превод Емилијан Чарнић

Посланица Ефежанима

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

Посланица Ефежанима

Глава 1

Увод

1 Павле, апостол Исуса Христа по Божијој вољи, светима [у Ефесу] и вернима у Христу Исусу: 2 благодат вам и мир од Бога, Оца нашега, и Господа Исуса Христа.

Химна избављењу у Христу

3 Нека је благословен Бог и Отац Господа нашега Исуса Христа, који нас је у Христу благословио сваким духовним благословом на небесима, 4 јер нас је у њему изабрао пре стварања света - да будемо свети и непорочни пред њим, 5 одредивши нас унапред у љубави, благонаклоношћу своје воље, да нас Христовим посредством усини, 6 да хвалимо славу његове благодати, којом нас је обдарио у вољеном Сину; 7 у њему имамо откуп - његовом крвљу, опроштај преступа - по богатству његове благодати, 8 коју је богато излио на нас у свакој мудрости и разборитости, 9 кад нам је обзнанио тајну своје воље - по својој благонаклоности - коју је унапред одредио у њему, 10 да је спроведе кад се испуни време, да у Христу поново састави све што је на небесима и на земљи; у њему, 11 у ком смо и ми постали наследници, пошто смо унапред одређени одлуком онога који све чини сходно саветовању своје воље, 12 да будемо на хвалу његове славе - ми који смо се унапред уздали у Христа; 13 у њему сте и ви, пошто сте чули истиниту реч, еванђеље свога спасења, и поверовали, запечаћени обећаним Светим Духом, 14 који је капара нашег наследства - за избављење његове тековине, на хвалу његове славе.

Павлово захваљивање и молитва за верне

15 Зато и ја чувши за вашу веру коју имате у Господу Исусу и за вашу љубав према свима светима, 16 непрестано захваљујем за вас, спомињући вас у својим молитвама, 17 да Бог Господа нашега Исуса Христа, Отац славе, даде вама духа мудрости и откривења - да га познате, 18 просвећене очи вашег срца - да знате каква је нада на коју вас је позвао, какво је богатство његовог славног наследства међу светима, 19 и како је превелика његова сила према нама који верујемо - сходно делотворности његове силне моћи, 20 чије је дејство показао на Христу када га је васкрсао из мртвих и посадио себи с десне стране на небесима, 21 изнад сваког поглаварства, и власти, и силе, и господства, и над сваким именом које се назива не само на овом свету него и у будућем. 22 И све је покорио под његове ноге, а њега је дао Цркви за главу више свега; 23 она је његово тело, пуноћа онога који све испуњава у свему.

Глава 2

Благодаћу смо позвани у једно Христово тело

1 Бог је Христом оживео и вас који сте били мртви због својих преступа и грехова, 2 у којима сте некада живели по духу овога света, по владару ваздушних сила, по духу који сада дејствује у синовима непокорности; 3 међу овима смо и ми сви некада живели у својим плотским пожудама чинећи плотске жеље и смерања, па смо као и остали по природи били подложни Божијем гневу. 4 Али Бог, који је богат у милости, због своје велике љубави којом нас је заволео, 5 оживео је Христом и нас који смо били мртви у својим преступима, - благодаћу сте спасени, - 6 и с њим је васкрсао нас и поставио на небесима у Христу Исусу, 7 да у будућим вековима покаже превелико богатство своје благодати - својом добротом према нама у Христу Исусу. 8 Јер сте посредством вере благодаћу спасени, и то није од вас, - Божији је дар; 9 не од дела, да се нико не похвали. 10 Ми смо, наиме, његово дело, у Христу Исусу створени за добра дела, која је Бог унапред приправио - да у њима живимо.

11 Зато се сећајте да сте некада ви, по телесном пореклу многобошци, који се од руком учињеног назови обрезања на телу називате необрезање, 12 у оно време били без Христа, отуђени од израиљског друштва, без удела у обећаним заветима, немајући наде, и без Бога у свету. 13 А сада сте се у Христу Исусу ви, који сте некада били далеко, приближили Христовом крвљу. 14 Јер он је наш мир, он је оба дела саставио у једно и својим телом разрушио преградни зид који их је растављао, непријатељство, 15 обеснажио закон с његовим заповестима и одредбама, да стварајући мир од те двојице начини у себи једног новог човека, 16 и да обојицу у једном телу помири с Богом - крстом, пошто је на њему убио непријатељство. 17 Он је дошао и као радосну вест објавио мир вама удаљенима, и мир онима који су близу; 18 јер његовим посредством и једни и други имамо приступ к Оцу у једном Духу. 19 Тако, дакле, нисте више туђинци и дошљаци, него сте суграђани светих и домаћи Божији, 20 назидани на темељу апостола и пророка, а угаони темељ је сам Христос, 21 на коме је сва зграда састављена те израста у свети храм у Господу, 22 на коме се и ви у Духу заједно узиђујете у стан Божији.

Глава 3

Павле служи Божијој тајни

1 Ради тога сам ја, Павле, сужањ Христа Исуса за вас многобошце, - 2 ако сте, дакле, чули за дар божанске благодати која је мени дана за вас 3 да ми је откривењем обзнањена тајна, као што сам пре укратко написао. 4 Оданде читајући можете да разумете моје схватање у Христовој тајни, 5 која у другим нараштајима није била обзнањена људским синовима као што је сада Духом откривена његовим светим апостолима и пророцима: 6 да су многобошци у Христу Исусу сунаследници, и припадници истог тела, и заједничари у обећању кроз еванђеље, 7 чији сам служитељ постао по дару Божије благодати, која ми је дана његовим силним дејством. 8 Мени, најмањем од свих светих, дана је ова благодат - да многобошцима као радосну вест објавим неистражљиво богатство Христово, 9 и да свима расветлим у чему се састоји тајна која је од вечности била скривена у Богу, творцу свега, 10 да би се сада поглаварствима и властима на небесима посредством Цркве обзнанила многоразлична мудрост Божија, 11 по вечној одлуци, коју је остварио у Христу Исусу, Господу нашем. 12 У њему имамо слободу и приступ к Богу с поуздањем - вером у њега. 13 Стога вас молим да не малакшете због мојих невоља које ме сналазе за вас; то је ваша слава.

14 Ради тога преклањам своја колена пред Оцем, 15 од кога сваки род на небесима и на земљи добија име, 16 да вам даде по богатству своје славе да његовим Духом будете ојачани за унутрашњег човека, 17 да се Христос вашом вером усели у ваша срца, да будете у љубави укорењени и утемељени, 18 да бисте ви са свима светима могли разумети шта је ширина, и дужина, и висина, и дубина, 19 и познати Христову љубав која превазилази наше сазнање, да будете испуњени до све пуноће Божије.

20 А ономе који својом силом, што дејствује у нама, може да учини преко свега и изнад свега што ми иштемо или мислимо, 21 њему слава у Цркви и у Христу Исусу у сва поколења од вечности до вечности; амин.

Глава 4

Позив на јединство

1 Молим вас, дакле, ја сужањ у Господу, да живите достојно звања у које сте позвани, 2 са сваком понизношћу и кротошћу, са стрпљивошћу, подносећи један другога у љубави, 3 старајући се да свезом мира одржите духовно јединство. 4 Једно је тело и један је Дух, као што сте и ви позвани на једну наду свога звања. 5 Један Господ, једна вера, једно крштење. 6 Један је Бог и Отац свих, који је над свима, и кроза све, и у свима. 7 А свакоме од нас дана је благодат по мери Христовога дара. 8 Зато каже: »Попе се на висину и зароби робље, даде дарове људима«. 9 А реч »попе се« шта друго значи, него да је сишао у доње делове земље? 10 Тај што је сишао, то је исти онај који се и попео више свих небеса - да све испуни.

11 И он је сам дао једне за апостоле, а друге за пророке, једне за еванђелисте, а друге за пастире и учитеље, 12 да се свети приправе за дело службе, за изградњу Христова тела, 13 док сви не дођемо до јединства у вери и познању Сина Божијег, до савршеног човека, до пуне мере Христовога раста, 14 да не будемо више нејаки које љуља и носи сваки ветар науке која људском преваром и лукавством доводи до заблудног лукавства. 15 Него држећи се истине ми треба у љубави да узрастемо у свему - до њега, који је глава, Христос. 16 Од њега је све тело уједно повезано и сједињено, на тај начин што сваки зглавак пружа потпору сходно одмереном дејству сваког појединог дела; то чини да тело расте на своју сопствену изградњу у љубави.

Хришћанска светост

17 Ово, дакле, говорим и сведочим у Господу да не живите више као што живе многобошци у ништавности свога ума. 18 Њихова мисао је помрачена, далеко су од божанског живота - због незнања које је у њима, због окорелости њихова срца. 19 Изгубивши морално осећање они су сами себе предали распојасаности - да чине сваку нечистоту у лакомости. 20 А ви нисте тако упознали Христа, 21 ако сте чули за њега и ако сте у њему поучени онако како је истина у Исусу; 22 у односу на свој ранији начин живота ви треба да скинете са себе старога човека који пропада због варљивих пожуда, 23 па да се обнављате духом свога ума, 24 и да обучете новога човека који је према Богу створен у истинитој праведности и светости.

25 Стога одбаците лаж и говорите истину свако са својим ближњим, јер смо удови један другоме. 26 Можете се и срдити, али немојте грешити; сунце да не зађе над вашим гневом, 27 и не дајите места ђаволу. 28 Крадљивац да не краде више, него нека се радије труди и својим рукама ради оно што је добро, да би могао давати коме је потребно. 29 Ни једна ружна реч да не излази из ваших уста, него само која је добра за назидање - где је потребно, да слушаоцима буде благотворна. 30 И не жалостите Божијег Светог Духа, којим сте запечаћени за дан избављења. 31 Свака горчина, и јарост, и гнев, и вика, и хула да се уклони од вас са сваком злоћом. 32 Будите међу собом честити, милосрдни, праштајући један другом - као што је и Бог вама у Христу опростио.

Глава 5

1 Угледајте се, дакле, на Бога као његова драга деца, 2 и живите у љубави, као што је и Христос вас љубио и самога себе предао за нас као принос и жртву Богу на пријатан мирис.

3 Блуд и свака нечистота или лакомост да се ни не спомиње међу вама, као што доликује светима, 4 ни гадост, ни будаласти разговори, нити лакрдије, што не би приличило, него радије захваљивање. 5 Ово, наиме, добро знајте - да ни један блудник, или нечист, или лакомац, који је исто што идолопоклоник, нема наследства у Христовом и Божијем царству. 6 Нико да вас не вара празним речима; јер због свега тога иде гнев Божији на непокорне синове. 7 Не будите, дакле, њихови саучесници. 8 Јер некад сте били тама, а сада сте светлост у Господу; живите као деца светлости, - 9 а плод светлости је у свакој доброти, и праведности, и истини, - 10 истражујте шта је Господу угодно, 11 и не будите саучесници у јаловим мрачним делима, него их радије изобличавајте. 12 Јер је срамно и говорити о ономе што они тајно чине. 13 А све што се изобличава обелодањује се; 14 јер све што се на видело износи - светлост је. Зато каже: »Устани ти што спаваш, и васкрсни из мртвих, па ће те Христос обасјати«.

15 Пазите, дакле, брижљиво како живите, - не као немудри, него као мудри, 16 искоришћавајући време, јер су дани зли. 17 Зато не будите неразумни, него разумејте шта је воља Господња, 18 и не опијајте се вином, у чему је раскалашност, него се пуните Духом, 19 говорите један другом у псалмима, и химнама, и духовним песмама, певајте и појте Господу у срцу своме. 20 Захваљујте свагда за све Богу и Оцу у име Господа нашега Исуса Христа, 21 покоравајте се један другом у страху пред Христом.

Дужности у породици и кући

22 Жене да се покоравају својим мужевима као Господу, 23 јер муж је женина глава као што је и Христос глава Цркве, он као спаситељ свога тела. 24 И као што се Црква покорава Христу, тако и жене да се покоравају мужевима у свему. 25 Мужеви, волите своје жене - као што је и Христос заволео Цркву и самога себе предао за њу, 26 да је посвети, очистивши је воденим купањем и речју, 27 да сам себи постави славну Цркву, која нема мрље, ни боре, или тако што, него да буде света и непорочна. 28 Тако су и мужеви дужни да воле своје жене као своја телеса. Ко воли своју жену - самога себе воли. 29 Јер нико никада није омрзнуо своје тело, него га храни и греје - као и Христос Цркву, 30 јер смо удови Христова тела. 31 »Зато ће човек оставити оца и мајку и прионуће уз жену своју, и биће двоје једно тело«. 32 Ова тајна је велика, а ја говорим мислећи на Христа и на Цркву. 33 Па и ви, сваки поједини да воли своју жену као самога себе, а жена да се боји мужа.

Глава 6

1 Децо, слушајте своје родитеље у Господу, јер је то право. 2 »Поштуј оца свога и мајку«, то је прва заповест са обећањем, 3 »да ти буде добро и да дуго живиш на земљи«. 4 И ви, очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте у Господњој науци и опомени. 5 Робови, слушајте своје телесне господаре са страхом и тре петом у простоти свога срца - као Христа, 6 не служите само пред очима као они што људима угађају, него као Христови служитељи који врше Божију вољу од све душе. 7 Служите драговољно - као Господу, а не људима, 8 знајући да ће свако, ако учини што добро, добити то од Господа - био он роб или слободњак. 9 И ви, господари, исто тако поступајте с њима, без претње, знајући да је и њихов и ваш Господ на небесима, и да он не гледа ко је ко.

Спремност за борбу

10 Уосталом јачајте у Господу и у сили његове снаге. 11 Обуците се у све оружје Божије, да бисте могли одолети ђаволском лукавству. 12 Јер наша борба није против људи од меса и крви, него против поглаварства, против власти, против владара овог мрачног света, против злих духова на небесима. 13 Зато узмите све оружје Божије, да бисте могли да се одупрете у зли дан и да се одржите - пошто све свршите. 14 Стојте, дакле, опасавши своја бедра истином, и обукавши оклоп праведности, 15 обујте ноге приправношћу на еванђеље мира. 16 При свем том узмите штит вере, којим ћете моћи да погасите све огњене стреле нечастивога. 17 Примите и кацигу спасења и духовни мач, који је реч Божија. 18 Сваком молитвом и мољењем молите се Богу у Духу сваком приликом, и ради тога бдијте у свакој истрајности и мољењу за све свете, 19 и за мене - да ми се даде реч кад отворим своја уста, да са слободом обзнаним тајну еванђеља, 20 за које сам ја посланик - у оковима, да у њему слободно говорим - као што и треба да говорим.

Завршна порука и поздрав

21 А да и ви знате све о мени, шта ја радим, о свему ће вас обавестити Тихик, драги брат и верни служитељ у Господу, 22 којега вам баш за то послах, да дознате како смо ми и да утеши ваша срца.

23 Мир браћи и љубав са вером од Бога Оца и Господа Исуса Христа. 24 Благодат са свима који у непролазности љубе Господа нашега Исуса Христа.

На Растку објављено: 2007-07-10
Датум последње измене: 2007-08-10 13:12:34
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује