превод Емилијан Чарнић

Дела апостолска

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

Дела апостолска

Глава 1

Обећања Духа Светога и Исусово вазнесење

1 Теофиле, прву књигу написао сам о свему што је Исус отпочео да чини и учи - 2 све до дана када је Духом Светим дао налог апостолима које је изабрао, и када је вазнет био; 3 њима се после свога страдања многим доказима показао као жив, тиме што им се јављао четрдесет дана и говорио о царству Божијем. 4 И док је још био са њима заједно, заповеди им да се не удаљавају из Јерусалима, него да чекају Очево обећање, »које сте« рече »чули од мене: 5 Јован је крстио водом, а ви ћете за који дан бити крштени Духом Светим.« 6 А окупљени питаху га овим речима: Господе, хоћеш ли у ово време поново успоставити царство Израиљево? 7 Он им рече: Није ваше да знате времена или рокове које је Отац одредио својом влашћу, 8 него ћете примити силу - кад Дух Свети сиђе на вас, и бићете моји сведоци како у Јерусалиму тако и по свој Јудеји, и Самарији, и све до краја земље. 9 И кад то рече, би узнет пред њиховим очима, и један облак га узе од њихових погледа. 10 Када су пак гледали на небо - док је он одлазио - гле, два човека у белим хаљинама већ су стајали поред њих. 11 Они рекоше: људи Галилејци, што стојите и гледате на небо? Овај Исус, који је од вас вазнет на небо, доћи ће на исти начин како сте га видели да одлази на небо.

Избор Јудиног наследника

12 Тада се вратише у Јерусалим са горе која се зове Маслинска, удаљене од Јерусалима један суботни дан хода. 13 И кад су ушли у кућу, попеше се у горњу собу где су обично боравили Петар и Јован, Јаков и Андреја, Филип и Тома, Вартоломеј и Матеј, Јаков Алфејев и Симон Зилот и Јуда Јаковљев. 14 Сви ови истрајно и једнодушно су се молили Богу заједно са женама и Маријом, Исусовом мајком, и његовом браћом.

15 Тих дана уста Петар међу браћом, а народа је на окупу било око сто двадесет душа, и рече: 16 браћо, требало је да се испуни Писмо, што је Дух Свети Давидовим устима прорекао за Јуду, који је предводио оне што ухватише Исуса; 17 био је у нашем броју и добио је део ове службе. 18 Он је међутим злочиначком платом стекао њиву, те паде стрмоглавце, распуче се по средини, и просу се сва његова утроба. 19 То су дознали сви Јерусалимљани, тако да је она њива прозвана на њиховом језику Акелдамах, то јест Крвна њива. 20 Наиме, у Књизи псалама је написано: »Дом његов нека буде пуст, и не било никога ко би становао у њему«, а »његову службу нека прими други«. 21 Треба дакле са нама заједно да буде сведок његовог васкрсења један од ових људи који су били са нама за све време откако је Господ Исус дошао к нама и отишао од нас - 22 почевши од Јованова крштења па до дана када би узнет од нас. 23 И поставише двојицу: Јосифа званог Варсава, по надимку Јуст, и Матију. 24 И помолише се Богу овим речима: Господе, ти што познајеш срца свих, покажи којега си од ове двојице изабрао, 25 да прими место у овој служби и апостолству, од чега је Јуда одступио - да би отишао на своје место. 26 Тако бацише коцке за њих, и коцка паде на Матију, те би придодат једанаесторици апостола.

Глава 2

1 А кад дође Педесетница, сви су били заједно на истом месту. 2 И одједном наста хука са неба као кад дува силан ветар, те испуни сву кућу у којој су седели. 3 И показаше им се језици који се разделише, као да су од ватре, па се на сваког од њих постави по један. 4 Тада се сви испунише Духом Светим, па почеше говорити другим језицима - како им је Дух давао да говоре.

5 А у Јерусалиму су становали побожни Јудеји из сваког народа под небом. 6 И кад наста ова хука, скупи се народ и смете се, јер је свако слушао како они говоре његовим језиком. 7 Сви су се дивили и чудили говорећи: гле, зар нису сви ови што говоре Галилејци? 8 Па како ми чујемо свако свој језик у ком смо се родили: 9 Парћани и Миђани и Еламити, па становници Месопотамије, Јудеје и Кападокије, Понта и Азије, 10 Фригије и Памфилије, Египта и предела Ливије око Кирине, и Римљани који су придошли, 11 Јудеји и проселити, Крићани и Арапи, - слушамо како они нашим језицима објављују велика дела Божија. 12 Сви су се дивили и у недоумици говорили један другом: шта ће то бити? 13 Други су се пак подсмевали и говорили: напили су се новога вина.

Петрова беседа

14 А Петар стаде с Једанаесторицом, подиже свој глас и рече им: Јудеји и ви сви што живите у Јерусалиму, ово знајте и саслушајте моје речи. 15 Нису ови људи пијани - како ви мислите - јер је тек трећи час дана, 16 него се ту ради о ономе што је рекао пророк Јоил: 17 »У последње дане, говори Бог, излићу од свога Духа на све људе, па ће ваши синови и ваше кћери пророковати, и ваши младићи ће гледати виђења, а ваши старци ће снивати снове; 18 па и на своје слуге и своје слушкиње излићу од свога Духа у оне дане, и пророковаће. 19 Чинићу чудеса горе на небу и знаке доле на земљи, крв и огањ, и пушење дима. 20 Сунце ће се претворити у таму и месец у крв - пре но што дође велики и славни дан Господњи. 21 И биће спасен свако ко призове име Господње.« 22 Људи Израиљци чујте ове речи: Бог је у вашој средини потврдио Исуса Назарећанина силама, чудима и знацима што је Бог преко њега учинио међу вама, као што сами знате, 23 њега сте ви, пошто је предан по одређеној вољи и промислу Божијем, преко руку безаконика приковали на крст и убили, 24 али га Бог ослободи смртних болова и подиже га, јер није било могућно да га смрт држи. 25 Давид, наиме, говори за њега: »Стално сам гледао Господа пред собом, јер ми је с десне стране - да се не пољуљам. 26 Зато се развесели срце моје и обрадова се језик мој, чак ће и тело моје почивати у нади, 27 јер моју душу нећеш оставити у царству смрти, нити ћеш дозволити да светац твој иструне. 28 Показао си ми путеве живота, испунићеш ме весељем пред лицем својим«. 29 Браћо, вама се може слободно рећи о патријарху Давиду, да је умро и био сахрањен, и да је његов гроб код нас до данашњег дана. 30 Али како је био пророк и како је знао да му се Бог заклетвом заклео да ће од рода његових бедара некога посадити на његов престо, 31 предвидевши рече за Христово васкрсење: нити је био остављен у царству мртвих, нити му је тело иструлило. 32 Овога Исуса је Бог васкрсао, чему смо ми сви сведоци. 33 Подигнут тако Божијом десницом он је примио од Оца обећаног Духа Светога и излио ово што гледате и слушате. 34 Давид се, наиме, није попео на небеса, него сам говори: »Рече Господ Господу моме: седи мени с десне стране, 35 док положим непријатеље твоје као подножје твојих ногу«. 36 Стога нека сав дом Израиљев сигурно зна даје Бог учинио Господом и Христом овога Исуса кога сте ви распели.

37 А кад су ово чули, косну их у срце, те рекоше Петру и осталим апостолима: браћо, шта да чинимо? 38 А Петар им рече: покајте се и нека се сваки од вас крсти у име Исуса Христа за опроштење својих грехова, па ћете примити дар Духа Светога. 39 Јер је за вас то обећање, и за вашу децу, и за све даљне колико год их позове Господ Бог наш. 40 И многим другим речима сведочио је и опомињао их: спасите се од овог поквареног нараштаја. 41 Тако се крстише они који су примили његову реч, и додаде се онога дана Цркви око три хиљаде душа.

Живот првих хришћана

42 Били су истрајни у апостолској науци и заједници, у ломљењу хлеба и у молитвама. 43 А страх уђе у сваку душу, јер су апостоли чинили многа чудеса и знаке. 44 А сви који су поверовали беху заједно и имали су све заједничко; 45 продавали су што су стекли и имали, па су то делили свима - како је коме било потребно. 46 Свакодневно су били стално и једнодушно у храму, ломили су хлеб по кућама, примали су храну с радошћу и проста срца, 47 хвалећи Бога и уживајући љубав свега народа. А Господ је сваки дан додавао оне који се спасавају.

Глава 3

Исцељење пред вратима храма

1 Петар и Јован су ишли горе у храм у време молитве, у девети час. 2 Уто су носили некога човека, хромог од рођења; њега су сваки дан постављали код храмовних врата која се зову »Лепа«, да проси милостињу од оних који улазе у храм. 3 Када је он видео Петра и Јована како намеравају да уђу у храм, просио је милостињу од њих. 4 А Петар га погледа заједно с Јованом, те рече: погледај нас. 5 Он је, међутим, обраћао пажњу на њих само очекујући да од њих нешто добије. 6 Али му Петар рече: немам сребра ни злата, али ти дајем што имам: у име Исуса Христа Назарећанина ходај. 7 Тада га ухвати за десну руку и подиже га. Тако се одмах учврстише његове ноге и глежњи, 8 те скочи, стаде, и ходаше, па уђе с њима у храм идући и скачући, и хвалећи Бога. 9 Видео га је и сав народ како иде и хвали Бога; 10 препознали су га - да је био тај што је ради милостиње седео код »Лепих« храмовних врата - и задивише се, и беху ван себе због онога што му се догодило.

Петрова беседа у Соломоновом трему

11 Али како се он држао Петра и Јована, окупи се сав запрепашћени народ око њих у трему који се зове Соломонов. 12 Видевши то Петар обрати се народу: људи Израиљци, што се чудите овоме, или што гледате на нас као да смо својом силом или побожношћу учинили да овај хода? 13 Бог Авраамов, Исааков и Јаковљев, Бог отаца наших, прославио је свога слугу Исуса, кога сте ви предали и кога сте се ви одрекли пред Пилатом, када је одлучио да га ослободи. 14 Ви сте се одрекли свеца и праведника, а молили сте да вам поклони једног убицу, 15 па сте убили зачетника живота, кога је Бог васкрсао из мртвих, чему смо ми сведоци. 16 И зато што верујемо у његово име, његово име је учинило чврстим овога кога гледате и знате; вера - до које долазимо његовим посредством - дала му је потпуно здравље пред свима вама. 17 И сад, браћо, знам да сте то учинили из незнања - као и ваше старешине 18 Али Бог је на тај начин испунио што је унапред јавио устима свих пророка: да ће његов Христос пострадати. 19 Покајте се стога и обратите се, да вам се избришу греси, 20 да би од Господа дошла времена одмарања, те да пошаље Исуса Христа који вам је унапред одређен, 21 кога треба небо да прими до времена када ће се успоставити све што је Бог од давних времена рекао устима својих светих пророка. 22 Мојсије је, наиме, рекао: »Господ Бог подићи ће вам од ваше браће пророка - као што је подигао мене; њега послушајте у свему што год вам каже. 23 А свака душа, која не послуша тога пророка, биће истребљена из народа«. 24 Ове дане наговестили су и сви пророци од Самуила и даље - колико год их је говорило. 25 Ви сте синови пророка и савеза који је Бог склопио са вашим оцима говорећи Аврааму: »У твом потомству биће благословени сви народи на земљи«. 26 Бог је прво вама подигао свога слугу и послао га да вам донесе благослов - тиме што ће сваког од вас одвратити од злих дела ваших.

Глава 4

Апостоли пред синедрионом

1 Док су они још говорили народу приђоше им свештеници, и старешина храма, и садукеји, 2 негодујући што уче народ и што у Исусу објављују васкрсење из мртвих, 3 па ставише руке на њих и бацише их у затвор до идућег дана, јер је већ било вече. 4 А многи од оних који су чули реч повероваше, тако да се број људи повећао на скоро пет хиљада.

5 А сутрадан окупише се у Јерусалиму њихови поглавари, старешине и књижевници, 6 па првосвештеник Ана, и Кајафа, и Јован, и Александар, и колико год их је било од првосвештеничког рода. 7 Они поставише апостоле на средину и питаху их: каквом силом или у чије име сте учинили ово? 8 Тада им Петар, испуњен Духом Светим, рече: поглавари народни и старешине, 9 ако смо данас узети на одговорност за добро дело учињено болесном човеку, чиме је он исцељен, 10 онда знајте сви ви и сав израиљски народ: у име Исуса Христа Назарећанина, кога сте ви распели, кога је Бог васкрсао из мртвих, у то име овај стоји пред вама здрав. 11 То је камен који сте ви зидари одбацили, а који је постао камен угаони. 12 Нема спасења ни у једном другом, нити има другог имена под небом, даног људима, у ком треба да нађемо спасење.

13 А кад присутни видеше Петрову и Јованову слободу и приметише да су то нешколовани и обични људи, чудили су се; препознали су их - да су били са Исусом, 14 али су гледали како излечени човек стоји са њима, па нису имали шта да приговоре. 15 Заповедише им да изиђу из синедриона и почеше да се саветују међу собом говорећи: 16 шта да радимо овим људима? Јасно је да су учинили познато чудо за које знају сви становници Јерусалима, и не можемо да порекнемо. 17 Али да се не разгласи и даље по народу, да им припретимо да више никоме не говоре у то име. 18 Тако их позваше и заповедише им да уопште не говоре нити уче у име Исусово. 19 Али им Петар и Јован у одговору рекоше: расудите да ли је право пред Богом да вас слушамо радије него Бога? 20 Ми уосталом не можемо да не говоримо што смо видели и чули. 21 И како нису нашли пута и начина како да их казне, запретише им још једанпут и ослободише их, због народа, јер су сви прослављали Бога за оно што се догодило. 22 Човек, на ком се догодило ово чудо исцељења, имао је више од четрдесет година.

Молитва Цркве за апостоле

23 Ослобођени апостоли дођоше својима и јавише им шта су им рекли првосвештеници и старешине. 24 А они чувши то подигоше једнодушно глас к Богу и рекоше: Господе, творче неба и земље, мора и свега што је у њима, 25 Ти си Духом Светим рекао, устима свога слуге Давида: »Зашто се побунише многобошци, и што су народи смислили залудне ствари? 26 Дигоше се краљеви земаљски и владари се здружише против Господа и Помазаника његова«. 27 Удружише се заиста у овом граду против твога светог слуге Исуса, кога си помазао, Ирод и Понтије Пилат са многобошцима и племенима Израиљевим, 28 да учине што је твоја рука и твоја одлука унапред одредила да буде. 29 И сад, Господе, погледај на њихове претње, па дај својим служитељима да потпуно слободно објављују твоју реч, 30 пружај при том своју руку, да би се догађала исцељења, и знаци, и чуда - именом твога светог слуге Исуса. 31 А када се помолише Богу затресе се место на ком су били окупљени, те се сви испунише Духом Светим, и проповедаху слободно реч Божију.

Заједница љубави и заједничко имање

32 А у народа који је поверовао било је једно срце и једна душа, и нико није говорио да је што од његовог имања његово лично, него им је све било заједничко. 33 Апостоли су веома силно сведочили за ускрс Господа Исуса и велика благодат беше на свима њима. 34 Нико међу њима није оскудевао, јер су сви поседници земље или кућа продавали што су имали, доносили су вредност проданога 35 и стављали пред ноге апостола. Одатле се сваком делило - колико је коме било потребно. 36 А Јосиф кога су апостоли прозвали Варнава, што преведено значи Син утехе, левит родом са Кипра, 37 имао је њиву, продао је, а новац је донео и метнуо апостолима пред ноге.

Глава 5

Ананија и Сапфира

1 А један човек по имену Ананија са својом женом Сапфиром продаде једно имање, 2 па са жениним знањем задржа за себе део новца од продаје, а други део донесе, те метну апостолима пред ноге. 3 А Петар му рече: Ананија, зашто је сатана испунио твоје срце - да слажеш Духа Светога и да задржиш за себе део новца од продаје њиве? 4 Зар не би и даље остала твоја, и кад је продана, зар није била у твојој власти? Зашто си у свом срцу наумио то дело? Ниси слагао људима, него Богу. 5 Слушајући ове речи Ананија паде и издахну. И велики страх обузе све који су то слушали. 6 А младићи усташе, умоташе га, изнеше и сахранише. 7 А кад прође око три часа, уђе и његова жена не знајући шта се догодило. 8 Тада јој се Петар обрати: реци ми јесте ли њиву продали за толику суму? А она рече: да, за толико. 9 На то јој Петар рече: зашто сте се договорили да искушате Духа Господњег? Види, пред вратима су ноге оних што су сахранили твога мужа, и тебе ће изнети. 10 И одмах паде пред његове ноге, и издахну. А младићи уђоше, нађоше је мртву, изнесоше је и сахранише до њеног мужа. 11 А велики страх обузе сву Цркву и све који су о овоме слушали.

12 Преко апостолских руку збивали су се многи знаци и чуда у народу; а сви су били једнодушно у Соломоновом трему. 13 Од осталих пак нико се није усуђивао да им се придружи; народ их је, међутим, веома хвалио. 14 А мноштво људи и жена, који су веровали у Господа, бивало је све веће, 15 тако да су износили болеснике на улице, стављали их на постеље и носила, да би макар Петрова сенка осенила неког од њих - кад он пролази. 16 Стицали су се у Јерусалиму и многи из околних градова носећи болеснике и мучене од нечистих духова, и сви су били излечени.

Апостоли у тамници

17 Тада се подиже првосвештеник и сви који су били уз њега, наиме садукејска странка, испунише се завишћу, 18 те ставише руке на апостоле и бацише их у општу тамницу. 19 Али анђео Господњи отвори ноћу тамничка врата, изведе их и рече: 20 идите, иступите у храму и говорите народу све речи овога живота. 21 Чувши то они пред зору уђоше у храм и учаху. А кад дође првосвештеник и они који су били уз њега, сазваше синедрион и све старешине синова Израиљевих, те послаше људе у тамницу да их доведу. 22 Када пак службеници дођоше, не нађоше их у тамници. Вратише се и јавише: 23 тамницу смо нашли закључану и добро осигурану, и стражаре где стоје пред вратима, али кад смо отворили, унутра нисмо нашли никога. 24 Када су ове речи чули старешина храма и првосвештеници, били су у неприлици због њих - шта би то могло да буде. 25 Али неко дође и јави им: ено људи, које сте бацили у тамницу, стоје у храму и уче народ. 26 Тада оде старешина храма са службеницима и доведе их, али не на силу, јер су се бојали народа, да не буду каменовани. 27 И кад их доведоше, поставише их пред синедрион, те их првосвештеник запита овим речима: 28 зар вам нисмо строго наредили да не учите у то име, а гле ви сте напунили Јерусалим својом науком и хоћете да баците крв тога човека на нас. 29 На то Петар и апостоли у одговору рекоше: Бога треба слушати више него људе. 30 Бог отаца наших васкрсао је Исуса кога сте ви обесили на дрво и убили. 31 Њега је Бог својом десницом узвисио као поглавара и спаситеља, да додели Израиљу покајање и опроштај грехова. 32 Ми смо сведоци свега тога, и Дух Свети кога је Бог дао онима који су му послушни. 33 Чувши ово они се разљутише врло и намераваху да их побију.

34 Али тада уста у синедриону један фарисеј по имену Гамалиил, учитељ закона, цењен од свег народа, заповеди да изведу људе мало напоље, 35 и рече им: људи Израиљци узмите се у памет у погледу ових људи - шта ћете чинити. 36 Јер пре ових дана подиже се Тевда који је за себе говорио да је он нешто велико, уз кога је пристало око четири стотине људи; он је био убијен, а сви који су га слушали разиђоше се и беху уништени. 37 После тога подиже се Јуда Галилејац у време пописа и одвуче доста народа за собом. Погинуо је и он, а сви који су га слушали беху расути. 38 И у садашњој прилици вам кажем: прођите се ових људи и пустите их; јер ако је од људи ова намисао или ово дело, биће осујећено; 39 ако је пак од Бога, нећете моћи да их уништите, - иначе бисте се нашли као људи који се боре против Бога. Тада га послушаше. 40 И дозваше апостоле, избише их и запретише им да не говоре у име Исусово, и отпустише их. 41 Они пак отидоше од синедриона радујући се што су били удостојени да претрпе понижење за име Исусово. 42 Тако нису престали да свакога дана у храму и по кућама уче и проповедају еванђеље о Христу Исусу.

Глава 6

Избор ђакона

1 А у те дане, када је ученика све више бивало Јелинисти подигоше вику на Јевреје домороце, зато што су њихове удовице биле запостављене приликом свакодневног дељења помоћи. 2 Тада Дванаесторица сазваше све ученике и рекоше: не приличи да ми запоставимо реч Божију и да служимо око трпеза. 3 Стога гледајте, браћо, да нађете седам осведочених људи из своје средине, пуних Духа и мудрости, којима ћемо поверити ову дужност; 4 ми ћемо се и даље посветити молитви и проповедничкој служби. 5 И свиде се ова реч свему народу, па изабраше Стефана, човека пуна вере и Духа Светога, затим Филипа, Прохора, Никанора, Тимона, Пармена и Николу проселита из Антиохије. 6 Њих поставише пред апостоле, који се помолише Богу и положише руке на њих.

Напад на Стефана

7 А реч Божија је напредовала и број ученика У Јерусалиму се веома повећавао, па се и многи свештеници покораваху вери.

8 А Стефан је пун благодати и силе чинио велика чуда и чудне знаке у народу. 9 Али усташе неки из синагоге која се зове Либертинска, и Киринска, и Александријска, и оних из Киликије и Азије, и препираху се са Стефаном, 10 али нису могли да се супротставе мудрости и Духу којим је говорио. 11 Тада подговорише људе који изјавише: чули смо га како хули на Мојсија и на Бога. 12 Тако побунише народ и старешине, и књижевнике, те навалише на њега, шчепаше га и одведоше пред синедрион. 13 Поставише и лажне сведоке који су говорили: овај човек непрестано говори против светог места и закона; 14 чули смо, наиме, како говори да ће Исус, тај Назарећанин, разорити ово место и изменити обичаје које нам је Мојсије предао. 15 А сви који су седели у синедриону упреше погледе на њега ти видеше да му је лице као лице анђела.

Глава 7

Стефанова беседа

1 Тада првосвештеник рече: је ли то тако? 2 Он пак рече: браћо и оци, чујте. Бог славе показао се нашем оцу Аврааму када је боравио у Месопотамији, пре но што се доселио у Харан, 3 и рече му: изиђи из своје земље и од свога рода, па хајде у земљу коју ћу ти показати. 4 Тада изиђе из земље Халдејске и настани се у Харану. Оданде га после смрти његова оца Бог пресели у ову земљу у којој ви сада станујете. 5 Али му не даде наследства у њој - ни једну стопу, него му само обећа, у време када он још није имао детета, да ће је дати у посед њему и његовом потомству после њега. 6 Бог, наиме, овако рече: његови потомци биће дошљаци у туђој земљи, и поробиће их и злостављаће их четири стотине година. 7 А ја ћу судити народу коме ће они служити, рече Бог, па ће после тога изићи и служиће ми на овом месту. 8 И даде му завет обрезања; тако роди Исаака и обреза га осми дан, и Исаак роди Јакова, а Јаков дванаест патријараха.

9 И патријарси позавидеше Јосифу, те га продадоше у Египат; но Бог беше с њим, 10 и избави га од свих његових невоља, па му даде милост и мудрост пред фараоном, египатским краљем, који га постави да управља Египтом и свом његовом кућом. 11 Али дође глад на сав Египат и Ханан, и велика невоља, и наши очеви нису могли да нађу хране. 12 А Јаков, чувши да у Египту има жита, посла наше очеве први пут. 13 Када пак дођоше други пут, Јосиф учини да га браћа препознаду, и фараон сазна Јосифово порекло. 14 Тада Јосиф посла и дозва свога оца Јакова и сву родбину, седамдесет и пет душа. 15 И Јаков сиђе у Египат, и умре он и очеви наши, 16 те их пренеше у Сихем и положише у гроб који је Авраам сребрним новцем купио од Еморових синова у Сихему.

17 Уколико се више приближавало обећано време које је Бог обрекао Аврааму, и народ се повећао и намножио у Египту, 18 док не завлада Египтом други краљ који није знао Јосифа. 19 Овај |е лукаво поступио с нашим племеном и тлачио наше очеве тако да су морали да излажу своју дечицу - да не остану у животу. 20 У то време роди се Мојсије и беше мио Богу; био је одгајан у очевој кући три месеца; 21 а кад га изложише, узе га фараонова кћи и одгоји га себи за сина. 22 И Мојсије би поучен у свој египатској мудрости, и беше силан у својим речима и делима. 23 А кад му је било четрдесет година, дође му на ум да обиђе своју браћу, синове Израиљеве. 24 И кад виде једнога како неправедно страда, одбрани га и освети угњетаваног - убивши Египћанина. 25 Мислио је да ће његова браћа схватити да им Бог његовом руком даје избављање; али не схватише. 26 Идућег дана дође међу њих, док су се свађали, и покуша да их измири рекавши: људи, ви сте браћа, зашто чините неправду један другом? 27 Али онај, који је чинио неправду своме ближњему, одби га и рече: ко је тебе поставио за господара и судију над нама? 28 Да нећеш да ме убијеш као што си јуче убио Египћанина? 29 Због ове речи Мојсије побеже и настани се као дошљак у мадијамској земљи, где роди два сина.

30 После четрдесет година јави му се анђео у пламену купине која је горела у пустињи Синајске горе. 31 Мојсије пак видевши то задиви се призору; а кад се приближавао да расмотри, чу се глас Господњи: 32 ја сам Бог твојих отаца, Бог Авраамов, Исааков и Јаковљев. Мојсије уздрхта и не усуди се да погледа. 33 Тада му Господ рече: изуј обућу са својих ногу, јер је место на ком стојиш - света земља. 34 Заиста видех злостављање свога народа који је у Египту и чух његово уздисање, те сиђох да га избавим; и сад хајде да те пошаљем у Египат.

35 Овога Мојсија, кога су се одрекли рекавши: ко је тебе поставио за господара и судију, њега је Бог преко анђела, који му се јавио у купини, послао за господара и избавитеља. 36 Он их изведе учинивши чуда и чудне знаке у земљи египатској, и у Црвеном мору, и у пустињи четрдесет година. 37 То је Мојсије који је рекао синовима Израиљевим: Бог ће вам подићи пророка из ваше браће као што је подигао мене. 38 То је онај који је у збору у пустињи био с анђелом, који му је говорио на Синајској гори, и с очевима нашим; он је примио живе речи да их вама да. 39 Наши очеви нису хтели да га послушају, него га одбацише и окренуше се срцем својим Египту, 40 па рекоше Аарону: начини нам богове који ће ићи пред нама; јер не знамо шта се догодило овом Мојсију који нас је извео из Египта. 41 И начинише теле у оне дане и принеше жртву идолу, и радоваху се својим рукотворинама. 42 Тада се Бог окрену од њих и предаде их да служе небеској војсци, као што је написано у књизи пророка: »Доме Израиљев, јеси ли ми четрдесет година у пустињи приносио клане животиње и жртве? 43 Него сте носили Молохов шатор и звезду бога Рефана, кипове које сте начинили да им се клањате; и преселићу вас даље од Вавилона«. 44 Наши очеви имали су шатор сведочанства у пустињи, како је наредио онај који је говорио Мојсију да га начини по слици коју је видео. 45 Наши очеви га примише и унеше с Исусом кад заузеше земљу многобожаца, које је Бог отерао испред наших отаца, и тако је било све до Давида. 46 Он нађе милост у Бога и измоли да нађе стан Богу Јаковљеву. 47 Али му Соломон сагради кућу. 48 Али Свевишњи не станује у рукотвореним храмовима, као што каже пророк: 49 »Небо ми је престо, а земља подножје ногама мојим. Какав ћете ми дом саградити, говори Господ, иди које је место мога почивања? 50 Зар није моја рука све то начинила?« 51 Тврдоврати и необрезаних срца и ушију, ви се једнако противите Духу Светоме, како ваши очеви тако и ви. 52 Којега од пророка не прогнаше ваши очеви? И побише оне који су унапред најављивали долазак Праведника, чије издајице и убице ви сада постасте, 53 ви који сте примили закон на заповест анђела - и нисте га одржали.

Стефанова смрт

54 Чувши ово веома су се љутили у својим срцима и шкргутаху зубима на њега. 55 А он пун Духа Светога погледа на небо и виде славу Божију и Исуса где стоји с десне стране Богу, 56 и рече: ево, гледам отворена небеса и Сина човечијег како стоји с десне стране Богу. 57 Тада повикаше веома гласно, запушише своје уши и навалише једнодушно на њега, 58 избацише га из града и засипаху га камењем. А сведоци ставише своје хаљине код ногу младића који се звао Савле. 59 И засипаху камењем Стефана који је призивао Бога и говорио: Господе Исусе, прими мој дух. 60 Онда паде на колена и повика веома гласно: Господе, не упиши им овај грех. И кад то рече усну.

Глава 8

Савле гони Цркву

1 А Савле је одобравао његово убијство. Онога дана наста и велико гоњење Цркве у Јерусалиму; сем апостола сви су били расејани по крајевима Јудеје и Самарије. 2 А побожни људи сахранише Стефана и учинише велики плач над њим. 3 Савле је пак пустошио Цркву, улазећи у куће одвлачио је људе и жене и предавао их у тамницу.

Обраћање Самарјана

4 Расејани међутим пролажаху свуда и проповедаху реч Божију. 5 Тако Филип дође у главни град Самарије и проповедаше им Христа. 6 И народ је једнодушно пазио на Филипове речи слушајући и гледајући чудне знаке које је он чинио. 7 Јер из многих, који су имали нечисте духове, ови излажаху с великом виком; чак многи узети и хроми беху излечени. 8 И наста велика радост у оном граду.

9 У том граду се од раније налазио један човек по имену Симон, који је врачао и доводио у чудо самарјански народ говорећи за себе да је он нешто велико. 10 Овога слушаху сви, од малог до великог, говорећи: овај човек је сила Божија, за коју се каже да је велика. 11 А слушали су га зато што их је дуже времена задивљавао врачањем. 12 Када пак повероваше Филипу, који је проповедао еванђеље о царству Божијем и о имену Исуса Христа, крштаваху се људи и жене. 13 Чак и сам Симон поверова и би крштен, па оста уз Филипа; гледајући чудне знаке и велика чуда која су се догађала - беше ван себе.

14 Апостоли који су били у Јерусалиму, чувши да је Самарија примила реч Божију, послаше им Петра и Јована, 15 који сиђоше и помолише се Богу за њих - да приме Духа Светога; 16 још, наиме, ни на једног од њих не беше сишао, него су били само крштени у име Господа Исуса. 17 Тада ставише руке на њих, те примаху Духа Светога. 18 Када пак Симон виде да се полагањем апостолских руку додељује Дух, донесе им новаца 19 говорећи: дајте и мени ту власт, да прими Духа Светога свако на кога положим руке. 20 На то му Петар рече: твој новац нека иде с тобом заједно у пропаст, зато што си смислио да новцем стекнеш дар Божији. 21 Нема за тебе дела и удела у овој ствари, јер твоје срце није право пред Богом. 22 Обрати се дакле од ове своје злоће и помоли се Господу, не би ли ти била опроштена помисао твога срца; 23 видим да си у горком отрову и у оковима неправде. 24 Симон пак у одговору рече: помолите се ви Господу за мене, да не наиђе на мене ништа од онога што сте рекли. 25 Они пак, пошто су посведочили и казали реч Господњу, вратише се у Јерусалим проповедајући еванђеље многим самарјанским селима.

Крштење Етиопљанина

26 Анђео Господњи рече Филипу: устани и иди према југу на пут који се спушта од Јерусалима у Газу; тај пут је пуст. 27 Тако уста и оде. И гле, један Етиопљанин, ушкопљеник, властелин Кандаке, етиопске краљице који је био над свом њеном ризницом, а у Јерусалим је дошао да се помоли Богу, 28 враћао се кући седећи на својим колима и читајући пророка Исаију. 29 Уто Дух рече Филипу: приђи и држи се ових кола. 30 Тада Филип притрча и чу како он чита пророка Исаију, те рече: да ли и разумеш то што читаш? 31 Он пак рече: а како бих могао да разумем, ако ме ко не упути? И позва Филипа да се попне и седне с њим. 32 А место из Писма, које је читао, беше ово: »Одведоше га као овцу на клање, и као што је јагње немо пред оним који га стриже, тако не отвара својих уста. 33 У његовом понижењу укиде се његов суд. Ко ће избројати његов нараштај? Јер се узима са земље његов живот«. 34 Тада ушкопљеник у одговору рече Филипу: молим те, о ком го говори пророк? О самом себи или о неком другом? 35 На то Филип отвори своја уста и почевши од овога места Писма проповеди му еванђеље о Исусу. 36 А кад су путујући дошли до неке воде, ушкопљеник рече: ево воде, шта ми смета да се крстим? [37 Филип пак рече: ако верујеш од свег срца: може. Он одговори и рече: верујем да је Исус Христос Син Божији.] 38 И заповеди да стану кола, те обојица сиђоше у воду, Филип и ушкопљеник, и крсти га. 39 А кад изиђоше из воде, Дух Господњи узе Филипа и ушкопљеник га више не виде. Путовао је даље својим путем радујући се. 40 А Филип се нађе у Азоту, а затим пролазећи проповедаше еванђеље свим градовима, док не дође у Кесарију.

Глава 9

Савлово обраћање

1 А Савле још увек испуњен претњом и убијством против Господњих ученика приступи првосвештенику? 2 па измоли од њега писма за синагоге у Дамаску, - ако нађе неке присталице ове науке, људе и жене - да их свезане доведе у Јерусалим. 3 Али, када се путујући приближио Дамаску, обасја га одједном светлост са неба, 4 те паде на земљу и чу глас како му говори: Савле, Савле, зашто ме гониш? 5 Он пак рече: ко си, Господе? А он: ја сам Исус, кога ти гониш; 6 него устани и уђи у град, и казаће ти се шта треба да чиниш. 7 А његови сапутници стајаху неми, јер су глас слушали, али никога нису видели. 8 Тада Савле уста са земље; иако су му очи биле отворене, није ништа видео. На то га узеше за руку и уведоше у Дамаск. 9 Три дана је био слеп, и није јео нити пио.

10 А у Дамаску беше један ученик по имену Ананија. Њему рече Господ у виђењу: Ананија. А он рече: ево ме, Господе. 11 Господ пак њему: устани и иди у улицу која се зове Права, па потражи у Јудиној кући Таршанина по имену Савла; јер види, он се моли Богу. 12 И Савле у виђењу угледа човека по имену Ананију где уђе и стави руке на њега - да прогледа. 13 Ананија пак одговори: Господе, чуо сам од многих за тога човека - колика зла је починио твојим светима у Јерусалиму; 14 па и овде има овлашћење од првосвештеника да свеже све који призивају твоје име. 15 На то му Господ рече: иди, јер ми је он изабрано оруђе - да изнесе моје име пред многобошце, и краљеве, и синове Израиљеве; 16 ја ћу му, наиме, показати колико треба да претрпи за моје име. 17 Тада Ананија оде и уђе у кућу, те стави руке на њега и рече: Савле брате, Господ Исус, који ти се јавио на путу којим си долазио, послао ме је - да прогледаш и да се напуниш Духа Светога. 18 И одмах спаде с његових очију као крљушт, па прогледа, устаде и би крштен, 19 и примивши храну окрепи се.

Неколико дана провео је са ученицима који беху у Дамаску. 20 И одмах је проповедао Исуса по синагогама - да је он Син Божији. 21 А сви који су слушали дивили су се и говорили су: није ли то онај који је у Јерусалиму упропастио оне који призивају ово име, и зар није овамо дошао да их свезане поведе пред првосвештенике? 22 А Савле је бивао све јачи и збуњивао је Јудеје који су становали у Дамаску, доказујући да је овај Исус Месија. 23 А кад прође више дана, договорише се Јудеји да га убију. 24 Њихова намера, међутим, дата је на знање Савлу. Они су пак пазили на градска врата дању и ноћу - да би га убили. 25 Али, његови ученици узеше га и ноћу спустише у котарици преко зида.

26 А кад дође у Јерусалим, покушавао је да се придружи ученицима; али сви су се бојали њега јер нису веровали да је ученик. 27 Тада га Варнава прихвати, доведе апостолима и каза им како је Савле на путу видео Господа, и да му је говорио, и како је у Дамаску слободно иступао у име Исусово. 28 И са њима је улазио у Јерусалим и излазио иступајући слободно у име Господње. 29 Говорио је и препирао се са Јелинистима; но они су настојали да га убију. 30 А када браћа то дознаше, сведоше га у Кесарију и одатле послаше у Тарс.

31 И тако је црква по свој Јудеји, Галилеји и Самарији била на миру, подизала се и живела у страху Господњем, и умножавала се потпором Светога Духа.

Петар у Лиди и Јопи

32 А када је Петар обилазио све, дође и к светима који су били настањени у Лиди. 33 Онде нађе једнога човека по имену Енеју, који је узет осам година лежао у постељи. 34 И рече му Петар: Енеја, Исус Христос те исцељује; устани и намести свој кревет. И одмах уста. 35 И видеше га сви становници Лиде и Сарона па се обратише Господу.

36 У Јопи пак беше једна ученица по имену Тавита, што преведено на грчки значи Дорка, Газела; ова беше пуна добрих дела и милостиња које је чинила. 37 У оне дане разболе се и умре; окупаше је и метнуше у горњу собу. 38 А како је Лида близу Јопе, ученици чуше да је Петар у њој и послаше к њему два човека молећи: не оклевај да дођеш до нас. 39 А Петар уста и оде с њима. Кад дође, одведоше га у горњу собу и приступише му све удовице плачући и показујући доње и горње хаљине које је Газела радила док је била са њима. 40 На то Петар изгна све напоље, клече на колена и помоли се Богу, па окренувши се мртвом телу рече: Тавито, устани. А она отвори своје очи и видевши Петра седе. 41 Тада јој он пружи руку и подиже је. Затим дозва свете и удовице и показа је живу. 42 Ово се разгласи по свој Јопи и многи повероваше у Господа. 43 Он пак оста више дана у Јопи код неког Симона кожара.

Глава 10

Крштење капетана Корнилија

1 А један човек у Кесарији по имену Корнилије, капетан чете која се звала Италијанска, 2 побожан и богобојазан са свим својим домом, који је давао многе милостиње народу и стално се молио Богу, 3 виде око деветог часа јасно у виђењу анђела Божијег како уђе к њему и рече му: Корнилије. 4 А он погледа на њега и уплашен рече: шта је, Господе? Рече му: твоје молитве и твоје милостиње уздигоше се до Бога и он их се сећа. 5 И сад пошљи људе у Јопу и позови некога Симона који се зове Петар. 6 Он је гост код неког Симона кожара, чија је кућа крај мора. 7 А кад оде анђео који му је говорио, он дозва двојицу својих слугу и једног побожног војника од оних који су стално били уз њега, 8 па им каза све и посла их у Јопу.

9 А сутрадан, кад су они путовали и приближавали се граду, попе се Петар на кров око шестога часа да се помоли Богу. 10 У то огладне и хтеде да једе; али док су му припремали јело паде у занос 11 и виде отворено небо и некакав суд како силази као велико платно, које се на своја четири краја спушта на земљу. 12 У њему беху све четвероножне животиње, и гмизавци земаљски, и птице небеске. 13 И један глас му довикну: устани, Петре, закољи и поједи. 14 Петар пак рече: нипошто, Господе, јер никад нисам јео оно што је погано и нечисто. 15 И глас ће опет њему, по други пут: што је Бог учинио чистим не називај поганим. 16 Ово се догодило трипут и одмах суд би узет на небо.

17 А док је Петар у себи био у недоумици шта може да буде призор који је видео, гле, људи послани од Корнилија, напитавши Симонову кућу, стадоше пред вратима, 18 зовнуше и питаху да ли |е овде у гостима Симон звани Петар. 19 И док је Петар још размишљао о виђењу, рече му Дух: види, три човека те траже; 20 него устани, сиђи и иди с њима ништа не премишљајући, јер сам их ја послао. 21 Тада Петар сиђе људима и рече: ево, ја сам кога тражите; због чега сте дошли? 22 А они рекоше: капетан Корнилије, праведан и богобојазан човек, за кога сведочи сав јудејски народ, упућен је од једног светог анђела да те позове у свој дом и да чује шта ћеш му рећи. 23 Тада их позва унутра и угости.

А сутрадан уста и оде с њима, и неки од браће из Јопе одоше с њим. 24 Сутрадан пак уђе у Кесарију. А Корнилије их је очекивао, сазвавши своју родбину и присне пријатеље. 25 Када пак Петар уђе у кућу, Корнилије му пође у сусрет, паде пред његове ноге и поклони се. 26 Тада га Петар подиже говорећи: устани; и ја сам само човек. 27 И у разговору с њим уђе, те нађе многе окупљене, 28 па им рече: ви знате да Јудејину не приличи да се дружи с туђином и да долази к њему, али мени је Бог показао да ни једног човека не називам поганим или нечистим. 29 Зато сам и дошао без поговора, кад сте ме позвали. Питам стога: због чега сте ме позвали? 30 И Корнилије рече: пре четири дана, баш у ово време, у девети час молио сам се Богу у својој кући, и гле, човек у сјајном оделу стаде преда ме 31 и рече: Корнилије, услишена је твоја молитва и Бог се сетио твојих милостиња. 32 Пошљи стога у Јопу и позови Симона који се зове Петар; он је гост у кући Симона кожара крај мора. 33 Тако одмах послах к теби и ти си добро учинио што си дошао. Сад смо овде сви пред Богом, да чујемо све што ти је Господ заповедио.

34 Тада Петар отвори уста и рече: заиста увиђам да Бог не гледа ко је ко, 35 него му је у сваком народу добродошао ко се њега боји и твори правду. 36 Ви знате реч коју је послао синовима Израиљевим, објављујући као еванђеље мир кроз Исуса Христа; овај је Господ свима. 37 Ви знате шта се догодило по целој Јудеји, почевши од Галилеје после крштења које је Јован проповедао, 38 знате Исуса из Назарета, како га је Бог помазао Духом Светим и силом. Он је прошао чинећи добра и лечећи све које је ђаво савладао, јер је Бог био с њим. 39 И ми смо сведоци свега што је починио у јудејској земљи и у Јерусалиму. Њега су убили обесивши га о дрво. 40 Њега је Бог васкрсао трећи дан и омогућио му да се покаже, 41 не свему народу, него сведоцима које је Бог унапред изабрао, нама који смо с њим јели и пили после његовог ускрса из мртвих. 42 И он нам је заповедио да објавимо народу и да посведочимо да је он од Бога одређени судија живима и мртвима. 43 За њега сведоче сви пророци, да ће његовим именом добити опроштај грехова свако ко верује у њега.

44 Док је Петар још говорио ове речи, сиђе Дух Свети на све који су слушали говор. 45 И задивише се верни из обрезања који су дошли с Петром, што се и на многобошце излио дар Светога Духа; 46 јер су их слушали како говоре језике и величају Бога. Тада одговори Петар: 47 може ли ко да ускрати воду, да се не крсте ови који су примили Духа Светога као и ми? 48 И заповеди да их крсте у име Исуса Христа. Тада га замолише да остане још неколико дана.

Глава 11

Петров извештај Јерусалимској цркви

1 А апостоли и браћа у Јудеји чуше да су многобошци примили реч Божију. 2 И када Петар дође горе у Јерусалим, препираху се с њим они из обрезања 3 говорећи: ушао си к необрезаним људима и јео си с њима.

4 Тада поче Петар говорити и излагаше им редом говорећи: 5 ја сам био у граду Јопи и молио сам се Богу, и видех у заносу призор, како силази некакав суд као велико платно које се на своја четири краја спушта са неба, и дође до мене. 6 Бацивши поглед на њ осматрао сам и видех четвероножне земаљске животиње, и звери, и гмизавце, и птице небеске. 7 Чух и један глас који ми говораше: устани, Петре, закољи и поједи. 8 А ја рекох: нипошто, Господе, јер погано или нечисто још никад није ушло у моја уста. 9 На то глас са неба одговори по други пут: што је Бог учинио чистим не називај поганим. 10 Ово се догодило трипут, па све опет би одвучено горе на небо. 11 И гле, у тај час три човека, послана из Кесарије к мени, стадоше пред кућом у којој смо били. 12 А Дух ми рече да идем са њима ништа не премишљајући. И ово шесторо браће дођоше са мном, па уђосмо у кућу тог човека. 13 Тада нам он каза како је у својој кући видео анђела, који је стао и рекао: пошаљи у Јопу и дозови Симона прозваног Петра, 14 он ће ти говорити речи којима ћеш се спасити ти и сав твој дом. 15 А кад сам почео да говорим, сиђе Дух Свети на њих - као и на нас у почетку. 16 Сетих се тако речи Господње, како је говорио: Јован је крстио водом, а ви ћете бити крштени Духом Светим. 17 Када је дакле Бог њима - пошто су поверовали у Господа Исуса Христа - дао исти дар као и нама, ко сам био ја - да бих могао Богу забранити? 18 А кад ово чуше, умирише се и прославише Бога говорећи: Бог је дакле и многобошцима дао покајање за живот.

Црква у Антиохији

19 Они пак који беху расејани због гоњења, покренутог против Стефана, прођоше све до Финикије, и Кипра, и Антиохије, не објављујући реч ником другом него само Јудејима. 20 А неки од њих беху Кипрани и Киринци, који, кад дођоше у Антиохију, говораху и Грцима, објављујући им као радосну вест Господа Исуса. 21 И рука Господња беше с њима, и велики број поверова, те се обрати Господу. 22 А кад вест о њима дође до ушију цркве у Јерусалиму, послаше Варнаву у Антиохију. 23 Он дође и виде благодат Божију, обрадова се и опомињаше све да одлучним срцем остану у Господу; 24 био је, наиме, изврстан човек, и пун Духа Светога и вере. И многи народ би придодан Господу. 25 Он оде даље у Тарс да потражи Савла, 26 и кад га нађе, доведе га у Антиохију. И тако су се читаву годину састајали у цркви и многи народ поучили, и прво су у Антиохији ученике назвали хришћанима.

27 У те дане пророци из Јерусалима сиђоше у Антиохију. 28 И уста један од њих по имену Агав, и објави Духом да ће бити велика глад по целом свету, која и би за време Клаудија. 29 На то ученици одлучише да сваки од њих, колико је ко могао, пошаље у помоћ браћи која су живела у Јудеји. 30 Ово и учинише, пославши старешинама по Варнави и Савлу.

Глава 12

Јаковљево мучеништво.
Петар у тамници

1 У оно време латио се краљ Ирод да злоставља неке који су припадали Цркви. 2 И погуби мачем Јакова, брата Јованова. 3 И кад виде да је то по вољи Јудејима, ухвати и Петра; а беху дани бесквасних хлебова. 4 Ухвати га и баци у тамницу, предаде четирма стражама од по четири војника да га чувају, намеравајући да га после Пасхе изведе пред народ. 5 Петра су тако чували у тамници, а Црква се истрајно молила Богу за њега. 6 Када је пак Ирод хтео да га изведе, те ноћи Петар је спавао између два војника, свезан двоструким ланцима, а стражари су пред вратима чували тамницу. 7 И гле, анђео Господњи приступи и светлост засија у одаји. Он куцну Петра у ребра и пробуди га говорећи: устани брзо. И спадоше му ланци с руку. 8 На то му анђео рече: опаши се и обуј своје сандале. И учини тако. Рече му још: огрни своју хаљину и хајде за мном. 9 И изишавши иђаше за њим, и није знао да је то, што је анђео учинио, стварност, него је мислио да види утвару. 10 Прођоше тако прву и другу стражу и дођоше до гвоздених врата која воде у град; она им се сама отворише, те изиђоше и прођоше једну улицу, па одмах анђео одступи од њега.

11 И кад Петар дође к себи, рече: сад заиста знам да је Господ послао свога анђела, те ме избави из Иродове руке и од свега што је очекивао јудејски народ. 12 Схвативши то дође до куће Марије, мајке Јована који је имао надимак Марко, где су се многи окупили и молили Богу. 13 А кад он закуца на авлијска врата, дође служавка по имену Ружа да ослушне, 14 и кад препозна Петров глас, од радости не отвори врата, него утрча и јави да Петар стоји пред вратима. 15 А они јој рекоше: ти си луда. Но она је и даље тврдила да је тако. На то они говораху: то је његов анђео. 16 А Петар је упорно куцао. И кад отворише, видеше га и беху ван себе од запрепашћења. 17 Он пак махну на њих руком да ћуте и каза им како га је Господ извео из тамнице, и рече: јавите ово Јакову и браћи. И изиђе, те оде на друго место.

18 А кад освану дан, међу војницима беше не мала пометња, шта то би од Петра. 19 И кад га Ирод затражи, па не нађе, узе стражаре на саслушање, нареди да их одведу на губилиште, па оде из Јудеје у Кесарију и онде је боравио.

Иродова смрт

20 Љутио се Ирод на Тирце и Сидонце, но ови једнодушно дођоше к њему, па пошто задобише краљевог коморника Власта, мољаху мир, јер је њихова земља увозила храну из краљеве. 21 Одређеног дана Ирод обуче краљевско одело, седе на престоље и говораше им на отвореном народном скупу. 22 А народ одобравајући викаше: Божији глас а не човечији. 23 У то га одмах удари анђео Господњи, зато што није дао славе Богу, и би изједен од црва, и издахну.

24 А реч Божија је расла и напредовала. 25 Варнава пак и Савле, пошто су предали помоћ, вратише се из Јерусалима, узевши са собом Јована који је имао надимак Марко.

Глава 13

Прво Павлово мисионарско путовање

1 А у Антиохијској цркви беху пророци и учитељи: Варнава и Симеон звани Нигер, па Лукије Киринац, Манаин одгајен с Иродом тетрархом, и Савле. 2 Кад су они служили Господу и постили, Дух Свети рече: одвојте ми Варнаву и Савла за дело на које сам их позвао. 3 Тада постише и помоливши се Богу положише руке на њих, па их отпустише.

На Кипру

4 Они пак послани од Светога Духа сиђоше у Селевкију, па оданде отпловише на Кипар, 5 и кад дођоше у Саламину, објављиваху реч Божију у јудејским синагогама; а имаху и Јована као помоћника. 6 И кад прођоше цело острво све до Пафа, нађоше неког врачара, лажног пророка, Јудејина који се звао Варисус, 7 и који беше са проконзулом Сергијем Павлом, разборитим човеком. Овај проконзул дозва Варнаву и Савла и заиска да чује реч Божију. 8 Али њима се противио Елима врачар, јер његово име преведено то значи, у настојању да одврати проконзула од вере. 9 Савле пак, који се зове и Павле, испуњен Духом Светим погледа на њега 10 и рече: о ти, пун сваког лукавства и неваљалства, сине ђавољи, непријатељу сваке праведности, нећеш ли престати да изврћеш праве путеве Господње? 11 Види сад, рука Господња пада на тебе, бићеш слеп и нећеш видети сунца за неко време. И одмах паде на њега мрак и тама, те је ишао наоколо и тражио људе који ће га водити. 12 Тада проконзул, видевши шта се догодило, поверова, задивљен науком Господњом.

У Антиохији писидијској

13 А Павле са својим друштвом отплови из Пафа и дође у Пергу памфилијску; ту се Јован одвоји од њих и врати се у Јерусалим. 14 Они пак продужише из Перге и дођоше у Антиохију писидијску, да уђоше у синагогу у суботњи дан и седоше. 15 А по читању закона и пророка старешине синагоге послаше к њима и поручише: браћо, ако имате какву утешну реч за народ, говорите.

16 На то Павле уста, махну руком и рече: људи Израиљци, и ви који се Бога бојите, чујте. 17 Бог овог израиљског народа изабра наше очеве и подиже народ у туђини, у земљи египатској. И по дигнутом руком изведе их из те земље, 18 и око четрдесет година носио их је и хранио у пустињи, 19 и уништи седам народа у земљи хананској и даде им њихову земљу у наследство 20 за неких четири стотине и педесет година. После тога даде им судије до пророка Самуила. 21 Од тада затражише цара и Бог им даде Саула сина Кисова, човека из Венијаминова племена, за четрдесет година. 22 Кад њега одгурну, подиже им Давида за цара, за кога посведочи и рече: »Нађох Давида сина Јесејева, човека по мом срцу, који ће урадити све што ја хоћу«.

23 Од његовог потомства Бог је - сходно обећању - подигао Израиљу Спаситеља Исуса, 24 пошто је Јован пре његовог доласка свем народу Израиљеву у проповеди објавио покајничко крштење. 25 Када је пак Јован био при крају свог живота, говорио је: ја нисам то што ви мислите; него, гле, иде за мном један коме нисам достојан на раздрешим обућу на ногама. 26 Браћо, синови Авраамова рода и ви богобојазни мећу њима, нама је послана реч о овом спасењу. 27 Јер јерусалимски становници и њихове старешине не препознаше овога Исуса, него га осудише и тако испунише пророчке речи које се читају сваке суботе. 28 Иако нису нашли никакве кривице, која повлачи смртну казну, замолише Пилата да га погуби. 29 И кад су свршили све што је написано за њега, скинуше га с дрвета и метнуше у гроб. 30 Али га Бог васкрсе из мртвих; 31 показивао се више дана онима који су с њим из Галилеје отишли горе у Јерусалим, који су сад његови сведоци пред народом.

32 И ми вам проповедамо еванђеље о обећању даном очевима, 33 - да је Бог то обећање испунио нама, њиховој деци, кад је васкрсао Исуса, као што је и написано у другом псалму: »Ти си мој син, ја сам те данас родио«. 34 А да га је васкрсао из мртвих - да се више не враћа у труљење, овако је рекао: »Испунићу вам свете и поуздане речи Давидове«. 35 Зато и на другом месту каже: »Нећеш дати да твој светац види труљења«. 36 Давид је, наиме, послужио своме нараштају и по Божијој вољи умро, био је придодат својим очевима и видео је труљење. 37 А кога је Бог васкрсао, тај није видео труљења. 38 Стога примите на знање, браћо, да се кроз овога вама објављује опроштај грехова, и од свега у чему нисте могли да се оправдате Мојсијевим законом; 39 њиме се оправдава свако ко верује. 40 Гледајте, дакле, да не дође на вас што је речено у пророцима: 41 »Видите, ви који презирете, чудите се и нестаните, јер ја чиним дело у ваше дане, дело у које нећете поверовати, ако вам ко усказује«.

42 А кад су они излазили, људи су их молили да им се ове речи проповедају и идуће суботе. 43 Када се пак скуп у синагоги разишао, многи Јудеји и проселити који су Бога поштовали пођоше за Павлом и Варнавом. Ови су им говорили и наговарали их да остану у благодати Божијој. 44 А следеће суботе окупи се скоро сав град да чује реч Божију. 45 Јудеји пак видевши многи народ испунише се завишћу и хулећи говораху против Павлових речи. 46 Павле и Варнава рекоше слободно: требало је да се прво вама проповеда реч Божија. Али пошто је ви одбијате и себе не сматрате достојним вечног живота, ево, обраћамо се многобошцима. 47 Јер тако нам је Господ заповедио: »Поставио сам те за светлост многобошцима, да будеш на спасење до краја земље«.

48 А многобошци слушајући ово радоваху се и слављаху реч Господњу, те повероваше сви који су били одређени за живот вечни. 49 И реч Господња се све више ширила по свој околној земљи. 50 Јудеји, међутим, подстакоше угледне и побожне многобожачке жене и градске прваке, па покренуше гоњење Павла и Варнаве, и истераше их из својих крајева. 51 Они пак отресоше прашину са својих ногу на њих и одоше у Икониум, 52 а ученици беху пуни радости и Духа Светога.

Глава 14

У Икониуму

1 А у Икониуму уђоше заједно у јудејску синагогу и одржаше говор, тако да је поверовало мноштво Јудеја и Грка. 2 Али Јудеји, који их не послушаше, подбунише и огорчише душе многобожаца против браће. 3 Они пак проведоше онде доста времена проповедајући слободно с поуздањем у Господа, који је сведочио за реч своје благодати и омогућавао да њихове руке чине знаке и чуда. 4 Тако се градско становништво подели; једни су били на страни Јудеја, а други са апостолима. 5 Али кад многобошци и Јудеји са својим старешинама навалише да их злоставе и побију камењем, 6 они то дознаше, те побегоше у ликаонске градове, Листру и Дерву и њихову околину, 7 па онде проповедаху еванђеље.

У Листри

8 У Листри је седео један човек немоћан у ногама, хром од мајчине утробе, који није никад проходао. 9 Он чу Павла кад је говорио; кад Павле погледа на њега и виде да има веру у спасење, 10 рече снажним гласом: усправи се на своје ноге. И скочи те ходаше наоколо. 11 Када пак мноштво народа виде шта учини Павле, подиже свој глас говорећи ликаонски: богови посташе као људи и сиђоше к нама. 12 Тако Варнаву називаху Зевсом, а Павла Хермесом, јер је он водио главну реч. 13 А свештеник Зевсовог храма, који се налазио пред градом, доведе јунце и донесе венце пред врата и хтеде с народом да принесе жртву. 14 Чувши то апостоли, Варнава и Павле, раздераше своје хаљине, скочише међу народ вичући 15 и говорећи: људи, шта то чините? и ми смо људи - као и ви, проповедамо вам еванђеље - да се од ових ништавних ствари обратите живом Богу, који је створио небо, и земљу, и море, и све што је у њима; 16 који је у прошлим временима пустио све многобошце да иду својим путевима, 17 али ипак није себе као добротвора оставио непосведочена, дајући вам кишу с неба и родне године, пунећи ваша срца храном и весељем. 18 И говорећи ово једва одвратише народ да им не принесе жртву. 19 Али Јудеји из Антиохије и Икониума дођоше и наговорише народ, засуше Павла камењем и извукоше га из града мислећи да је умро. 20 Међутим, када су се ученици окупили око њега, он уста те уђе у град. Сутрадан пак са Варнавом оде у Дерву.

Повратак у Антиохију сиријску

21 Пошто су објавили еванђеље у оном граду и стекли много ученика, вратише се у Листру, Икониум и Антиохију, 22 утврђујући душе ученика и саветујући их да истрају у вери, и - да нам ваља кроз многе невоље ући у царство Божије. 23 И кад им поставише старешине у појединим црквама, помолише се уз пост и предадоше их Господу у кога су веровали. 24 И прошавши Писидију дођоше у Памфилију, 25 објавише реч Божију у Перги, па сиђоше у Аталију, 26 а оданде отпловише у Антиохију, одакле беху предани Божијој благодати на дело које су свршили. 27 Када пак стигоше и сабраше Цркву, причаху шта је све учинио Бог који је био са њима, и да је многобошцима отворио врата вере. 28 И осташе дуже времена са ученицима.

Глава 15

Апостолски сабор у Јерусалиму

1 И дођоше неки из Јудеје, па учаху браћу: ако се не обрежете по мојсијевском обичају, не можете се спасити. 2 А кад се Павле и Варнава упустише у не малу распру и препирање с њима, одредише да због овог спорног питања Павле и Варнава и још неки од њих иду горе у Јерусалим к апостолима и старешинама. 3 Тако су испраћени од Цркве пролазили кроз Финикију и Самарију причајући о обраћењу многобожаца и причињавајући велику радост свој браћи. 4 Када пак дођоше у Јерусалим, прими их Црква, и апостоли, и старешине, па казаше шта је све учинио Бог који је био с њима. 5 Али усташе неки од фарисејске странке, који су били поверовали, и рекоше да их треба обрезати и наредити им да држе Мојсијев закон.

6 Апостоли и старешине се окупише да извиде ову ствар. 7 И како наста велика распра, уста Петар и рече им: браћо, знајте да ме је Бог већ од првих дана изабрао између вас - да многобошци из мојих уста чују еванђеоску реч и поверују. 8 И Бог, који познаје срца, посведочио је за њих, кад им је дао Духа Светога као и нама, 9 и није поставио никакве разлике између нас и њих, већ је очистио њихова срца вером. 10 Што, дакле, сад кушате Бога тиме што хоћете да наметнете ученицима на врат јарам, који ни наши очеви ни ми нисмо могли да понесемо? 11 Него верујемо да ћемо благодаћу Господа Исуса бити спасени на исти начин као и они. 12 Тада заћута све мноштво и слушаху Варнаву и Павла, који су причали колике је знаке и чуда Бог преко њих учинио међу многобошцима.

13 Пошто су они свршили говор, проговори Јаков и рече: браћо, саслушајте ме. 14 Симеон каза како се Бог најпре побринуо да између многобожаца узме народ за своје име. 15 И с овим се слажу пророчке речи, као што је написано: 16 »Вратићу се потом и поново ћу сазидати Давидов дом који је пао, опет ћу сазидати што је у њему срушено, и наново ћу га подићи, 17 да би и остали људи могли да траже Господа, и сви народи на које је призвано име моје, говори Господ који твори ово 18 - познато од вечности«. 19 Стога сматрам да не треба узнемиравати оне који се од многобожаца обраћају Богу, 20 него да им се пише да се уздржавају од идолских погани, и од блуда, и од удављенога, и од крви. 21 Јер Мојсије има своје проповеднике у сваком граду од давних времена: чита се по синагогама сваке суботе.

22 Тада апостоли и старешине са свом Црквом одлучише да изаберу између себе људе и да их са Павлом и Варнавом пошаљу у Антиохију; Јуду који се звао Варсава и Силу, водеће људе међу браћом, 23 те послаше по њима [ово писмо]: апостоли и старешине, ваша браћа, поздрављају браћу из многобоштва која су у Антиохији, и Сирији, и Киликији. 24 Пошто смо чули да су вас неки од нас, којима ми нисмо ништа наредили, збунили речима и узнемирили ваше душе, 25 одлучисмо једнодушно да вам пошаљемо одабране људе са нашим драгим Варнавом и Павлом, 26 људима који су предали своје животе за име Господа нашега Исуса Христа. 27 Послали смо вам стога Јуду и Силу, који ће вам ово исто усмено јавити. 28 Одлучисмо, наиме, Дух Свети и ми, да вас не оптерећујемо ничим другим - сем ових потребних ствари: 29 да се уздржавате од меса које је жртвовано идолима, и од крви, и од удављеног, и од блуда; ако се од свега овога чувате, добро ћете чинити. Остајте здраво.

30 Тако они отпраћени сиђоше у Антиохију, сакупише народ и предаше посланицу. 31 А кад је прочиташе, обрадоваше се утеси. 32 Јуда пак и Сила, који су и сами били пророци, многим речима утешише и утврдише браћу. 33 И пошто су провели онде извесно време, браћа их отпратише с миром к онима који су их били послали. [34 Сила пак одлучи да остане онде.] 35 А Павле и Варнава боравили су у Антиохији учећи и проповедајући са многим другима реч Господњу.

Друго Павлово мисионарско путовање

36 После неколико дана Павле рече Варнави: хајде да се вратимо и посетимо браћу по свим градовима где смо објавили реч Господњу, да видимо како су. 37 А Варнава је хтео да поведу са собом и Јована који се звао Марко. 38 Но Павле је сматрао да не треба повести човека који их је напустио у Памфилији и није пошао с њима на посао. 39 И дође до заоштрености, тако да се расташе један од другога; Варнава узе са собом Марка, те отплови на Кипар. 40 Павле пак изабра Силу и отиде - предан од браће благодати Господњој.

Од Антиохије до Троаде

41 Пролазио је кроз Сирију и Киликију и утврђивао цркве.

Глава 16

1 И тако је доспео у Дерву и Листру. И гле, онде беше један ученик по имену Тимотеј, син Јудејке, која је веровала, и оца Грка. 2 Браћа у Листри и Икониуму су за њега добро сведочила. 3 Павле је зажелео да овај пође с њим; узе га и обреза због Јудеја који су били у оним местима, јер су сви знали да му је отац био Грк. 4 А кад су пролазили градове, предаваху им одредбе, установљене од апостола и старешина у Јерусалиму, да их држе. 5 А цркве су се тако утврђивале у вери, и број им је сваког дана бивао све већи.

6 Прођоше фригијску и галатијску земљу, пошто им је Дух Свети забранио да проповедају реч у Азији. 7 А кад дођоше према Мисији, покушавали су да се упуте у Витинију, али им Дух Исусов не даде; 8 прођоше тако поред Мисије и сиђоше у Троаду. 9 И Павлу се јави утвара ноћу: један Македонац стаде пред њега молећи га и говорећи: пређи у Македонију и помози нам. 10 А кад он виде ту утвару, затражисмо одмах да одемо у Македонију, наслућујући да нас је Бог позвао да им објавимо еванђеље.

У Филипима

11 Отпловисмо затим из Троаде и путовасмо право на Самотрак, идућег дана у Неапољ, 12 па оданде у Филипе, римску колонију, први град тог дела Македоније. У том граду провели смо неколико дана. 13 А у суботу изиђосмо ван градских врата према реци претпостављајући да се ту налази јудејска богомоља, па седосмо и говорисмо женама које су се окупиле. 14 И једна богобојазна жена по имену Лидија, продавачица пурпура из града Тијатире, слушаше; њој Господ отвори срце да пази па Павлове речи. 15 А кад би крштена она и њен дом, замоли нас говорећи: ако сте дошли до убеђења да ја верујем у Господа, уђите у мој дом и останите; и приволи нас.

16 А кад смо једном ишли у богомољу, срете нас једна робиња, која је имала погађачки дух и која је гатајући доносила велики добитак својим господарима. 17 Ова је ишла за Павлом и за нама вичући: ови људи су слуге свевишњег Бога, које нам објављују спасоносни пут. 18 Ово је она чинила много дана. И кад Павлу досади, он се окрену и рече духу: наређујем ти у име Исуса Христа да изиђеш из ње; и изиђе у тај час. 19 Када пак њени господари видеше да им се измакла нада на добитак, узеше Павла и Силу, па их одвукоше на трг пред старешине. 20 Пошто су их привели заповедницима, рекоше: ови људи, који су Јудеји, буне наш град 21 и проповедају обичаје, које ми као Римљани не смемо да примимо нити да вршимо. 22 И подиже се народ против њих, а заповедници им здераше хаљине и наредише да их шибају. 23 Пошто им ударише много удараца, бацише их у тамницу, те заповедише тамничару да их сигурно чува. 24 Примивши такву заповест овај их баци у унутрашњи део тамнице и ноге им стави у кладе.

25 Око поноћи Павле и Сила у молитви слављаху Бога, а сужњи су их слушали. 26 Али одједном би снажан потрес, тако да су се пољуљали тамнички темељи; врата се одмах отворише и свима спадоше окови. 27 Тамничар пак, пробудивши се и видевши отворена тамничка врата, извуче мач и хтеде да се убије - мислећи да су сужњи побегли. 28 Али Павле повика сасвим гласно и рече: не чини себи никаква зла, јер смо сви овде. 29 На то он затражи светлост, улети и паде дршћући пред Павла и Силу, 30 изведе их напоље и рече: господо, шта треба да чиним да бих се спасао? 31 Они пак рекоше: поверуј у Господа Исуса, па ћеш бити спасен и ти и твој дом. 32 И проповедише реч Господњу њему и свима који су били у његовој кући. 33 И узевши их још у онај ноћни час опра им ране од удараца, па одмах би крштен он и сви његови. 34 Тада их одведе горе у кућу, приреди им трпезу, ликујући са свим својим домом што је поверовао у Бога.

35 А кад освану дан, послаше заповедници судске службенике и рекоше: ослободи оне људе. 36 Тамничар пак каза ове речи Павлу: заповедници су поручили да вас пустим. 37 Стога сад изиђите и идите с миром. Но Павле им рече: јавно, без претходне пресуде избише нас, римске грађане, бацише у тамницу, а сад хоће да нас тајно избаце. Не, него нека дођу сами и нека нас изведу. 38 Судски службеници саопштише ове речи заповедницима. А они се уплашише чувши да су то римски грађани, 39 па дођоше, извинише се, изведоше их и молише да оду из града. 40 Изишавши тако из тамнице дођоше у Лидијину кућу, видеше и утешише браћу, па одоше оданде.

Глава 17

У Солуну и Верији

1 Прошавши Амфипољ и Аполонију дођоше у Солун, где је била јудејска синагога. 2 По свом обичају Павле уђе к њима и у току три суботе проповедаше им из Писма, 3 дајући им на знање и излажући да је требало да Христос пострада и васкрсне из мртвих, и да је ово Месија - Исус кога вам ја објављујем. 4 И неки од њих беху у то уверени, па присташе уз Павла и Силу, а исто тако и врло много богобојазних Грка и не мало угледних жена. 5 Али Јудеји позавидеше, узеше неке зле, уличне људе, окупише гомилу и изазваше гужву у граду, па навалише на Јасонову кућу и тражаху да их изведу пред народ. 6 А кад их ту не нађоше, одвукоше Јасона и још неку браћу пред градске старешине вичући: ови, што су цео свет узбунили, дошли су и овамо; 7 њих је Јасон прихватио. И сви ови раде против царских заповести говорећи да је краљ један други, Исус. 8 Узнемирише тако народ и градске старешине које су ово чуле, 9 и тек кад су добили јемство од Јасона и осталих, ослободише их.

10 А браћа одмах, још у току ноћи, послаше Павла и Силу у Верију; дошавши тамо они уђоше у јудејску синагогу. 11 Ови су били племенитији од оних у Солуну, па примише реч са сваком предусретљивошћу, истражујући свакодневно Писма - је ли то тако. 12 И многи од њих повероваше, а од угледних грчких жена и људи не мало. 13 Али кад солунски Јудеји дознаше да је Павле и у Верији објавио реч Божију, дођоше и онамо, покренуше и узбунише светину. 14 На то браћа одмах отпратише Павла да иде у приморје, а Сила и Тимотеј осташе онде. 15 Пратиоци пак доведоше Павла до Атине, па примивши налог за Силу и Тимотеја - да што брже дођу к њему - одоше.

У Атини

16 А кад их је Павле очекивао у Атини, узбуди се његов дух у њему - посматрајући град који је био пун идола. 17 И расправљао је са Јудејима у синагоги и свакодневно на тргу са богобојазним људима који су се ту нашли. 18 А неки од епикурејских и стојичких философа сретоше се с њим, па једни говораху: шта би хтео овај брбљивац да каже? а други: изгледа да проповеда туђе богове; јер је проповедао еванђеље о Исусу и о васкрсењу. 19 Најзад га узеше, одведоше на Ареопаг и рекоше: можемо ли да дознамо каква је то нова наука, коју ти казујеш? 20 Пуниш нам уши нечим чудноватим; хоћемо, дакле, да знамо шта је то. 21 А сви Атињани и странци међу њима имали су времена само за то да неку већу новост кажу или чују.

22 Тада Павле стаде насред Ареопага и рече: Атињани, по свему видим да сте врло побожни. 23 Пролазећи, наиме, и посматрајући ваше светиње нашао сам и један жртвеник на којем је било написано: »Непознатом Богу«. Што ви, дакле, не познавајући поштујете, то вам ја објављујем. 24 Бог који је створио свет и све што је у њему, као господар неба и земље не станује у рукотвореним храмовима, 25 нити прима службе од људских руку - као да има потребу за чим, пошто сам даје свима живот, и дах, и све. 26 Он је такође учинио да сав људски род потиче од једног човека и да се настани по свој земљи, поставио је одређена времена и границе њиховог настањивања, 27 да траже Бога - не би ли га како напипали и нашли, пошто он није тако далеко ни од једног од нас. 28 Јер у њему живимо, и мичемо се, и јесмо, као што су и неки од ваших песника рекли: и ми смо његов род. 29 И пошто смо род Божији, не треба да мислимо да је Божанство као злато или сребро или камен, као творевина људске уметности и замисли. 30 Не гледајући, дакле, на времена незнања Бог сада налаже људима да се сви свуда покају, 31 јер је он поставио дан у који ће по правди судити целом свету преко човека кога је одредио, пруживши свима поуздање тиме што га је васкрсао из мртвих. 32 А кад су чули за васкрсење из мртвих, једни су се ругали, а други рекоше: чућемо те други пут о томе. 33 Тако Павле оде од њих. 34 Ипак неки људи присташе уз њега и повероваше, међу којима беше и Дионисије Ареопагит, жена по имену Дамара и други с њима.

Глава 18

У Коринту

1 После тога [Павле] напусти Атину и дође У Коринт. 2 Ту нађе једног Јудејина по имену Акилу, родом из Понта, који је са својом женом Прискилом недавно био дошао из Италије - због Клаудијеве наредбе да сви Јудеји напусте Рим. К њима дође, 3 па пошто су се бавили истим занатом, оста код њих и ту је радио. У свом занату израђивали су шаторе. 4 А сваке суботе расправљао је у синагоги и убеђивао Јудеје и Грке.

5 Када пак Сила и Тимотеј стигоше из Македоније, Павле се сасвим посветио проповеди сведочећи Јудејима да је Исус Месија. 6 Но како су се они противили и хулили, он отресе своје хаљине и рече им: ваша крв на ваше главе, ја сам чист и одсада идем многобошцима. 7 И пресели се оданде, те уђе у кућу једног богобојазног човека по имену Титија Јуста, чија је кућа била до синагоге. 8 И Крисп, старешина синагоге, са свим својим домом поверова у Господа, па и многи Коринћани слушајући га прилажаху вери и крштаваху се. 9 А Господ рече Павлу ноћу у једном виђењу: не бој се, него говори и да не ућутиш, 10 јер ја сам с тобом и нико те неће дотаћи да ти нанесе какво зло, пошто ја имам многи народ у овом граду. 11 И оста међу њима годину и шест месеци учећи их речи Божијој.

12 А када је Галион био намесник Ахаје, Јудеји једнодушно иступише против Павла, па га доведоше на суд говорећи: 13 овај наговара људе да поштују Бога на незаконит начин. 14 Када је пак Павле хтео да отвори уста, Галион рече Јудејима: да је посреди какав преступ или злонамерно неваљалство, о Јудеји, имао бих разлога да вас саслушам. 15 Ако су пак то спорна питања о науци или именима или закону који код вас важи, постарајте се сами, јер ја нећу да будем судија у тим стварима. 16 И отера их од судијске столице. 17 Тада сви Грци ухватише Состена, старешину синагоге, и удараху га пред судом, а Галион није за то ништа марио.

Повратак у Антиохију сиријску

18 Павле пак оста овде још много дана, па се онда опрости од браће и отплови у Сирију, а с њим Прискила и Акила; у Кенхреји је ошишао главу, јер је имао завет. 19 А кад стигоше у Ефес, остави их онде те сам уђе у синагогу и обрати се Јудејима. 20 И кад су га молили да остане што дуже, није пристао, 21 него се опрости од њих и рече: ако буде воља Божија, вратићу се опет к вама; тако отплови из Ефеса. 22 Дошавши у Кесарију оде горе у Јерусалим, поздрави Цркву, па сиђе у Антиохију.

Треће Павлово мисионарско путовање

23 Овде је провео неко време, па онда отпутова идући од места до места кроз Галатију и Фригију и утврђујући све ученике.

24 У Ефес, међутим, дође један Јудејин по имену Аполос, родом Александријац, речит човек и добро упућен у Писма. 25 Он је био поучен у науци Господњој, па је својим врлим духом говорно и учио тачно о Исусу, иако је знао само Јованово крштење. 26 Он поче слободно да проповеда у синагоги. А кад га чуше Прискила и Акила, узеше га к себи и тачније му изложише науку Божију. 27 Када је пак хтео да пређе у Ахају, браћа га охрабрише и написаше ученицима да га приме: тако је дошао и много помогао онима који су примили веру благодаћу, 28 јер је надмоћно и јавно побијао Јудеје, доказујући Писмима да је Исус Месија.

Глава 19

Павле у Ефесу

1 А кад је Аполос био у Коринту, Павле прошавши горње области дође у Ефес и ту нађе неке ученике. 2 Њима рече: јесте ли примили Духа Светога кад сте поверовали? Одговорише му: нисмо ни чули да постоји Дух Свети. 3 Рече им још: у име чега сте крштени? А они рекоше: у име Јовановог крштења. 4 На то Павле рече: Јован је крстио покајничким крштењем говорећи народу да поверује у онога који за њим долази, то јест у Исуса. 5 Кад то чуше, крстише се у име Господа Исуса. 6 И кад је Павле положио руке на њих, сиђе Дух Свети на њих, па говораху језицима и пророковаху. 7 А беше их у свему око дванаест људи.

8 Тада уђе у синагогу и ту је иступао слободно три месеца говорећи о царству Божијем и трудећи се да их убеди. 9 Како се пак неки показаше окорели и непокорни ружећи науку пред свима, он одступи од њих, одвоји ученике и свакодневно проповедаше у школи [неког] Тирана. 10 Ово је потрајало две године, тако да су реч Господњу чули сви који су живели у Азији, Јудеји и Грци. 11 А Бог је - преко Павлових руку - чинио необична чуда, 12 тако да су и убрусе за зној и кецеље са његовог тела односили на болеснике, и болести су их остављале, и зли дуси су излазили из њих.

13 А неки од Јудеја, који су скитали и заклињали духове, почеше призивати име Господа Исуса на оне који су имали зле духове, говорећи им: заклињем вас Исусом кога Павле проповеда. 14 Седам синова једног Јудејина Скеве, првосвештеника, чинили су ово. 15 Али зли дух им у одговору рече: Исуса познајем и Павла знам; али ко сте ви? 16 И човек, у ком је био зао дух, скочи на њих, надвлада их све и показа им своју надмоћ, тако да су голи и израњављени побегли из оне куће. 17 То дознаше сви Јудеји и Грци, који су становали у Ефесу, и уђе страх у све њих, те се величало име Господа Исуса. 18 А многи од оних који су били поверовали долажаху и исповедајући се казиваху своја дела. 19 Од оних пак који су се бавили врачањем приличан број донесе своје, књиге на гомилу, па их спалише пред свима; прорачунаше њихову вредност и нађоше да вреде педесет хиљада сребрника. 20 Тако је реч Господња снажно расла, и показа своју моћ.

21 После ових збивања науми Павле у Духу да прође Македонију и Ахају и да се упути у Јерусалим, рекавши: пошто будем тамо, морам и Рим видети. 22 Стога посла у Македонију двојицу својих помоћника, Тимотеја и Ераста, а сам оста још неко време у Азији.

23 У оно време пак наста не мала узбуна због науке Господње. 24 Јер неки човек по имену Димитрије, ковач сребра, који је израђивао сребрне храмове Артемидине и занатлијама пружао не малу зараду, 25 сакупи их и раднике који су се овим бавили, па рече: људи, ви знате да наше благостање долази од овога посла, 26 а посматрате и слушате да је овај Павле не само у Ефесу него скоро по свој Азији убедио и одвратио многи народ говорећи да богови - рукама направљени - нису богови. 27 Али не постоји само опасност да изгуби углед овај наш занат, него и храм велике богиње Артемиде неће се сматрати ни за шта, па ће се и штета нанети величанству богиње, коју поштује сва Азија и цео свет. 28 А кад су чули ово, испуњени гневом викаху говорећи: велика је Артемида ефеска. 29 И би пометња у граду, па навалише једнодушно у позориште и одвукоше Македонце Гаја и Аристарха, Павлове сапутнике.

30 Када је пак Павле хтео да уђе у народ, ученици му не дадоше. 31 А неки од азиарха, који су му били пријатељи, послаше к њему и саветоваху га да се не појави у позоришту. 32 Једни су викали једно а други друго; јер је скуп био смућен и већина није знала ради чега су се искупили. 33 У то подстакоше из народа Александра, кога су Јудеји гурали напред. Александар пак махну руком и хтеде да се брани пред народом. 34 Али кад дознаше да је он Јудејин, повикаше сви у један глас и викаху око два сата: велика је Артемида ефеска. 35 Најзад градски писар утиша народ и рече: Ефешани, који то човек не зна да је град Ефес чувар храма велике Артемиде и њеног кипа који је пао с неба? 36 Пошто је то неоспорно, ви треба да будете мирни и да ништа нагло не чините. 37 Доведосте ове људе који нису покрали храм нити хуле на нашу богињу. 38 Стога, ако Димитрије и мајстори који су с њим имају тужбу против неког, има дана кад се суди, и намесници су ту; нека туже један другога. 39 Ако ли нешто више тражите, решиће се у законитој скупштини. 40 Јер нам прети опасност да будемо тужени за данашњу буну, пошто нема никаквог разлога којим бисмо могли да се оправдамо за ову буну. Рекавши ово распусти скуп.

Глава 20

У Македонији и Грчкој

1 А када се буна утишала, Павле дозва ученике, посаветова их, опрости се од њих и крену на пут у Македонију. 2 Пошто је прошао оне крајеве и ободрио их многим речима, дође у Грчку. 3 Овде је остао три месеца. Када је намеравао да отплови у Сирију, Јудеји сковаше заверу против њега, те одлучи да се врати преко Македоније. 4 Пратили су га: Пиров син Сопатер из Верије, Солуњани Аристарх и Секунд, Гај из Дерве и Тимотеј, Тихик и Трофим из Азије. 5 Ови одоше напред и чекаху нас у Троади. 6 А ми после дана бесквасних хлебова отпловисмо из Филипа и за пет дана дођосмо к њима у Троаду, где проведосмо седам дана.

7 А кад смо се у први дан недеље састали да преломимо хлеб, Павле им је проповедао; како је намеравао сутрадан да отпутује, продужи говор до поноћи. 8 У горњој соби пак, где смо били окупљени, биле су многе светиљке. 9 Како је Павле подуже говорио, један младић по имену Евтих седећи на прозору, обузет дубоким сном и савладан од сна, паде с трећег спрата и дигоше га мртва. 10 Тада Павле сиђе, баци му се у загрљај и рече: не узнемиравајте се, јер је његова душа у њему. 11 Затим оде горе, преломи хлеб и једе, и пошто им је још много говорио до зоре, отпутова. 12 А младића доведоше жива и утешише се врло.

13 Пошто смо се раније укрцали у лађу, одвезосмо се у Асос с намером да оданде Павла узмемо на лађу; тако је, наиме, он наредио, желећи да сам иде пешице. 14 А кад се састао с нама у Асосу, узесмо га у лађу и пођосмо у Митилину. 15 Отпловисмо и оданде, па сутрадан дођосмо према Хиосу; други дан пристасмо на Самос, те следећег дана дођосмо у Милит. 16 Павле је, наиме, био одлучио да се прође мимо Ефеса, да се не би задржао дуже време у Азији: јер се журио - ако би му било могућно - да на дан Педесетнице буде у Јерусалиму.

Опроштај с ефеским старешинама

17 Из Милита посла у Ефес и дозва црквене старешине. 18 А кад дођоше к њему, рече им: ви знате како сам с вама провео све време - од првог дана откако сам дошао у Азију, 19 служећи Господу са сваком понизношћу, са сузама и искушењима, која су ме снашла од јудејских сплетки, 20 како ништа корисно нисам пропустио да вам кажем и да вас поучим јавно и идући од куће до куће, 21 преклињући Јудеје и Грке да се обрате Богу и да верују у Господа нашега Исуса.

22 А сад, ето, дух ми је везан и идем у Јерусалим не знајући шта ће ми се у њему догодити, 23 сем - што ми Дух Свети од града до града сведочи и говори - да ме чекају окови и невоље. 24 Али мени није нимало стало до мога живота, само да свршим свој пут и службу коју сам примио од Господа Исуса, - да посведочим еванђеље о благодати Божијој.

25 И ето, сад знам да сви ви, међу којима сам прошао проповедајући царство, нећете више видети мога лица. 26 Зато вам сведочим на данашњи дан да сам чист од крви свију; 27 јер се нисам устручавао да вам објавим сву одлуку Божију. 28 Пазите на себе и на све стадо, у ком вас је Дух Свети поставио за епископе, да напасате Цркву Божију, коју је стекао својом крвљу. 29 Ја знам да ће после мога одласка међу вас ући зверски вуци који неће штедети стада. 30 Па и од вас самих устаће људи који ће говорити наопаке ствари - да повуку за собом ученике. 31 Стога будно пазите и сећајте се да три године, ноћ и дан, нисам посустао саветујући са сузама сваког од вас.

32 И сад вас предајем Богу и његовој благодатној речи, која може да назида и омогући наследство међу свима освећенима. 33 Сребра или злата или одела нисам зажелео ни од кога. 34 Сами знате да су ове моје руке послужиле мојим потребама и потребама мојих сарадника. 35 Све сам вам показао, да се тако ваља трудити и немоћне прихваћати, и сећати се речи Господа Исуса, јер је он рекао: »Блаженије је давати него ли примати«. 36 Рекавши ово клекну и помоли се Богу са свима њима. 37 На то сви гласно заплакаху, падоше у загрљај Павлу и љубљаху га; 38 највише бола нанела им је реч коју је рекао - да неће више видети његова лица. Затим га отпратише на лађу.

Глава 21

Од Милита до Јерусалима

Кад смо се растали од њих и одвезли, држећи се правог пута дођосмо на Кос, следећег дана на Родос, па оданде у Патару. 2 И нашавши лађу која превози у Финикију, укрцасмо се и одвезосмо се. 3 А кад нам се указа Кипар, остависмо га с леве стране и пловљасмо у Сирију, те приспесмо у Тир; онде је лађа имала да истовари терет. 4 И пошто смо нашли ученике, остасмо ту седам дана; ови су надахнути Духом говорили Павлу да не иде горе у Јерусалим. 5 А кад нам истекоше ови дани, отидосмо оданде и путовасмо даље; пратили су нас сви са женама и децом - до изван града, а на обали клекнусмо и помолисмо се Богу. 6 Пошто смо се опростили једни од других, ми уђосмо у лађу, а они се вратише својим кућама.

7 Свршивши пак пловидбу од Тира стигосмо у Птолемаиду, поздрависмо браћу и остасмо код њих један дан. 8 Сутрадан отпутовасмо и дођосмо у Кесарију, па уђосмо у кућу еванђелисте Филипа, који је био један од Седморице, и остасмо код њега. 9 Он је имао четири кћери, девојке, које су пророковале. 10 Пошто смо се ту задржали више дана, дође из Јудеје један пророк по имену Агав, 11 те нам приђе, узе Павлов појас, свеза своје ноге и руке, па рече: ово вели Дух Свети: човека, чији је ово појас, Јудеји ће у Јерусалиму свезати и предати у руке многобожаца. 12 Кад смо то чули, молили смо ми и мештани да не иде горе у Јерусалим. 13 Тада Павле одговори: шта то чините? што плачете и цепате ми срце? За име Господа Исуса ја сам спреман не само да будем свезан, него и да умрем у Јерусалиму. 14 Како се није дао наговорити, ми се умирисмо и рекосмо: нека буде Господња воља. 15 После ових дана спремисмо се и одосмо горе у Јерусалим. 16 С нама пођоше и неки од ученика из Кесарије, па нас одведоше неком Мнасону Кипранину, старом ученику, да будемо његови гости.

У Јерусалимској цркви

17 А кад смо дошли у Јерусалим, браћа нас примише радосно. 18 Сутрадан Павле с нама посети Јакова, а све старешине су биле присутне. 19 И пошто их поздрави, причаше им у појединостима све што је Бог његовом службом учинио многобошцима.

20 А кад су то саслушали, слављаху Бога и рекоше му: видиш, брате, колико хиљада верних има међу Јудејима, и сви ревнују за закон; 21 а о теби су обавештени да све Јудеје, који су међу многобошцима, учиш и отпађујеш од Мојсија говорећи им да не обрезују своју децу и да не живе по својим обичајима. 22 Шта ћемо, дакле, сад? Свакако ће чути да си дошао. 23 Стога учини ово што ти кажемо: имамо четири човека који су се заветовали; 24 узми их, подвргни се очишћењу с њима заједно и плати за њих да ошишају главе, па ће сви дознати да нема ништа од онога што су чули за тебе, него да и сам живиш држећи се закона. 25 А за многобошце који су примили веру одлучили смо и поручили да се чувају од меса жртвованог идолима, и од крви, и од удављеног, и од блуда. 26 Тада Павле узе те људе, па следећег дана очишћен с њима заједно уђе у храм објављујући да су се навршили дани очишћења, - док је за сваког од њих жртва била принета.

Павла хватају у храму

27 А при истеку седам дана Јудеји из Азије приметише га у храму, побунише сав народ и ставише руке на њега вичући: 28 Израиљци, помагајте, ово је човек који свуда све учи против народа, и закона, и овога места, па је још и Грке увео у храм и оскрнавио ово свето место. 29 Претходно су, наиме, видели Трофима из Ефеса с њим у граду и мислили да га је Павле увео у храм. 30 И сав град се ускомеша, навали народ са свих страна, па ухватише Павла и стадоше га вући из храма, а врата се одмах затворише. 31 Док су они тражили да га убију, дође глас до заповедника чете да је сав Јерусалим у пометњи. 32 Он одмах узе војнике и капетане, па дотрча на њих. Они пак видевши заповедника и војнике престаше да ударају Павла. 33 Тада се заповедник приближи Павлу, прихвати га и нареди да га свежу двама ланцима, и распитиваше се ко је он и шта је учинио. 34 А у народу једни викаху једно а други друго; како од вике није могао ништа сигурно да сазна, заповедник нареди да га одведу у касарну. 35 А кад је био на степеницама, дошло је до тога да су га војници носили због силине народа; 36 јер је мноштво народа ишло за њим и викало: погуби га.

37 А кад је требало да га уведу у касарну, Павле рече заповеднику: смем ли ти нешто рећи? Овај пак рече: зар ти знаш грчки? 38 Да ниси ти онај Египћанин који је пре ових дана побунио и извео у пустињу четири хиљаде људи наоружаних ножевима? 39 На то Павле рече: ја сам Јудејин из Тарса киликијског, грађанин знаменитог града; молим те допусти ми да се обратим народу. 40 И кад он допусти, Павле стојећи на степеницама махну руком народу. Када пак наста велика тишина, проговори јеврејским језиком и рече:

Глава 22

Павлова одбрана

1 Браћо и оци, саслушајте сада моју одбрану којом се браним пред вама. 2 А кад су чули да им се обраћа јеврејским језиком, умирише се још више. И рече: 3 ја сам Јудејин, рођен у Тарсу киликијском, а одгојен сам у овом граду и код Гамалиилових ногу васпитан строго по отачком закону, ревнујући за Бога као и ви сви данас. 4 Гонио сам ову науку до смрти свезујући људе и жене и предавајући их у тамнице, 5 што ми може посведочити првосвештеник са свим старешинама; примивши од њих писма за браћу у Дамаску ишао сам онамо да и тамошње свезане доведем у Јерусалим да се казне.

6 А кад сам путовао и приближио се Дамаску, око подне, обасја ме одједном велика светлост са неба, 7 те падох на земљу и чух глас како ми говори: Савле, Савле, зашто ме гониш? 8 Ја пак одговорих: ко си ти, Господе? На то ми рече: ја сам Исус Назарећанин, кога ти гониш. 9 Моје друштво виде светлост, али није чуло гласа који ми је говорио. 10 Рекох још: шта да радим, Господе? А Господ ми рече: устани, иди у Дамаск и тамо ће ти се казати шта ти је све одређено да чиниш. 11 И како нисам могао да гледам од сјаја оне светлости, водили су ме моји другови за руку и тако дођох у Дамаск.

12 А неки Ананија, човек побожан по закону, за кога су добро сведочили сви тамошњи Јудеји, 13 дође к мени, приђе ми и рече: Савле брате, прогледај. И ја у тај час погледах на њега. 14 Он пак рече: Бог наших отаца унапред те је одредио да упознаш његову вољу и да видиш Праведника, те да чујеш глас из његових уста, 15 јер ћеш му бити сведок пред свим људима за оно што си видео и чуо. 16 И што сад оклеваш? Устани, крсти се, призови његово име и спери своје грехе. 17 Када сам се пак вратио у Јерусалим и молио се Богу у храму, падох у занос. 18 И видех га где ми говори: пожури и иди брзо из Јерусалима, јер неће усвојити оно што ти сведочиш за мене. 19 Ја још рекох: Господе, знају они да сам ја ишао од синагоге до синагоге, бацао у тамницу и био оне који верују у тебе. 20 И кад се проливала крв твога сведока Стефана, стајао сам и ја онде, одобравао и чувао хаљине оних који су га убијали. 21 И рече ми: иди, јер ћуте послати далеко међу многобошце.

Павле у тамници

22 До ове речи слушали су га, затим подигоше свој глас говорећи: уклони таквог са земље, јер не треба да живи. 23 Док су они тако викали, витлали своје хаљине и бацали прашину у ваздух, 24 заповедник нареди да га одведу у касарну, рекавши да га бојем испитају, да би дознао због чега су тако викали на њега. 25 А кад га опружише и кајшевима свезаше, Павле рече капетану који је стајао према њему: зар ви смете да шибате римског грађанина - још неосуђеног? 26 Када пак капетан чу ово, приђе заповеднику, обавести га и рече: шта хоћеш да чиниш? та овај човек је римски грађанин. 27 Тада му приђе заповедник и рече: кажи ми, јеси ли ти римски грађанин? А он рече: да. 28 Заповедник пак одговори: ја сам приличном сумом стекао то грађанство. На то Павле рече: а ја сам се и родио с њим. 29 И одмах одступише од њега они који су хтели да га шибањем испитају. А заповедник се уплаши, сазнавши да је Павле римски грађанин, и што га је свезао.

Павле пред синедрионом

30 Сутрадан желећи да дође до сигурног сазнања - зашто га Јудеји оптужују, ослободи га, те нареди да се скупе првосвештеници и сав синедрион, па сведе Павла и постави га пред њих.

Глава 23

1 А Павле погледа на синедрион и рече: браћо, ја сам са потпуно чистом савешћу живео служећи Богу до овога дана. 2 Првосвештеник Ананија пак нареди онима што су стајали до њега да га бију по устима. 3 Тада му Павле рече: Бог ће бити тебе, зиде окречени; и ти седиш да ми судиш по закону, а против закона наређујеш да ме бију. 4 А они што стојаху ту рекоше: вређаш првосвештеника Божијег? 5 На то Павле рече: нисам знао, браћо, да је он првосвештеник; писано је, наиме: »Не говори ружно о старешини свога народа«.

6 Пошто је Павле знао да је један део припадао садукејима а други фарисејима, повика у синедриону: браћо, ја сам фарисеј, фарисејски син; због надања и васкрсења из мртвих изведен сам пред суд. 7 А кад је он то рекао, наста распра између фарисеја и садукеја, и скуп се подели. 8 Јер садукеји говоре да нема васкрсења, ни анђела, ни духа, а фарисеји исповедају и једно и друго. 9 Тако је дошло до велике вике, те усташе неки књижевници фарисејске странке, препираху се и говораху: не налазимо никакво зло на овом човеку; ако му је дух или анђео говорио? 10 И како је дошло до велике свађе, заповедник се побоја да Павла не раскину, па нареди да војска сиђе доле, да га отме од њих и одведе у касарну. 11 Идуће ноћи Господ стаде пред њега и рече: не бој се; као што си посведочио за мене у Јерусалиму, тако треба да посведочиш и у Риму.

Завера против Павла

12 А кад се разданило, окупише се Јудеји и заклеше да неће ни јести ни пити док не убију Павла. 13 Било их је више од четрдесеторице, који положише ову заклетву. 14 Ови приђоше првосвештеницима и старешинама, и рекоше: заклетвом смо се заклели да нећемо ништа окусити док не убијемо Павла. 15 Стога ви сад са синедрионом поднесите захтев заповеднику да га сведе к вама, као да бисте хтели тачније да испитате његову ствар; а ми смо спремни да га убијемо пре но што се приближи.

16 Син Павлове сестре, међутим, чу за ову заседу, дође и уђе у касарну, те јави Павлу. 17 Павле пак дозва једног од капетана и рече: одведи овог младића заповеднику, јер има нешто да га обавести. 18 Овај га узе, одведе заповеднику и рече: сужањ Павле дозвао ме је и замолио да овога младића доведем к теби; има нешто да ти каже. 19 Тада га заповедник узе за руку, повуче се с њим насамо и питаше: шта је то што имаш да ми јавиш? 20 На то он рече: Јудеји су се договорили да те замоле да сутра сведеш Павла у синедрион, као да намераваш нешто тачније да сазнаш за њега. 21 Не дај се, дакле, наговорити од њих, јер га вребају више од четрдесет њихових људи, који су се заклели да неће ни јести ни пити док га не убију. И сад су спремни, само чекају твоје обећање. 22 Тако заповедник отпусти младића и нареди му: ником немој да кажеш да си ми ово јавио.

Спровођење у Кесарију

23 И дозва двојицу од капетана и рече: спремите две стотине војника, седамдесет коњаника и двеста стрелаца, да од трећег часа ноћи пођу на пут до Кесарије; 24 опремите и коње да посаде Павла и безбедно га приведу намеснику Феликсу. 25 И написа писмо следеће садржине: 26 Клаудије Лисија поздравља угледног намесника Феликса. 27 Овога човека, кога су Јудеји ухватили и хтели убити, ја сам дошавши са војском извукао, пошто сам дознао да је римски грађанин. 28 Желећи да дознам за какву кривицу га оптужују, сведох га у њихов синедрион. 29 Нађох да га оптужују за спорна питања њихова закона, а да нема никакве кривице која заслужује смртну казну или окове. 30 Пошто ми је предочено да се спрема напад на овога човека, послах га одмах к теби и тужитеље упутих да пред тобом кажу шта имају против њега. Здраво!

31 Тако војници узеше Павла, како им је било заповеђено, и спроведоше га ноћу у Антипатриду. 32 Сутрадан оставише коњанике да продуже с њим, а они се вратише у касарну. 33 Ови дођоше у Кесарију, предаше писмо намеснику и изведоше Павла пред њега. 34 Пошто је прочитао писмо упита га из које је покрајине, и кад је дознао да је из Киликије, 35 рече саслушаћу те кад и твоји тужитељи дођу; заповеди пак да га чувају у Иродовом двору.

Глава 24

Пред намесником Феликсом

1 А после пет дана сиђе првосвештеник Ананија са неколико старешина и неким адвокатом Тертулом, па иступише пред намесником против Павла. 2 Када га пак дозваше, Тертул поче да га оптужује говорећи: да велики мир уживамо захваљујући теби и да се твојом брижљивошћу много што шта поправило у овом народу, 3 то ми на сваки начин и на сваком месту признајемо, угледни Феликсе, са сваком захвалношћу. 4 Но, да те више не задржавам, молим те саслушај нас укратко по својој правичности. 5 Нашли смо, наиме, да је овај човек куга, да покреће свађе међу свим Јудејима по свему свету, да је првоборац назарејске секте, 6 па је покушао и храм да оскрнави, те га ухватисмо, [и хтедосмо да му судимо по свом закону, 7 али дође заповедник Лисија са великом силом, па га оте из наших руку и нареди да његови тужитељи дођу к теби.] 8 Од њега можеш - ако га испиташ - сам дознати све за шта га ми оптужујемо. 9 А Јудеји подупреше говорећи да је то тако.

10 А кад му намесник намагну да може да говори, Павле одговори: знајући да си од много година судија овом народу, мирне душе браним своју ствар. 11 Ти можеш дознати да нема више од дванаест дана како сам отишао горе у Јерусалим да се помолим Богу. 12 Па ни у храму, нити по синагогама, нити у граду, не нађоше да се с ким препирем или да буним народ, 13 а не могу ни теби да докажу оно за шта ме сад оптужују. 14 Теби пак признајем да по науци, коју они називају сектом, служим тако Богу наших отаца верујући све што је написано у закону и пророцима, 15 имајући наду у Бога, коју имају и ови сами, да ће бити ускрс праведника и грешника. 16 Стога се и сам трудим да имам увек безазлену савест пред Богом и пред људима. 17 После више година дошао сам да донесем милостињу свом народу и да принесем жртве, 18 којом приликом нађоше ме у храму неки Јудеји из Азије, очишћена, али без окупљања народа и без буке; 19 требало је да они изиђу пред тебе и да поднесу тужбу ако би имали шта против мене. 20 Или ови сами нека кажу какву су кривицу нашли на мени кад сам стао пред синедрион, 21 или се можда ради о овој једној речи коју сам гласно рекао стојећи међу њима: због васкрсења мртвих судите ми данас.

22 Тада Феликс, који је боље познавао ову науку, одгоди њихову ствар и рече: кад дође заповедник Лисија, решићу вашу ствар. 23 Капетану заповеди да га чувају, да буду према њему снисходљиви, и да се никоме од његових не забрањује да му буде на услузи. 24 А после неколико дана дође Феликс са својом женом Друсилом, која је била Јудејка, те позва Павла и слушаше његове речи о вери у Исуса Христа. 25 Када је пак расправљао о праведности, уздржљивости и о будућем суду, Феликса обузе страх и одговори: сад иди, а кад нађем мало времена, позваћу те опет. 26 Уз то надао се да ће му Павле дати новаца; зато га је чешће позивао и разговарао с њим. 27 А кад се навршише две године, Поркије Фест наследи Феликса; желећи да угоди Јудејима Феликс остави Павла у сужањству.

Глава 25

Пред намесником Фестом

1 А кад је Фест дошао у ову покрајину, после три дана из Кесарије оде горе у Јерусалим, 2 где првосвештеници и прваци јудејски иступише пред њим против Павла, и мољаху га 3 тражећи услугу против њега - да га спроведе у Јерусалим; они су постављали заседу да га убију на путу. 4 Фест, међутим, у одговору рече да се Павле чува у Кесарији, куда и сам намерава ускоро да иде. 5 Представници ваших власти, рече, могу да сиђу са мном, па ако има какве кривице на том човеку нека га оптуже.

6 Код њих није провео више од осам или десет дана, па сиђе у Кесарију и већ сутрадан седе на судијску столицу, те нареди да доведу Павла. 7 А кад се он појави, опколише га Јудеји, који су дошли из Јерусалима, износећи многе и тешке оптужбе, које нису могли да докажу. 8 Павле се овако бранио: ништа се нисам огрешио ни о јудејски закон, нити о храм, нити о цара. 9 Фест пак желећи да покаже своје благовољење Јудејима одговори Павлу и рече: хоћеш ли да идеш горе у Јерусалим и да ти се онде о овом преда мном суди? 10 На то Павле рече: ја стојим пред царским судом, овде треба да ми се суди. Јудејима нисам учинио никакву неправду, као што и ти сасвим добро знаш. 11 Ако сам пак крив, или ако сам учинио нешто што заслужује смртну казну, не избегавам смрт; али ако нема ништа од онога за шта ме ови оптужују, нико ме не може оставити њима на милост и немилост. Улажем призив цару. 12 Тада Фест поговори са својим саветом и одговори: уложио си призив цару, цару ћеш поћи.

Пред краљем Агрипом

13 А кад је прошло неколико дана, краљ Агрипа и Верника дођоше у Кесарију да поздраве Феста. 14 И како су онде боравили више дана, Фест изложи краљу Павлову ствар говорећи: Феликс је оставио једног човека у сужањству, 15 против кога су, кад сам био у Јерусалиму, иступили првосвештеници и јудејске старешине тражећи да га осудим. 16 Ја им одговорих да није обичај у Римљана да се један човек изручи пре но што се оптужени суочи са тужитељима и пре но што би добио прилику да се брани од оптужбе. 17 Стога, кад се ови овде састаше, не одлажући нимало одмах сутрадан седох на судијску столицу и наредих да доведу тог човека. 18 Али тужитељи, који су стајали око њега, нису износили ни једне кривице за зло дело, које сам ја претпостављао, 19 него су износили против њега извесна спорна питања која се тичу њихове вере и извесног Исуса који је умро, а Павле за њега говори да је жив. 20 Не знајући шта да радим у расправи о овим стварима, рекох да ли би хтео да иде у Јерусалим, и да му се онде суди за ово. 21 Пошто је Павле, међутим, уложио призив да га чувамо до одлуке царског величанства, наредих да га чувају док га не пошаљем цару. 22 На то ће Агрипа Фесту: хтео бих и ја да чујем тога човека. Чућеш га сутра, рече Фест.

23 Тако сутрадан Агрипа и Верника дођоше с великим сјајем, па уђоше у судницу заједно са заповедницима и најугледнијим људима у граду; на Фестову заповест доведоше Павла. 24 У то рече Фест: краљу Агрипа, и сви ви људи који сте присутни, гледајте овога, због кога је навалило на мене све мноштво Јудеја у Јерусалиму и овде, вичући да он не треба више да живи. 25 Али колико сам ја докучио, он није учинио ништа што заслужује смртну казну, и пошто је он сам уложио призив цару одлучих да га пошаљем. 26 За њега немам ничег сигурног да напишем господару; зато сам га извео пред вас, особито пред тебе, краљу Агрипа, да бих после испитивања имао шта да напишем. 27 Јер ми изгледа неразумно послати сужња, а не назначити кривице које су против њега наведене.

Глава 26

1 А Агрипа рече Павлу: допушта ти ;се да говориш у своју одбрану. Тада Павле испружи руку и брањаше се овако: 2 сматрам се срећним, краљу Агрипа, што ћу се данас пред тобом бранити од свега за што ме Јудеји оптужују, 3 поготову што ти познајеш све јудејске обичаје и њихова спорна питања; стога, молим те, саслушај ме стрпљиво. 4 Мој животни пут од младости, којим сам ишао од почетка у свом народу и у Јерусалиму, познат је свима Јудејима, 5 који ме знају отпре; само ако хоће да сведоче да сам као фарисеј живео по најстрожијој странци наше вере. 6 И сад стојим пред судом због надања у обећање, које је Бог дао нашим очевима, 7 а за које се наших дванаест племена надају да ће постићи служећи Богу истрајно дан и ноћ; због ове наде, краљу, оптужују ме Јудеји. 8 Зашто се код вас сматра невероватним кад Бог васкрсава мртве?

9 И ја сам са своје стране мислио да треба сасвим непријатељски да поступим против имена Исуса Назарећанина. 10 То сам и учинио у Јерусалиму; добивши овлашћење од првосвештеника затворио сам у тамницу многе од светих, а кад су их убијали, ја сам био за то. 11 Много пута сам их по свим синагогама кажњавањем присиљавао да хуле; разјарен преко сваке мере на њих гонио сам их чак до туђих градова. 12 Кад сам при том путовао у Дамаск са овлашћењем и одобрењем од првосвештеника, 13 у сред бела дана, на путу, о краљу, видех светлост с неба, која мене и моје сапутнике обасја јаче од сунчаног сијања. 14 И кад сви попадасмо на земљу, чух глас како ми говори јеврејским језиком: Савле, Савле, зашто ме гониш? Тешко ти је против бодила ритати се. 15 А ја рекох: ко си ти, Господе? Господ пак рече: ја сам Исус кога ти гониш. 16 Него устани и стани на своје ноге: јавио сам ти се, наиме, за то да те одредим за служитеља и сведока свега овога - како си ме видео и како ћу ти се још јавити. 17 Ја ћу те избављати од твога народа и од многобожаца, којима те шаљем, 18 да им отвориш очи, да се обрате од таме ка светлости и од сатанске власти к Богу, да верујући у мене приме опроштај грехова и део међу онима који су освећени.

19 Стога, краљу Агрипа, нисам био непокоран небеском виђењу, 20 него сам прво онима у Дамаску, затим у Јерусалиму, по свој јудејској земљи, и многобошцима проповедао да се кају и обраћају Богу чинећи дела достојна покајања. 21 Због тога Јудеји ме ухватише у храму и покушаше да ме убију. 22 Али, добивши помоћ од Бога до данашњег дана стојим и сведочим малом и великом, не казујући ништа друго сем онога што су пророци и Мојсије рекли да ће се догодити, 23 да ће Христос пострадати, да ће као први из васкрсења мртвих објавити светлост нашем народу и многобошцима.

24 А кад је у својој одбрани ово изнео, рече му Фест сасвим гласно:, ниси при чистој свести, Павле; велика ученост доводи те до маније. 25 На то ће Павле рећи: нисам луд, угледни Фесте, него изговарам истините и разборите речи. 26 Зна, најзад, за све ово и краљ, коме слободно говорим; не верујем, наиме, да му је ишта од овога непознато, јер се то није догодило у неком углу. 27 Верујеш ли, краљу Агрипа, пророцима? Знам да верујеш. 28 Агрипа пак рече Павлу: још мало па ћеш ме наговорити и учинити ме хришћанином. 29 А Павле рече: молио бих Бога да би пре или после не само ти, него и сви који ме данас слушају - изузев ових окова, постали такви какав сам ја. 30 У то усташе краљ и намесник, Верника и сви који су седели с њима, па се повукоше и говораху међу собом: 31 овај човек не чини ништа што заслужује смртну казну или окове. 32 А Агрипа рече Фесту: овај човек могао би да буде ослобођен, да није уложио призив цару.

Глава 27

Пут у Рим

1 А кад је пала одлука да отпловимо у Италију, предадоше Павла и неке друге сужње капетану »царске« чете, по имену Јулију. 2 Уђосмо тако у једну адрамитску лађу, која је имала да плови у азијска приморска места, те се одвезосмо; Аристарх, Македонац из Солуна био је са нама. 3 Другог дана стигосмо у Сидон, и Јулије, који је с Павлом људски поступао, допусти му да оде до својих пријатеља - и да се ови постарају за њега. 4 А кад се одвезосмо оданде, пловили смо у заветрини Кипра, зато што смо имали противне ветрове. 5 Пошто смо препловили море дуж обала Киликије и Памфилије, стигосмо у Миру ликијску. 6 Онде је капетан нашао једну александријску лађу, која је пловила у Италију, те нас укрца у њу. 7 Више дана пловили смо споро и једва смо дошли према Книду, па како нам ветар није дао да пристанемо, пловили смо поред Салмоне у заветрини Крита; 8 пошто смо једва пловили уз обалу, дођосмо у једно место звано Добра пристаништа, у чијој близини је био град Ласеја.

9 Како је пак прошло много времена, а пловидба већ била несигурна, јер је и пост већ био прошао, Павле им је препоручивао 10 и говорио: људи, видим да ће пловидба бити с муком и великим губитком не само товара и лађе, него и наших живота. 11 Али капетан је више веровао крмару и сопственику лађе него ономе што је Павле говорио. 12 Како ова лука није била погодна за зимовање, већина је одлучила да се отплови оданде, - ако би некако било могућно доћи до критске луке Финикса, која је отворена према југозападу и северозападу, и онде презимити. 13 А кад дуну јужни ветар, помислише да могу остварити своју намеру, дигоше котву и пловљаху покрај Крита.

14 Али не задуго после тога дуну с Крита бурни ветар који се зове североисточњак. Кад понесе лађу, која није могла да се противи ветру, предасмо се и тако нас је носио. 16 Пловећи пак у заветрини једног малог острва, које се зове Клауда, једва смо могли да се дочепамо чамца; 17 подигоше га на лађу, употребише помоћна средства и подвезаше лађу. Но бојећи се да не ударе у Сирту, спустише справу и тако су били даље ношени. 18 Како нас је жестока бура захватила, сутрадан стадоше избацивати товар, 19 а трећег дана својим рукама избацише бродски алат. 20 Пошто се током више дана нису показивали ни сунце ни звезде, а снажна бура није попуштала, свака нада да ћемо се спасти најзад беше изгубљена.

21 Пошто се већ дуже време остало без хране, Павле стаде међу њих и рече: људи, требало је мене послушати и не отпловити са Крита, па бисмо били поштеђени ове невоље и штете. 22 И сад вас опомињем да будете спокојни, јер ни један од вас неће изгубити живот; само ће лађа пропасти. 23 Ове ноћи, наиме, стаде преда ме анђео Бога коме припадам и коме служим, 24 и рече: Павле, не бој се; ти мораш доћи пред цара. И види, Бог ти је поклонио све који с тобом путују. 25 Стога, Људи, будите спокојни; јер верујем Богу - да ће бити тако, како ми је речено. 26 Ми морамо наићи на неко острво.

27 А кад је наступила четрнаеста ноћ откако смо били ношени по Адрији, око поноћи лађари наслућиваху да им се нека земља приближава. 28 Бацише висак за мерење дубине и нађоше двадесет хвати дубине, а мало даље бацише опет висак и нађоше петнаест хвати; 29 бојећи се да не наиђемо на прудовита места бацише четири котве са стражњег дела лађе и жељно очекиваху да се раздани. 30 Како су пак лађари настојали да побегну са лађе и спустили чамац у море под изговором као да желе с предњег дела лађе да спусте котве, 31 Павле рече капетану и војницима: ако ови не остану у лађи, ви се не можете спасити. 32 Тада војници одсекоше ужа на чамцу и пустише га да падне с лађе.

33 А у свануће Павле замоли све да једу и рече: данас је четрнаести дан како ишчекујете и без јела проводите - не окусивши ништа. 34 Стога вас молим да једете, јер је то за ваше спасење; а ни једном од вас неће длака с главе пропасти. 35 То рече, узе хлеб и захвали Богу пред свима, изломи га и стаде јести. 36 И сви посташе спокојни, па и сами једоше. 37 А беше нас у лађи свега две стотине и седамдесет и шест душа. 38 А кад се наситише хране, олакшаше лађу избацујући пшеницу у море.

Бродолом

39 Када се пак раздани нису препознали земљу, али угледаше некакав залив с приступачном обалом, па одлучише да на њу натерају лађу, ако то буде могућно. 40 Одрешише котве са свих страна и пустише их у море, истовремено олабавише ужа на крмама, па подигоше предње једро према ветру и пловљаху према обали. 41 А кад наиђоше на један гребен који море запљускује с обе стране, насукаше лађу, тако да је њен предњи део насео и остао непокретан, а стражњи део се ломио од силине валова. 42 Војници пак одлучише да побију сужње, да не би који испливао и утекао. 43 Капетан, међутим, желећи да спасе Павла осујети њихову намеру; нареди да они који знају пливати први скоче у воду, те да изиђу на земљу, 44 а остали - једни на даскама, а други на било каквим предметима са лађе. И тако се догодило да су се сви спасли на земљу.

Глава 28

На Малти

1 И кад смо се спасли, дознали смо да се острво зове Малта. 2 А варвари нам указаше необичну благонаклоност, те наложише ватру и примише нас све због кише која је стално падала и због хладноће. 3 А кад Павле сакупи гомилу грања и метну на ватру, изиђе змија од врућине и ухвати му се за руку. 4 Варвари пак видевши животињу како виси о његовој руци, говораху један другоме: овај човек је свакако убица, који се спасао мора, али му правда не даде да живи. 5 А он само отресе животињу у ватру и никакво зло му се не догоди. 6 Они су, међутим, очекивали да ће он да отекне или одједном да падне мртав. Кад после дугог чекања видеше да му се никакво зло није догодило, променише своје мишљење и говораху да је он неки бог.

7 Поглавар острва, по имену Публије, имао је имање у тој околини, те нас прихвати и угости љубазно три дана. 8 И догодило се да је Публијев отац лежао мучен грозницом и срдобољом. Павле уђе к њему, помоли се Богу, положи руке на њега и излечи га. 9 После тога догађаја и други болесници на острву долажаху и беху излечени. 10 Они нам указаше и многе почасти, а приликом одласка снабдеше нас оним што нам је било потребно.

Од Малте до Рима

11 После три месеца одвезосмо се на једној александријској лађи, која је презимила на острву и имала као заштитни знак Диоскуре. 12 Кад стигосмо у Сиракусу, остасмо онде три дана, 13 а одатле пловећи заобиђосмо, те стигосмо у Региум. И како после једног дана дуну јужни ветар, дођосмо за два дана у Путеоле, 14 где нађосмо браћу, која нас замолише да останемо код њих седам дана. И тако дођосмо у Рим. 15 Оданде нам браћа, чувши за наш долазак, изиђоше у сусрет до Апијева форума и Три крчме. Кад их Павле виде, захвали Богу и охрабри се. 16 Када пак уђосмо у Рим, Павлу би допуштено да станује посебно са војником који га је чувао.

Павлова проповед у Риму

17 А после три дана он сазва јудејске прваке, и кад се окупише, говораше им: браћо, иако нисам ништа учинио против свога народа, нити против отачких обичаја, ипак сам из Јерусалима као сужањ предат у руке Римљанима, 18 који ме испиташе и хтедоше пустити на слободу, зато што на мени нема никакве кривице која повлачи смртну казну. 19 Јудеји су се, међутим, томе противили и ја сам био принуђен да уложим призив цару, али не као да бих имао што да тужим свој народ. 20 Због тога сам и вас замолио да дођете да вас видим и да вам проговорим; јер за надање Израиљево окован сам овим ланцем. 21 Они му пак рекоше: ми из Јудеје нисмо примили никакво писмо у вези с тобом, нити је ко од браће дошао и јавио или рекао што рђаво о теби. 22 Ипак, биће нам задовољство да од тебе чујемо шта ти имаш на уму; познато нам је, наиме, за ову секту - да се свуда против ње говори. 23 И тако му заказаше један дан, те још више њих дође к њему у стан. Њима је излагао о царству Божијем на тај начин што је сведочио и убеђивао их од јутра до вечери сведочанствима из Мојсијевог закона и из пророка - у све што се односи на Исуса. 24 И док његове речи убедише једне, други не вероваху. 25 Будући несложни међу собом почеше да се разилазе, а Павле рече само једну изреку: добро је Дух Свети казао вашим очевима преко пророка Исаије, 26 говорећи: »Иди овом народу и кажи: слушаћете и нећете разумети, гледаћете и нећете видети, 27 јер је окорело срце овога народа, те ушима тешко чуше, и очи своје затворише, да како не виде очима, и не чују ушима, и не разумеју срцем, и не обрате се - и излечим их«. 28 Да знате, дакле, да је ово спасење Божије послано многобошцима; и они ће га чути. [29 Кад је он то рекао, Јудеји одоше препирући се међу собом много].

30 А он оста пуне две године у свом изнајмљеном стану, те примаше све који су му долазили - 31 проповедајући царство Божије и учећи о Господу Исусу Христу сасвим слободно и несметано.

На Растку објављено: 2007-07-05
Датум последње измене: 2007-08-10 13:10:42
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује