Никола Смоленски

Градитељи и Поправиоци

Никола Смоленски

Градитељи и Поправиоци

Одиста је чудно и интересантно живети на планети Трилорн.

Тамо живе две врсте људи: Градитељи и Поправиоци. Градитељи граде огромне машине којима је прекривен цео Трилорн: машине које праве храну, машине које превозе Трилоријанце около, машине за ово и машине за оно, машине за становање, машине које праве друге машине. Поправиоци те машине поправљају.

Градитељи граде машине које су јако префињене и компликоване, због тога се лако и често кваре. Њима то не смета: Поправиоци су ту да их поправљају. У сваком тренутку, на свакоме месту, може се видети неки Поправилац како поправља неку машину, док Градитељи стално конструишу нове и нове машине, али никада не би знали да поправе неку кад се поквари.

Зато што су Градитељи тако корисни за све Трилорнијанце, они имају најбољи положај у друштву. Имају огромне виле, најбољу храну, најлепшу забаву, највише пара. Поправиоци нису цењени и од јутра до мрака само поправљају и поправљају.

А онда је једног јутра Поправилац по имену Синк дошао на идеју: „Ако ми не поправљамо машине оне ће стати и Градитељи неће моћи ништа да граде. Ми смо важнији од Градитеља!“ И рекао је то својим пријатељима, они својим и реч се проширила Трилорном. Градитељи то нису ни знали, толико су били заокупљени својим проблемима.

Реч је стигла и до Поправитељке именом Синда. И она је мало мислила и дошла на идеју: „Не поправљајмо!“ Опет се реч проширила Трилорном и Поправиоци су престали да поправљају, и машине су се квариле и стајале.

Градитељи су питали Поправиоце зашто су престали да поправљају. А они су им одговорили да хоће њихове виле, њихову храну, њихов новац и да праве мање компликоване машине. Градитељи на то нису пристали али је Поправилаца било више и све су им узели.

Сада на Трилорну живе само Поправиоци. Они поправљају само машине које су им најважније, и живе боље него раније. Градитеља више нема. Можда су негде отишли, а можда су их једноставно заборавили.

На Трилорну више нико не гради нове машине.

На Растку објављено: 2007-08-25
Датум последње измене: 2007-08-22 19:46:23
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује