NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pismaEnglish
Projekat RastkoDrama i pozoriste
TIA Janus

БОГДАН ШПАЊЕВИЋ

ГЛАС У ГЛАВИ

радио драма

ЛИЦА:
СЕЈМОР П. - радио водитељ телепатског радија "Глас у глави" на Тау Цетију;
СУЗАНА П. - Сејморова супруга, репортер са терена радија "Глас у глави";
СЕРГЕЈ К. - слушатељству познат као Ватрени Сергеј - извештач са терена радија "Глас у глави";
ВОЈИСЛАВ К. - психопата, тек приспео са Земље;
ЖАК ПОПОВИЋ - тонски реализатор радија;
ГОСПОДИН КУ - самоубица, телепатски манипулант у пензији;
ГОСПОЂА КУ - домаћица, његова супруга, такође самоубица;
ФИЛИП - пубертетлија, самоубица, генијалан;
КАПЕТАН ОСВАЛД - заповедник приватног свемирског брода Харон;
СИБИЛА - академска пророчица и пословна жена, сензуална;
ЦРВЕНИ ТАТА - вођа патроле полиције на Тау Цетију;
ВЕЛИКИ ТАТА - начелник станице полиције;
ДЕЖУРНИ АСТРОФИЗИЧАР И ДЕЖУРНИ СОЦИОЛОГ (обојица, као научници, веома одговорни);
Затим: Гневни слушалац; Гоч - телепатски предајник; пилот Харона; гласови у рекламама; полицајци и, једном речју, целокупна популација Тау Цетија.


(24.00 ч. Тау Цети.
Најавна шпица са онога света.)

СЕЈМОР: Тачно је 00 часова и тридесет секунди по Тау Цети времену. Ја сам Сејмор, ваш водитељ, а ово је "Глас у глави", телепатски радио на Тау Цетију. Емитујемо се на мрежи алфаталасних радио-можданих предајника на фреквенцији 12 Хз опуштено и краткоталасних бета можданих предајника на фреквенцији 56 Хз стресно... Са вама ћемо бити све до шест часова овог јутра у нежном и опуштеном ноћном програму нашег радија. Ако се вечерас осећате релаксирано, ако сте у неком фином друштву - поделите своје уживање са нама и јавите нам се. Ако сте напети и под стресом - за вас имамо сервисне телепатске информације на стресним таласима. Ми смо ту за ваше лепе тренутке и управо почиње наш вечерашњи Суициде схоw. Свим прикључним слушаоцима као и свим претплатницима на визуелни радио-сигнал који су на време измирили своје обавезе шаљемо програм вечерашње Суициде схоw емисије, али... Пре тога извештај планетарне метеоролошке комисије као и дежурног астрофизичара из комисије за праћење Тау Цети Нове.

(Џингл са онога света за извештај о времену.)

СЕЈМОР: На барометру хране за птице-каузаре "Панцир" - вашег омиљеног произвођача хране за одбрамбене птице, тренутно је 1300 Мб ваздушни притисак, цунами и даље бесни у северозападном дистрикту, креће се просечном брзином од 240 км/ч, на западној хемисфери је тренутно -70, на источној +420. За претплатнике телепатског "Глас у глави" радија у подручју захваћеном цунамијем емитујемо посебан сервисни програм на краткоталасним стресним фреквенцијама. А сада, телепатски укључујемо дежурног астрофизичара.

ДЕЖУРНИ АСТРОФИЗИЧАР: Поштовани слушаоци, све вредности Тау Цети наше матичне звезде, су у границама нормале. То значи да Тау Цети постаје Нова за три до четири месеца како је било и предвиђено. Нешто је нервознија данас, услед тога су и изазвани тектонски поремећаји на нашој планети који су резултирали овим веома непријатним цунамијем, но то све није битно. Оно што је битно је да имате још увек довољно времена да на време будете евакуисани на Земљу пре него што нас наше сунце спали. Евакуација ће, како се каже, бити изведена по раније утврђеном распореду. За "Глас у глави" - дежурни астрофизичар из комисије за праћење Тау Цети Нове.

СЕЈМОР: Ето, глобална катаклизма је постала ин тема у клубовима у које су сви нагрнули да би се провели најбоље у животу. На Земљи ћемо се сви родити поново, а зато сада имамо прилику да се сјајно проводимо до краја света. Ми вам нудимо вечерас праву емоционалну сатисфакцију - ноћни програм радија "Глас у глави".

(Оглас.
Оптимистична, брза и жива музика, један одлучан мушки глас и један мек, женски.)

МУШКИ ГЛАС: Млад си, амбициозан, способан, волиш добру забаву? Празна ти је глава и желиш да слушаш гласове?

ЖЕНСКИ ГЛАС: Постани наш предајник. Док су остали умови празни, твој је увек пун гласова - гласова у глави.

МУШКИ ГЛАС: Рентирамо 40% твог ума који користимо као свој предајник. Исплаћујемо велику надокнаду - на руке, на рачун, на лепе очи.

ЖЕНСКИ ГЛАС: Нека твоја глава служи као наш одашиљач. Са "Гласом у глави" никад ниси сам.

ОБОЈЕ: Следећих двадесет година можеш да живиш од умне ренте и да бесплатно слушаш наш програм. Стално отворен конкурс за нова предајничка лица.

СЕЈМОР: Ето, поштовани слушаоци чули сте наш оглас, јавите се - рентираћемо ваш ум на двадесет година. А сада молим телепатске претплатнике са скупљим, визуелним пријемом да се припреме - емитујемо визуелни фајл са садржајем емисије и пригодним пропагандним порукама. Три, два, припремите се за пријем, подесите ниво, један. (Чује се крчање и пиштање.) За вас који имате само аудио-претплату визуелни фајл је само крчање и пиштање али утолико више разлога да се сместа претплатите и на визуелни пријем. Сада садржај. У 00.15 ч. директно се укључујемо у пренос двоструког самоубиства у Дванаестом дистрикту. Муж и жена извршиће самоубиство и тиме ће остварити своје право загарантовано 111. чланом Устава Тау Цетија. На лицу места је Ваша и моја Сузана П - телепатски репортер. Да вас подсетим - моја Сузана и ја смо добитници овогодишње награде за најбољи брачни пар водитеља. Она је највећа љубав мог живота. У 00.30 ч. - разговор са заповедником свемирског брода за превоз душа Харон на релацији Тау Цети - Земља. Капетан Освалд ће нам рећи како изгледа живот једног капетана у превозу душа, као и да ли је тај посао толико суморан како се прича или има и неке своје радости. Такође за вас који нас тренутно примате у неком од ваших омиљених ноћних клубова емитујемо специјалне транс-кодове између сваког блока - музика право у главу. После тога се укључујемо у још једно самоубиство у деветом дистрикту, затим следи много добро музике и... Шта да вам причам, останите на 12 Хз и даље, ја сам Сејмор, ваш водитељ, а ово је најбољи телепатски радио - "Глас у глави".

(Музика право у главу - музички блок.
Шпица са онога света - Суициде схоw.)

СЕЈМОР: Ово је Суициде схоw у нула часова, петнаест минута. Телепатски позивам своју супругу, своју голубицу, нашег репортера на терену - Сузану П. Сузана је на лицу самоубиства. Драга, да ли ме пратиш?

СУЗАНА: Пратим те, мили мој. Налазим се у Дванаестом дистрикту испред шармантне кућице која се топло угнездила у леју гербера. Овде живи брачни пар Ку који ће вечерас извршити самоубиство. Услед удаљеног цунамија, електрични водови су у прекиду - улица је у потпуном мраку и само светлост са наша три сателита хладно обасјава кућу самоубица. Уколико нисте успели да замислите слику ја вам саветујем прелазак на визуелну фреквенцију. Шаљемо визуелни фајл - три, два, један. (Чује се крчање и пиштање.) Са нама је вечерас господин Ку, телепатски манипулант у пензији. Господине Ку, како намеравате да извршите самоубиство?

ГОСПОДИН КУ: Хвала, прво бих хтео да поздравим све који нас слушају и да кажем... (Микрофонија.)

СУЗАНА: Немојте, молим вас, мислити на радио. Имамо микрофонију. Опустите се.

ГОСПОДИН КУ: (Микрофонија нестаје.) Опростите. Сад је добро..? Желео бих да кажем да смо управо ваш радио позвали на самоубиство јер сте најбољи. Имате један ниво, онако заиста људски, остали су веома прости. Што се самоубиства тиче, видите ли ону високу зграду у суседству? Е, тамо ћемо отићи и бацићемо се са двадесетог спрата.

СУЗАНА: Вама је јасно, поштовани слушаоци, да је Уставом загрантована обавеза сваког грађанина да у сваком тренутку мора да буде сада и овде. Ко није у стању да буде сада и овде одлучује се на самоубиство што је такође регулисано Уставом. Храбри брачни пар Ку се одважио да то и учини. Честитамо. Пред нама је огромна модерна двадесетоспратница која стреми пут хладне светлости наших сателита и пара ноћно небо својом застрашујућом силуетом. Са тог места скочиће храбри телепатски манипулант у пензији и његова супруга домаћица. Визуелни претплатници, три, два, један. (Чује се крчање и пиштање.) Господине Ку, шта вас је навело на тај чин?

ГОСПОДИН КУ: Ова криза. Сунце ће постати Нова за који месец и свет је начисто полудео. Накотили се криминал и свакојаке прљавштине. Убићемо се и отићи на Земљу. Устав налаже да будемо сада и овде, а с обзиром да религије нема, овде је такав неморал сада. Кад умремо идемо на Земљу и уверени смо да ће нам тамо бити боље. Тражили смо од општине дозволу, чекали смо шест месеци и на крају смо је добили, а они што иду преко везе све сређују без чекања.

СУЗАНА: Са нама је и госпођа Ку. Шта ви мислите о свом самоубиству?

ГОСПОЂА КУ: Јесте ли ви Сузана П, која је са својим мужем добила награду за најбољи брачни пар водитеља?

СУЗАНА: Јесам.

ГОСПОЂА КУ: Ви сте дивни. Ви сте напросто предивни. Тако сте романтични вас двоје и тако се лепо слажете. Моја комшиница каже да сте се узели због рекламе али ја тачно осећам да се ви волите...

СУЗАНА: Да, волимо се, а волите се очигледно и Ви и Ваш супруг чим сте одлучили заједно да пођете у смрт, тј. на Земљу.

ГОСПОЂА КУ: (Уморно.) Ех, ја сам рекла мужу да баш и не морамо, јер, ево, сад ће Сунце још мало да постане нова па ћемо сви заједно. Што да се издвајамо... Није ни тако лоше бити сада и овде.

ГОСПОДИН КУ: Жене ко жене. Лепо сам јој рекао да не желим да живим у оволиком разврату око мене и да она не жели такође. Ко оће да чека - нека чека, ја сам се толико намучио за дозволу и ја одо.

ГОСПОЂА КУ: Али, Оскаре, гербери још нису процветали, ја сам мислила да сачекамо...

ГОСПОДИН КУ: Не бој се за цвеће, пазиће га наш нећаг Гоч.

ГОСПОЂА КУ: Али, хтела сам ја...

ГОСПОДИН КУ: Хтео сам и ја много шта, па не може.

СУЗАНА: Господине Ку, ви знате да наш радио даје надокнаду вашим наследницима уколико нам омогућите директан телепатски пренос тренутка вашег самоубиства. Ја вас сада питам, да ли желите да нам омогућите приступ вашим мислима док будете падали ка земљи?

ГОСПОДИН КУ: Свакако, накнаду оставите моме нећаку.

СУЗАНА: Најлепше хвала, искључите се за тренутак и оставите податке организатору, а ви, драги слушаоци, останите са нама још неко време док се овај честити брачни пар не попне на двадесети спрат.

СЕЈМОР: (Укључује се.) Да, да, и ја мислим, голубице, да је стари господин у праву - разврат и неморал су у порасту. Теби и мени је, драга, сада и овде тако лепо, зар не? /.../ "Глас у глави" двадесет и четири часа са вама до краја света. За оне који се тренутно забављају нудимо претплату један на један, телепатско емитовање програма само за двоје, дискреција загарантована, врели еротски радио-програм који само ви и ваша партнерка можете да чујете. А сада, док се брачни пар Ку пење на двадесети спрат - музика право у главу.

(Музика право у главу - музички блок.)

СУЗАНА: Укључујемо се у директан пренос самоубиства.

(Пренос са лица места, чује се фијукање ветра.)

ГОСПОДИН КУ: Још мало, жено, тамо ниже низ симс, да изађем и ја.

ГОСПОЂА КУ: Бојим се.

ГОСПОДИН КУ: Ма, немаш чега. Широк је симс. Хајде, само један корак па и ја да станем. Хајде... Тако.

(Крцне метал на симсу, фијуче ветар.)

ГОСПОДИН КУ: Марта, волим те.

ГОСПОЂА КУ: Оскаре, волим и ја тебе, али можда би било боље...

ГОСПОДИН КУ: Не може сад. Добили смо дозволу и идемо. Не могу сад да бацим шест месеци чекања.

ГОСПОЂА КУ: Оскаре, мили мој, можда да размислимо - имамо још времена.

ГОСПОДИН КУ: (Љутито.) Хало, радио "Глас у глави", да ли ме пратите?

СУЗАНА: Да, господине Ку

ГОСПОДИН КУ: Искључите се за тренутак.

СУЗАНА: (Убеђено, као на преносу утакмице.) Поштовани слушаоци, док се брачни пар Ку припрема да скочи... Не, већ видим шта се дешава, господин Ку је искоракнуо, држи госпођу Ку за руку, ова губи равнотежу... У последњем тренутку одлучили смо да овај спектакл преносимо путем визуелног фајла за вас са скупљом претплатом. Визуелни пријем - три, два, један.

(Чује се крчање и пиштање.)

СЕЈМОР: (Када је све прошло.) Драга, ово је заиста било спектакуларно. Пратили смо овде у студију на визуелним пријемницима како се приближава земља - заиста незаборавно.

СУЗАНА: Хвала, мили.

СЕЈМОР: Сада имамо, одмах после преноса, једног слушаоца на телепатској линији. Хало, добра ноћ.

СЛУШАЛАЦ: "Глас у глави"?

СЕЈМОР: Да, изволите. Представите се.

СЛУШАЛАЦ: Овде Милош из Четрнаестог северозападног дистрикта.

СЕЈМОР: Охо, северозападни дистрикт. Зар код вас није цунами?

СЛУШАЛАЦ: Јесте, јављам се из склоништа, али ми много више од цунамија смета оно што се десило малопре. Ви сте најобичнији преваранти и крадљивци претплате, ово је срамно што се вечерас десило и требало би вас на суд. Самоубиство сте пустили на визуелни пријем, а ми са јефтинијом претплатом да слушамо само крчање и пиштање, а? Ви и ваша супруга сте обични лопови, сви знамо да сте се венчали само да би повећали слушаност, да будале мисле да се ви волите...

СЕЈМОР: Милоше, ви нас примате на кратким можданим таласима?

МИЛОШ: Да.

СЕЈМОР: 56 Хз висока стресна мождана фреквенција. Биће да је то због цунамија. Ви сте под стресом, Милоше, сачекајте да прође невреме, па нам се јавите на дугим, опуштеним алфа можданим таласима. Довиђења. (Искључује га.) Настављамо програм, ја сам Сејмор, ваш омиљени водитељ а ово је најбољи радио - радио "Глас у глави".

(Музика право у главу - музички блок.)

СЕЈМОР: Са нама је вечерас и капетан Освалд, заповедник "Харона", брода за превоз душа на релацији Тау Цети - Земља. Ви сте, капетане, заједно са нама пратили пренос самоубиства у Дванаестом дистрикту. Како вам се чини?

КАПЕТАН ОСВАЛД: Пре свега, добро вече свима који нас слушају. Ово је једно стандардно самоубиство и са тачке гледишта мог посла један рутински задатак. Смрт је наступила тренутно и није било никаквих проблема са компресовањем душе. Душа се, као што је познато, компресује у енергетски набој мале запремине који је погодан за транспорт. Потом га укрцавамо на мој брод и правац Земља.

СЕЈМОР: Људи помало зазиру од тога што ви радите, будући да је ваше радно место скопчано са сталним додиром са мртвима...?

КАПЕТАН ОСВАЛД: Да, необичан је ово посао, али је и диван на свој начин. Никоме није јасно ко је, у ствари, мртав. Око тога се на Земљи прави велика фама. Они, као што је познато, не знају да после смрти нема раја ни пакла, већ само најобичнији превоз на Тау Цети. Њихове религије им налажу да буду овакви или онакви, а у ствари једино о чему треба да мисле је како овде да прођу царину. Ваљало би им то једном рећи. /.../ Превеземо, дакле, мртвог овамо, распакујемо га а када му дође време, умре па га ја поново возим на Земљу. Тако укруг. Знате, кад човека често виђате мртвог лепо га упознате, некако се зближите. Ја заиста волим свој посао.

СЕЈМОР: Превоз душа је и веома одговоран посао...?

КАПЕТАН ОСВАЛД: Како да не. Захтева велику одговорност јер је веома тешко пренети душу без икаквих оштећења на одредиште. Понекад је оштетимо у транспорту па се роде на Земљи са бројним проблемима - физичким, а некад и душевним, наравно. После га враћамо кад умре овамо, па га поново оштетимо... Не питајте. Све у свему, ја сам први државни чиновник који је узео брод за превоз душа у франшизу и настојим наравно да будем најбољи превозник.

СЕЈМОР: Овај веома интересантан разговор ове ноћи наставићемо након што вам пустимо музику право у главу.

(Музика право у главу.)

СЕЈМОР: После ове фине музике враћамо се разговору. Са нама је капетан Освалд. Капетане, има ли у вашем послу и неке радости?

КАПЕТАН ОСВАЛД: Како да не. Увек сам сматрао да су послови са људима најлепши. Ево, ја сам донео узорак једне душе - видите компресована је у фину кристалну структуру у облику коцке која носи све информације. (Чује се како стави коцку на сто у студију.) Када се загледате у њу можете видети суштину онога чија је душа. Имали смо муке док су се душе паковале у кристалне лопте, то је тако кабасто и много се котрља; овако је много практичније, то је због утовара и виљушкара, знате, лучка бирократија нама приватницима не дозвољава покретну траку итд. ... Ево, ово је душа једног психопате са Земље. Неки Војислав К. Тек је стигао, ово још увек није прошло царину па не смемо да га распакујемо. За који сат ће те формалности бити сређене. Погледајте ово у коцки - ове беле тачкице у кристалу носе информације о генетској структури, ове црне тачкице су урођена склоност ка агресији, линије су професионално усмерење - био је берберин, овај мали цвет унутра је његова велика љубав према животу. Он је заиста уживао у сваком секунду свог живота, видите како је то лепа боја, па да... Ето, масовни убица, видите ову столицу унутра - то је информација о начину смрти, спаљен је на електричној столици на Земљи. Коцка је бела, значи да је био белац. Имам овде и једну црну коцку, неки црнац-атлетичар али у њу се много теже гледа. ... Због оваквих ствари међузвездани лет никада није досадан.

СЕЈМОР: "Капетан Харон" је међузвездани брод носивости стодвадесет хиљада регистарских душа, бруто. Како изгледа управљати тим колосом?

КАПЕТАН ОСВАЛД: "Капетан Харон" је понос наше флоте и велика је част управљати бродом који носи име најславнијег, легендарног заповедника у превозу душа између светова. Ја истински волим свој посао, али вам могу рећи да је одговорност много већа откако сам прешао у приватни сектор. Нико не воли приватнике, бирократија ми прави велике проблеме. Имамо изузетно велике марже. Брод је пројектован за рентабилније услове од ових. Морамо сваки пут да чекамо да се напуни бар 70% капацитета у поласку и исто толико у повратку, јер смо у противном на губитку. Са Земље смо увек пуни али овде, на Тао Цетију, имамо чекања и по три месеца да попунимо палубе. Слабо се људи убијају, мало се и умире - сви чекају да Сунце постане Нова, а до тада да се проведу. Зато имамо загушења са Земљине стране. За евакуацију ћемо наравно бити пуни, а већи део становништва ће се на Земљу евакуисати телепортом.

СЕЈМОР: Када се поново родите на Земљи, чиме ћете се бавити?

КАПЕТАН ОСВАЛД: То ће бити моја последња мисија и ја намеравам, кад порастем на Земљи, да постанем капетан танкера. То је наравно са коња на магарца, али је много мања одговорност. Нафта је много захвалнија од душа.

СЕЈМОР: Хвала вам најлепше, ја вам желим да се царинске формалности што пре реше и да искрцате товар; такође и сретан лет у одласку.

КАПЕТАН ОСВАЛД: Хвала Вама.

СЕЈМОР: Био је ово кратак разговор са капетаном Освалдом, а ми идемо даље, останите са нама, ово је "Глас у глави" и ваша омиљена 12 Хз фреквенција. Настављамо са музиком. Идемо.

(Музика право у главу - музички блок.
Џингл са онога света - рекламе.
И реклама.)

МУШКИ ГЛАС: Тек си доспео са Земље и не сналазиш се на овом свету? Рекли су да си овде по казни? Претвори своју казну у уживање - Сибилини апартмани за изнајмљивање. Сретните се са Сибилом у њеном апартману - загарантовано заведени у регистар статусних симбола.

(ИИ реклама.)

ФЕЛИКС: Часни судијо, мени је овај овде Петар однео све пчеле из кошнице и матицу домамио код себе у двориште.

СУДИЈА: Зашто сте ви, Петре, преотели све пчеле из Феликсове кошнице?

ПЕТАР: Часни судијо, нисам му их ја преотео, но су оне саме дошле јер ја имам кибер-кошнице.

СУДИЈА: Е, онда и ти, Феликсе, да купиш кибер-кошнице, јер - пчела најбоље зна!

(Џингл - одјава реклама.)

СЕЈМОР: Један час и петнаест минута ове ноћи, настављамо са Суциде схоw-ом, али, пре тога, један слушалац на вези. Хало, да ли ме пратите?

ГОЧ: Овде Гоч из Петог дистрикта. Хтео сам да се пријавим за предајника. Дали сте оглас, је ли тако?

СЕЈМОР: О, браво, младићу. Млад, амбициозан и продоран, прави човек за радио-предајника. Шта те је навело на тај чин? Желиш да те поштују у друштву, јер се из твоје главе емитује програм?

ГОЧ: Паааа, искрено... Не. Стриц ми је оставио малу ренту преко вас, па сам дошао на идеју да узмем још једну.

СЕЈМОР: Поштено, људино. Ти знаш да ми изнајмљујемо 40% твог ума за наш програм и да најбоље плаћамо. На шта ћеш потрошити ту велику суму?

ГОЧ: (Страсно.) Добро ћу се провести ових неколико месеци.

СЕЈМОР: Одлично, Гоч. Искључи се и остави податке нашем организатору, а ми настављамо са извештајем о водостању и обавештењима за пецароше. Океани су у незнатном порасту услед отопљавања ледених капа. Забележен пораст нивоа од једног центиметра дневно. Тау Цети Нова у настајању је подигла температуру, наравно. А ми дижемо температуру и даље до краја света. /.../ Риболовци знају да сезона риболова на ихтиосаурусе почиње сутра. Ихтиосаурус гризе на бућкало па пецарошима много среће, а ви останите и даље уз нас, јер... Суициде схоw се наставља. /.../ Ево нас у Деветом дистрикту, како је најављено, где ће се за који минут убити шеснаестогодишњак Филип Д. На лицу самоубиства ваша и моја Сузана П, на меденој репортажи.

СУЗАНА: Хвала, мили. Требало је да кажем оном некултурном слушаоцу након мог извештаја, да је наш брак из љубави и да није маркетиншки потез. Никада се нисам лепше осећала него сада на меденим репортажама. /.../ Налазим се у дечијој соби породице Д. где ће се ове ноћи цијанкалијумом убити Филип, најмлађи син. По зидовима је много поотера, на тапетама је исписано хемијском оловком "Ја сам геније". За оне са визуелним пријемом - три, два један. (Чује се крчање и пиштање.) За вас само са аудио претплатом, Филип Д. је нервозан, бубуљичав момак, уских рамена и масне косе. Филипе, зашто си одлучио да се убијеш, да ли те привлачи путовање "Капетаном Хароном" - као и већину твојих вршњака или је то, пак, авантуристички изазов да ли ћеш или нећеш бити успешан на Земљи?

ФИЛИП: "Капетан Харон" ме не привлачи уопште, то је глупост. Што се тиче успеха на Земљи знам да ћу успети - јер сам геније. Оно што мене занима јесте откривање тајне живота и смрти, продирање са оне стране.

СУЗАНА: Да ли си, Филипе, сигуран да ћеш успети у том задатку? Много већи од тебе су то већ покушавали, па нису успели.

ФИЛИП: Већи, али не и генијалнији. Погледајте и сами - умрете на Земљи, будете транспортовани на Тау Цети коју на Земљи зову онај свет и ко зна шта све не причају о томе. Умрете на Тау Цети - пребаце вас на Земљу где не знате да сте икад били овде и уче вас религији. Питам ја вас - који је матични свет, има ли Бога или нема; коме је пакао - њима доле или нама овде?

СУЗАНА: Њима тамо наравно, овде је тако дивно.

СЕЈМОР: (Из студија.) Мила, пожури, истиче вам термин.

СУЗАНА: Наравно, драги. (Филипу.) У разговору сте ми рекли да намеравате да направите највише кругова до сада, да оборите рекорд од тридесет осам кругова Тау Цети - Земља који тренутно држи Јосип Броз.

ФИЛИП: Да, он је тренутно овде на летовању и тридесет осам пута се родио и умро на оба света. Ја намеравам да изведем дупло више - седамдесетшест пута да се родим и умрем.

СУЗАНА: Како идеш, Филипе, бродом или телепортом?

ФИЛИП: Телепортом. За први круг ми је потребна већа брзина. Бродом би трајало два месеца, а овако је скоро тренутно.

СУЗАНА: Да, али то је веома скупо у односу на брод.

ФИЛИП: Штедео сам од разношења новина.

СУЗАНА: Храбри младић ће се убити за који тренутак. (Као да преноси утакмицу.) Ево, сада узима цијанкалијум, чујете га како кркља. Ви са визуелним прикључцима - три, два, један. (Чује се крчање и пиштање.) Филип је отишао у први круг.

СЕЈМОР: (Из студија.) Хвала, Филипе, путуј према светлу. Ми настављамо даље - музика право у главу!

(Музика право у главу - музички блок.)

СЕЈМОР: Извештај о времену. На барометру хране за каузаре "Панцир", вашег омиљеног произвођача хране за каузаре-канџаше - идеалне одбрамбене птице за ваш дом, је и даље 1300 мб, температура на овој хемисфери је 0 степени; опа, скочило за седам подеока, на источној и даље +42 степена, цунами се помера из Северозападног дистрикта ка Деветом дистрикту, таласи су високи по двадесет и пет метара, креће се просечном брзином од 240 км/ч. /.../ Нова нас растура али "Глас у глави" и даље са вама до краја света. То је било све за вечерашњи Суициде схоw, два часа је и двадесет минута, након музичког блока следи Телепатски Пееп схоw уживо, емисија за будне и вреле слушаоце. И даље са вама "Глас у глави" радио, неколико месеци пре експлозије Нове, ја сам Сејмор, најбољи супруг-водитељ ове године. 12 Хз дуги алфа-таласи, 56 Хз кратки бета таласи. Останите прикључени.

(Одјавна шпица са онога света.
Музички блок право у главу.)

СЕЈМОР: Поштовани слушаоци, уређаји показују да вас није довољно прикључено на мрежу, односно, да је након завршетка Суициде схоw-а слушаност нагло пала. Позвали смо дежурног социолога који о томе има саопштење.

ДЕЖУРНИ СОЦИОЛОГ: Ми из службе за целодневно праћење социолошких феномена на Тау Цети закључујемо да нагли пад слушаности након завршетка емисије Суициде схоw можемо да објаснимо на следећи начин: следећа емисија био је врели Пееп схоw а сада, услед скоре катаклизме, свет је управо засићен којекаквим еротским садржајима тако да ова тема једноставно не успева да заинтересује слушаоце. Они ће увек уместо тога изабрати неки ноћни клуб где ће директно конзумирати еротске стимулансе.

СЕЈМОР: Толико од дежурног социолога. Хвала вам...

ДЕЖУРНИ СОЦИОЛОГ: (Прекида га.) Само тренутак, молим вас. Да нисте ви можда онај који је добио награду за најбољи брачни пар водитеља - Сејмор и Сузана?

СЕЈМОР: Да, ја сам.

ДЕЖУРНИ СОЦИОЛОГ: Моја супруга вас обожава а ја вам као социолог могу рећи да људи воле да се идентификују са вашим идеалом брачне среће. Одличан послован потез то ваше венчање.

СЕЈМОР: (Веома изнервирано.) То није био послован потез. Сузана и ја се волимо и тренутно смо на меденим репортажама. Толико од дежурног социолога. (Искључује га.) Вама, поштовани слушаоци, могу да поручим да уместо Пееп схоw-а који је отказан због слабе слушаности, емитујемо репортажу Ватреног Сергеја, вашег водитеља-гладијатора, који је и вечерас на улицама Тау Цетија, где крстари са патролом полиције у акцији. Ватрени Сергеј, после музике, право у главу!!

(Музика право у главу - музички блок.)

СЕРГЕЈ: (Извештава из полицијског комбија, чује се звук аутомобила у покрету и удаљени пуцњи.) Добро вече, поштовани слушаоци, ја сам Ватрени Сергеј, а ово је репортажа из редовне ноћне патроле наше полиције. Крстаримо улицама Тау Цетија, нема уличног осветљења због прекида у водовима услед цунамија. Свака зграда баца по три сабласне сенке, а хладна је светлост са наших сателита. У даљини, као што чујете, одјекују удаљени пуцњи. Народ је помахнитао, у граду се пљачка и пијанчи па полиција заиста има пуне руке посла. /.../ Управо сада по позиву крећемо у ноћни клуб "Фобос" где је пре само минут избио оружани инцидент. Са нама је, као и увек, вођа патроле Црвени Тата.

ЦРВЕНИ ТАТА: Ово је петнаести позив за вечерас, а тек је пола три. Ситуација је критична, али под котролом. Народ се разуларио, забележено је да су нападачи у пет наврата вечерас отварали ватру на припаднике полицијских снага, а у обрачунима су убијене и две наше колеге. Овај пут неће бити никакве игре, нећемо дозволити да се нарушава закон. (ОФ, чује се како издаје наређења својим људима у комбију.) Овај пут нема ништа да питаш, упадаш и одмах пуцаш - право у главу. Јасно?

ПОЛИЦАЈЦИ: Јасно.

(Чује се како шкрипе гуме и комби се зауставља, клизна врата од комбија, топот чизама по асфалту, неко виче "Брже"; из клуба допире музика из тридесетих, чује се жамор веселе гомиле, ударац ногом о врата, неко викне "Лези!". Отпочне рафална паљба са бројним експлозијама и циком.)

СЕРГЕЈ: (Преко пуцњаве.) Поштовани слушаоци, полиција је улетела у обрачун са многобројним посетиоцима клуба који су се самоиницијативно организовали и усредсређеном ватром покривају улаз у клуб. Ово је најузбудљивије сада и овде ове ноћи. Немамо услова за визуелни пријем будући да се ништа не види од дима. Следеће јављање након мале паузе. Сејморе, поздрави супругу.

СЕЈМОР: (Из студија.) Хвала, Сергеј. Обрати пажњу - приближава вам се цунами из Деветог дистрикта како кажу последњи извештаји. Блок реклама.

(Џингл са оног света - најава за рекламе.)

И РЕКЛАМА: Резервишите место на "Капетану Харону" уочи ускорог претварања Сунца у Нову. Број места ограничен. Омогућите себи други живот на Земљи. Агенција Еклипса, услужни телепата број 313 156.

ИИ РЕКЛАМА: Проведите последња два месеца спокојно и у уживању - капе, наочаре и рукавице против ултравиолетног, топлотног и радиоактивног зрачења. Бутик цивилне заштите - Девети дистрикт.

ИИИ РЕКЛАМА: Позивате се на свечану премијеру експерименталног филма "Дан напослетку". Премијера је заказана за последњи дан пре експлозије Нове - 27. децембар. Ваша гарантовано последња катарза.

(Одјавна шпица за блок реклама.)

СЕРГЕЈ: (У оф-у спорадични пуцњеви.) Ватрени Сергеј на улицама Тау Цетија. Патрола Црвеног Тате у клубу "Фобос" позвала је појачање. Тек након доласка јединице Плавог Тате отпор посетилаца клуба је сломљен. Патрола је ухапсила више осумњичених за изазивање инцидента, а међу њима је и Војислав К. звани Брица, психопата са Земље који је тек пре који час прешао царину. Војиславе, какви су твоји утисци о Тау Цетију, са обзиром да си тек пристигао са Земље и да ти је све овде ново? Каква је твоја улога у организовању обрачуна вечерас у "Фобосу"?

ВОЈИСЛАВ: Ја сам тек пре сат и по прошао царину. Царинске формалности су неподношљиве и по томе је Тау Цети сигурно гори него Земља, тамо су ме спалили на електричној столици релативно брзо - за два месеца а овде за обичну царину две недеље. Није требало да идем приватном агенцијом. /.../ Овако, на прву лопту, могу да кажем да ми се овде допада. Све је мање-више исто као на Земљи, само је технологија много развијенија. На први поглед чини ми се и блудније. (Смеје се са уживањем.)

СЕРГЕЈ: Е, па није тако увек. Сада је тако због скоре експлозије Сунца које ће спалити планету. Ви сте убица са Земље. Чиме сте се тамо бавили, за шта сте оптужени?

ВОЈИСЛАВ: Ја сам берберин. Оптужен сам за убиство двадесетшест девојака, три леша никада нису пронашли. Можда ћу им када се вратим и кад порастем показати где су, ако се сетим, наравно. Све у свему, веома фино. Што се тиче обрачуна - на Земљи сам искусио нешто слично, па сам заглавио столицу. Не бих волео да ми се овде понови исто. Мислим, тек сам стигао, и не бих одмах да се враћам.

СЕРГЕЈ: Будући да ће вам ускоро прочитати ваше обавезе загарантоване Уставом и будући да је ова емисија конципирана апсолутно лично, можете и ви на крају нешто да питате водитеља, тј. мене.

ВОЈИСЛАВ: Хвала. Ја сам на Земљи добио царинску декларацију да сам мртав. Хоћу да знам јесам ли ја сада мртав или како бих рекао... Некако жив?

СЕРГЕЈ: Поштовани слушаоци, Војислав К, звани Брица, поставио је веома незгодно питање. Не знам одговор. Ти оцени сам. Ако те занима филозофски одговор телепатски позови 121 114, дежурног филозофа за питања двојних критеријума живота и смрти. А, ево управо сада наилази Црвени Тата који ће Војиславу прочитати његове обавезе.

(Чује се како Војислава прислањају уз кола, кораци - прилази Црвени Тата.)

ЦРВЕНИ ТАТА: Летећеш ти мени на Земљу првим летом. Први члан Устава, цитат: "Сада и овде момци, сада и овде" - крај цитата. Водите га.

СЕРГЕЈ: А сада, настављамо са патролом њен уобичајени обилазак Тау Цетија. Налазимо се у комбију, популарној "марици", која крстари градом... Само тренутак...

ГЛАС СА РАДИЈА У КОМБИЈУ ПОЛИЦИЈЕ: (Оф.) Велики Тата Црвеном Тати, Велики Тата Црвеном Тати, приближава се цунами из Деветог дистрикта. Пажња, приближава се цунами из Деветог дистрикта, пажња.

СЕРГЕЈ: Ево, поштовани слушаоци, чули сте приближава се цунами... (Застане у пола реченице.) Благи Боже... Талас има педесет метара.

(Потпуна тишина у комбију, чује се само незамислива удаљена хука таласа високог педесет метара.)

ЦРВЕНИ ТАТА: Назад!! Окрећи назад!!

СЕРГЕЈ: (Као са утакмице.) Талас се приближава. Црвени Тата држи ситуацију у својим рукама, наредио је повлачење...

ЦРВЕНИ ТАТА: (Преко свега.) Назад будало!! Окрећи кад ти кажем! Дај то овамо!!!

(Гужва, комешање, шкрипање гума, хука цунамија.)

СЕЈМОР: (Смирено из студија.) Сергеј, Сергеј, да ли се чујемо? Напусти репортерско место, истекао ти је термин. Чујеш ли ме, истекао ти је термин, ниси више у програму, можеш да идеш.

СЕРГЕЈ: (Гужва у колима.) Не, не, ово је епохална репортажа, одмичемо низ Осми дистрикт, неколико метара иза нас је водени зид... Шаљем визуелни фајл... Три, два, један (Чује се крчање и пиштање.)

СЕЈМОР: Сергеј, Сергеј... Да ли се чујемо? Сергеј?

(Пауза и само крчање и пуцкетање у везама.)

СЕЈМОР: Поштовани слушаоци, три часа је после поноћи, ваш омиљени радио "Глас у глави" на дугим таласима 12 Хз опуштено и кратким 56 Хз стресним таласима. Останите прикључени.

(Музика право у главу.)

СЕЈМОР: И даље слушате "Глас у глави" радио, укључујемо и ове ноћи нашу академску пророчицу Сибилу, која ће једном најбржем слушаоци тумачити судбину. Сибила, да ли ме пратите?

СИБИЛА: Пратим те, Сејморе. Академска пророчица и пословна жена, не заборави.

СЕЈМОР: Ти, Сибила, знаш колико сам ја емотиван. Сваки пут заборавим и твоју каријеру пословне жене. Поштовани гледаоци, морам да се похвалим да је ово петстото Сибилино прорицање судбине у нашем ноћном програму. И ову ноћ провешћемо заједно, зар не Сибила?

СИБИЛА: Као и многе лепе пре ове, Сејморе. Ово је моје редовно ноћно прорицање судбине и тумачење кошмара; добили смо много ваших запакованих ноћних мора; има их неуобичајено много за ово доба године. Ако желите да чујете тумачење својих мора ја вас очекујем у својим апартманима поред космодрома. Моје гејше вас чекају, такође. Сретните се са својим кошмаром и мојом гејшом. А сада чекамо најбржег слушаоца. Сејмор и ја - стари другари, смо ваши гласови у глави вечерас.

СЛУШАЛАЦ: Добро вече, овде Милош из Четрнаестог северозападног дистрикта.

СЕЈМОР: Ви сте се, Милоше, већ јављали, ако се не варам. Код вас је био цунами, па сте нешто били под стресом или тако нешто...

МИЛОШ: Оно што сам вам рекао онда - мислим још увек. Цунами са тим нема везе. Сада бих, међутим, замолио Сибилу да ми каже нешто о мојој будућности.

СИБИЛА: Милоше, када сте рођени?

МИЛОШ: 13.3.1033. после првог пристајања "Капетана Харона".

СИБИЛА: Аха. Тринаести трећи, тринаести трећи... Да... Да... (Одједном, жучно.) Јавља ми се, Милоше, Милоше! Јавља ми се, Милоше, да ли ме чујете!!!?

МИЛОШ: Д...

СИБИЛА: (Прекида га.) Да ли ме чујете!!? Милоше, са вама је све у реду, нема црне магије, све лоше отпада са вас, просто отпада... Све се свлачи...

МИЛОШ: (Узбуђено.) Да, да...

СИБИЛА: (Смирено.) Па, ништа - умрећете вечерас. Јутрос, боље рећи.

МИЛОШ: Молим?!

СИБИЛА: (Мирно.) Умрећете овога јутра. Чули сте ме.

МИЛОШ: Ово је скандалозно!! Ово је нечувено. Какви сте ви преваранти. Па, ја не могу да верујем. Налазим у склоништу, двадесет метара испод земље и немам намеру да излазим док се штета од цунамија не рашчисти. Потпуно сам сам и осећам се одлично. Ако неко неће вечерас умрети онда сам то ја. Ово је такво узимање претплате... Тај водитељ и његова женетина који су се узели због рекламе... Лопови...

СЕЈМОР: Милоше, ми смо вас по други пут пустили у програм, али је цунами по свој прилици оставио крупне последице. Пребаците се на опуштене таласе, а радио "Глас у глави" вам жели добру ноћ и дуг живот. (Искључује га. Сибили.) Ето, свакакви се јављају. Сибила, ти и ја смо старе колеге и... И да ли би мени по први пут у програму рекла нешто о мојој судбини?

СИБИЛА: То никад не чиним - из принципа. И моје гејше ме питају то исто. Никад не проричем судбину онима са којима сам... Блиска. Да има Бога, пожелела бих ти да те чува, а овако само - много среће.

СЕЈМОР: И ја теби, хвала. Толико вечерас од Сибиле. Ми идемо даље, а ово је "Глас у глави", ваш телепатски радио.

(Музика право у главу.
Џингл за некролог.)

СЕЈМОР: (Веома озбиљно.) Некролог. Данас је на дужности погинуо наш колега Сергеј К. - Ватрени Сергеј. Увек са нама, увек насмејан, никада није пустио депресију кроз телепатске линије и увек је преузимао најтеже задатке. Незаменљив члан екипе, снажан и одан, код њега никада није дошло до телепатског прегревања. Настрадао је данас извештавајући до последњег тренутка о наиласку таласа цунамија. Њему кроз вене није текла крв већ радио-сигнал - он је живот посветио радију. Драги колега, најмање што је редакција "Гласа у глави" могла да учини за тебе је да ти обезбеди место у водећем дневном листу у Осаки, Јапан на Земљи. Тамо ћеш, надамо се, направити исто толико бриљантну репортажу о цунамију какву си направио овде и ући ћеш у анале земаљског новинарства, као што си и овде ушао у историју. Ти то заслужујеш. Сергеј, путуј "Хароном", путуј према светлу.

СЕЈМОР: Три часа педесет минута ове ноћи, ово је "Глас у глави" на 12 Хз опуштено и 56 Хз стресно. Имамо слушаоца на телепатској линији. Хало, да ли ме пратите?

ГОСПОДИН КУ: Пратим вас. Овде господин Ку из Дванаестог дистрикта.

СЕЈМОР: Господине Ку, зар се ви нисте убили пре нешто од два часа у нашој емисији Суициде схоw?

ГОСПОДИН КУ: Јесам.

СЕЈМОР: Па, одакле се јављате?

ГОСПОДИН КУ: Из лимба.

СЕЈМОР: Из лимба се јављате? Из празнине између живота и смрти? Узбудљиво. Како је у лимбу?

ГОСПОДИН КУ: Празно. (Изнервирано.) Ја вас молим да предузмете нешто, ви сте веома културан радио. "Капетан Харон" је пун оних што иду преко везе, а ми преко социјалног не можемо да кренемо него морамо да чекамо у лимбу. Богаташи се увалили пре нас на наша места, све је то корупција.

СЕЈМОР: Хоћете да кажете да је "Харон" пун? Пре само једног часа овде је био капетан Освалд и рекао је да је "Харон" полупразан.

ГОСПОЂА КУ: Сејморе, овде госпођа Ку. Јесте ли ви и ваша лепа Сузана још увек заједно?

СЕЈМОР: Јесмо, госпођо. Нисмо се растали за два сата колико сте мртви.

ГОСПОДИН КУ: Марта, причамо важне ствари, не прекидај нас.

ГОСПОЂА КУ: Ти, хладни монструме. Они се толико воле, а ја овде са тобом самујем у лимбу. Лепо сам ти говорила да се не убијамо. Лакше би ми празнина пала да нема тебе.

ГОСПОДИН КУ: Ћути, жено. Сејморе, "Харон" је био полупразан када смо ми стигли, а онда је неко зауставио утовар и кренуле су читаве колоне ових преко везе. Видео сам велике буџе тамо. Учините нешто да кренемо и ми, да не останемо овде заувек.

СЕЈМОР: Да није у питању тајна евакуација? Никакав знак није дат.

ГОСПОЂА КУ: Сејморе, поздрави много своју дивну женицу и лепо проведите своје медене репортаже. Оскар и ја смо били на меденом књиговодственом обрачуну и било је језиво. Да ли испуњавате и музичке жеље? Ја вас молим онај дивни "Лимбо мамбо".

ГОСПОДИН КУ: Марта, сад је доста... (Спонтано се искључују.)

СЕЈМОР: Поштовани слушаоци - чули сте. Ако је у питању тајна евакуација, онда је то озбиљан прекршај закона. Требало је прво плански евакуисати школе, болнице, становништво по распореду пребацити телепортом на Земљу да се поново роде и остану тамо. Ви, господине Ку, останите у лимбу, а ми ћемо утврдити шта се дешава. Шта о томе кажу државне службе? /.../ Наш тонски мајстор Жак Поповић ми јавља да имамо музичку нумеру за госпођу Ку. Останите уз нас, ми никуда не идемо. Тачно је четири часа после поноћи. Слушамо "Лимбо-мамбо".

(Музика право у главу - "Лимбо мамбо".)

СЕЈМОР: По свој прилици имамо сметње у везама, будући да уређаји показују да су нам читави дистрикти непокривени програмом. Наши предајници се искључују један по један колико могу да видим на контролној табли. На терену је ваша и моја Сузана П. која покушава да утврди шта се дешава у граду. Уколико нас не чујете довољно добро пређите на стресне мождане фреквенције. Мила, да ли ме пратиш?

СУЗАНА: (У оф-у вика, аутомобилске сирене, трчање, ломљење стакла, пуцњеви.) Пратим те, мили. У граду је општи хаос и изгледа да је евакуација почела раније и то неплански. Чула сам да је космодром потпуно закрчен и да се "Харон" спрема за полетање - три месеца пре рока. Не знам какво је стање у Телепорт-центру, али ако се овако настави он би могао да буде онеспособљен веома брзо. Не знам шта се дешава, али приметан је пораст температуре. Уз тебе сам, мили, бићемо у вези да заузмемо своја места за евакуацију.

СЕЈМОР: Да, ако се успостави ред и кренемо по нашем распореду. На Земљи ћемо поново бити радио-водитељи кад порастемо. Провери шта нам се дешава са предајницима, имамо пад покривености.

СУЗАНА: (Исти оф.) Не брини. (Искључује се.)

СЕЈМОР: Временски извештај у четири и петнаест.

(Џингл за извештај о времену.)

СЕЈМОР: Цунами наставља своје кретање ка четвртом дистрикту. До сада забележено пет хиљада мртвих и неколико стотина рањених. Материјална штета је огромна. Креће се брзином од 240 км/ ч. и постиже висину од педесет метара. Температура нагло расте - за протеклих четири часа жива је скочила за десет подеока, тако да је тренутно +20 у граду. Барометар вашег омиљеног произвођача хране за каузаре, одбрамбене птице, и даље на 1300 Мб. Имамо укључење дежурног астрофизичара.

ДЕЖУРНИ АСТРОФИЗИЧАР: Имамо званично саопштење комисије за праћење Тау Цети Нове. Комисија ме је овластила да саопштим: Нова је звезда која услед одређених процеса нагло мења своју величину. Она пулсира, расте и смањује се, али је њено понашање у великој мери предвидљиво. Тренутно смо сведоци веома ретке појаве у свемиру која представља највећи изазов за астрофизику - наша звезда Тау Цети управо постаје супернова. Супернова је најразорнија и најкатаклизмичнија примећена појава у свемиру То, у најкраћем, значи да ће муњевитом брзином одбацити више од 70% своје масе у свемир у експлозији која ће опустошити цео наш Сунчев систем и неколико суседних... Наши уређаји су уперени ка Сунцу и већ за који минут можемо очекивати сензационална научна открића, будући да никада нисмо супернову посматрали овако изблиза.

СЕЈМОР: (Панично.) Када ће се то десити?

ДЕЖУРНИ АСТРОФИЗИЧАР: (Са призвуком кривице у гласу.) По нашим проценама, за два часа отприлике. Можда мање. Глобална катаклизма ће наступити у нула-шест часова по Тау Цети времену, плус минус тридесет осам секунди.

СЕЈМОР: За два сата!!! Када сте то сазнали!?

ДЕЖУРНИ АСТРОФИЗИЧАР: Око један и тридесет ноћас, али је негде процурило раније изгледа. Јебига, сви грешимо. Здраво. (Искључује се.)

СЕЈМОР: Сузана, јави се. Сузана, драга. Сузана, укључи се... Да ли се чујемо... Сузана!!!

(Тишина у програму. Након тога један глас.)

ФИЛИП: Хало, "Глас у глави"? Хало, да ли ме пратите?

СЕЈМОР: Шта хоћеш? Ко си ти?

ФИЛИП: (Иста гужва у оф-у.) Ало, мајсторе, овде Филип, онај што се убио у емисији Суициде схоw, сећаш се, ало? Пре три сата.

СЕЈМОР: Ослободи сместа везу.

ФИЛИП: (Исти оф.) Еј, шта ти је? Не може тако са једним генијем.

СЕЈМОР: Ослободи везу, послаћу ти музику до даске преко линије, спржићу ти мозак до кичме...

ФИЛИП: (Исти оф.) Еј, смири се само сам хтео да кажем да сам се вратио са Земље и да знам како је у Телепорт-центру, видео сам ти и жену тамо, а сада - ћао...

СЕЈМОР: Стани. Где си је видео? Зашто се не јавља?

ФИЛИП: (Исти оф.) Не знам зашто се не јавља, а ја сам се телепортовао на Земљу и одмах дошао на ред да се родим, али сам био мртворођен - јебига, грешка у транспорту... Тако су ме одмах скембали назад. Најбржи круг до сада. А, шта кажеш? Геније је најбржи.

СЕЈМОР: У реду - стиже ти 20000W телепатски.

ФИЛИП: (Исти оф.) Стани, стани... Телепорт-центар је закрчен, ја сам последњи који је стигао. По свој прилици више не ради. Твоја жена је кренула тамо али се изгубила негде у гомили. Видео сам је кад сам излазио. Потражишу је ако хоћеш. Ионако сам залудан док не рикнем следећи пут.

СЕЈМОР: Молим те, потражи је. Ако је нађеш, реци јој да ми се сместа јави или да дође овамо. Можда још увек можемо да кренемо. Ја сам прикључен на мрежу за телепатско емитовање и само механичар може да ме искључи. Уколико бих се сада искључио сместа бих умро. Када је нађеш - дођите овамо, ово је укопано под земљу.

ФИЛИП: Не брини мајсторе. Геније је на улицама. Искључујем се. (Искључује се.)

ЖАК: (Јавља се из контролне собе... Ехо.) Сејморе, избацио сам микрофон на улицу. Сад можемо да чујемо шта се дешава испред станице.

СЕЈМОР: Чули сте нашег тон мајстора. Пуштај, Жак.

(Кроз етар се пруже врисци, пуцњава и незамислива гужва, од овог тренутка тај оф је непрестана подлога за све што се дешава у студију.)

ВЕЛИКИ ТАТА: Хало, "Глас у глави".

СЕЈМОР: Шта је?

ВЕЛИКИ ТАТА: Овде Велики Тата, начелник станице полиције.

СЕЈМОР: Имаш званично саопштење?

ВЕЛИКИ ТАТА: Немам. Тражим своју жену и дете. Ако би могао да огласиш да ми се јаве у станицу. Полиција више не постоји, само се још по која групица држи испред космодрома да руља не би навалила на "Харона", а унутра је председник владе.

СЕЈМОР: Већ је оглашено. Уколико твоја жена и дете слушају наш програм јавиће ти се у станицу.

ВЕЛИКИ ТАТА: Хвала, Сејморе... Молим те, хоћеш ли сад да ми кажеш нешто, онако - заиста искрено?

СЕЈМОР: Реци, Велики Тата.

ВЕЛИКИ ТАТА: Да ли се ти и Сузана стварно волите или је то био маркетиншки потез, ваше венчање?

СЕЈМОР: Немам речи.

(Прекине га експлозија у пола реченице, крик Великог Тате, тишина на линији.)

СЕЈМОР: Толико од Великог Тате.

ЖАК: (Ехо.) Сејморе, олади мало, прегреваш се.

СЕЈМОР: Завежи, Жак.

ЖАК: (Ехо, мирно.) Океј. Прелазимо на кратке таласе. Ту водови могу више да истрпе.

СЕЈМОР: Чули сте, од овог тренутка наш програм се емитује искључиво на ултрависоким стресним можданим таласима. Сузана!! Сузана, јави се!!

СУЗАНА: (Исти оф.) Сејморе, овде као да је рат, руља управо демолира Телепорт-центар који већ одавно не ради.

СЕЈМОР: Где си? Сместа крени ка станици. Да ли је све у реду са тобом?

СУЗАНА: Све је у реду, не брини, овде сам у неком ноћном клубу поред Телепорт-центра. Вруће је, температура расте, сигурно има преко двадесет пет степени. У реду сам, само ми се пада у несвест од промене температуре. Мислим да више не можемо да кренемо... (Чује се блиски рафал.)

СЕЈМОР: Сузана, да ли си ту?

СУЗАНА: Ту сам, мили. Мислим да смо закаснили за евакуацију. Све је готово. Овде у клубу ти је и један предајник, управо га оспособљавам да ради.

СЕЈМОР: Пусти предајник, крећи овамо. Хоћу да те видим.

СУЗАНА: Чекај, сад ћу. То је Гоч, краткоталасни предајник, лежи овде пијан већ сатима. Чекај мало...

(Чује се како вуче некога по поду, јечи од напора, човек је тежак, потом се чује повраћање у неколико наврата.)

ГОЧ: Где сам?

СУЗАНА: Сејморе, предајник Гоч ради са 30% капацитета. Гоч, да ли можеш сам?

ГОЧ: Где сам?

СУЗАНА: Може. Крећем, мили, ка станици. Чекај ме.

СЕЈМОР: А где бих отишао овако прикопчан? Чувај се, молим те.

(Сузана се искључује.)

ЖАК: (Ехо.) Сејморе, добили смо везу са капетаном Освалдом. Да га пустим у програм?

СЕЈМОР: Пуштај.

КАПЕТАН ОСВАЛД: (Јавља се са командног моста "Капетана Харона". Тамо је потпуни мир, само се у оф-у чује утишани неки менует.) Добра ноћ, Сејморе. Овде капетан Освалд, јављам ти се са командног моста "Харона". Овде је медитативна атмосфера као што чујеш.

СЕЈМОР: Добро јутро, заповедниче. Одлазиш?

КАПЕТАН ОСВАЛД: Одлазим, наравно. Полећемо за минут отприлике. Боље упозори ову руљу доле да ће млазнице да их спрже ако се превише приближе доку. Нису хтели приватнику да дају одвојен док него идемо овако - као пилићари.

СЕЈМОР: Ако их не спале млазнице, спалиће их нова. Супернова.

КАПЕТАН ОСВАЛД: Не буди циничан. Ја јесам приватник, али нико не може да ми узме душу због тога. Ово је мој брод и ја радим свој посао. Мало ми је муке, још ми ти недостајеш.

СЕЈМОР: Не филозофирај. Нисте евакуисали по распореду, болнице, деца - сви остају. Покупио си говна и одлетео.

КАПЕТАН ОСВАЛД: Они су платили на руке. А ти знаш - путује ко има дозволу и ко плати. Нисам ја крив што нема Бога. Он би превозио бесплатно. На другим бродовима су и председник владе, господин Владимир, и цвет нашег капитала и научне мисли. А теби не приличи да тако говориш у етру.

СЕЈМОР: Ово су кратке стресне фреквенције. Овде се другачије води програм.

КАПЕТАН ОСВАЛД: Ех, умало да заборавим, хоће неко да те поздрави.

СИБИЛА: Здраво, Сејморе. Сибила овде.

СЕЈМОР: Сибила? И ти си ту? Ти си знала, зашто ми ниси рекла?

СИБИЛА: Повео би и Сузану. Нисам могла.

СЕЈМОР: То си знала одмах. Она и ја се волимо.

СИБИЛА: Шта мислиш како сам се ја осећала? Да ли си се некада упитао како је мени... Усамљена пророчица која још притом види будућност и све јој је јасно већ на почетку. Осим тога, одлазе људи са мисијом, Сејморе, а ти си само радио-водитељ. Несумњиво добар, али ипак ништа више од тога. Теби је јасно да ми овако кружимо већ еонима и да не знамо да ли смо живи или мртви. Сада одлазимо на Земљу и другог света више неће бити. Ваља људима на Земљи рећи да немају у шта да верују, јер је онај свет спалила супернова. Јасно ти је шта то значи. Религија на Земљи постаје депласирана ствар. То треба саопштити људима, а то је велики посао за твоју Сибилу. Велики бизнис такође. Господин Владимир иде у други круг, још нека господа такође су већ отишла телепортом. Ти знаш, драги мој Сејморе, заиста ми је било лепо да радим са тобом, али смрт религије је много озбиљнија ствар од радио-програма и од мојих осећања.

СЕЈМОР: Како си стигла на "Харон"?

СИБИЛА: Моји су апартмани поред космодрома, заборављаш.

ПИЛОТ "ХАРОНА": (Меша се у везу.) Приватни свемирски брод носивости сто двадесет хиљада душа бруто тражи дозволу за полетање са дока једанаест. (Чује се хука мотора.)

КАПЕТАН ОСВАЛД: Наравно, приватнику последња дозвола за полетање. Ваљда ће на танкеру бити боље. Е, па свако својим послом. Збогом Тау Цети.

(Неко време се чује само менует који звучи потпуно сулудо а потом га прогута урлик мотора.)

СЕЈМОР: Тачно је пет часова и тридесет минута. Температура 39 степени и расте. Радијацију нећу ни да проверавам. Цунами се креће брзином - ни то нећу да проверавам.

ФИЛИП: (Укључује се у програм, око њега стравична бука цунамија.) Еј, мајсторе, нисам ти нашао жену. Филип овде. Филип геније, сећаш се?

СЕЈМОР: Знам, Филипе, да ниси.

ФИЛИП: Жену нисам, али цунами јесам. Мајсторе, возим најбржи круг у свемиру. Апсолутно сам најбржи... Три смрти за једну ноћ. Геније. Геније!!

СЕЈМОР: Филипе... Не знам шта да ти кажем. Ради шта хоћеш.

ФИЛИП: Наравно, мајсторе, да ћу да радим шта хоћу (Хука све јача, приближава се цунами.) Молим те, пусти ми музику до даске у главу. Да буде веселије.

СЕЈМОР: Жак, чуо си.

(Жак пушта музику Филипу право у главу. Све трешти.)

ФИЛИП: То, царе. Моја омиљена ствар. Најбржи круг у свемиру!!! Генијееееееееее...

(Цунами га прогута, шуштање у програму.)

ЖАК: (Са ехом.) Сејморе, нема више сврхе. Сви предајници су нам мртви. Ради још само Гоч, а и он са тридесет посто капацитета.

СЕЈМОР: Чекамо Сузану.

ЖАК: А шта ћемо после?

СЕЈМОР: Ништа. Ти иди ако имаш где.

ЖАК: Много си паметан. Имаш укључење.

СЕЈМОР: Сузана, јеси ли ти?

ВОЈИСЛАВ: Није Сузана. Војислав К, Сејморе, сећаш се - тек сам приспео са Земље, твој репортер ме интервјуисао у рацији. Преживео сам цунами, једини ја.

СЕЈМОР: Ослободи ми линију, чекам позив.

ВОЈИСЛАВ: Јесте, ја сам стигао са електричне столице. Психопата кажу, није заслужио да живи. Зашто нисам заслужио? Ја тако волим све животне радости.

СЕЈМОР: Ослободи линију.

ВОЈИСЛАВ: Знаш ли шта радим? Да ли можеш да погодиш шта радим? Не, наравно... Убијам. Никада се нисам лепше осећао.

СЕЈМОР: Убијаш? Још један? Ослободи линију, иначе ћу те спалити струјом још једном. Теби је то суђено изгледа. Што те нисам полупао док си био коцка? Био си ми овде под руком. Сместа се скидај са везе, гњидо. Жак, дрмни му музику право у главу, нека се распукне.

(Све трешти - музика право у главу.)

ВОЈИСЛАВ: (Јечи.) Смањите.

СЕЈМОР: Пусти му јаче. (Још јаче.)

ВОЈИСЛАВ: (Крајњим напором.) Пре смртне казне на Земљи, дошао је свештеник у моју ћелију. Тражио је да се покајем за своје злочине. Нисам хтео. Одбио је да ми да опрост грехова, причао је нешто о паклу и ватри. Ово је ваљда то. Слушај, драг си ми, стварно си ми драг, рећи ћу ти једну интимну ствар, нешто стварно лично. Плашио сам се. Био ме је страх од вечности, ипак умиреш и нико не зна шта је иста. Огроман страх, али се нисам покајао. Решио сам - ако треба истрпећу и вечност. Смањи ово, проклет био. Али нема пакла, Сејморе. Нема пакла, нема казне, нема ничега. Убијам до миле воље. Пре неки минут жена и ћерка Великог Тате. Полако - бријачем. Још неколико вечерас. Све што постоји је "сада и овде, момци", је ли тако, Сејморе? Него, хоће неко да те поздрави.

СЕЈМОР: Још неко?

СУЗАНА: Сејморе, ја сам.

СЕЈМОР: Сузана!! Где си!!!? Није ваљда...

ВОЈИСЛАВ: Јесте, Сејморе. Држим је везану.

СЕЈМОР: Спалићу те, животињо!

ВОЈИСЛАВ: И ја њу. Ништа не покушавај.

СЕЈМОР: Зашто то радиш? Још пола сата је до експлозије Нове. Сви ћемо да умремо. Пусти да она и ја бар умремо заједно.

ВОЈИСЛАВ: Ја нисам мртав, ја сам жив, тако се осећам - веома живо. Ја још увек могу да уживам, а ви бисте да умрете заједно. Зашто? Живимо, људи, то је тако лепо. Слушај ово.

(Сузана болно крикне.)

ВОЈИСЛАВ: Ништа нарочито, само мало бријач по лицу, њој лепота више није потребна, зар не?

СЕЈМОР: (Јечи.) Жак јаче!!

(Музика право у главу, сузана вришти.)

СЕЈМОР: Молим те, немој, молим те, немој, молим те...

ВОЈИСЛАВ: Смањи ово. Одмах!! (Музика се утишава.) Ццццц, немој више да ме молиш. Нема више смисла. Зар ниси рекао да је још пола сата остало? Овде је ужасно вруће, а ту код тебе је пријатно. Уживај.

(Сузана вришти, Војислав ради нешто веома болно.)

СЕЈМОР: Желим ти да има Бога, тако ти желим да има Бога, да заувек и заувек и заувек и заувек... Дабогда ти било Бога.

ВОЈИСЛАВ: Живели. Нема Бога. Ја сам ти живи доказ. Имам бријач и сада ћемо ти, Сузана и ја послати идеалну репортажу за твој шоу. Мало смо прекорачили сатницу, али нећеш замерити...

(Глас се изобличује.)

ЖАК: (Са ехом.) Сејморе, не искључуј се. Не искључуј се, изгореће ти мозак... Не искључуј се, Сејморе!!!

СЕЈМОР: (Изобличено и са великим напором.) Суз.. суза.. на... дола... зим... зим.

ВОЈИСЛАВ: Океј, то је бријач, лепо лежи у руци, тежак је и оштар. За вас који нисте замислили слику, припремите се за визуелни пријем...

СЕЈМОР: (Исто.) Не... Суз... суз.. ззззззззз......

ВОЈИСЛАВ: Шаљемо визуелни фајл смрти Сузане П. са много крви. Три, два, један...

(Чује се крчање и пиштање.
Тишина и пуцкетање, а онда се јави Господин Ку.)

ГОСПОДИН КУ: Хало, "Глас у глави" - има ли кога? Овде господин Ку из Дванаестог дистрикта.

ЖАК: Овде Жак, тонски техничар. Пратим вас.

ГОСПОДИН КУ: Тражим Сејмора. Јављам се из лимба. Јесам ли у програму? Које је доба дана?

ГОСПОЂА КУ: Поздравите Сузану, реците јој да је тако слатка...

ГОСПОДИН КУ: Ти ћути.

ЖАК: Сејмор се управо искључио са инсталације и лежи мртав у глувој соби. За Сузану боље да не знате. Тачно је педесет часова педесет девет минута. Вама могу да кажем да останете у лимбу и чекате.

ГОСПОДИН КУ: Када ће "Харон" у следећу туру? Овде у лимбу се ништа не дешава. Докле да чекам?

ЖАК:. Заувек. (Искључује га.) Ово је био "Глас у глави", ваш омиљени телепатски радио. Температура 59 степени. Радијација - није важно. Тридесет секунди до шест часова.

ОДЈАВНА ШПИЦА:
Водитељ - Сејмор П.
Репортери - Сузана П., Сергеј К. - Ватарени Сергеј
Организатор - ...
Тонски техничар - Жак Поповић

АПСОЛУТНИ КРАЈ

(Београд, март 1996.)


// Пројекат Растко / Драма и позориште / Савремена драма //
[ Промена писма | Претрага | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]