превод Емилијан Чарнић

Посланица Галаћанима

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

Посланица Галаћанима

Глава 1

Увод

1 Павле, апостол не од људи, нити посредством неког човека, него посредством Исуса Христа и Бога Оца који га је васкрсао из мртвих, 2 и сва браћа која су са мном, црквама у Галатији: 3 благодат вам и мир од Бога Оца нашега, и Господа Исуса Христа 4 који је дао самога себе за наше грехе, да нас избави од садашњег злог света - по вољи Бога и Оца нашега, 5 коме слава у све векове. Амин.

6 Чудим се да се тако брзо одвраћате од онога који вас је позвао Христовом благодаћу, на друго еванђеље, 7 које није друго еванђеље, само има неких који вас збуњују и желе да изврну еванђеље о Христу. 8 Али ако вам чак и ми, или анђео са неба проповеда еванђеље различито од онога које смо вам ми проповедали, нека буде проклет. 9 Као што смо пре казали и сад опет велим: ако вам ко проповеда еванђеље које се разликује од онога што сте примили, нека буде проклет. 10 Да ли ја сад људе уверавам или Бога? или настојим да угодим људима? Кад бих још људима угађао, Христов служитељ не бих био.

Бог је позвао Павла за апостола

11 Дајем вам, наиме, на знање, браћо, да еванђеље, које сам вам ја проповедао, није људско; 12 јер га не примих од човека, нити сам од човека био поучен, него откривењем Исуса Христа. 13 Ви сте свакако чули за мој некадашњи начин живота у јудејству, да сам преко мере гонио цркву Божију и разарао је, 14 па сам у јудејству превазишао многе своје вршњаке у свом народу - као претерани ревнитељ за своја отачка предања.

15 Али када се свиде ономе који ме је изабрао од утробе моје матере и који ме је позвао својом благодаћу, 16 да открије свога Сина у мени - да га ја објавим међу многобошцима, нисам се одмах посаветовао са људима, 17 нити сам отишао горе у Јерусалим онима који су пре мене били апостоли, него одох у Арабију, па се опет вратих у Дамаск. 18 Затим, после три године, одох горе у Јерусалим да упознам Петра, те остах код њега петнаест дана. 19 А неког другог од апостола нисам видео сем Јакова брата Господњег. 20 Што вам пак пишем, ево пред Богом говорим да не лажем. 21 Затим дођох у крајеве Сирије и Киликије. 22 А Христовим црквама у Јудеји био сам лично непознат. 23 Оне су само слушале: наш некадашњи гонилац сада проповеда веру коју је некада рушио, 24 те слављаху Бога на мени.

Глава 2

Павла признају остали апостоли

1 После, након четрнаест година одох опет, горе у Јерусалим са Варнавом, узевши са собом и Тита. 2 Одох пак по откривењу и изложих им еванђеље које проповедам међу многобошцима, и посебно онима угледнима, да не трчим или да нисам трчао узалуд. 3 Али ни Тит, који је био са мном, као Грк није био присиљен да се обреже. 4 То због тајно уведене лажне браће која су се увукла да уходе нашу слободу коју имамо у Христу Исусу, да нас заробе. 5 Овима нисмо попустили ни за часак нити смо им се потчинили, да би истина еванђеља остала за вас. 6 Што се тиче оних који су важили као угледни, - ма какви да су некад били, мени је све једно; Бог не гледа ко је ко, - мени, наиме, ти угледни нису ништа додали, 7 него, напротив, кад су видели да је мени поверено еванђеље за необрезане као Петру за обрезане, - 8 јер онај који је оспособио Петра за апостолство међу обрезанима оспособио је и мене за многобошце,- 9 и кад су познали благодат која ми је дана, Јаков, и Кифа, и Јован, који су важили као стубови, дадоше мени и Варнави деснице у знак заједнице, да ми идемо к многобошцима, а они к обрезању; 10 само да се сећамо сиромашних, што сам се баш и трудио да чиним.

11 А кад Кифа дође у Антиохију, успротивио сам му се у лице, јер је заслужио осуду. 12 Јер пре но што су дошли неки од Јакова он је јео с бившим многобошцима, а кад они дођоше, устукну и одвајаше се бојећи се оних из обрезања. 13 И дволичаху с њим и остали Јудеји, тако да је њихово дволичење повукло и Варнаву. 14 Али кад сам видео да не иду право по еванђеоској истини, рекох Кифи пред свима: кад ти као Јудејин живиш многобожачки а не јудејски, како можеш да присиљаваш многобошце да живе јудејски? 15 Ми смо по рођењу Јудеји а не грешници из многобожаца, 16 али знајући да се човек не оправдава делима закона, него само вером у Исуса Христа, поверовасмо и ми у Христа Исуса, да будемо оправдани вером у Христа а не делима закона, јер на основу дела закона нико неће бити оправдан. 17 Ако се пак ми - тражећи да будемо оправдани у Христу - и сами нађемо као грешници, да ли у том случају Христос служи греху? Далеко од тога. 18 Јер ако ја поново зидам оно што сам једном срушио, себе приказујем као преступника. 19 Јер ја сам посредством закона умро закону - да Богу живим. Ја сам са Христом распет на крсту. 20 Тако не живим више ја, него Христос живи у мени. А што сад живим у телу, живим вером у Сина Божијег, који ме је заволео и себе предао за мене. 21 Благодат Божију не одбацујем; јер ако праведност долази посредством закона, онда је Христос узалуд умро.

Глава 3

Праведност се не постиже законом него вером

1 О неразумни Галати, ко је опчинио вас којима је Исус Христос пред очима насликан као распети? 2 Желим само ово да дознам од вас: јесте ли примили Духа на основу дела закона или тиме што сте чули проповед о вери? 3 Зар сте тако неразумни? Почели сте Духом, а сад свршавате телом? 4 Зар сте тако много узалуд препатили? Ако је стварно узалуд било. 5 Који вам, дакле, даје Духа и чини чудеса међу вама, чини ли то због дела закона или што сте чули проповед о вери? 6 Као што је и Авраам »поверовао Богу и урачуна му се у праведност«. 7 Познајте, дакле, да су Авраамови синови они који су од вере.

8 А Писмо је предвидело да Бог оправдава многобошце на основу њихове вере, па је унапред објавио Аврааму: »У теби ће бити благословени сви народи«. 9 На тај начин они који верују примају благослов заједно са верним Авраамом. 10 Јер који чине дела закона - под клетвом су; написано је, наиме: »Нека је проклет свако ко не остане у свему што је написано у књизи закона - да то чини«. 11 А да се код Бога нико не оправдава законом, јасно је, јер »Праведник ће живети од вере«. 12 А закон није од вере, него »Ко их изврши живеће у њима«. 13 Христос нас је искупио од клетве закона тиме што је он постао клетва за нас, јер је написано: »Нека је проклет свако ко виси на дрвету«, 14 да Авраамов благослов дође на многобошце у Христу Исусу, да ми посредством вере примимо обећаног Духа.

Христос ослобађа од служења закону

15 Браћо, људски говорим: нико не поништава ни људски пуноправни тестамент, нити му што додаје. 16 А обећања су речена Аврааму и његовом потомству. Не каже: »и потомцима«, као многима, него као једном: »и твом потомку«, који је Христос. 17 Него ово велим: закон, који је постао после четири стотине и тридесет година, не поништава завет који је Бог пре потврдио, нити уништава обећања. 18 Јер ако наследство долази од закона, не долази више од обећања; Бог га је, међутим, обећањем даровао Аврааму.

19 Шта ће онда закон? Он је одређен посредством анђела, руком једног посредника, па је поради преступа додат - док не дође потомак коме је обећање дано. 20 Посредника пак нема тамо где је само један, а Бог је један. 21 Да ли је према томе закон противан Божијим обећањима? Далеко од тога. Да је, наиме, дан закон који је у стању да оживи, онда би праведност стварно била од закона. 22 Али Писмо је све затворило под грех, да се на основу вере у Исуса Христа да обећање онима који верују.

23 А пре но што је дошла вера ми смо били чувани под законом и затворени - за веру која је имала да се открије. 24 Тако је закон постао наш педагог за Христа, да ми будемо на основу вере оправдани. 25 А пошто је вера дошла, нисмо више под педагогом. 26 Вером у Исуса Христа сад сте сви синови Божији; 27 јер сви ви који сте у Христа крштени - у Христа сте се обукли. 28 Нема више ни Јудејина ни Грка, нема ни роба ни слободњака, нема више ни мушко ни женско; јер сте сви ви једно у Христу Исусу. 29 Ако сте пак ви Христови, онда сте Авраамово потомство, наследници по обећању.

Глава 4

Робовање закону и еванђелска слобода

1 Велим пак: док год је наследник малолетан, ништа се не разликује од роба, мада је господар свега, 2 него је под старатељима и управитељима све до рока који је отац унапред одредио. 3 Тако и ми, кад смо били малолетни, били смо заробљени светским стихијама, 4 а кад је дошла пунина времена, посла Бог свога Сина, рођеног од жене, који је био под законом, 5 да искупи оне који су под законом - да ми примимо усиновљење. 6 А пошто сте синови, посла Бог у ваша срца Духа Сина свога који виче: Ава, Оче. 7 Стога ниси више роб, него син; а ако си син, онда си и наследник кроз Бога.

8 Али тада, не знајући Бога ви сте ропски служили боговима који по природи то нису. 9 Сада пак, пошто сте познали Бога, или још боље: пошто је Бог вас познао, како можете да се опет враћате на слабе и бедне стихије, којима хоћете опет изнова ропски да служите? 10 Пазите на дане, и месеце, и времена, и године. 11 Бојим се за вас, да се за вас нисам узалуд трудио.

12 Будите као што сам ја, јер сам и ја као што сте ви, браћо, молим вас. Ви ми нисте ништа нажао учинили. 13 А знате да сам вам први пут због телесне слабости проповедао еванђеље, 14 и искушење, које је за вас било на мом телу, нисте презрели нити сте пљували из одвратности, него сте ме примили као Божијег анђела, као Христа Исуса. 15 Па где је то ваше блаженство? Сведочим вам, наиме, да бисте - кад би било могућно - извадили своје очи и мени дали. 16 Јесам ли вам постао непријатељ зато што вам истину говорим? 17 Они не ревнују добро за вас, него желе да вас одвоје од еванђеља, да ви ревнујете за њих. 18 Добро је, међутим, свагда ревновати у добру, а не само кад сам ја код вас, 19 децо моја, коју опет с муком рађам, док се Христос не уобличи у вама. 20 А желео бих да сам сад код вас, па да изменим свој глас, јер сам у недоумици због вас.

21 Кажите ми, ви који желите да будете под законом, зар не чујете закона? 22 Написано је, наиме, да је Авраам имао два сина: једнога од робиње, а другога од слободне. 23 Али онај од робиње рођен је на телесан начин, а онај од слободне - на основу обећања. 24 Све је то сликовито речено: ове две жене - то су два савеза; један од Синајске горе, који рађа за робовање, и то је Агара. 25 Јер Синајска гора је у Арабији; она одговара садашњем Јерусалиму, који робује са својом децом. 26 Горњи Јерусалим, међутим, слободан је и он је наша мати. 27 Написано је, наиме: »Развесели се нероткињо која не рађаш, кликни и узвикни ти која не трпиш порођајне муке; јер остављена има више деце него она која има мужа«. 28 А ви сте, браћо, деца обећања као Исаак. 29 Али као што је некада онај што се родио на телесан начин гонио онога који је на духован начин рођен, тако бива и сада. 30 Него шта каже Писмо: »Одбаци робињу и њеног сина; јер робињин син неће наследити са сином слободне«. 31 Зато, браћо, ми нисмо деца робиње, него оне слободне.

Глава 5

Права слобода

1 Христос нас је ослободио за слободу. Стојте, дакле, чврсто и не потчињавајте се опет ропском јарму.

2 Видите, ја Павле, кажем вам: ако се обрежете, Христос вам неће ништа помоћи. 3 И поново сведочим сваком човеку који се обрезује - да је дужан да изврши сав закон. 4 Одвојили сте се од Христа ви који се законом оправдавате, отпали сте од благодати. 5 Јер ми помоћу Духа на основу вере очекујемо наду да ћемо бити праведни. 6 Јер у Христу Исусу нити што вреди обрезање нити необрезање, него вера која се кроз љубав показује делотворна.

7 Добро сте трчали; ко вас је спречио да се не покоравате истини? 8 То наговарање није од онога који вас позива. 9 Мало квасца укисели све тесто. 10 Уверен сам за вас у Господу да нећете ништа друго мислити. А ко вас буни сносиће осуду, ма ко био. 11 Ако пак ја, браћо, још проповедам обрезање, зашто ме још гоне? Саблазан крста је у том случају укинута. 12 О да би се и ушкопили ти што вас буне.

13 Јер ви сте, браћо, позвани на слободу; само нека та слобода не буде повод плоти, него љубављу служите један другоме. 14 Јер је сав закон нашао своје испуњење у једној речи, у: »Љуби ближњега свога као самога себе«. 15 Ако се пак међусобно уједате и изједате, пазите да један другога не истребите.

Дух и плот

16 Него велим: живите у Духу па нећете извршити пожуду плоти. 17 Јер плот жуди против Духа, а Дух против плоти; ово се једно другом противи, да не чините што бисте желели. 18 Ако ли вас Дух води, нисте под законом. 19 А плотска дела су позната, то су: блуд, нечистота, распојасаност, 20 идолопоклонство, чарање, непријатељства, свађа, пакост, срдња, сплетке, раздори, странке, 21 зависти, пијанке, пировања, и овима слична, за која вам унапред говорим, као што раније рекох, да они који тако шта чине неће наследити царства Божијег. 22 А плод Духа је љубав, радост, мир, дуготрпљење, честитост, доброта, вера, 23 кротост, уздржљивост; против оваквих ствари нема закона. 24 А Христови припадници су распели плот са свим страстима и пожудама.

25 Ако Духом живимо, Духом и да ходимо. 26 Не будимо пуни празног славољубља, не изазивајмо један другога, не завидимо један другом.

Глава 6

Завршни савети и благослов

1 Браћо, ако се ко и затекне у каквом преступу, ви духовни људи исправите таквога у духу кротости, чувајући самога себе - да и ти не будеш искушан. 2 Носите бремена један другога, па ћете тако испунити Христов закон. 3 Јер ако ко мисли да је нешто, а није ништа, заварава самога себе. 4 А свако нека испитује своје дело, па ће тада само пред собом имати хвалу, а не пред другим; 5 свако ће, наиме, носити своје бреме.

6 А који се учи речи нека са својим учитељем дели сва добра. 7 Не варајте се, Бог се не да исмејавати. Јер што човек сеје, оно ће и жњети: 8 ко сеје у своју плот од плоти ће жњети погибао, а ко сеје у Духа од Духа ће жњети вечни живот. 9 И не малаксавајмо чинећи добро; јер ћемо у своје време жњети - ако не клонемо. 10 Стога, дакле, чинимо добро свима док имамо времена, а највише онима који припадају нашој верској породици.

11 Видите коликим словима сам вам писао својом руком. 12 Сви који желе да се телом покажу лепи, ти вас присиљавају да се обрезујете, само да не буду гоњени за Христов крст. 13 Јер ни сами они који се обрезују не држе закона, него хоће да се ви обрезујете - да се вашим телом хвале. 14 А ја сам далеко од тога да се хвалим ичим другим сем крстом Господа нашега Исуса Христа, којим је свет за мене распет, и ја за свет. 15 Јер нити је што обрезање нити необрезање, него једно ново створење. 16 И који год по овом правилу буду живели, мир и милост на њих, и на Израиљ Божији.

17 Убудуће да ми нико не досађује, јер ја на своме телу носим ране Исусове.

18 Благодат Господа нашега Исуса Христа са духом вашим, браћо; амин.

На Растку објављено: 2007-07-09
Датум последње измене: 2007-08-10 13:11:43
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује