Дајана Лазаревић

О „Штапу Светог Саве“ и „Штапу Патријарха Павла“, аутора Драгана Лакићевића

Штап Светог Саве : легенде / Драган Лакићевић ; [илустрације Предраг Драговић]. - 3. изд. - Београд : Партенон, 2018 (Бор : Терција). - 106 стр. : илустр. ; 24 cm

Посох святого Саввы : легенды / Драган Лакичевич ; [пер. с серб., предисл. и примеч. И. А. Чароты ; рекомендовано к публикации Издательским советом Белорусской Православной Церкви ИС Б18-801-0004]. - Минск : Медиал, 2018. - 63 с. - 700 экз.

Ауторска збирка прича „Штап Светог Саве“, нашег познатог књижевника и уредника Српске књижевне задруге Драгана Лакићевића, доживела је три издања: 2006, 2007. и 2018. године. Ове приче употпуњују наше знање о првом српском просветитељу, помажу нам да га замислимо у детињству, младости и зрелом добу, али говоре нам и о томе, да овај светитељ и данас чува свој народ.

Ову књигу је на руски језик превео познати слависта и србиста проф. др Иван Чарота, а исту је за публиковање препоручио Издавачки савет Белоруске Православне Цркве. Издавач је „Медиал“, 2018. године, из Минска (Белорусија), где су одржавана и успешна представљања ове књиге читалачкој публици. Уједно, проф. Иван Чарота је, осим превода, написао и предговор и коментаре на одређене појмове у књизи.

Свети Сава, идеалан српски учитељ, духовник, вођа, већ на првој страници ове књиге постаје нам близак и ми се везујемо, најпре, за плавокосог дечака Растка доброг срца, а потом и за необично лепог и мудрог младића. За разлику од његових вршњака, Растко не сања о љубави и заснивању породице, нити о витештву, бојиштима, слави и богатству, већ о животу у сиромаштву и потпуној посвећености Господу. Како је за време земаљског живота штитио српски народ, тако је то наставио и после њега – чак и у овом брзом, савременом добу, Свети Сава није напустио свој народ и појављује се да посаветује и помогне у најтежим тренуцима за појединца и цело друштво.

Ваља подсетити на још једну књигу Драгана Лакићевића, која тематски подсећа на већ поменуту збирку, а то је: „Штап Патријарха Павла“, објављена у издаваштву „Источник“ (Торонто-Београд), 2010. године. И то дело је, такође, проф. др Иван Чарота превео на руски језик (Посох Патриарха Павла, у издаваштву Дмитрија Харченка 2014. године, а по препоруци Издавачког савета Белоруске Православне Цркве). Ко заволи „Штап Светога Саве“, у даху ће прочитати и „Штап Патријарха Павла“, у којем се, такође, прати живот нашег чувеног црквеног поглавара од детињства до упокојења.

На Растку објављено: 2020-04-06
Датум последње измене: 2020-05-24 22:25:28
 

Пројекат Растко / Пројекат Растко Белорусија