NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pismaEnglish
Projekat RastkoKnjizevnost
TIA Janus

Biblioteka srpske fantastike

Oči Janusa

Ilija Bakić
DOLE, U ZONI
(Izabrane priče)
Stvor - Biblioteka srpske fantastike
Knjiga 1
Izdavač
Tehnologije-Izdavaštvo-Agencija
JANUS
Beograd
2000
Ilija Bakic - Dole, u zoni

00:03:00

00:03:05

00:03:10

00:03:15

00:03:20

00:03:25

00:03:30

00:03:35

00:03:40

nož naleže na štitnik, vrh bode tanku koru bakra, prolazi,
oštrica proseca ivicu, metali skiče,
lanena košulja je predvorje kože, povlači se pred silom koja je ipak probada, uranja unutra, sve duža,
usijana, kroz mišiće u creva i dalje do kičme dok krv kulja, lipti, izmešana sa govnima i sinoćnim polusvarenim mesom, vinom, kiselinom a telo se propinje,
grabi ono kraj sebe utonulo u klupko senki, nož žeravica se okreće, dubi utrobu, on pokušava da udahne,
ali grlo krklja, nema vazduha za vrisak u plućima, izvija glavu i Sunce belog srca bije u ukočene,
raširene zenice nemoćne da se suze, grudi se grče i iz usta šikne uvis krv, kapljice, svetlo crvene, prskaju ga
a onda glava klone i on nalegne, obešen, na sečivo i iz usta jurnu bale, vid se zamagli i ugasi
u bolu novog težišta ispod koga se bešika i čmar otvaraju i prazne

Izmaglica pluta, vođena sopstvenim putevima, prozirna, uzburkana na mah. Mlon silazi stepenicama, plastičnim i rešetkastim, zastaje na zadnjoj, ruke u rukavicama klize po sluzavom rukohvatu, spušta desnu nogu dole dok ne oseti dno bazena i polako prebaci težinu pa spusti na levu i odvoji ruke od oslonca. Noge pokleknu u traženju nove ravnoteže i on, dohvativši mrežu sa stepeništa, krene.

Magla vrtloži oko nogu otkrivajući masnu zelenu vodu pod sobom. Poneka senka projuri kroz nju. Deset metara dalje biće ih mnogo više.

Mlon korača i svakim korakom je svesniji jeze koja klizi niz kičmu, kocke leda u stomaku. Dno je klizavo ispod tih pedeset santimetara mlake supe i, mada bi trebalo da je ravno, noga ponekad zapne i nagazi na meku izbočinu. Zna da je to telo i gotovo da vidi kako težina njegovog koraka pritiska, opna puca i utroba bezglasno prska, šikne usporena vodom.

Prve kapljice znoja klize niz čelo. Na zidovima koji ograđuju bazene još se i može osetiti neki povetarac koji, uprkos specijalnim toplim sijalicama, struji hangarom, ali ovde, metar niže, u zavetrini, nema nikakvog pokreta.

Poneki krug masnoće, otkriven, blesne jarko u svetlu. Zadah sudopere sve je jači. Nekoliko tela hitro zaroni i Mlon stane. Voda se primiri, magla vrati da je prekrije i on mahne ne bi li je razbio. Velovi se razveju, zavitlani, dovoljno da vidi koloniju tela čvrsto zbijenu u grudvu koja, tik ispod vode, ispunjava ostatak bazena. Nekoliko zalutalih senki dopliva i pridruži se ostalima.

Magla se ponovo sklopi, ali on je video dovoljno da može da prokune. Mreža je potpuna nekorisna. Da bi uzeo uzorke moraće da iz čupa iz klupka. Kap znoja klizne niz levak leđa. Zakorači polako i oprezno, stane i u raskoraku nagne nad klupko. Dršku mreže gurne u vodu do dna da bi levici dao nekakav oslonac. Mahne nekoliko puta desnicom da rastera velove, bez mnogo uspeha. Na kraju zatvori oči, a ruku, raširenih prstiju, gurne u vodu. Toplota se sklopi oko šake u plastici. Onda prsti napipaju tela. Hladna, ljigava, žilava.

Mlon gurnu još jače u klupko i poče da skuplja prste. Oseti kako tela mrdaju, migolje, odvajaju se. Kad se prsti sklope oko uhvaćenih on trgne. Otpor ga zaustavi, a onda se dole nešto pocepa i ruka izleti u vazduh. On se uspravi, okrene i, nogu punih trnaca, vrati do stepeništa. Tu odloži mrežu, izvuče kesicu iz pojasa i stane da razgleda ulov. Šest komada. Dva još mlada, jedva deblja od njegovog malog prsta, duga tek tri santimetra, siva i providna ako se gledaju prema svetlu, sa jasnim grančicama, kroz koje se cedi sok, u sebi. Tri već zrela tela, debela koliko i njegov palac, desetak cm duga, potpuno crna sa konopcima ispupčenih žila na čvrstom mesu i, namah ga obli hladan znoj, jedno je već otvorilo oko!

Mlon ga baci u kesicu okrećući glavu u stranu, čvrsto zatvorivši oči. Grlo se stegne iza jezika koji udari o nepce.

Samo da nije, samo da nije, prošaputa pa, krutog vrata, vrati pogled i u šaci nađe samo komad pocepanog tela. Sok je istekao iz njega, ni meso se više ne grči. Drugi deo je ostao u klupku da tamo zaceli i nastavi da raste. Kao trava kojoj je koren još u zemlji.

Slegne ramenima i odbaci patrljak nazad u supu pa se okrene i, okačivši kesu sa lovinom o pojas, dohvati rukohvate, izvuče nogu iz vode i magle što se već skupila i stane na stepenik. Današnji rad je gotov i crkavica je zarađena.

Duboko udahne prvi tračak vetra.

00:08:55

00:09:00

00:09:05

00:09:05

00:09:10

00:09:15

dim odozgo ga guši, prlji telo i konopce, oči su pune suza i samo je klupko mrlja pred njima, grlo je suvo, peče, otečeni jezik lupa kao drvo po zubima, ruke vezane za stub
iza leđa, gotovo hladno ga ližu prvi plamenovi došli iz beline isečene linijama, dlačice na nogama su pepeo,
koža se suši, komadi ljušte, otpadaju, krici su
šuplje zvono, meso sagoreva, kosti, kolena, butine, bešika i čmar se otvaraju u belo usijanje koje, slep,
ne može da vidi sprženih očiju,
veze sagorevaju i truplo će pasti u žar,
pepeo beo

Posle, dok sede pijuckajući pivce, a magla se diže iznad rešetke zidova i skriva ivice hangara i tehničari seckaju, cede, čereče ulovljena tela tamo iza, u laboratorijama, što njih baš briga, stari Kanok priča.

"I taj momak je iščupao jedno zrelo telo i ono je imalo već otvoreno oko i gledalo ga, ali on nije mario za to mnogo. A tehničari kažu da to nije oko jer su tela samo biljke, malo usavršene. Ja ne znam šta je to, al znam da one mogu da jurnu za beračem kad odvoji neko od klupka i da mogu da uđu u čizmu i naprave, bilo kako, rane koje nikako neće da zarastu a peku ko sumpor đavolji, i znam da se odmah, za koji dan, onaj momak okliznuo čim je ušao u bazen, a bio je pažljiv, imao je ženu i dete pa se pazio da zaradi, i tela su jurnula na njega, kao da su čekala da stigne i saplela ga i poklopila ga, on je izranjao i vrištao i otimao se, al uzalud, poklopili su ga. Posle smo ispraznili bazen, al ništa od njega nije ostalo. Usisali su ga. Ni ekser od cipela. Neki pričaju da su ga našli i rasekli, a tela su mu ušla u oko i mozak, al to nije bilo onda kad sam ja bio tamo. Onda nije ostalo baš ništa. Al sve su glatko zataškali, isplatili neko osiguranje, sipali malo pepela od papira u urnu i gotovo. Gadna stvar."

Stari Kanok sedi, žvaće protezu potopljenu u pivo i priča.

Posle neko časti još jednu turu.

 

00:14:20

00:14:25

00:14:30

00:14:35

00:14:40

00:14:45

00:14:50

00:14:50

00:14:55

00:15:00

00:15:05

00:15:10

00:15:15

00:15:20

00:15:25

ruke ga podižu, lakog, noge su čvrsto stegnute
tim prstima od gvožđa, ruke su mu
vezane iza leđa, on se izvija iz karlice, stenje,
hoće da im padne na glave,
ali ga nove ruke izrasle iz linija zadržavaju,
on ih grize, pljuje dok ga uspravljaju, dižu,
još više, visoko, do kuke i na vrhu je, na šiljku,
vidi ga tu sa strane, kraj rebara, zakratko se ljulja a
onda gvožđe nalazi meso između kostiju, ulazi,
prepreka telu koje sada pada jer se ruke povlače,
ulazi praćeno krikom, ukoso, u dubinu
pa pravo gore kroz pluća iz kojih vazduh, pocepan,
beži, kroz ranu, kao da izdiše,
i opet okret ukoso i napolje, između rebara,
ispod desne sise, noge, opuštene,
grabe po praznini a kost rebra krcka,
meso naleglo na čelik,
glatki zidovi utrobe, krv nadolazi u usta,
curi između zuba glave zagledane u maglu zemlje,
klupko mrlja kojim mile bube i rebro puca,
lomi se kost obešenog o kuku, čelik je razdvaja, klizi,
čupa kroz krkljanje i kožu i krv i utrobu i pluća,
gore do novog težišta, bešika i čmar,
negde ispod novog težišta, otvaraju se
i prazne u soptavi vazduh kroz koji polako pada,
izlazeći iz vidnog polja,
kao i jezik koji je sam sebi, lud,
odgrizao dok se kuka penje gore,
sve više, više

 

Kapi padaju kroz slojeve neona i, svaka obojena bojom koju je u sunovratu upila, udaraju u staklo. Ali, Mlon je siguran jer svaku od njih vidi sasvim jasno, da se one rasprskavaju u trenu pre udarca. Kao da oseća nekakvu silu prepreke, spoljni zid vode se uvlači u sebe, bezuspešno želeći da izbegne sudar. Na kraju se kap rasprsne sama od sebe u vatrometu iskri.

Mlon sklopi kapke i zvuk teške kiše potone u šum krvi koja juri u njemu sve bliža velikom bubnju koji će je primiti u sebe i u velikom prasku ispljunuti natrag u granje kanala sve do utrnulih prstiju i bolnih slojeva kože, pritisnute uz pregrejani ležaj mokar od znoja.

Uzdahnuvši on zadrži vazduh unutra, a onda ga pusti da izleti u vrisku.

00:18:45

00;18:50

00:18:55

00:19:00

00:19:05

linije se izbistre i on ispred sebe vidi tačku,
belo usijanu tačku, za trenutak mirnu a onda
ona krene pravo prema njemu i on pokuša
da povuče glavu unazad, ali neko ga čvrsto drži,
prsti se ukopavaju u njegovu kosu i uši, vrat i kičma
su sapeti a toplota već prlji obrve, koža nosa puca,
kapci mahnito zatvoreni peku do ludila,
vrištanje dolazi odozdo, meso je izgorelo
i za trenutak blešti belina a onda je vlaga isparila i oči iscurele

Hoda, pomalo povodeći se, dok se ruke trzaju u džepovima, guran sa svih strana telima drugih, u peckavoj kiši ispod neonske buke. Listovi se grče od želje da jurne, potrči preko svih glava, da se zakači za neku lebdilicu, iznad svih, i maše nogama na putu za Tamo.

00:22:10

00:22:15

00:22:20

prsti se zabiju u kosti vilice i čupaju,
čereče mu usta, on se opire, ali snaga je velika,
glava ukleštena, i otvaraju se,
pucaju zglobovi a klešta grabe jezik, hvataju palacanje glasa i stežu

Zagledan u 3 ogledala Mlon, zadržanog daha, brija glavu. Noževi lako klize po koži, prate pravac kosti. Ipak, ruka zadrhti, utrnula iznad glave i on je, dok se puni toplotom, vraća pod mlaz vode. Rasprsle kapaljice kvase široke rukave košulje i pantalone. Otresa brijač i ruku i poseže nagore, za temenom. U ogledalu hvata odraženi blesak svetla na oštrici ali odbija da ga prati na putu do tačke dodira, namerno zagledan u svoju sliku u naspramnim ogledalima. Njegovu sliku uokvirenu u dvostrukom ramu. Njegovu sliku na putu do Tamo.

00:24:20

00:24:25

00:24:30

00:24:35

00:24:40

00:24:45

prsti ukopani u kosu guraju na dole,
slep i nem oseća vrh noža kako prolazi kroz kožu
i meso razapeto između krakova donje vilice,
ulazi u duplju usta, ispred patrljka jezika,
u zgrušanu krv, naleže na nepce, lomi ga,
ulazi u šupljine sinusa i oka, mirisi krvi, prašine,
mokrog čelika su presečeni, vazduh svira unutra,
uši čuju krckanje, drobljenje kosti,
fijuk sila koje se sudaraju, slom omotača,
isticanje likvora, put kroz vijuge,
rasprskavanje temena neće videti, čuti, to zna

Vrata su otvorena, a Rak sa sanjivim očima bulji u ekran. Mlon se naslanja na tezgu. Žestoka jurnjava teče na tečnim kristalima. Rak ga odmeri krajem pogleda.

"Stigao si." Mlon ne mora ni da klimne. "Imaš sat vremena. Uđi."

On se okreće, ostavlja cijuk metala i neonskog Mandraka koji namiguje u izlogu za sobom i ulazi unutra, u senke.

U svlačionici skida odelo i slaže ga u svoj ormarić. Opasuje se velikim peškirom i zadrhti na dodir končanih jezika. Zatvara orman i bos tapka po hladnoj, rešetkastoj plastici. Metalni valjak na lančiću igra između sisa.

Iza redova ormana put vodi do kupatila. Šum vode mu pristiže pomešan sa mumljanjem. Izmaglica pluta po podu hodnika vođena svojim putevima. Koža se ježi na dodir zalutalih kapljica. Grlo stegne kad u nozdrve uđu prvi konci dima.

Zagrcnut, stiže, zadrži se na dovratku pa uroni u predvorje Čistilišta.

00:36:15

00:36:20

00:36:25

00:36:30

00:36:35

razapet on visi u ravnoteži smerova sila, konopci,
zategnuti, gube se u linijama zbijenim
u klupko mrlja, glava visi, zemlja je nebo
iz koga dolazi krik i kopita zagrebu potkovicama
po kamenu, u trzaju glava se diže na grudi
i vidi jako sporo istezanje, prskanje kože,
meso, šikljanje krvi, kugle zglobova,
raspukla creva, izmet nesvareni, paru utrobe uzvitlanu vriskom posle koga oči slepe, pocepane ispadaju iz glave

Prozor se pomiče u stranu i otkriva oči. On klimne zatečen nedostatkom reči, papirnim jezikom.

"Sapun?" dolazi odozdo, ispod crnih tačaka.

"Da žvaćem. Trojku." Ruka izlazi sa paketićem na dlanu. Prihvata ga. "Zapiši", kaže bezrazložno dok se ruka vraća. Mrak pokriva oči, prozor se zatvori.

Mlon seda. Prsti petljaju sa omotom, rastrgnu ga i jezik prihvata komad. Rosa na pločicama dočeka leđa. Kapci su sklopljeni dok se usta zatvaraju i pune pljuvačkom.

Zubi grizu podastrto meso. Zadržani dah konačno iscuri.

00:40:35

00:40:40

00:40:45

00:40:50

00:40:55

00:41:00

00:41:05

glavom, grudima i stomakom nalegne na postolje,
ruku vezanih na leđa, kleči, drvo je rapavo
pod obrazom, duboki useci od udaraca bodu,
zagledan u klupko mrlja, neko grabi njegove ruke,
vuče ih gore, gvožđe naleže na leđa,
zglobovi zapinju, lome ih, vrat se isteže da
glava razjapljena vidi,
trupci ruku padaju ispred,
u belinu, teret sa leđa se diže i vraća kao udarac
koji lomi kičmu, rebra, izlazi, diže se iz tela,
usta srču vazduh, mehurove koji otiču sa krvlju,
udarac se vraća, dubi ranu, prekida trup,
noge otpadaju od prazne glave

Vidi kako voda otiče sa tela niz levak kičme i guzova. Para je zelena i dolazi mu u susret, lebdi oko glave, mlaka. Srče je, a onda, već zamoren, iskorači iz kabine, punih pluća, odvraća pogled od oznojenog ogledala, zadrži se za pregradu i zagleda u susednu kabinu. Na plastičnoj rešetci sedi znano mu telo razbacanih nogu, ruke pokrivaju vitalni organ, glava je pala na grudi.

Mlon ulazi i seda. Glava se diže, beonjače blesnu, sa nosa znoj kaplje u usta. Glas zaškripi.

"Pusti vodu."

On se isteže, prsti zgrabe slavinu i pljusak se ruši na njih.

"Došao si", dođe kroz kapi. "Da se skupim. Raširio sam se", odgovara, a jezik traži po ustima meso, prevrće ga, sisa, zubi grizu.

"Da."

"Sanjaj."

Voda protiče ispod njih do rupe u podu, vrtloži. Rastopljeni papir i pepeo doplove i potonu, progutani.

"Rane, rane su se otvorile onom... ne znam mu ime. Skinuo je crnu kožu i rane su bile tamo. Na rukama i nogama, pod rebrom. Krv. Otvorile se dok je sanjao. Na glavi od trnja, od krune. Ubodi. Koža rascepana od bičeva. Krv curi iz očiju. On vidi. Srećan je. Video sam. Odneli su ga. Govorio je zahvalnicu Odabranih i Iskupljenih. Krv. Gazda ne zna šta će. Materica je otvorena. Proveravali su i ispravna je. Sanjao je dobro. Sanjao je. Ja sam..."

Voda opra reči.

Mlon pogleda gore. Kapi padaju, raznobojne, u oči. Dune. Zelena para iz pluća zanese pad vode. Zasmeje se.

"Da. Tako sam se lepo mazio. Jezikom. Bez ruku."

00:43:05

00:43:10

00:43:15

00:43:20

oni zatvaraju vrata sa šiljcima, vrhovi
odblesnu uhvaćeno svetlo, sa belim srcem,
na putu prema njemu, ukalupljenom,
sabijenom u nepokret, senka je sve dublja,
dodiruju ga hladno, bodu topli, užareni, usijani, svuda po njemu, sve dublje, polako, dublje, dublje, kroz noge, kosti, stomak, grudi, vrat, ramena, ruke, usta, nos, oči, uši, čelo, dublje, dublje u potpuni mrak

Smeđi komadi trave vođeni tuđim putevima doplove ispod rešetaka, zavrte se, u sve manjim krugovima i nestanu progutani. Šarene kapi prskaju po koži, cepaju zelenu paru njegovog daha u koji oblikuje reči: Mara, Haš, Bhang, Ganja, Šaras, Daga.

Zeleni, pokidani konci padaju na vodu.

Udahne i stvori nove reči: Božija Hrana, Meso Meska, Muskarije Amanite, Psilociba i Konkociba, Strofarije, Paneolus Papilionaceus. Božja Hrana za poražene kojima trebaju snovi.

Daj mi da sanjam. Spas. Daj da se ne plašim.

00:46:00

00:46:05

00:46:10

povijene kandže došle negde iz beline linija sapliću ga,
obaraju na leđa, seku kožu, ruke guraju naleglo telo,
krv ulazi u oči, pocepano meso visi preko
sive kosti u živoj rani a zubi se sklapaju
u mekotu između rebara i kuka i cepaju, rastržu

Mlon ulazi u crnu kožu, 2 broja mu je veća. Dovoljno je da se znoji, povraća, prazni creva i bešiku u nju. Na nausnici, obrazu i oko vrata kaiševi je slepljuju sa njim. Dok hoda ona polako šušti, zateže se, bora.

Izlazi iz kupatila, pored gomile odbačenih, praznih koža, tela sa kojih klizi voda, koja se bude na klupama i ulazi u hodnik. Ruke tehničara ga prihvataju i uvode unutra. Redovi Materica ogledaju neon sa tavanice. U njima Sanjači sanjaju svoje Snove. Prolaze kroz njih i on im se osmehuje zeleno.

Tečni kristali namiguju u ritmu srca, disanja i moždanih talasa.

00:50:35

00:50:40

00:50:45

00:50:59

00:50:55

plamen teče niz ruke, ove se trzaju,
mašu a on ih prati, komadi otpadaju i sagorevaju
izvan, iza, na leđima koža je prsla i meso
otpada sa rebara, vrat kičme škripi u zglobu,
on korača a stopala ostaju za njim,
kostima je zaboden u belini bez senki
premreženu linijama, utroba ispada napred, zanosi ga i on se ruši za njom dok zubna gleđ prska, u vihoru iskri krvava beonjača vri

Tehničar ga pridržava dok ulazi u otvorenu Matericu. Noge ga ne drže. Ivica je varljiva. Na kraju uspeva da sedne, ispruži se.

Kroz podignuti poklopac svetla su tek izuvijane bele zmije.

Uzdiše dok srce dobuje u koštanom kavezu. Na svaki grč postelja na kojoj leži skuplja se pa izdužuje. Njegove noge u crnoj plastici prekratke su ili preduge. Oči raširenih, ukočenih zenica netremice ih prate.

Odnekud došavši dodir ga prene. Laka hladnoća klizne kičmom. Oči se podignu. Na kraju ruku koje mu premazuju glavu želeom je ozbiljno lice tehničara. Nozdrve su malo raširene, beonjače skupljaju svetlo.

Ne može da se seti njegovog imena. Izdahne. Konci izađu iz nosa upleteni u klupko zelenih imena ljudi koje zna: gazde, Raka sa sanjivim očima, Kanoka sa izbledelim, ispranim prstima, Bika koja leži pod tušem, Jude kojemu su se otvorile rane raspetog, Zmije sa crnim očima iza prozora, Mlona koji leži i nabraja imena pred San, Simona koga niko nije video i koji sanja belo, Tela koja plutaju, Žena koju ne viđa, Konopca koji ga vezuje, Ruku koje ga žrtvuju, Noža koji... Tehničara koji ukopava prste u njegovu glavu i nema imena.

Zatvori oči.

00:53:20

00:53:250

00:53:30

00:53:35

00:53:40

klupko mrlja probadanih linijama svuda oko njega,
grize hladnoća dok se okreće, lak, oko sebe,
koža gubi boju, postaje plava i počinje da bubri,
krv vri pod kožom, prska, komadi otpadaju
a meso se raspada u eksploziji, utroba eksplodira,
želudačna kiselina, očna, slušna voda,
smrznute, drobe se i kristali,
raznobojni, u potpunoj praznini lebde

Mlon žmuri i čeka da oseti dodir metalne pupčane vrpce koja se spušta i pokriva teme, čelo, oči i uši. Laki ubod elektroda kroz želatinski provodnik. Zubi cvokoću želju iznutra.

Glas dolazi do njega iz daljine, kroz haos šuštanja tokova krvi, izdisaja, grčeva creva, srca, uzdaha: "U brzini?"

"Puno sledovanje", otima mu se iz drhtavog grkljana. Nove reči ne čuje. Ostavlja ih, nevažne. Njegovo težište je u onome što treba da dođe, u Tamo.

Kovitlanje vazduha tera ga da otvori oči. Kroz tečni kristal naočara Pupka vidi nestanak bledih zmija. Poklopac Materice se zatvara i on ostaje sam, priključen na mašinu, odvojen. Zna da se neon ogleda u njegovoj kori. Zatvara oči. Polako podiže ruke i otvara metalni valjak. Istresa sadržaj u dlan.

Brava škljocnu.

00:56:45

00:56:50

00:56:55

00:57:00

prsti ukopani u kosu guraju ga dole,
lice razbija ogledalo zamućeno izdahom
vriska sada, unutra, zabijenog nazad u grč grkljana, mehurovi vitlaju oko glave, oči vide ništa, klupko, telo se grči,
trza, pluća su prazna, ulegnuta kost grudi puca,
mrak je potpun, refleksi cepaju volju i udišu, udišu vodu, smrt, vodu

Prsti prebiru po silicijumskom semenu. Hladno i glatko na dlanu. Dvadeset četiri sata snova u njemu. Upisano, utkano, utisnuto. Jezik vlaži usta. Dah šišti. Ruka putuje kroz mrak i sigurno stiže do ležišta.

Palac, kažiprst i srednjak drže ga, domali i mali otvaraju vratašca. Ono lako sklizne u svoju kolevku. Za malo ga srednjak zadržava a zatim pušta da tone, vučen silama niskih struja kroz koje prolazi i koje prepoznaju njegov serijski broj proizvodnje, utisnuti žig legalnog proizvoda, šifru njegovog vlasnika, broj dozvole za San sa koje brišu poslednje ovomesečno sledovanje i time poništavaju i dozvolu samu i odmah ispostavljaju zahtev za novu za naredni mesec, broj novčanog računa sa koga skidaju odgovarajuću sumu na ime usluge Sna i stimulans-sapuna i zahteva.

Jedno 'klik' označava da je sve u redu, da je mašina spremna. U levom gornjem uglu kristalnih naočara Pupčane vrpce ispisuje se 00:00:00.

Mlon oseća rapavost, useke na dugmetu za start, čine mu se vrlo duboki. Koncentracija potiskuje snagu halucinacije koju je sisao. Za kratko. Pritiska. Polako i postojano savlađuje otpor. Ne diše.

00:59:50

00:59:55

01:00:00

01:00:05

01:00:10

ekseri rđaju u skorelim ranama u koje muve polažu
jaja i crvi se kote, znoj se osušio na ispucalim usnama, ruke su mrtve, nema više ničega u njima,
bilo je nestalo, samo utroba od kamena zadrhti,
preteška, puna prljave krvi, kožom sapete
na putu do prašine, dah je bol, vid prepun mrlja koje čile razbijene u linije, vodoravne, u koje on, uzdignut, razapet, podeljen u 3 težišta,
ne može da se upije željan svemoćne tišine.

U mraku smežurani prsti belasaju. Nevidljiva kiša kvasi reči, one migolje, izbledele zmije iz Bikovih usta, igraju uspravljene.

"Simon je došao. I sanjao belo. Ništa. A onda ga nema. Ne postoji. Ravna linija. Posle ništa nisu našli, samo ispravan broj, legalan žig, lova na broju. Nikakva piratska roba. I niko nije obratio pažnju. Tek su na kontrolnom snimku videli da nema linije disanja i srca. Nikakvih talasa. Mašina je radila. A on je bio unutra. Spavao. Spava, sve zna a baš ga briga. Niko nema pojma. Nema takvog programa. Ne postoji čovek koji je očitan. Lice obično. Ništa, a njega baš briga."

Zmije plaze po koži. Krljušt sija. Palaca jezik. Miriše zeleno.

"Sve ništa. Čoveče, sve ništa. Onda si slobodan. To je, zamisli, nema te, zauvek. Jedan dan će da otkači. Zakočiće brave i neće ga biti zauvek. Tamo. Bez ičega. Bezbolno. Nema lica, niko te ne zna, ne pamti, mašina radi za tebe a tebe nema. Nisi ni telo ni plastika ni vazduh ni svetlo ni prašina. Ništa. Ništa."

Ništa je providna voda u ustima zmije sklupčane u oku.

Ništa su stisnuti zubi, bela kecelja, prsti u rukavicama, skalpel sa bleskom neona na tankoj oštrici hromiranoj, gladnoj, a znoj klizi, prsti grabe but ogledne životinje, koža se uleže, grči pred čelikom koji zaseca, prodire, prati liniju kosti, naniže, do kraja, meso se odvaja, kao usne u koje gura prste i zateže, cepa niže, čepi, gleda unutra i vidi hiljade crva, sivih, mile niz kost, ulaze u meso, tamno, pocrnelo, penju se u prste, hladni, živi, on trgne ruku, but pada, krv se prosipa pod neon, razjapljeno meso, crvi klize, rasuti, on gleda, odvraća pogled, usta se pune pljuvačkom, on iskorači, otvara usta, kristalna voda zbijena u klupko ispada, za njom se vuku bale, utroba se grči, oči suze i u njih provali svetlo, ništa.

"Ništa", kaže stari Kanok, "samo čista rana, bela kost. Pružio je ruku a tela su se povlačila u vodu. On gurne još dublje, pred raširenim prstima prazno a onda nešto poljubi ruku sve do iznad lakta, toplo i čvrsto, on trgne, ali samo čista rana je ostala. Krv jurne u mlazu. I šta? Da bude još jedan bogalj? Da ga pokupe smrznutog, isečenog od neke bande maloletnika? Ni za zdrave nema posla. Potpisao je za laboratoriju. Izlečili su ga, hranili a posle je i na njega došao red. Tehničari su došli do njega. Nije vrištao. I posle ga više nema. Meso je meso, kost je kost. U đubretu je sve isto, svaka opitna životinja. I nema ništa više. Samo đubre. Prljava voda, prljava hrana, prljava krv i", koščati, smežurani prst se podigne iznad magle bazena, rešetki zidova i bode svetlo na tavanici hangara i neon megapolisa s one strane i mutne zvezde iznad pocepane atmosfere, "ništa."

Ništa je voda, kapi raznobojne koje se slivaju, cure niz levkove leđa i guzova, duž nogu do prstiju raširenih na rešetkastoj plastici sa koje kaplje i curkom otiče i kovitla se i nestaje a ruka zatežu peškir i končani jezici ližu po koži, mišići se grče a boje blede, isprane, zeleni konci izdaha otpadaju, pravi, bez kovrdža, reči, dole do nokata, belih na linijama a šake se otvaraju i mokra krpa pada, bela, potpuno bela, zaklanja vid, leprša u pari koja, sada, čili, providna i prekriva noge, rešetke, pod, upija ih u sebe, svoju svemoćnu tišinu, prazninu, praznost, ništa.

Ništa je silicijumsko seme izvađeno iz metalnog valjka, među jastučićima palca, kažiprsta i srednjaka, 24 sata programiranih snova uvedenih u mozak kroz provodnički želatin, skup nadražujućih slabih struja pomognutih snagom halucidroge od koje je doživljaj čvršći, gušći, bol i zadovoljstvo jači a mrlje i linije u ivicama slike, kao konstrukciona slabost, zamagljene i skrivene u svom protoku kojim upravlja generator slučajnosti velike mašine u koju se utiskuju sve šifre jednog nebitnog postojanja da bi se dobilo 4 puta po 90 minuta istinskog Sna mesečno, Sna koji ga uči da njegovo meso nije večno, sada kad ni za koga nema sigurne jave ispod neona koji ne zalazi, kad su svi drugi snovi nevoljne more za njega, vazduh prljav, hrana prljava, život prljav i težak a prljava krv njegova jeftina, ništa.

01:03:10

01:03:15

01:03:20

01:03:25

01:03:30

01:03:35

01:03:40

01:03:45

01:03:50

01:03:55

01:04:00

ruke izbledele, razložene u linije, drže ga,
vuku na dole, kamen oltara pod leđima je
topao i lepljiv, oči gledaju u laku izmaglicu
koja otiče vođena sopstvenim putevima iznad koje je
klupko senki iz koga se spušta kameno sečivo,
dotiče kožu na grudima i klizi niz nju ostavljajući
tanku liniju rasečenih usana, onda klizne
sa kosti i seče kožu stomaka,
do pupka pa se podiže iznad te užarene zmije,
vrha vlažnog i sjajnog i ponovo spušta u istu brazdu,
sad grebe kost i raseca mišiće,
do pupka pa se podiže dok njegove krike
potapaju magične reči litanije prizivanja
koje dolaze iz linija a oštrica se ponovo
spušta niz zmiju vriska i zadah utrobe
i izmeta jer su čmar i bešika otvoreni i biva
opet uzdignuta i odložena u senke iz kojih izlaze ruke,
razgrću usne rane, ulaze unutra, hladne,
obuhvataju njegovo srce, stiskaju ga,
krv kulja iz njegovih usta i očiju,
stiskaju i uzdrhtalo čupaju iz grudi gore u klupko belog

On pritiska duboke useke, savladava otpor polako i postojano. Ne diše. Zelene reči cede se kroz zube u crnu kožu: "Ništa. Samo muva na tuđoj šaci koja se sklapa sam. Sam."

Udahne.

"Daj mi snove. Daj mi snove. Daj da se ne plašim stiska."

U nozdrve ulaze konci dima, omamljuju ga.

Zatvori oči a na tečnom kristalu ispiše se 00:00:05.

01:15:35

01:15:40

01:15:45

01:15:50

01:15:55

01:16:00

01:16:05

01:16:10

01:16:15

01:16:20

01:16:25

01:16:30

01:29:05

01:29:10

01:29:15

01:29:20

01:29:25

01:29:30

01:29:35

01:29:40

01:29:45

01:29:50

01:29:55

01:30:00

01:30:05

01:30:10

01:30:15

01:30:20

01:30:25

01:30:30

01:30:35

01:30:40

01:30:45

01:30:50

01:30:55

01:31:00

01:31:05

01:31:10

01:31:15

01:31:20

01:31:25

01:31:30

01:31:35

01:31:40

01:31:45

01:31:50

01:31:55

01:32:00

01:32:05

01:32:10

01:32:15

 

sečivo se spušta iz klupka senki na sapetu kožu,
dodiruje je, leži na njoj i, u usporenom klizanju,
zaseca kružno oko članka pa,
vrativši se do glave užarene zmije
i pustivši je da proguta svoj rep,
uzduž, uz cevanicu, do kolena
i preko do butine pa se podiže i vraća,
vlažno i sjajno na početak, prošavši kroz
nisko klupko, senke,
i ukoso seče po kružnici članka
a izašli prsti zadižu kožu,
prevrću je i lagano
povlače na gore dok je
sečivo iseca iz mesa
a prsti već umotavaju
u rolnu koja se penje
do kolena i preko njega,
uz butinu i gore,
uz kukove, uvek iznova
odsecana od krvi,
preko donjeg stomaka,
gde susreće novo
klupko sa druge noge,
spaja se sa njim i kreće,
dok sečivo odseca koren uda, gore,
svlačeći se sa stomaka, duž linije boka,
grudi, leđa, ruku, vrata, brade,
obraza, ušiju, nosa, kapaka,
čela, vrha glave gde je skupljaju,
kao punđu i vezuju a gole oči gledaju
niz odrano telo preliveno krvlju,
bolno na dodir vazduha vriska koji talasa,
krv što izvire iz svake tačke mesa,
crvena, ali sve bleđa, bleđa

izrasle ruke ga pribijaju, srce
bubnja u koštanom kavezu,
usta dišu prašinu, noge su raširene,
sapete, oči vide klupko mrlja,
vrh noža ulazi u čmar, miluje ga,
zaseca i seče nadole do uda pa izlazi,
nepotreban više a u usta
rane stavljaju beli šiljak,
mašću premazan, bale se cede,
prvi udarac para bešiku i ona se prazni,
cepa creva, drugi udarac kida žučnu kesu,
gušteraču, želudac, slezinu,
treći udarac dolazi sa strane, skreće vrh,
usta rane se otvaraju i sklapaju
u izdahu mirisa krvi,
probija jetru i dijafragmu,
njegova sila sklanja srce
i prolazi kroz plućno krilo i,
dok vazduh krklja u ustima
i krvava pena bije kroz nju u blato,
izlazi kroz nabubrelu,
zategnutu opnu kože
u dolinu ključne kosti, sjajan,
vlažan, usijan,
vrat potisnut pada na stranu
a izrasle ruke ga grabe,
podižu, lakog uspravljaju,
njegova težina ga gura, vuče dole, niz kolac,
krv i izmet se cede,
oči ne vide ništa sem mreže
linija koje se spajaju, usta su otvorena
i muve sleću na
jezik i nema vremena,
ne postoji, nikad ga nije ni bilo, ničega,
samo vrelina nove kičme, novog težišta,
sagoreva meso, ono postaje sivo, bledi,
sa drveta otpada sasušena
krv i ono je belo,
srasta sa belim pepelom mesa i više

nema

ničega

sem

svemoćne

tišine

Sna

bez

snova

belog

belo

belo

belo

(1992)


// Projekat Rastko / Knjizevnost / Srpska fantastika //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa projekta | Kontakt | Pomoć ]