NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pismaEnglish
Projekat RastkoKnjizevnost
TIA Janus

Biblioteka srpske fantastike

Kolevka

Ilija Bakić
DOLE, U ZONI
(Izabrane priče)
Stvor - Biblioteka srpske fantastike
Knjiga 1
Izdavač
Tehnologije-Izdavaštvo-Agencija
JANUS
Beograd
2000
Ilija Bakic - Dole, u zoni

Svetlo sledi put hrane, teče po spoljnoj veni do ruke i, prelivajući se niz podlakticu put raširenih prstiju, ispira kožu, briše dlačice i pore i ostavlja glatku, sivu masu voska da bi, na kraju puta, kapalo sa vrhova noktiju u sterilno belo.

U šaci leži mrak.

Utroba lako zadrhti na prvi dodir snage koja je stigla. Kontrolisani post koji je prešao u potpuno gladovanje je završen. Ali, sa prvim grčem vrati se slabost, vid se zamagli u tačkasti mrak izrastao iz rama maske. Ravnoteža zapleše.

Kapci se sami zatvore.

Morao je da ih natera da se otvore. Drhtali su.

U bljesku koji ga posle obli on otkriva svoje gole, blede noge, ispupčena kolena, butine, ud obavijen plastikom kroz koju će se prazniti sledećih 6 meseci, stomak, mlohavu kesu sa rupom pupka u sredini, sveće ruku. Spoljne vene ulaze u njih. Nova organska plastika koja propušta makromolekule životinjskih belančevina i ne izaziva cepanje i umor unutrašnjih vena na mestu uticanja.

U grudi su urasli pipci elektronskih brojača.

Gleda u sve to. Razgleda. Bez osećaja da mu viđeno pripada. Jedino stvarno je želja da zaspi. I on zatvara oči. Izdah krene iz nozdrva u masku koja pokriva obrijanu glavu i lice, i nestaje. Onda dođe novi drhtaj. Glava se zanjiše u sebi. I ne vraća se na polazište. Ostaje visoko, negde, i nastavlja da se penje. Narkotik je sišao u njega i širi se. Uskoro će zaspati.

Lako golicanje oko nožnih prstiju liže uz stopalo, petu, ris, do članaka. Milovanje i toplota ulja. Potapa butine i donji stomak. Tone u glatku ploču osećajući gustinu koja nosi težinu. Čini se da već pluta u svojoj okrugloj kolevci.

S one strane plastike tehničari, tek trupovi u belim mantilima i čupave glave, slede nejasnu koreografiju puteva i sudara oko uspravnih valjaka sa uljem na pozadini od namigujućih čioda. Ubrzo su potopljeni svi koji sede za monitorima ili su nagnuti nad brojeve.

Ulje se sklapa oko grudi, lizne pazuhe i oči se otvore, ruke trgnu, u grlu zapne glas u refleksnoj reakciji davljenika. Ali mir koji je uticao u njega i čini drob toplim, zadovoljnim, prevlada i kapci kliznu dole, ostavljajući tanak prorez između prepletenih trepavica, da vidi rast mutnog ogledala sa odrazom maske-glave iz koje izlaze zmije, uvijaju se i penju u svetla.

Za trenutak, drugo lice, nagnuto, s one strane pregrade, uđe u vidno polje i on vidi beonjače, pokušava da im namigne pre nego ih proguta odraz, uspet do vrata i grkljana koji je, u grču gutanja, propet a onda klizi kroz ploču unutra.

Tehničara nesta i samo kolevke kolega, valjci ulja u kojima belasaju tela u onoj drugoj stvarnosti, kojoj se i on zaputi, stoje pod neonom.

Pod nogama više ne oseća podlogu. I tela je nestalo. Jedino grudva toplote, negde unutra, lebdi, neosetljiva na dodire. Svesna događaja, nezainteresovana.

On pluta.

Ulje talasa i klizi niz telo, masira mišiće.

Kroz spoljnu venu utiču hrana i droga.

Krv kruži.

Zbog droge metabolizam ubrzava, mentalna aktivnost raste, temperatura raste.

Misli su brze.

Nema spoljnih utisaka koji ometaju. Nikakvih dodira.

Totalna koncentracija.

Konstruisanje paučine.

Tkanje značenja.

Krv ga hrani, čisti, izbacuje mokraću.

Seksualni nagon je jači u telu čija je temperatura 37,9 stepeni.

Polucije su fantastične.

San je pun snova. Snovi blistavi.

Prepleteni. Reči izrastaju i urastaju u njih.

Homeostaza je iznova definisana. Potpuno nova.

On je grudva svesti koja juri brzinu svetlosti.

I prestiže je.

I pamti.

Šest meseci kasnije vratiće ga u normalu. Još toliko biće bolestan. Neprilagođen. Telo će biti istrošeno kao da je radio u kamenolomu tri godine bez odmora. Posledice su trajne. Problemi sa varenjem, orijentacijom u vremenu, prostoru i prema ličnostima. Čim mu bude bolje, sešće i setiti se reči koje je gradio. Napisaće novu knjigu poezije. Nešto što se nije moglo smisliti pod Suncem i plimama.

Najmanje 5 godina će se oporavljati. Onda, kako sve bude u redu, može ponovo u kolevku. Niko nije odsanjao više od 5 knjiga unutra. Telo ne može da izdrži više.

Sa svojih 30 godina on je fizički star 46.

I ima 12 meseci unutra. U brzini.

120, 1200 godina sjaja.

Ogledalo dorasta do očiju.

Tanka linija.

Ovo je njegova soba obložena plutom.

Sklapa oči.

(1992)


// Projekat Rastko / Knjizevnost / Srpska fantastika //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa projekta | Kontakt | Pomoć ]