Raspeto Kosovo: Unistene i oskrnavljene srpske pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji Kosovo.com: The Truth Has No Owner
Уништене и оскрнављене српске православне светиње на Косову и Метохији (1999-2000)
Kosovo

2. Црква Пресвете Богородице у Мушутишту поред Суве Реке

Храм Богородице Одигитрије из 1315. године у Мушутишту, десетак километара југоисточно од Суве Реке, задужбина врховног дворског управника државних добара Драгослава са породицом. Ктиторски натпис над улазом спада у ред најлепших и најстаријих српских епиграфских споменика. Једнокуполна црква је у основи уписаног крста и са полукружном апсидом. Зидана је наизменично редовима опеке и каменим квадерима. Фреске настале између 1316. и 1320. године, мушутишко зидно сликарство сврставају у најлепша дела српског сликарства по начину пластичне обраде и типологији светитеља и укључују га у зрелу уметност Палеолога из прве четвртине XIV в. У олтарском простору се налазио јединствен портрет јужнословенског просветитеља Св. Климента Охридског. У северозападном углу наоса биле су фигуре светих жена, ратника Теодора Тирона и Теодора Стратилата, анђела, Св. Пантелејмона. Две престолне иконе Христа и Богородице су из 1603. године.


Црква пре уништења

Црква након минирања

Запаљени парохијски дом

Поглед на звоник и уништену цркву
         
Уништене фреске (1316-1320): непозната мученица, непозната светица, Св. Пантелија, Св. Климент Охридски, Св. Теодор; оскрнављена Христова икона (1603)
 
de

Након доласка немачких снага КФОР-а и евакуације српског становништва из тог подручја (15-20. јуни 1999) цркву су демолирали, оскрнавили и опљачкали локални шиптарски сељаци. Свештеничка кућа и парохијски дом су опљачкани и запаљени. Почетком јула црква је потпуно уништена експлозивом.