NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pismaEnglish
Projekat RastkoFilosofija
TIA Janus
Jagnje Božije i Zvijer iz bezdana

Protosinđel Joanikije (Mićović) Bogoslovija Sv. Petra Cetinjskog, Cetinje

Dejstvo ikone u istoriji

Razmišljanje o duhovnom značenju plakata umjetnika Velja Stanišića urađenog povodom liturgijske proslave dvjestogodišnjice od bitaka na Martinićima i Krusima.

UDK 246.6


O AUTORU: Protosinđel Joanikije (Mićović) (1959), teolog, v. d., rektora Bogoslovije Sv. Petra Cetinjskog; predaje Sv. Pismo Novog Zavjeta.


SAŽETAK: Tekst predstavlja razmišljanje o duhovnom značenju plakata koji je Veljo Stanišić uradio za liturgijsku proslavu dvjestogodišnjice od pobjeda Svetog Petra Cetinjskog nad Turcima na Martinićima i Krusima.


Smisao plakata označen je natpisom: "200 godina od pobjede Sv. Petra Cetinjskog, arhijerejsku liturgiju služi Mitropolit Amfilohije..." Natpis je stavljen u gornjoj svijetloj sferi i obuhvata liturgijske simvole krst i ikonu. Krst svojim spasonosnim dejstvom obuhvata cio kršteni narod, a proslavljeni lik Svetoga Petra (ikona) lično svjedoči i otkriva slavu krštenog (raspetog) naroda.

Donja sfera ostavljena je bez natpisa, što navodi na zaključak da ono što ona obuhvata nije došlo do svog pravog smisla i spomena. Religijski simvoli islama i Mahmud-pašina lobanja obuhvaćeni su crnim okvirom, čime se ističe da Mahmud-paša u konkretnom istorijskom događaju nije samo izgubio glavu, nego i da je on sa svojom silom ostao u vječnoj tami van liturgijskog opštenja.


KLjUČNE RIJEČI: Spasonosno dejstvo krsta, sveti ratnici, ikona, proslavljenje, demonska mistika posjedovanja i samooboženja, unutar ili van liturgijskog spomena / svjetlosti, Hristos.


Smisao plakata označen je natpisom: "200 godina od pobjede sv. Petra Cetinjskog, arhijerejsku liturgiju služi Mitropolit Amfilohije..." Natpis je stavljen u gornjoj svijetloj sferi i obuhvata liturgijske simvole krst i ikonu. Donja sfera ostavljena je bez natpisa, što po sebi navodi na zaključak da ono što ona obuhvata nije došlo do svog pravog smisla ni spomena. Religijski simvoli islama i Mahmud-pašina lobanja obuhvaćeni su crnim okvirom čime se značenjski ističe da je Mahmud-paša u konkretnom istorijskom događaju ne samo izgubio glavu nego i da je on sa svojom silom zauvijek ostao u vječnoj tami van liturgijskog opštenja.

Ikona sv. Petra označava njegovu svetost i otkriva njegovo svetiteljsko služenje. Na njoj je izobražen njegov vječni lik ispunjen Hristom i njegovom silom. On je svojim služenjem vjerne sjedinjavao sa Hristom. Zbog toga je vrlo značajan podatak da je on svoje vojnike pričestio i pred jednom i pred drugom bitkom. Ikona otkriva njegovo sveštenodejstvo kojim je on svoje vojnike uključio u Sv. Liturgiju, učinio ih Hristovim Tijelom.

Pojavljivanje krsta i ikone zajedno uzvodi nas na još veću visinu saznanja. Krst je u značenju raspeća Božjeg naroda za vjeru. U raspetom narodu projavljuje se sila Raspetog Hrista koja taj narod osvećuje i osposobljava za podvig žrtve i ljubavi. Ličnost Sv. Petra, koji je u istoriji slika raspetog naroda, pojavljuje se kao ikona. Ikona otkriva da se onaj, koji je svojim raspećem sebe učinio slikom raspetog naroda, proslavio ne samo dušom nego i tijelom. Na ikoni je naslikano svetiteljsko tijelo, koje se proslavilo sa Hristovim vaskrslim tijelom.

Krst svojim spasonosnim dejstvom obuhvata cio kršteni narod a proslavljeni lik Sv. Petra (ikona) lično svjedoči i otkriva slavu krštenog (raspetog) naroda. Na Svetiteljevoj ličnosti ispunile su se proročke riječi: "Divan je Bog u svetima svojim". Narodni pjesnik ispunjen liturgijskim osjećanjem pjeva o bogodanoj ljepoti i moći svetiteljskog lika:

"Petru svjeta obraz na krajini
ka i ljetnje sunce na planini".

Sv. Petar je naučio i osposobio svoje Crnogorce da se odupru Mahmud-paši i njegovoj vojsci time što ih je nadahnuo predanjskom hrabrošću i žrtvenošću, podsjećajući ih na žrtvu kosovskih junaka. Najdublje osjećanje dostojanstva i istorijske odgovornosti u svojim vitezovima probudio je u onom momentu kada ih poziva da svom neprijatelju pokažu kako u njima neugašeno srbsko srce kuca i srbska krvca vrije . .. Snaga ovih riječi u tom momentu je velika zato što se u njima krije i vjersko i istorijsko narodno pamćenje. Da bi njihov junački podvig bio osoljen spasonosnim osjećanjem pokajanja Svetitelj ih podsjeća da je samo zbog njihove nesloge i izdaje Mahmud-paša uspio da nedavno zapali Cetinjski manastir i da se naruga njihovoj vjeri.

Pošto je svoje vojnike pričestio i obukao ih u vrline Hristove, Svetitelj ima pouzdanje da će im sila Božija biti u pomoći. Predanje svjedoči da se sila Božija na Krusima stvarno projavila preko Sv. Petra, kada su ga neki vojnici vidjeli kako u toku bitke lebdi iznad zemlje, štiteći ih sveštenim pokrovom svoje molitve.

U donjoj sferi plakata, na zelenoj pozadini, nalaze se simvoli islama. Ovi simvoli otkrivaju demonsku mistiku vlasti posjedovanja i samooboženja. Želja i napor za ovladavanjem zemljom označeni su petokrakom zvijezdom. Predani služitelj islamskih simvola i njihove mistike bio je Mahmud-paša. On je, nadahnut idolom vlasti i islamskom idejom svetog rata, pokrenuo preko 30.000 ljudi na bezumni podvig nasilja. Simvoli islama mogu da motivišu i ujedinjuju ljude u naporu ovladavanja zemnim šarom, ljudskim životima i dušama. U Mahmud-pašinoj lobanji konkretizuje se značenje islamskih simvola. Ona otkriva njihovo pogubno i obmanjujuće dejstvo. Mahmud-pašina glava, služeći ideji džihada, ostala je u tami vječne smrti, u crnom okviru, van liturgijske svjetlosti.

Sv. Petra na ovom plakatu vidimo kao arhijereja koji je svete ratnike učinio učesnicima vječne Liturgije koju poslije dvjesta godina od njihove smrti služi Mitropolit Amfilohije na Njegušima, Martinićima i Krusima...

Dr. Radovan Karadžić: Da li je ovo bio rat ? >>


// Projekat Rastko / Filosofija / Jagnje Božije i Zvijer iz bezdana //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]