Настојатељ Високих Дечана, игуман Макарије

Нова, тежа искушења манастира Дечани, 1968. г

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

Управа манастира Дечана- Патријарху Српском
Бр. 41, 3. IV 1968, Дечани

Ваша Светости,

Част ми је да Вашу Светост известим о немилим појавама на Космету од стране Шиптара према Србима, и то:

Имаће већ две године дана од како Срби на Космету осећају, да на жалост парола о ,,Братству и Јединству" није кренула са полазне тачке од њеног постојања, и то не кривицом Срба, већ Шиптара који ево опет показују своју исконску мржњу према Србину. Налазимо се у тежој ситуацији него ли за време окупације, Аустрије и Турске. Онда смо имали бар некакво право, а сада као да је све отишло у неповрат. Појаве насиља, крађе у сред бела дана, вређања и претњи свакодневна је појава.

Ви ћете свакако и од других чути шта се све ради на Космету са Србима, јер се све одиграва муњевитом брзином, и Бог зна, неће ли требати ускоро још један Арсеније Чарнојевић Србима на Космету?!

Мени је циљ да Вам јавим шта се догађа у околини манастира Дечана. Већ знате покушаје Дечанаца да одузму манастирску шуму на ,,рекла-казала", и можда ће им то успети, а безакоња се врше на све стране.

Ево Вам неколико података:

Пре месец дана Шиптари из Дечана тешко су претукли шумара Миливоја Лакићевића, само зато што је против неких поднео пријаве о крађи шуме.

У исто време један Шиптар-кондуктер избо је ножем на 7 места и тешко ранио једног Србина-шофера, само зато што није хтео да вози препун аутобус по заповести Шиптара.

Недавно је у Лабљанима на Косову у српском селу прослављен јубилеј о Скендер-бегу. Један Србин упитао је зашто се то прославља у српском селу, па и он лежи у агонији у приштинској болници.

Пре недељу дана Шиптар из Ратиша (дечанска парохија) истерао је из куће и са имања Станицу Пешић. Жали се свемогућим властима овде и све је без успеха.

Породицама из Дечана: Зарији Павловићу, Стевановић Мирку, Милораду Јоксимовићу, Никчевић Благоти, Милораду Ђашићу, Павлу Ђашићу и породици из Дреноца Абрамовићима одузеше самовољно земљу и шуме. Тако ови људи немају коме да се жале, нити пак каква жалба помаже.

Обраћам се Вама, нашем српском оцу, да Ви нешто помогнете Вашим ауторитетом код власти у Београду. Ово су Вам изворне вести 100%, за које лично могу да одговарам.

Ако Ваша жеља буде ја ћу Вас и у будуће о свему известити да бар имате податке о нашем незавидном стању на Космету.

Опростите што сам Вас узнемирио оваквим вестима за Пасху, али сам морао то да учиним.

Настојатељ Високи Дечана игуман Макарије

(Архив Синода. Син. бр. 1409/1968)

Први пут објављено: 1968-04-03
На Растку објављено: 2007-11-19
Датум последње измене: 2007-11-19 15:48:06
 

Пројекат Растко / Косово и Метохија