NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Славко Драгинчић и Здравко Зупан

Историја
југословенског стрипа I
- до 1941 године-

Сергије Миронович Головченко

Рођен је у Иркутску 1898. године. Још у најранијем детињству показивао је склоности ка цртању, да би као младић почео да студира сликарство у Одеси. У Београд је стигао почетком двадесетих година измучен бедом избегличког живота и одмах се активирао као карикатуриста. Већ тада сусрећемо његове прве успеле карикатуре у београдском хумористичком листу „Веселе новине“.

Преселивши се 1924. године у Загреб, Миронович са много ентузијазма наставља раније започето студирање сликарства, али се упоредо издржава цртајући карикатуре за загребачки хумористичко-сатирични недељник „Коприве“. Убрзо постаје један од водећих сарадника листа, у коме ће током наредне деценије објављивати преко три хиљаде карикатура, сврставајући се у најплодније ствараоце предратне сатире.

 

Под утицајем Вилхелма Буша, Миронович 1925. године почиње да црта „Макса и Максића“, хумористички стрип о несташлуцима два дечака, да би до 1934. године креирао више од четири стотине табли својих јунака. Поред „Макса и Максића“, Миронович је нацртао још свега два стрипа: један за београдски лист „Време“, а други за „Коприве“ у последњој години свог живота. Умро је млад, у напону стваралачке снаге, у загребачкој болници Милосрдних сестара, током ноћи између 9. и 10. новембра 1937. године.

Стрипографија

Коприве
„Макс и Максић“ 1925-1934
„У зоолошком врту“ 1937

„Време“
„Доживљаји миша Мике и мајмуна Ђоке“ 1932


Историја југословенског стрипа I
- до 1941 године-

// Пројекат Растко / Стрип //
[ Промена писма | Претрага | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]