Иван А. Чарота

Уводна реч за Пројекат Растко – Белорусија

Више од две деценије постојања пројекта „Растко“ показало је да он решава задатке који нису важни само за Србију. О томе јасно сведочи садржај подпројеката или подбиблиотека, у којима се редовно постављају изузетно вредни материјали и за стручњаке, и за широк спектар интернет-корисника. Притом је приступ њима слободан и, што није мање важно — бесплатан.

Изузетан значај, по мом мишљењу, има разноврстан излаз српске културе у шире контексте, а нарочито – духовно-културне међусобне везе Срба са другим народима света, како у историјској прошлости, тако и у садашњости.

Круг таквих веза с правом су саставили Румуни, Мађари, Бугари, Пољаци, Лужички Срби. Своје место у овом редоследу, наравно, треба да заузму и Источни Словени. Али како су српско-руска и српско-украјинска библиотека давно постављене, онда, нажалост, српско-белоруска до сада није постојала. Истина, никога за то не ваља кривити, осим аутора ових редова, који је саму идеју поздравио у почетку и на предлог др Дејана Ајдачића чак и пристао да се заузме за ову важну ствар, али, због великог броја обавеза, то није учинио.

Сада, хвала Богу, појавиле су се шансе да се елиминише тај празан простор. Саставља се колектив радника који су спремни да поднесу све напоре, да би се међусобни контакти Срба и Белоруса активно развијали, а информације о њима се, што је могуће шире, распрострањивале.

Проф. др Иван Чарота
главни уредник Пројекта Растко – Белорусија
инострани члан / академик САНУ

На Растку објављено: 2022-03-09
Датум последње измене: 2022-03-13 12:59:48
 

Пројекат Растко / Пројекат Растко Белорусија