Raspeto Kosovo: Unistene i oskrnavljene srpske pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji Kosovo.com: The Truth Has No Owner
Уништене и оскрнављене српске православне светиње на Косову и Метохији (1999-2000)
Kosovo

10. Црква Ваведења Богородице у Долцу поред Клине

Манастирска црква Ваведења Богородице (у народу звана Света Пречиста) у Долцу код Клине. Црква је једнобродна грађевина правоугаоне основе са полуобличастим сводом и полукружном апсидом. Сачувана су два слоја живописа. Новији из 1620. године, а старији испод њега рађен крајем XIV века. Грубо су рестаурирани, нарочито у доњој зони јужног зида. Фрагменти старог живописа одликују се веома лепим цртежом и изнијансираним колоритом. Сличне квалитете има и новији живопис из XVII века. Сматра се да је ова црква старија од Дечана и саграђена четири године пре Косовске битке (1389). Из Долца су драгоцени рукописи: Четворојеванђеље из XIV-XV века и Октоих I-IV глас из XV века.

Оштећена и спаљена унутрашњост; часна трпеза је смрвљена у парчиће
Фреске које су украшавале цркву
Делови смрвљених фресака
Манастир пре рушења
Манастир после рушења
it

Јула месеца 1999, након доласка италијанских снага КФОР-а, албански екстремисти су демолирали ову цркву и разбили часну трпезу у комаде. Црква је изнутра запаљена. Суседне цркве у Клини и Ђураковцу су такође демолиране и оскрнављене као и још неке мање познате цркве у околини. Према најновијим информацијама ова црква је минирана почетком августа и сравњена са земљом.