da nadmudrimo sudbinu. A to se može. To znaju i astrolozi.

Na koji način i s kojim rezultatom?

- Na koji način može se zaključiti po tome dokle smo stigli. Zastrašujuće je proglasiti većinu građana jedne zemlje izdajnicima. Ne mogu da verujem da se to desilo.

U kom znaku su, po vašem viđenju, rođeni naši današnji vladari i koja su im (astrološka) obeležja ?

- Odgovor na takvo pitanje treba tražiti od profesionalnih astrologa koji možda imaju podatke. Ja ih nemam. Ja sam samo pisac i u gostima kod astrologa. Ali, ovde svi zajedno koliko nas ima delimo istu sudbinu. Niko nema popusta i nikome zvezde neće oprostiti ni ono što je uradio ni ono što nije uradio.

Šta nam zvezdani kod, ili proročanska umetnost i literatura, predočavaju u bliskoj budućnosti?

- To je teško reći, ali po onome što nam se već desilo, trebalo bi svemu čemu smo rekli "da" u XX veku, reći "ne" u XXI stoleću i obratno. Po mom mišljenju, za Srbiju i Jugoslaviju bi bio najbolji potpuni zaokret i velika promena koju može da donese samo kruna. Kruna Karađorđevića. Kruna zbog svojih veza sa svetom koje mi više nemamo, zbog svoje demokratske usmerenosti i tolerancije koju smo mi izgubili, zbog svoje ukorenjenosti u istoriju Srbije i Balkana iz koje smo mi ispali i, najzad, ali ne na kraju, zato što je kruna, koliko vidim, još jedini neistrošeni adut koji srpski narod danas ima. Druga je stvar što smo mi, izgleda, postali društvo koje je za svako rešenje, sem onog koje jedino može da reši stvar. Formula za budućnost je jednostavna, ali je primenjena u Makedoniji, Sloveniji i Hrvatskoj u naše dane i glasi: što manje generala, što više diplomata i trgovaca.

Svojevremeno ste i vi bili na udaru politike. Koliko ona danas ima uticaja na pisce?

- Često sam u intervjuima davao odgovore na pitanja potekla iz oblasti dnevne politike. To kao da je bilo neizbežno. Danas mislim, a i ranije sam to osećao, da ti odgovori nisu mnogo pomogli ovom jadnom narodu iz kojeg potičem. Ne zato što su bili pogrešni. Ja mislim da za jedan narod 99 odsto radi delo jednoga pisca, ako ono prodire među domaće i strane čitaoce, a samo 1 odsto njegov takozvani "politički angažman". Pri tom imam na umu da je delo jednog uspešnog pisca uvek pametnije od njega samoga, inače je on promašio struku. Postigli ste veliki uspeh, visoke tiraže, čitaju vas u inostranstvu... Da li vas je to promenilo? - Jedno je nesumnjivo, uspeh vam promeni i prilično upropasti život. Ma koliko se trudili da uspeh ne primećujete, on je preteći činilac, ako ni zbog čega drugog zato što te kao pisca posle uspeha ne porede više sa drugim piscima. Porede te sa tobom samim. Tvoje nove knjige sa starim. I teško tebi ako nisi uvek ispao na visini slave koju su mi skrojili i prikačili kao rep. Međutim, ne bi trebalo da se stekne utisak kako imam razloga da se žalim. Ja odgovaram na pitanje i svestan sam pri tom da je kritika u celom svetu (sem one politički motivisane i politički neobaveštene) bila izuzetno blagonaklona prema meni. To se vidi i na Internetu.

Kako vidite svoju budućnost i budućnost svojih knjiga?

- Na svoju veliku žalost, obezbedio sam bolju budućnost svojim knjigama nego sebi, svojoj porodici i onima koje volim. Naša sudbina je ovde zaista neizvesna. A moje knjige su odavno prhnule u svet.

 

Projekat Rastko / Književnost / Milorad Pavić
Promena pisma | Pretraživanje | Mapa projekta | Kontakt | Pomoć