Ријеч уредника

Послије двогодишњег рада Сабрана дјела Петра Кочића су пред вама драги читаоче. Ово критичко и јубиларно иновирано, обогаћено, комплетирано и посебно приређено издање појављује се у години када се обиљежава 125 година од рођења Кочића, 100 година од објављивања прве збирке приповиједака, 95 година од објављивања првог избора приповиједака у издању Српске књижевне задруге у Београду, као и 95 година од покретања, тј. изласка из штампе првог броја часописа Отаџбина.

Ово издање нуди ново ишчитавање Кочића, објашњења већине објављених текстова, допуне и поређења са ранијим издањима, исправке и враћање на оригинале текстова и писама која су оштећена или окрњена у ранијим издањима, покушај најбоље редакције, најпотпунији до сада рјечник архаизама и мање познатих ријечи и израза у Кочићевом књижевном опусу као и нове текстове.

У рукописној заоставштини Владимира Ћоровића пронађена је Кочићева оштећена биљежница са једногодишњег тамновања у бањалучкој Црној кући и у затвору у Доњој Тузли. Ту је писац биљежио личне утиске, размишљања, контакте са људима и службеницима у затворима, спољним одјецима слободе, правио је концепте и скице писама, играо се оловком по папиру. Ово издање је богатије и за два, до овог издања непозната фолклорна записа из Раткова са Змијања, здравицу „Ва слава" и пјесму „Брат и сестра". Ту су и четири до овог издања непозната писма, три упућена супрузи Милки и једно највјероватније написано Јовану Скерлићу.

Вриједан је и запис „Ратково" из 1891. године који доказује интересовање Кочића за историју и традицију свог народа још од најраније младости. Овај текст се на налази ни у једним до сада објављеним Кочићевим сабраним дјелима, а објављен је у новосадаском часопису „Воља".

Библиографија је књига сама за себе, најпотпунија и најпоузданија до сада урађена када је у питању Кочић. Напоменимо да смо и у временском периоду који су обрађивале раније библиографије пронашли око седам стотина нових библиографских јединица само у поглављу литературе, преводи и посебна издања су проширена са осам нових наслова... Подухват који је сам разлог за нова сабрана дјела.

Не треба с метнути с ума ни чињеницу да је у овим дјелима и портрет Кочића који је уљем на дрвету урадио знаменити Шпиро Боцарић, као и више нових необјављених фотографија, рукописа и занимљивости из живота и дјела великана Кочића.

Критичко, јубиларно допуњено и обогаћено издање Сабраних дјела Петра Кочића су разлог и потреба да се сада, а и убудуће враћамо нашем Кочићу, чешће и озбиљније него до сада.

Ово је покушај проналажења најбољег пута за даља истраживања Кочићевог стваралаштва. Издање које је сада пред Вама је у овом тренутку најпоузданије, али засигурно није и тачка на даља истраживања шта нам је то велики писац, борац и трибун оставио. А оставио је много тога што знамо, али и засигурно још доста тога што требамо открити и објелоданити. Нова сабрана дјела већ треба почети припремати, јер то Кочић од нас тражи. И заслужује.

Ненад НОВАКОВИЋ


Projekat Rastko / Project Rastko Ars Libri TIA Janus Sadrzaj / Content