Raspeto Kosovo: Unistene i oskrnavljene srpske pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji Kosovo.com: The Truth Has No Owner
Uništene i oskrnavljene srpske pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji (1999-2000)
Kosovo

5. Manastir Devič, pored Srbice

Manastir Devič -- Drenica (južno od Srbice) -- crkva Vavedenja Bogorodice, podigao je despot Đurađ Branković oko 1434. godine u spomen ozdravljenja kćeri-device po čemu manastir dobija ime. Podignuta je na mestu crkvice prvog ktitora Sv. Joanikija (Janićija). Manastir Devič je obnavljan nekoliko puta i sastoji se od više crkava posvećenih Vavedenju Bogorodice, Sv. Joanikiju i Sv. Đorđu. Manastir je imao četiri hramovna dela koja su opljačkana, oskrnavljena, minirana i razorena zajedno s konacima od strane šiptarskih nacista 1941. godine, kada je Italija okupirala Kosmet. Manastir je imao bogatu zbirku rukopisnih i štampanih knjiga. U Deviču je postojala i prepisivačka radionica. Izgorele su sve stare devičke knjige i ikonostas sa ikonama, kako iz starijih vekova tako i iz XIX i XX veka. Tada je srušena i isposnica Sv. Janićija Devičkog na severnom bregu od manastira i Istočnik u jaruzi niže manastira. Freske su iz XV veka. Pored lika Sv. Janićija Devičkog u odeći velikoshimnika i sa očuvanim natpisom u kome stoji da je onprvi ktitor mesta sego, očuvan je i lik Sv. Akakija i kompozicije Svadba u Kani Galilejskoj i Isceljenje raslabljenog. Zatim postoji drugi sloj fresaka iz XVI veka kao i treći iz XIX veka. Manastir je imao zemlju u Lauši, Ludoviću, Lepini na Kosovu, Biči u Metohiji, vinograd u Velikoj Hoči, kuće i dućane u Vučitrnu, vodenice, konake, pekaru, mlekaru... Ukupno 60 hektara zemlje i 250 hektara šume.

Ostaci spaljenog i razorenog manastira, zatečeni marta 1947
Ostaci freskopisa iz 16. veka
Rupe od metaka i potpis UÇK, urezan nožem na ikoni
Monahinje-čuvari svetinje
Oskrnavljeni kivot sv. Joanikija
fr

Krajem juna 1999, odmah nakon povlačenja jugoslovenskih snaga bezbednosti sa Kosova i dolaska francuskih snaga KFOR-a, manastir su napali albanski ekstremisti tzv. "OVK" (UÇK). Pošto su okupirali manastir, tri dana su sistematski demolirali, oskrnavljivali i pljačkali ovu svetinju. Monahinje sa svojim duhovnikom, o. Serafimom, fizički su zlostavljane, a neke od njih su povređene.