превод Емилијан Чарнић

1. Солуњанима Посланица

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

1. Солуњанима Посланица

Глава 1

Увод

1 Павле и Силван и Тимотеј Солунској цркви у Богу Оцу и Господу Исусу Христу: благодат вам и мир.

2 Захваљујемо Богу свагда за све вас помињући вас у својим молитвама, 3 сећајући се непрестано дела ваше вере, и труда ваше љубави, и ваше стрпљиве наде у Господа нашега Исуса Христа пред Богом и Оцем нашим, 4 знајући, браћо, коју Бог љуби, да сте ви изабрани, 5 да наша проповед еванђеља вама није била само у речи, него и у сили, и у Духу Светоме, и с пуно поуздања, као што знате какви смо били међу вама вас ради. 6 И ви сте се угледали на нас и на Господа, примивши реч у великој невољи с радошћу Духа Светога, 7 тако да сте постали узор свима вернима у Македонији и Ахаји. 8 Од вас је реч Божија одјекнула не само у Македонији и Ахаји, него је ваша вера у Бога дошла до сваког места, тако да нема потребе да што говоримо. 9 Сами људи, наиме, причају за нас - какав смо приступ к вама имали и како сте се ви од идола обратили Богу, да служите живом и истинитом Богу, 10 и да са небеса очекујете његовога Сина кога је васкрсао из мртвих, Исуса који нас избавља од гнева који долази.

Глава 2

Апостолова проповед у Солуну

1 Јер сами знате, браћо, да наш приступ к вама није био напразно, 2 него смо се ослободили у Богу да вам казујемо еванђеље Божије уз велику борбу, иако смо пре тога у Филипима пострадали и злостављани били - као што знате. 3 Јер наше бодрење не бива из заблуде, ни од нечистоте, нити лукавством, 4 него како нас је Бог удостојио да нам повери еванђеље - тако говоримо не угађајући људима, него Богу који испитује наша срца. 5 Јер нити смо икад иступили ласкавом речју, као што знате, нити прикривеном лакомошћу, Бог је сведок, 6 нити смо од људи тражили славе, ни од вас ни од других, 7 иако као Христови апостоли можемо са важношћу да иступамо. Напротив, међу вама смо били благи као кад мајка негује своју децу. 8 Тако пуни срдачне наклоности према вама били смо вољни да вам доделимо не само еванђеље Божије него и своје душе, јер сте нам постали драги. 9 Сећате се, наиме, браћо, нашег посла и труда: проповедасмо вам еванђеље Божије радећи ноћу и дању - да не будемо на терет никоме од вас. 10 Ви сте сведоци и Бог - како смо се свето, праведно и беспрекорно опходили према вама који верујете. 11 Као што знате, ми смо сваког појединог од вас - као отац своју децу - 12 саветовали, и бодрили, и сведочили вам да живите достојно пред Богом који вас позива у своје царство и славу.

13 И зато и ми захваљујемо Богу без престанка, што сте ви реч Божију, коју сте чули од нас, примили не као људску реч, него као реч Божију - као што заиста и јесте, која је делотворна у вама који верујете. 14 Јер ви сте се, браћо, угледали на цркве Божије које су у Христу Исусу у Јудеји, јер сте и ви исто препатили од својих саплеменика као и они од Јудеја, 15 од оних који су убили Господа Исуса и пророке, који и нас прогонише, који Богу не угађају, који се противе свима људима, 16 који нас спречавају да говоримо многобошцима да се спасу, - да у свако време испуне своје грехе. Али најзад гнев Божији стиже на њих.

Апостолова брига и радост
због љубави и чврстине верних

17 А ми, браћо, лишени вас за кратко време, лицем али не срцем, још више смо с великом жудњом настојали да видимо ваше лице. 18 Стога смо хтели да вам дођемо, ја, Павле, не само једанпут него и двапут, али сатана нас је спречио. 19 Јер ко је наша нада, или радост, или венац славе, - ако не ви, - пред Господом нашим Исусом о његовом доласку? 20 Да, ви сте наша слава и наша радост.

Глава 3

1 Пошто нисмо могли више то да подносимо, нађосмо за добро да сами останемо у Атини, 2 а Тимотеја, свога брата и Божијег служитеља у Христовом еванђељу, посласмо да вас утврди и ободри у вашој вери, 3 да се нико не поколеба у овим невољама. Јер сами знате да смо за то одређени. 4 Па и кад смо код вас били, унапред смо вам говорили да ћемо трпети невоље, и као што знате - тако је и било. 5 Стога и ја, не могавши више подносити, послах Тимотеја да сазнам вашу веру, да вас како кушач није искушао и напразно буде наш труд.

6 А сад, пошто нам је Тимотеј дошао од вас и донео добру вест о вашој вери и љубави, и да нас свагда имате у лепој успомени и да силно желите да нас видите - као и ми вас, 7 утешисмо се због тога, браћо, од вас у свој својој нужди и невољи вашом вером; 8 јер ми сад живимо, кад ви чврсто стојите у Господу. 9 Јер какву захвалност можемо да одамо Богу за вас, за сву радост којом се због вас радујемо пред својим Богом? 10 Ноћу и дању најусрдније му се молимо да видимо ваше лице и да усавршимо оно што вашој вери недостаје.

11 А сам Бог и Отац наш, и Господ наш Исус да управи наш пут к вама. 12 Вас пак Господ да учини богатима и пребогатима у међусобној љубави и у љубави према свима, као што и ми вас љубимо, 13 да утврди ваша срца - да будете беспрекорни у светости пред Богом и Оцем нашим о доласку Господа нашега Исуса са свима својим светима.

Глава 4

Бодрење на светост

1 Најзад, браћо, молимо вас и опомињемо у Господу Исусу да још више напредујете у оном што сте од нас примили - како треба да живите и угађате Богу, као што и живите. 2 Знате, наиме, каква смо вам упутства дали у име Господа Исуса. 3 Јер ово је воља Божија, ваше освећење, да се клоните блуда, 4 да сваки од вас зна стећи своју жену у светости и части, 5 не у пожудној страсти као многобошци који не знају Бога; 6 да не прелазите границе и не закидате свога брата у трговини, јер је Господ осветник за све ово, као што смо вам раније рекли и посведочили. 7 Није нас, наиме, Бог позвао на нечистоту него на освећење. 8 Стога, дакле, који то одбацује не одбацује човека, него Бога који вам и даје свога Духа Светога.

9 А за братољубље нема потребе да вам се пише, јер сте сами од Бога научени да волите један другога; 10 па ви то и чините свој браћи у целој Македонији. Вас, пак, молимо браћо, да то још више чините 11 и да частољубиво настојите да у миру живите, да гледате своје ствари и да радите својим рукама - као што смо вам на редили, 12 да се долично владате према онима који су напољу, и да вам ни од Кога ништа не треба.

О Христовом доласку

13 Не желимо, браћо, да останете у незнању у погледу оних који су уснули, да не будете ожалошћени као остали који немају наде. 14 Ако, наиме, верујемо да је Исус умро и васкрсао, тако ће Бог Исусовим посредством повести са њим и оне који су уснули. 15 Јер ово вам казујемо речју Господњом - да ми који живимо и остајемо до доласка Господњег нећемо претећи оне који су уснули. 16 Јер ће сам Господ на заповест, на глас арханђела и на трубу Божију сићи са неба, те ће мртви у Христу васкрснути прво. 17 Затим ћемо ми живи, ми који преостајемо, бити заједно са њима однети на облацима у ваздух - у сусрет Господу; и тако ћемо свагда бити са Господом. 18 Стога тешите један другога овим речима.

Глава 5

Будите спремни

1 А у погледу времена и часа, браћо, немате потребе да вам се пише, 2 јер сами тачно знате да ће дан Господњи доћи као лупеж у ноћи. 3 Кад, наиме, кажу: мир и сигурност, тада ће изненада наићи на њих погибао као бол на трудну жену и неће утећи. 4 А ви, браћо, нисте у тами - да вас дан као лупеж затекне, 5 јер сте сви ви синови светлости и синови дана. Ми не припадамо ноћи нити тами; 6 не спавајмо, дакле, као остали, него бдијмо и будимо трезни. 7 Јер који спавају ноћу спавају, и који се опијају ноћу се опијају. 8 А ми који припадамо дану будимо трезни, обучени у оклоп вере и љубави, и с надом на спасење као кацигом. 9 Јер нас Бог није одредио за гнев, него да стечемо спасење посредством Господа нашега Исуса Христа 10 који је умро за нас да с њим заједно живимо - било да смо будни, било да спавамо. 11 Стога тешите један другога и изграђујте један другога, као што то и чините.

Посебне напомене

12 Вас пак, браћо, молимо да одајете признање онима који се труде међу вама, и својим претпостављенима у Господу, и онима који вас поучавају; 13 цените их изнад свега у љубави због њиховог дела. Међу собом живите у миру. 14 Молимо вас још, браћо, поучавајте неуредне, храбрите малодушне, помажите слабе, будите стрпљиви према свима. 15 Гледајте да нико никоме не узврати зло за зло, него свагда идите за оним што је добро - међу собом и према свима. 16 Радујте се свагда, 17 молите се Богу без престанка, 18 захваљујте на свему, јер је то воља Божија у Христу Исусу за вас. 19 Духа не гасите, 20 пророштва не потцењујте. 21 Све проверавајте, задржавајте што је добро. 22 Клоните се сваковрсног зла.

Завршни поздрав и благослов

23 А сам Бог мира да вас посвети потпуно, те да се ваш неоштећени дух, и душа, и тело, беспрекорно сачувају приликом доласка Господа нашега Исуса Христа. 24 Веран је онај који вас позива, који ће то и извршити.

25 Браћо, молите се Богу и за нас.

26 Поздравите сву браћу целивом светим. 27 Заклињем вас Господом да се ова посланица прочита свој браћи.

28 Благодат Господа нашега Исуса Христа са вама.

Глава 2 Солуњанима, глава 1

Увод
Апостолово захваљивање и молитва

1 Павле и Силван и Тимотеј Солунској цркви у Богу Оцу нашем и Господу Исусу Христу: 2 благодат вам и мир од Бога Оца и Господа Исуса Христа.

3 Дужни смо свагда да захваљујемо Богу за вас, браћо, као што је право, зато што ваша вера веома расте и умножава се међусобна љубав сваког појединог од свих вас, 4 тако да се ми сами хвалимо вама по црквама Божијим поради ваше стрпљивости и вере у свим вашим гоњењима и невољама које подносите. 5 То је знамење праведног суда Божијег, да се ви удостојите царства Божијег за које страдате, 6 ако је доиста праведно у Бога да узврати муку онима који вас муче, 7 а вама мученицима покој са нама приликом појаве Господа Исуса с неба, са анђелима силе своје, 8 у пламеном огњу који ће казнити оне што не знају Бога и оне што нису послушни еванђељу о Господу нашем Исусу, 9 који ће бити кажњени вечном пропашћу далеко од лица Господњег и од његове силне славе, 10 кад у онај дан дође да се прослави у својим светима и да буде диван у свима вернима, зато што сте ви поверовали нашем сведочанству датом вама. 11 Зато се и молимо свагда за вас да вас наш Бог удостоји и позове, и испуни сваку добру вољу у доброти и дело ваше вере у сили, 12 да се име Господа нашега Исуса прослави у вама - и ви у њему - по благодати Бога нашега и Господа Исуса Христа.

Глава 2 Солуњанима, глава 2

О другом Христовом доласку и антихристу

1 А вас, браћо, молимо у погледу доласка Господа нашега Исуса Христа и нашег скупљања око њега, 2 не дајте се брзо поколебати у разборитости нити уплашити, ни духом, ни речју, ни тобоже нашом посланицом - као да је дан Господњи већ ту. 3 Да вас нико не превари ни на који начин; јер нема дана Господњег док прво не наступи отпад и не појави се човек греха, син погибли, 4 који се противи и диже на све што се назива Богом или светињом, тако да ће сести у храм Божији и самога себе представљати - да је он Бог.

5 Зар се не сећате да сам вам ово казивао још кад сам био код вас? 6 И сад знате шта то задржава да се он појави тек у своје време. 7 Тајна безакоња, наиме, већ ради; само да се уклони онај који сад задржава, 8 па ће се тада појавити безаконик, кога ће Господ Исус убити дахом својих уста и уништити појавом свога доласка. 9 Појава безаконика оснива се на сатанском деловању сваком силом, и чудним знацима, и лажним чудима, 10 и сваком неправедном преваром за оне који пропадају, зато што не примише љубав према истини - да се спасу. 11 И зато им Бог шаље заблудну делатност - да поверују лажи 12 да буду осуђени сви који не повероваше истини, него се определише за неправду.

Ви сте за спасење изабрани

13 А ми смо дужни да свагда захваљујемо Богу за вас браћо коју Бог љуби, што вас је Бог од почетка изабрао за спасење посвећењем Духа и истинитом вером, 14 на које вас је позвао нашим еванђељем - да стекнете славу Господа нашега Исуса Христа. 15 Стојте онда чврсто, браћо, и држите предања која научисте било нашом речју било нашом посланицом. 16 А сам Господ наш Исус Христос и Бог Отац наш, који нас је заволео и дао нам вечну утеху и добру наду у благодати, 17 да утеши ваша срца и утврди вас у сваком добром делу и речи.

Глава 2 Солуњанима, глава 3

Посебни савети

1 Најзад, браћо, молите се Богу за нас - да реч Господња трчи и да се прославља као и код вас, 2 те да се избавимо од беспутних и злих људи, јер сви немају вере. 3 Али веран је Господ који ће вас утврдити и сачувати од зла. 4 Ми се пак уздамо у Господу за вас да чините и да ћете чинити оно што вам налажемо.

5 А Господ да управи ваша срца на љубав према Богу и на Христову стрпљивост.

6 А вама налажемо, браћо, у име Господа нашега Исуса Христа, да се одвојите од свакога брата који живи неуредно, а не по предању које су примили од нас. 7 Сами, наиме, знате како треба да се угледате на нас, јер ми се нисмо неуредно владали међу вама, 8 нити смо код икога бадава јели хлеб, него смо у труду и напору радили ноћ и дан - да не будемо на терет ником од вас. 9 Не зато што ми не бисмо имали права на то, него да себе дамо као пример вама - да се угледате на нас. 10 Јер и кад смо били код вас, ово смо вам налагали: ако неко неће да ради, нека и не једе. 11 Чујемо, наиме, да неки међу вама живе неуредно, не раде ништа, него се баве непотребним пословима. 12 Таквима пак налажемо и опомињемо их у Господу Исусу Христу да мирно радећи једу свој хлеб. 13 А вама, браћо, да не дотужи добро чинити. 14 Ако пак ко не послуша нашу реч упућену овом посланицом, назначите тога и не мешајте се с њим - да се посрами. 15 И не сматрајте га непријатељем, него га саветујте као брата.

Завршни поздрав и благослов

16 А сам Господ мира да вам свагда да мир на сваки начин. Господ са свима вама.

17 Поздрав је мојом руком, Павловом. То је знак у свакој посланици; тако пишем. 18 Благодат Господа нашега Исуса Христа са свима вама.

На Растку објављено: 2007-07-13
Датум последње измене: 2007-08-10 13:13:13
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује