Raspeto Kosovo: Unistene i oskrnavljene srpske pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji Kosovo.com: The Truth Has No Owner
Уништене и оскрнављене српске православне светиње на Косову и Метохији (1999-2000)
Kosovo

25. Црква Свете Тројице у Ђаковици

Саборни храм Свете Тројице у Ђаковици саграђен је 1999. године на темељима петокуполне спомен цркве. Стара црква је била предвиђена за маузолеј и похрањивање земних остатака изгинулих, побијених и смрзнутих у ратовима 1912-1918. године. Та црква је завршена 1940. године, срушена од безбожника 1949. године на дан Св. Саве. После педесет година, поново на том истом месту нови храм доживљава идентичну судбину: прво бива оскрнављен, потом запаљен, да би на крају био миниран и порушен 24/25 јула 1999. године.

Храм у Ђаковици је био један од најлепших новоизграђених храмова. Унутрашња организација простора предвиђала је комбинацију неколико различитих типова основа централног плана. Основни корпус је у облику уписаног крста са централном куполом и четири мање куполе у угаоним, нижим травејима. Тиме је постигнута духовна веза са највећом црквом манастира Св Арханђела код Призрена. Додатни бочни простори дају основни облик слободног крста као асоцијације на велике апостолионе ранохришћанског периода као што су: Св Јован у Ефесу и Св Апостоли у Цариграду из времена Јустинијана. Попречим крацима додате су бочне апсиде, тако да је успостављен континуитет са архитектуром из доба Кнеза Лазара.

Аутори пројекта су Љубиша Фолић и Радомир Фолић.

Смрвљени мозаик Св. Тројице
Ђаковица, зидање претходне цркве - маузолеја (снимак из 1940 год.)
Унутрашњост оскрнављене цркве пре потпуног уништења
Храм пре потпуног уништења
Црква након рушења
Црква након рушења
it

Одмах по доласку снага италијанског КФОР-а локални шиптарски екстремисти почели су да скрнаве цркву која се налази у строгом центру града. Вредни грчки мозаик Свете Тројице изнад главног портала је разбијен у парампарчад. Унутрашњост цркве је запаљена и оскрнављена изметом. Свуда по зидовима цркве могли су се видети графити тзв. "ОВК" и вулгарни цртежи. Коначно, ова мученичка црква је уништена стотинама килограма снажног експлозива 24/25. јула 1999, и поред сталниг апела наше Цркве да КФОР обезбеди ову светињу.