превод Емилијан Чарнић

2. Тимотеју Посланица

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

2. Тимотеју Посланица

Глава 1

Увод

1 Павле, апостол Христа Исуса по Божијој вољи, на основу обећања живота у Христу Исусу, 2 Тимотеју, драгом чеду: благодат, милост, мир од Бога Оца и Христа Исуса, Господа нашега.

3 Захвалан сам Богу коме служим од предака својих с чистом савешћу, што те се непрестано сећам у својим молитвама ноћ и дан; 4 чезнем да те видим, сећајући се твојих суза, да се испуним радошћу, 5 кад се сетим нелицемерне вере која је у теби, која се прво уселила у твоју баку Лоиду и твоју мајку Евнику, а уверен сам да је и у теби.

Еванђеље треба проповедати неустрашиво

6 Због тога те подсећам да распириш Божији благодатни дар, који је у теби како сам положио своје руке на тебе. 7 Није нам, наиме, Бог дао плашљивог духа. него духа силе и љубави и разборитости. 8 Не стиди се, дакле, сведочанства за Господа нашега, ни мене - његовога сужња, него пострадај са мном за еванђеље по сили Бога, 9 који нас је спасао и призвао светим позивом, не на основу наших дела, него по својој одлуци и благодати која нам је у Христу Исусу дана пре вечних времена, 10 а која је сада објављена доласком Спаситеља нашега Христа Исуса, који је уништио смрт, обасјао живот и нераспадљивост еванђељем, 11 за које сам ја постављен као проповедник, и апостол, и учитељ. 12 Због тога и трпим све ово, али се не стидим, јер знам у кога сам се уздао, и уверен сам да је он кадар сачувати до онога дана добро које је мени поверено. 13 Држи се примера здравих речи које си чуо од мене у вери и љубави која је у Христу Исусу. 14 Лепо, поверено ти добро сачувај Духом Светим који обитава у нама.

15 То знаш да су се у Азији сви одвратили од мене, међу којима су Фигел и Ермоген. 16 Онисифоровом дому нека Господ да милост, јер ме је више пута окрепио и није се постидео мојих окова, 17 него ме је дошавши у Рим брижљиво потражио и нашао. 18 Нека му да Господ да нађе милост код Господа у онај дан. И како ми је све у Ефесу послужио, ти најбоље знаш.

Глава 2

Христа ради треба све подносити

1 Ти, дакле, чедо моје, јачај у благодати која је у Христу Исусу, 2 и што си чуо од мене пред многим сведоцима, то повери верним људима, који ће бити кадри и друге поучити. 3 Поднеси са мном злопаћење као добар војник Христа Исуса. 4 Нико, ко је у војној служби, не уплиће се у послове овога живота - да би тако угодио ономе који га је у војску позвао. 5 Па и кад се неко бори, не добива венца, ако се није правилно борио. 6 Тежак који се труди треба први да окуси од плодова. 7 Разумеј што говорим; Господ ће ти већ дати схватање у свему.

8 Памти Исуса Христа који је васкрснут из мртвих, који је од Давидова потомства, - по мом еванђељу, 9 у ком се злопатим све до окова као какав злочинац, али реч Божија није окована. 10 Због тога подносим све ради изабраних, да и они достигну спасење с вечном славом у Христу Исусу. 11 Истинита је реч: ако смо с њим умрли, с њим ћемо и живети. 12 Ако подносимо, с њим ћемо и царовати. Ако га се одрекнемо, и он ће се одрећи нас. 13 Ако смо неверни, он остаје веран, јер не може да се одрекне самога себе.

Треба се борити против непријатеља истине

14 Ово напомињи заклињући их пред Богом да се не препиру, што ничему не користи, већ иде на пропаст оних који слушају. 15 Потруди се да се покажеш врстан пред Богом као радник који не мора да се стиди, који право управља речју истине. 16 А поганих празних речи клони се, јер ће такви све више напредовати у безбожности, 17 и њихова реч изједаће као рак-рана. Међу овима су Именеј и Филит, 18 који се удаљише од истине говорећи да се васкрсење већ догодило, и тако руше нечију веру. 19 Ипак стоји чврсти темељ Божији који има овај печат: »Познао је Господ који су његови«, и »Нека одступи од неправде свако ко назива име Господње«. 20 Али у великом дому нема само златних и сребрних посуда, него и дрвених и земљаних, и то једне за част а друге за обичну употребу. 21 Ако, дакле, ко очисти себе од ових, биће посуда за част, освећена, корисна домаћину, приправљена за свако добро дело.

22 Бежи од младалачких жеља, иди за праведношћу, вером, љубављу, миром са онима који призивају Господа из чиста срца. 23 А будаласта и неваспитана запиткивања одбијај знајући да рађају борбе. 24 Јер служитељ Господњи не треба да се упушта у такве борбе, него треба да буде благ према свима, кадар поучити, вољан зло подносити, 25 да у кроткости васпитава оне који се противе, не би ли им како Бог дао покајање на познање истине, 26 и да се освесте од замке ђавола, који их је живе заробио да чине његову вољу.

Глава 3

Последњи дани

1 А ово знај, да ће у последње дане настати тешка времена. 2 Људи ће, наиме, бити саможиви, среброљубиви, хвалисави, охоли, хулници, родитељима непокорни, неблагодарни, безбожни, 3 без љубави, непомирљиви, опадачи, неуздржљиви сурови, без љубави према добру, 4 издајници, напрасити, надувени, који више воле сласти него Бога, 5 који имају обличје побожности, али су се одрекли њене силе; и ових се клони. 6 Јер од ових су они што се завлаче у куће и лове женице оптерећене гресима, које воде различите пожуде, 7 које свагда уче, а никако не могу да дођу до познања истине. 8 На исти начин како су се Јаније и Јамврије успротивили Мојсију тако се и ови противе истини, људи изопачена ума, непоуздани у вери. 9 Али неће више напредовати; јер њихово безумље постаће видно свима, као што је постало видно безумље и оних.

Завршна упутства

10 А ти си пошао за мојом науком, начином живота, настојањем, вером, стрпљивошћу, љубављу, стрпљењем, 11 гоњењима, страдањима, која ми се догодише у Антиохији, у Иконијуму, у Листри; таква гоњења сам поднео и Господ ме је избавио од свију. 12 А и сви који желе да живе побожно у Христу Исусу биће гоњени. 13 А зли људи и варалице напредоваће на горе - варајући и варајући се. 14 А ти остани у ономе што си научио и у шта си уверен, знајући од кога си научио 15 и што из малена знаш Света писма, која те могу умудрити на спасење вером у Христа Исуса. 16 Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности, 17 да Божији човек буде савршен, приправљен за свако добро дело.

Глава 4

1 Заклињем те пред Богом и Христом Исусом који ће судити живима и мртвима, и његовим доласком, и његовим царством: 2 проповедај реч, приони у време и невреме, покарај, запрети, опомени са сваком стрпљивошћу и поуком. 3 Јер ће доћи време када неће подносити здраве науке, него ће сходно својим прохтевима накупити себи учитеље да им голицају уши, 4 па ће одвратити уши од истине и окренуће се причама. 5 А ти буди трезвен у свему, злопати се, изврши дело еванђелисте, сврши потпуно своју службу.

6 Јер ја се већ жртвујем и време моје смрти је стигло. 7 Добру сам борбу изборио, трку сам свршио, веру сам сачувао. 8 А сад ми је приправљен венац праведности, који ће ми у онај дан дати Господ, праведни судија, не само мени него и свима који су сву љубав посветили његовом доласку.

Вести и поруке

9 Потруди се да дођеш мени брзо. 10 Јер ме Димас остави - заволевши овај свет - и оде у Солун, Крискент је отишао у Галатију, Тит у Далмацију. 11 Само је Лука код мене. Марка узми и поведи са собом; јер ми је користан за службу. 12 Тихика сам послао у Ефес. 13 Огртач, који сам оставио у Троади код Карпа, донеси кад дођеш, и књиге - а нарочито оне пергаменте. 14 Александар ковач причинио ми је многа зла; узвратиће му Господ по делима његовим. 15 Њега се и ти причувај; јер се врло противио нашим речима.

16 Приликом прве моје одбране нико није био са мном, него ме сви оставише; нека им се то не урачуна. 17 Али Господ беше уз мене и оснажи ме, да се мојим посредством проповед изврши и да је чују сви народи, и избавих се од лавовских чељусти. 18 Господ ће ме избавити од сваког зла дела и спашће ме за своје небеско царство. Њему слава у векове векова, амин.

Завршни поздрави и благослов

19 Поздрави Приску и Акилу и Онисифоров дом. 20 Ераст је остао у Коринту, а Трофима оставих болесна у Милиту. 21 Потруди се да дођеш пре зиме. Поздрављају те Еувул, и Пуд, и Лин, и Клаудија, и сва браћа.

22 Господ Исус нека је са твојим духом. Благодат нека је са вама.

На Растку објављено: 2007-07-16
Датум последње измене: 2007-08-10 13:14:07
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује