NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Славко Драгинчић и Здравко Зупан

Историја
југословенског стрипа I
- до 1941 године-

Микијеве новине (1936–1938)

Први број „Микијевих новина“ појавио се 15. фебруара 1936. године. Уредништво и администрација листа налазили су се у Поенкареовој 21 у Београду, а штампан је у „Штампарији Драг. Поповића“. Уредник првих 40 бројева био је Д. Драгићевић, док се од 41. броја уместо њега потписује Ј. Лазаревић. „Микијеве новине“ су доносиле искључиво целовите стрипове, односно „.сензационална дела дечје литературе“ како их је њихов издавач најављивао. Лист је излазио сваког првог и петнаестог у месецу, а појединачни примерак стајао је пет динара. Због положеног формата (31×23 цм) овај лист се визуелно издвајао од других предратних издања. Корице „Микијевих новина“ штампане су у две или три боје, а унутрашње у црно-белој техници На насловним странама били су отиснути ликови из стрипова.

* Ово изванредно Дизнијево остварење поново ће на идентичном формату издати лист „Спорт“ децембра 1952. године, а први пут је објављено у „Политици“ од 17. фебруара до 11. априла 1935. године.

Већ са прва два броја, који су донели комплетне епизоде „Плутонова велика трка“„ и „Мики издаје новине“, издавач је наговестио да ће лист, пре свега, објављивати авантуре Дизнијевих јунака. Наредна четири броја донела су следеће стрипове: „Луде симфоније“, „Наследство госпођице Белке“, „Зачарани замак“ и „Вилењак Микијев тркач“. Занимљиво је напоменути да је последњи наслов објављен под бројем 7, мада је била у питању шеста свеска „Микијевих новина“. Следећа свеска носила је такође број 7, а у њој је објављена поема К. Чуковског „Крокодил Крокодиловић“, илустрована цртежима дивљих животиња.

Насловна страна Микијевих новина са Џимом из џунгле Алекса Рејмонда (1936)

Од осмог до петнаестог броја и даље доминирају ликови из Дизнијевог света маште: „Оскар Микијев ној“, „Мики спасава лађе“, „Мики и Паја“, „Миша кенгур и слонче Ћира“, „Мики Маус у причама“, „Три прасета: свирачи скаути“, „Микијева савест“ и „Три прасета“ – „Давид Коперфилд“; тек у петнаестом броју (поред „Три прасета“) Јавља се и један реалистичан стрип – „Давид Коперфилд“, рађен према истоименом роману Чарлса Дикенса.

Шеснаести број доноси Рејмондову сторију о Џиму из џунгле у којој се популарни ловац први пут среће са заводљивом Лили де Врил. Петнаест дана касније, у првом двоброју (17/18) појављују се мали Џони, морнар Том Траут и Кинез Шанг Лин у епизоди „Тајна кинеског блага“. Иста свеска доноси и стрип „Мики и Мини на леду“. Наредна три броја поново су посвећена Дизнијевим јунацима: „Микијеве пустоловине у Африци“ (у два дела) и „Три прасета и вук“, док са 22. бројем и стрипом „Необичан сан Микија Мауса“ издање улази у 1937. годину.

Микијеве пустоловине у Африци „Волта Дизнија (Микијеве новине , 1936)

 

„Пустоловине малог Џонија“ Ника Афонског и Брендона Волша ( Микијеве новине“ 1937)

„Радио патрола“ Едија Саливена и Чарлија Смита („Микијеве новине“, 1938)

Насловна страна 62. броја „Микијевих новина“ (1938)

У 23. броју опет се сусрећемо с малим Џонијем Брендона Волша и Ника Афонског, који овога пута спасава живот државнику Карлосу Мору. После две свеске са Мики Маусом у главној улози, 26. број доноси нову епизоду Џима из џунгле под називом „Црвени троугао”. Још два пута ће Мики Маус забављати своје верне читаоце, а онда ће 29. број испунити авантуре Детектива X–9 Остина Бригса (на насловној страни је погрешно писало цртеж Алекс Рејмонд ). У 30. броју представио се Дарел Мек Клур са стрипом „Морепловац Мата”. Два дечака Мата и Тома и њихово кученце Бели забављали су претходне године малишане на страницама београдског „Времена”. Следећи број донео је два стрипа: „Земља играјлија” Кинга Кола и „Тим Тајлор у џунгли” Лајмена Јанга.

„Паја Патак“ Волта Дизнија (Микијеве новине , 1938)

Након три свеске са доживљајима Микија Мауса, 35. број доноси стрип Радио патрола Едија Саливена и Чарлија Шмита. Уследила су два дела „Авантуре Тима Тајлора”, а затим и нова епизода „Радио патроле”. 39. број објављује крај „Радио патроле” и „Авантуре Паје Патка”, док су наредна два посвећена стрипу „Мики тражи закопано благо”. У 42. броју објављен је „Хајдук Станко” Јанка Веселиновића у обради Милоша Стевановића и Ђорђа Лобачева. Следеће две свеске, истовремено и последње у 1937. години, донеле су „Нове авантуре Тима Тајлора“ Лајмена Јанга. У 1938. годину „Микијеве новине“ улазе са 45. бројем и Дизнијевим остварењем „Мики Маус и његов двојник“. Наредна два броја по трећи пут попуњава стрип „Радио патрола“, а почев од двоброја 48-49 све до 62. свеске „Микијеве новине“ ће објављивати искључиво јунаке Волта Дизнија. Осим Микија Мауса, Шиље, Хорација и Паје Патка, у овом периоду се појавила и изврсна Дизнијева верзија „Снежана и седам патуљака“. 63. број издања донео је „Женидбу Цара Душана“ Ђорђа Лобачева (претходно окончана у дневном листу „Политика“ 29. јула исте године), а 64. најављен као ванредно издање био је истовремено и последњи број „Микијевих новина“. Изашао је 15. октобра 1938. године са стрипом „Стојадин“, кога је у то време успешно цртао Мома Марковић на страницама „Ошишаног јежа“


Историја југословенског стрипа I
- до 1941 године-

// Пројекат Растко / Стрип //
[ Промена писма | Претрага | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]