Pomoc Promena pisma Pretraga Mapa Projekat Rastko - Boka
Zemlja
Istorija
Ljudi
Duhovnost
Umetnost
Kontakt

TIA Janus

Драган Пјешивац
vision@cg.yu

Свечана вазнесењска литија у Херцег-Новом

СПАСОВДАН

У четвртак, 5. јуна 2003. год., послије више од 50 година, у Херцег-Новом је обновљен обичај да градом прође Спасовданска литија послије Св. литургије која се служи у цркви Св. Спаса на Топлој.

Вазнесење Господње слави Црква у четрдесети дан послије Васкрсења Христовог и увијек пада у четвртак. На мјесту Христовог Вазнесења на Јелеонској гори царица Јелена је дала саградити храм у IV вијеку који је, на жалост, срушен у сараценској најезди.

Обичај да се иде у литији Православна црква његује од древних времена. Спомињу га Св. Епифаније Кипарски, Св. Јован Златоуст, Св. Лав Велики, а литије су се кретале градовима као сто су Јерусалим, Витлејем, Цариград, село Романесија у Антиохији..... У средњем вијеку многи градови у Француској и Њемачкој имали су исти обичај.

// Пројекат Растко - Бока / Духовност //
[ Промјена писма | Претраживање | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]


© 2001-2003. "Пројекат Растко - Библиотека српске културе на Интернету"; Технологије, издаваштво и агенција "Јанус"; као и носиоци појединачних ауторских права. Ниједан дио овог сајта не смије се умножавати или преносити без претходне сагласности. За захтјеве кликните овдје.