Dnevnik "Večernje novosti", Beograd, 27. avgust 1992.

 

Uspeli srpsko-makedonski pozorišni projekt

Slovenski Orfeji

Na Dojranskom letnjem festivalu ovog leta premijerno je izveden "Slovenski Orfej" (produkcija teatra "Anton Panov" iz Strumice), na tekst mladog beogradskog pisca Zorana Stefanovića (rođenog 1969. godine) i u režiji isto tako mladog makedonskog reditelja Gorana Trenčovskog (rođenog 1970. godine).

Ovaj sigurno najmlađi rediteljsko–dramaturški tandem na Balkanu (Zoran je još student na beogradskom FDU, a Goran je nedavno diplomirao režiju na novosadskoj Akademiji), uspešno prevazilazi političke razmirice, ignorišući sankcije i blokade i raspaljene nacionalne strasti svojih sredina.

Ovih dana dvojica mladih umetnika ugovorili su gostovanje "Slovenskog Orfeja" u Beogradu, u oktobru, a u planu imaju da tokom sledeće sezone realizuju još tri projekta u Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj. U "Slovenskom Orfeju" i u projektima koji će ga slediti njihovo polazište je da smo svi na ovim prostorima pre svega Sloveni, a potom Balkanci, čime smo vezani za same korene evropske civilizacije. Forma u kojoj predstavljaju balkansko–slovensku problematiku je "apokaliptično pozorište" (post–postmoderno), u kojoj kao iskreni protivnici građanskog pozorišta sintetišu Artoovsku surovost, strip, film, naučnu fantastiku...., kako bi, kažu, zadrli u samu suštinu onoga što pokreće našu sadašnju tragediju.

– Odrasli smo i sazrevamo u surovom vremenu, što od vas zahteva da mislimo trezveno. Nismo lažni kosmopoliti, kao neke prethodne generacije, nemamo iluzija, znamo gde se nalazimo – tvrde Goran i Zoran.

(M. A.)

Glavna stranaSlovenski Orfej - pozorišna dramaSlovenski Orfej - radio-drama
HronologijaRecenzijeBibliografija, teatrografija...Dokumenti
O Orfeju u mitu i umetnostiLinkoviProjekat RastkoSrpsko pozorište i drama