Саша Недељковић

Соколи у Студентској кризи

Са заоштравањем Судетске кризе септембра 1938 г. у српској јавности је расла решеност да се пружи помоћ Чехословачкој. Посланству Чехословачке републике пријавило се 100.000 добровољаца, већином сокола да учествују у одбрани Чехословачке. Соколска Жупа Београд уручила је 22 септембра 1938 г. адресу подршке посланику Чехословачке републике. Адреса је истог дана објављена преко Прашког радија. Жупа је сазвала Јавни збор сокола, студената и свих националних, ратничких, хуманитарних и културних друштава (Јадранска стража, Савез добровољаца, Коло српских сестара....) ради манифестација за Чехословачку.

Збор је требао да се одржи 25 септембра 1938 г. на летњем вежбалишту Соко Матице у Делиградској улици (Стари ДИФ). Све позване организације обећале су учешће. Збор је забрањен уочи тога дана од Управе града Београда с образложењем да није пријављен а ни одобрен због опште ситуације у свету. Управа Жупе је упозорила чланство да се придржавају забране и да не долазе у сукоб са законским прописима. Препоручила је чланству да чувају своје снаге за времена која се приближавају. Упркос забрани окупило се преко 4.000 сокола и омладине у дворишту Савезног Дома на Теразијама (седиште С. С. К. Ј. данас позната као Протокол). Бранко Чипчић, заменик старешине Жупе, одржао је говор пред окупљенима. Одушевљена омладина кренула је пред Посланство Чехословачке, али ју је полиција растурила. На Теразијама је поред многих сокола повређен и начелник Жупе Петар Чоловић. Истовремено Управа Савеза Сокола Краљевине Југославије донела је Резолуцију о солидарности југословенског са чехословачким соколством. Представници Управе примљени су 25 и 26 септембра 1938 г. код председника владе Милана Стојадиновића, коме су предали Резолуцију.

Поводом свега што се десило чехословачки „Соколски вјесник“ донео је вест да су југословенске јединице на манифестациони начин изјавиле своју верност Чехословачкој. Жупа је 28. 10. 1938 г. приредила Вече посвећено Чехословачкој као успомену на дан ослобођења и уједињења. Присутнима се обратио посланик Чехословачке, Јарослав Липа са речима захвалности. Соколи су организовали прикупљање помоћи за избеглице из Судета под називом „ чехословачки соколски динар“. Помоћ је уручена чешким соколима у Прагу. У Судетској кризи соколи су се определили за сарадњу са свим снагама у Југославији које су биле спремне да бране Чехословачку без обзира на њихову идеологију. До 6 априла 1941 г. соколи су организовали прикупљање помоћи за избеглице из Чешке и Пољске. Трудили су се да учине све за своју словенску браћу вођени идејом словенске узајамности.

 

Пројекат Растко / Историја/ Соколи
Промена писма | Претраживање | Мапа пројекта | Контакт | Помоћ