Nove drame Milorada Pavića: "Krevet za troje"

"Politika", Beograd, četvrtak 17. oktobar 2002.

U izdanju Grafičkog ateljea "Dereta" objavljena nova knjiga našeg poznatog pisca

Grafički atelje "Dereta" objavio je novu knjigu Milorada Pavića, "Dve interaktivne drame: Krevet za troje i Stakleni puž" koje nigde do sada nisu štampane. Drame se odlikuju specifičnim odnosom između pisca i publike, a, kako je juče na predstavljanju knjige u knjižari "Dereta", u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, objasnio Milorad Pavić, i drame "Krevet za troje" i "Stakleni puž" karakteristične su po tome što se u njih uključuju gledaoci i svojim odgovorima utiču na dalji tok predstave.

Tako će "Krevet za troje", u zavisnosti od publike, imati dva ili tri čina, jedan ili drugi tok predstave "koji će videti samo jedan ili samo drugi deo publike u sali"

Dragan Lakićević naglasio je da se Pavićeve drame mogu shvatiti i čitati kao polifoni romani. Naime, ove drame, kaže Lakićević, ne moraju da se igraju da bi se razumele. Sam pisac je, pak, rekao da je drama "Krevet za troje" vezana za stari mit o Lilit, koji je različit u različitim tradicijama. "Stakleni puž" je drama koja ima dva prva čina, već u zavisnosti da li je doživljavaju muškarac ili žena, objašnjava pisac, imaće i takvo različito - ishodište...

A. C.

 

Projekat Rastko / Književnost / Milorad Pavić
Promena pisma | Pretraživanje | Mapa projekta | Kontakt | Pomoć