Raspeto Kosovo: Unistene i oskrnavljene srpske pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji Kosovo.com: The Truth Has No Owner
Уништене и оскрнављене српске православне светиње на Косову и Метохији (1999-2000)
Kosovo

18. Црква Св. Параскеве у Дрснику код Пећи

Црква Св. Параскеве раније била посвећена Св. Николи у Дрснику код Пећи. Једнобродна градјевина правоугаоне основе, засведена полуобличастим сводом. На источној страни цркве је полукружна апсида. Кров је двосливан, покривен каменим плочама. Структура зидова је од неправилних слојева камена и малтера. Стари живопис је доста оштећен. Црква је обновљена седамдесетих година XVI века из којег је периода сачуван и живопис који се истиче веома добрим цртежом и снажним колоритом. Техника рада је добра и фреске су и поред сталних киша и снегова као и недаћа којима су биле изложене, доста добро очуване. Два мермерна крста су декоративно обрадјена и постављена на источном и западном темену крова.

Црква Св. Петке у Дрснику
Икона Св. Николе (осма деценија XVI века)
Фреска Св. Василија
Фреска Св. Ћирила
it

Након доласка италијанских снага КФОР-а, црква је демолирана, запаљена и тешко оштећена експлозивом у јуну 1999. године, од стране албанских екстремиста.Након доласка италијанских снага КФОР-а, црква је демолирана и спаљена од стране шиптарских екстремиста.