превод Емилијан Чарнић

Јудина Посланица

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

Јудина Посланица

Увод

1 Јуда, служитељ Исуса Христа, а брат Јаковљев, позванима који су у Богу Оцу вољени и сачувани за Исуса Христа; 2 милост вам и мир и љубав у изобиљу.

3 Драги моји, старајући се свакако да вам пишем о нашем заједничком спасењу, осетих потребу да вам пишем бодрећи вас да се борите за веру која је једном заувек предана светима. 4 Јер се увукоше неки људи који су одавно унапред обележени за овај суд, безбожници који благодат Бога нашега замењују распојасаношћу и поричу јединог господара и Господа нашега Исуса Христа.

Старозаветни примери

5 А желим да вас подсетим, мада ви једном заувек све знате, да је Господ прво спасао народ из земље египатске, затим погубио оне који нису поверовали, 6 па је и анђеле, који нису сачували своје достојанство, него су напустили свој стан, сачувао у вечним оковима под мраком за суд великога дана; 7 као што Содом и Гомор и њихови околни градови, који су се на исти начин као и ови одавали блуду и поводили за другачијом плоти, стоје као пример - трпећи казну вечитог огња.

Осуда лажних учитеља

8 Па ипак ова сањала на исти начин каљају своје тело, презиру господство, хуле на славе. 9 А арханђел Михаило, када се свађао и препирао с ђаволом за Мојсијево тело, није се усудио да изрекне погрдни суд, него рече: »Нека те Господ покара«. 10 Ови пак хуле на оно што не знају, а што као неразумне животиње по природи знају, у том пропадају. 11 Тешко њима што пођоше Каиновим путем и у заблуду Валаамове плате падоше, и противљењем Корејевим изгибоше. 12 Ти људи су љаге на вашим агапама, који се без зазора са вама часте, напасајући сами себе; безводни облаци које ветрови носе тамо амо, јесења јалова дрвета која су два пута умрла и из корена ишчупана; 13 бесни морски валови који се пене својим срамотама; планете за које је сачувана најцрња вечна тама.

14 А и за ове пророкова Енох, седми од Адама, говорећи: »Гле, дође Господ са својим светим мириадама, 15 да суди свима и да изобличи све безбожне за сва њихова безбожна дела која безбожно починише, и за све дрске речи које безбожни грешници изговорише против њега«. 16 Ти људи су гунђала који се жале на судбину, који живе по својим пожудама, а уста њихова говоре охоле речи, који се диве појединим личностима ради добитка.

17 А ви, драги моји, подсетите се на речи које су апостоли Господа нашега Исуса Христа унапред казали, 18 јер вам казаше: у последње време јавиће се ругачи који ће живети по својим безбожним пожудама. 19 То су ти што стварају раздор, чулно настројени људи који немају Духа.

Дужност међусобне љубави

20 А ви, драги моји, изграђујте се на својој најсветијој вери, молите се Богу у Духу Светоме, 21 одржите себе у Божијој љубави очекујући милост Господа нашега Исуса Христа за живот вечни. 22 И једне, који сумњају, изобличавајте, 23 а друге спасавајте грабећи их из огња, према трећима пак будите милостиви у страху, мрзећи и хаљину која је од плоти окаљана.

Доксологија

24 А ономе који може да вас сачува од спотицања и да вас постави непорочне у клицању пред своју славу, 25 једином Богу спаситељу нашем посредством Исуса Христа Господа нашега, слава, величанство, сила и власт пре сваког времена и сад и у све векове. Амин.

На Растку објављено: 2007-07-26
Датум последње измене: 2007-08-10 13:18:26
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује