Нове драме Милорада Павића: "Кревет за троје"

"Политика", Београд, четвртак 17. октобар 2002.

У издању Графичког атељеа "Дерета" објављена нова књига нашег познатог писца

Графички атеље "Дерета" објавио је нову књигу Милорада Павића, "Две интерактивне драме: Кревет за троје и Стаклени пуж" које нигде до сада нису штампане. Драме се одликују специфичним односом између писца и публике, а, како је јуче на представљању књиге у књижари "Дерета", у Кнез Михаиловој улици у Београду, објаснио Милорад Павић, и драме "Кревет за троје" и "Стаклени пуж" карактеристичне су по томе што се у њих укључују гледаоци и својим одговорима утичу на даљи ток представе.

Тако ће "Кревет за троје", у зависности од публике, имати два или три чина, један или други ток представе "који ће видети само један или само други део публике у сали"

Драган Лакићевић нагласио је да се Павићеве драме могу схватити и читати као полифони романи. Наиме, ове драме, каже Лакићевић, не морају да се играју да би се разумеле. Сам писац је, пак, рекао да је драма "Кревет за троје" везана за стари мит о Лилит, који је различит у различитим традицијама. "Стаклени пуж" је драма која има два прва чина, већ у зависности да ли је доживљавају мушкарац или жена, објашњава писац, имаће и такво различито - исходиште...

А. Ц.

 

Пројекат Растко / Књижевност / Милорад Павић
Промена писма | Претраживање | Мапа пројекта | Контакт | Помоћ