Raspeto Kosovo: Unistene i oskrnavljene srpske pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji Kosovo.com: The Truth Has No Owner
Уништене и оскрнављене српске православне светиње на Косову и Метохији (1999-2000)
Kosovo

5. Манастир Девич, поред Србице

Манастир Девич - Дреница (јужно од Србице) - црква Ваведења Богородице, подигао је деспот Ђурађ Бранковић око 1434. године у спомен оздрављења кћери-девице по чему манастир добија име. Подигнута је на месту црквице првог ктитора Св. Јоаникија (Јанићија). Манастир Девич је обнављан неколико пута и састоји се од више цркава посвећених Ваведењу Богородице, Св. Јоаникију и Св. Ђорђу. Манастир је имао четири храмовна дела која су опљачкана, оскрнављена, минирана и разорена заједно с конацима од стране шиптарских нациста 1941. године, када је Италија окупирала Космет. Манастир је имао богату збирку рукописних и штампаних књига. У Девичу је постојала и преписивачка радионица. Изгореле су све старе девичке књиге и иконостас са иконама, како из старијих векова тако и из XIX и XX века. Тада је срушена и испосница Св. Јанићија Девичког на северном брегу од манастира и Источник у јарузи ниже манастира. Фреске су из XV века. Поред лика Св. Јанићија Девичког у одећи великосхимника и са очуваним натписом у коме стоји да је онпрви ктитор места сего, очуван је и лик Св. Акакија и композиције Свадба у Кани Галилејској и Исцељење раслабљеног. Затим постоји други слој фресака из XVI века као и трећи из XIX века. Манастир је имао земљу у Лауши, Лудовићу, Лепини на Косову, Бичи у Метохији, виноград у Великој Хочи, куће и дућане у Вучитрну, воденице, конаке, пекару, млекару... Укупно 60 хектара земље и 250 хектара шуме.

Остаци спаљеног и разореног манастира, затечени марта 1947
Остаци фрескописа из 16. века
Рупе од метака и потпис УÇК, урезан ножем на икони
Монахиње-чувари светиње
Оскрнављени кивот св. Јоаникија
fr

Крајем јуна 1999, одмах након повлачења југословенских снага безбедности са Косова и доласка француских снага КФОР-а, манастир су напали албански екстремисти тзв. "ОВК" (УÇК). Пошто су окупирали манастир, три дана су систематски демолирали, оскрнављивали и пљачкали ову светињу. Монахиње са својим духовником, о. Серафимом, физички су злостављане, а неке од њих су повређене.