NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Славко Драгинчић и Здравко Зупан

Историја
југословенског стрипа I
- до 1941 године-

Нови вандрокаш

Шест месеци након изласка последњег броја „Веселог вандрокаша“ браћа Нојгебауер покушавају да обнове угашени лист. Први број обновљеног издања под именом „Нови вандрокаш“ појавио се у продаји 9. октобра 1940. године. Издавач је био Конзорциј „Новог вандрокаша“, а дужност главног уредника обављао је Норберт Нојгебауер. Лист је имао 16 страна и штампан је на истом формату као и „Весели вандрокаш“. Излазио је средом, а цена једном примерку износила је 2 динара.

У првом броју „Нови вандрокаш“ је донео четири стрипа Валтера и Норберта Нојгебауера и један Ивана Кушанића. Валтеров потпис налазио се на реалистичним сторијама „Тарзан“, „Дивљи запад у пламену“ и „Златни оток“, као и на хумористичким остварењима „Jack Jackson и Бимбо Бамбус на сјеверном полу“ и „Зачарана фарма“ (нова епизода Цика и Цака) за коју је сценарио припремио Бранко Ковач. Кушанић је реализовао реалистични стрип Марко Поло.

У наредним бројевима браћа Нојгебауер репризирају и неколико табли „Насрадин Хоџе“ из „Ока“.

„Нови вандрокаш“ је био знатно краћег века од свог претходника. Престао је да излази већ после девет недеља, угасивши се са деветим бројем 4. децембра 1940. године.


Историја југословенског стрипа I
- до 1941 године-

// Пројекат Растко / Стрип //
[ Промена писма | Претрага | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]