превод Емилијан Чарнић

Еванђеље по Луки

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

Еванђеље по Луки

Глава 1

Увод и посвета Теофилу

1 Пошто су многи предузели да опишу догађаје који су се испунили међу нама, 2 - онако како нам предаше они који су од почетка били очевици и служитељи речи, - 3 наумих и ја - пошто сам све тачно испитао од почетка - да ти напишем по реду, угледни Теофиле, 4 да увидиш истинитост онога о чему си поучен.

Наговештај рођења Јована Крститеља

5 У време јудејског краља Ирода беше један свештеник по имену Захарија, од Авијине чреде, и његова жена од Аронових кћери по имену Јелисавета. 6 Обоје беху праведни пред Богом живећи без мане по свим заповестима и наредбама Господњим. 7 Дете нису имали, јер је Јелисавета била нероткиња, а обоје зађоше у године.

8 Када је он као свештеник служио пред Богом по реду своје чреде, 9 по обичају свештенства паде на њега коцка да уђе у храм Господњи и окади, 10 а за време кађења све мноштво народа молило се напољу. 11 Тада му се појави анђео Господњи стојећи с десне стране кадионог жртвеника. 12 Видевши га Захарија се узнемири и страх га спопаде. 13 Али му анђео рече: не плаши се, Захарија, јер је услишана твоја молитва и твоја жена Јелисавета родиће ти сина, а ти треба да му наденеш име Јован. 14 Радоваћеш се и веселићеш се, и многи ће се обрадовати његовом рођењу. 15 Јер ће бити велик пред Господом, неће пити ни вина ни жестока пића, а Духа Светога напуниће се још у утроби своје мајке, 16 те ће обратити многе Израиљеве синове њиховом Господу Богу. 17 Он ће ићи пред њим у Илијином духу и сили, да обрати срца отаца према деци и непокорне на праведничку разборитост, да припреми Господу уређен народ. 18 Захарија пак рече анђелу: по чему ћу то познати? Ја сам, наиме, стар а и жена ми је зашла у године. 19 Одговори анђео и рече му: ја сам Гаврил који стоји пред Богом, и послан сам да говорим с тобом и да ти јавим ову радосну вест; 20 и, ево, онемећеш и нећеш моћи да проговориш до онога дана када ће се ово догодити, зато што ниси поверовао мојим речима које ће се испунити у своје време. 21 А народ је ишчекивао Захарију и чудио се што се дуго задржао у храму. 22 А када је изишао, није могао да им говори, и увидеше да му се неко јавио у храму. И он им даваше знаке главом и оста нем.

23 И кад се навршише дани његове службе, оде својој кући. 24 А после ових дана заче његова жена Јелисавета и крила се пет месеци говорећи: 25 тако ми је учинио Господ у време када погледа на мене да уклони моју срамоту међу људима.

Наговештај Исусова рођења

26 А у шести месец посла Бог анђела Гаврила у галилејски град по имену Назарет 27 девојци испрошеној за човека по имену Јосифа из Давидовог дома; девојка се звала Марија. 28 И ушавши к њој анђео рече: радуј се ти што си стекла милост, Господ је с тобом [благословена си међу женама]. 29 Она се уплаши на ову реч и размишљаше какав би то поздрав био. 30 Тада јој анђео рече: не бој се, Марија; јер си нашла милост у Бога. 31 И гле, зачећеш и родићеш сина, и наденућеш му име Исус. 32 Он ће бити велик и зваће се Син Свевишњега, и даће му Господ Бог престо његовог оца Давида, 33 те ће владати над домом Јаковљевим довека, и његовом царству неће бити краја. 34 А Марија рече анђелу: како ће то бити кад не знам мужа? 35 Анђео пак одговори и рече јој: Дух Свети доћи ће на тебе и сила Свевишњега осениће те; зато ће се то свето дете звати Син Божији. 36 И види, твоја рођака Јелисавета, и она заче сина у својој старости; ово је шести месец њој коју зову нероткињом, 37 јер је свака реч Божија моћна. 38 На то Марија рече: ево служитељке Господње; нека ми буде како си казао. И анђео оде од ње.

Сусрет Марије и Јелисавете

39 У оне дане Марија уста и похита у горски крај у један Јудин град, 40 па уђе у Захаријину кућу и поздрави Јелисавету. 41 Када Јелисавета чу Маријин поздрав, заигра дете у њеној утроби, и напуни се Духа Светога Јелисавета, 42 те повика из гласа и рече: благословена си међу женама и благословен је плод утробе твоје. 43 И откуд ми то да мајка мога Господа дође к мени? 44 Јер гле, кад глас твога поздрава дође до мојих ушију, заигра дете од радости у мојој утроби. 45 И блажена је она која је поверовала да ће се испунити што јој је Господ рекао.

Маријина химна

46 Марија пак рече: »Велича душа моја Господа, 47 и обрадова се дух мој Богу, моме спаситељу; 48 што погледа на понизност своје служитељке. Јер, гле, од сада ће ме сви нараштаји сматрати блаженом; 49 што ми велика дела учини Силни, и свето је његово име, 50 и милостив је од колена до колена онима који га се боје. 51 Својом руком учини силу, разби охоле у мислима њихова срца. 52 Збаци владаоце са престола и узвиси понизне, 53 гладне насити добрима а богате отпусти празне. 54 Прихвати Израиља, свога слугу, да се сети милости, 55 као што рече нашим очевима, Аврааму и његовом потомству довека.« 56 А Марија оста с њом око три месеца, па се врати својој кући.

Рођење Јована Крститеља

57 Јелисавети пак дође време да роди и роди сина. 58 И чуше њени суседи и рођаци да јој је Господ указао велику милост, те се радоваху с њом. 59 А у осми дан дођоше да обрежу дете, и називаху га Захарија - по имену његовог оца. 60 Али његова мајка проговори и рече: не, него ће се звати Јован. 61 Рекоше јој: нема никога у твојој родбини који се тако зове. 62 И намагнуше његовом оцу да каже како би он желео да се дете зове. 63 И заиска плочицу за писање па написа: Јован је његово име. И сви се зачудише. 64 А његова уста и језик се одмах отворише па говораше славећи Бога. 65 И страх обузе све њихове суседе, те се у свем брдовитом крају Јудеје говорило о свему овоме, 66 па сви који су чули примише то у своја срца говорећи: шта ће то бити од овога детета? Јер рука Господња беше с њим.

Захаријина химна и пророштво

67 А Захарија, његов отац, напуни се Духа Светога и изговори пророчке речи: 68 »Нека је благословен Господ Бог Израиљев што је посетио и искупио свој народ, 69 и подигао нам рог спасења у дому свога слуге Давида, 70 као што је обрекао од давнине кроз уста својих светих пророка 71 спасење од наших непријатеља и из руке свих који нас мрзе, 72 да учини милост нашим очевима и да се сети свога светог савеза, 73 заклетве којом се заклео нашем оцу Аврааму, да ће нам дати 74 да му служимо без страха избављени од непријатељске руке 75 у светости и праведности пред њим у све наше дане. 76 А ти, дете, зваћеш се пророк Свевишњега; јер ћеш ићи пред Господом да припремиш његове путеве, 77 да научиш његов народ да је спасење у опроштењу њихових грехова, 78 милосрдним срцем нашег Бога, којим ће нас посетити светлост са висине, 79 да засветли онима што седе у мраку и сенци смрти, да упути наше ноге на пут мира«.

80 А дете је расло и јачало духом, и било је у усамљености до дана његовог иступања пред Израиљ.

Глава 2

Исусово рођење

1 У оно време пак изиђе заповест од цара Августа да се попише сав свет. 2 Ово је био први попис када је Квириније управљао Сиријом. 3 И сви су ишли да се попишу - свако у свој град. 4 Тако и Јосиф оде из Галилеје из града Назарета горе у Јудеју у Давидов град који се зове Витлејем, зато што је био из Давидове куће и породице, 5 да се упише са својом испрошеном женом Маријом која је била трудна. 6 А кад су били онде, дође време да она роди, 7 и роди свога; сина првенца, те га пови у пелене и метну у јасле, јер за њих није било места у гостионици.

8 А у истом том крају пастири су ноћивали под ведрим небом стражарећи код свога стада. 9 И анђео Господњи им приступи и слава Господња их обасја, те се уплашише врло. 10 Анђео им пак рече: не бојте се; јер гле, јављам вам велику радост која ће бити свему народу, 11 зато што вам се данас родио Спаситељ у Давидовом граду, који је Христос Господ. 12 И ово вам је знак: наћи ћете дете повијено у пелене где лежи у јаслама. 13 И одједном се са анђелом створи мноштво небеске војске хвалећи Бога и говорећи: 14 слава Богу на висини и на земљи мир међу људима који су по Божјој вољи.

15 А кад анђели одоше од њих на небо, пастири говораху један другом: хајдемо до Витлејема да видимо тај догађај о коме нас је Господ обавестио. 16 И журећи дођоше па нађоше Марију и Јосифа, и дете где лежи у јаслама. 17 А кад видеше, објавише што им је речено за ово дете. 18 И сви који су чули, задивише се ономе што су им пастири рекли. 19 А Марија је памтила све ове речи и размишљала о њима у свом срцу. 20 И пастири се вратише славећи и хвалећи Бога за све што су чули и видели онако како им је било речено.

21 И кад се навршише осам дана за његово обрезање, наденуше му име Исус, како га назва анђео пре но што га је мајка зачела.

Исуса доносе у храм

22 И кад се навршише дани њихова очишћења - по Мојсијевом закону, однеше га у Јерусалим да га ставе пред Господа, 23 као што је написано у закону Господњем: »Све мушко - што се прво рађа - нека се посвети Господу«, 24 и да принесу жртву како је речено у закону Господњем: »Пар грлица или два голупчета«.

25 И гле, у Јерусалиму је живео човек по имену Симеон, и то човек праведан и побожан који је очекивао Израиљеву утеху, и Дух Свети беше на њему. 26 Њему је Дух Свети прорекао да неће видети смрти пре но што види Помазаника Господњег. 27 И надахнут Духом дође у храм. И кад су родитељи уносили дете Исуса да поступе с њим по законском обичају, 28 узе га на своје руке, благослови Господа и рече: 29 сад отпушташ с миром свога служитеља, Господе, по речи својој; 30 јер су моје очи виделе спасење твоје, 31 које си припремио пред свим народима, 32 светлост за просвећење многобожаца и славу свога народа, Израиља. 33 И његов отац и мајка чудили су се ономе што се говорило за њега. 34 И благослови их Симеон, па рече његовој мајци Марији: види, овај је одређен да обори и подигне многе у Израиљу и за знак коме ће се противити - 35 а теби самој мач ће пробости душу - да се открију мисли многих срца.

36 Била је и пророчица Ана, Фануилова кћи из племена Асирова; она беше врло стара, од свога девојаштва живела је с мужем седам година, 37 а као удовица до осамдесет и четири године, није напуштала храм служећи Богу постом и молитвом ноћу и дању. 38 И у исти час она дође и слављаше Бога, и говораше о њему свима који су чекали избављење Јерусалима.

39 И кад свршише све по закону Господњем, вратише се у Галилеју у свој град Назарет. 40 А дете је расло и јачало пунећи се мудрошћу, и благодат Божја беше на њему.

Исус као дечак у храму

41 И сваке године о празнику пасхе његови родитељи ишли су у Јерусалим. 42 Када му је пак било дванаест година, одоше тамо по празничном обичају, 43 па кад проведоше дане, приликом њиховог повратка дете Исус задржа се у Јерусалиму, а његови родитељи то нису знали; 44 него мислећи да је међу сапутницима, одоше дан хода и тражаху га међу рођацима и познаницима, 45 па кад га не нађоше, вратише се у Јерусалим тражећи га. 46 И после три дана нађоше га у храму где седи међу учитељима, слуша их и пита их. 47 А сви који су га слушали дивили су се његовој памети и његовим одговорима. 48 И кад га видеше, запрепастише се, те му његова мајка рече: дете, што си нам то учинио? Види, твој отац и ја тражили смо те уцвељени. 49 Он им рече: зашто сте ме тражили? Зар нисте знали да ја треба да будем у дому свога Оца? 50 Али они нису разумели реч коју им је рекао. 51 И сиђе с њима, те дође у Назарет, и био им је послушан. А његова мајка је чувала све ове речи у свом срцу. 52 Исус је пак напредовао у мудрости и расту, и милости код Бога и људи.

Глава 3

Проповед Јована Крститеља

1 А у петнаестој години владе цара Тиверија, када је Понтије Пилат управљао Јудејом, и Ирод четверовласник Галилејом, а његов брат Филип као четверовласник над Итурејом и Трахонитидом, па Лисанија као четверовласник над Авилином, 2 када су Ана и Кајафа били првосвештеници, рече Бог Захаријином сину Јовану у пустињи. 3 И он дође у сву јорданску околину проповедајући покајничко крштење за опроштење грехова, 4 као што је написано у књизи речи пророка Исаије »Глас онога што виче у пустињи: припремите пут Господњи, поравнајте стазе његове. 5 Нека се испуни свака долина и свака гора и брежуљак нека се слегне, и што је криво нека буде право и неравни путеви нека буду глатки. 6 И свако ће видети спасење Божије.«

7 Народу пак, који је излазио да га он крсти, говорио је: змијски породе, ко вам је указао да избегнете предстојећи гнев? 8 Донесите, дакле, родове достојне покајања; и немојте сад говорити у себи: имамо оца Авраама. Јер вам кажем да Бог може од овога камења подићи децу Аврааму. 9 Већ и секира лежи код корена дрвећа. Стога се одсеца и баца у ватру свако дрво које не рађа добра рода.

10 А народ га је питао: шта онда да радимо? 11 Он им одговори и рече: ко има две хаљине нека да ономе који нема, и ко има хране нека чини исто тако. 12 А дођоше и цариници да се крсте и рекоше му: учитељу, како да поступимо? 13 Он им рече: не тражите ништа више од онога што вам је одређено. 14 А питали су га и војници: шта да чинимо ми? И рече им: не злостављајте никога и не оптужујте лажно, и будите задовољни својом плаћом.

15 Како је народ ишчекивао и сви размишљаху у својим срцима о Јовану, да није он Христос, 16 Јован одговори свима: ја вас крштавам водом; али иде јачи од мене, коме ја нисам достојан да одрешим ремена на његовој обући; он ће вас крстити Духом Светим и огњем. 17 У његовој руци је лопата, да очисти своје гумно и скупи пшеницу у своју житницу, а плеву ће спалити неугасивим огњем.

18 И тако је објављивао радосну вест народу напомињући и много друго шта. 19 А Ирод четверовласник, кога је он укорео због Иродијаде, жене његовог брата, и за сва зла која је Ирод починио, 20 додаде на све још и ово: затвори Јована у тамницу.

Исусово крштење и родослов

21 А кад се сав народ крстио, па се крстио и Исус и молио Богу, отвори се небо, 22 те сиђе Дух Свети на њега у телесном виду као голуб, и чу се глас с неба: ти си мој љубљени Син, ти си по мојој вољи.

23 А он, Исус, имао је око тридесет година када је почео, и био је - како се мислило - син Јосифов, Илијев, 24 Мататов, Левијев, Мелхијев, Јанејев, Јосифов, 25 Мататијин, Амосов, Наумов, Еслијев, Нангејев, 26 Маатов, Мататијин, Семеинов, Јосихов, Јодин, 27 Јоананов, Рисин, Зоровавелов, Салатиилов, Ниријев, 28 Мелхијев, Адијев, Косамов, Елмадамов, Иров, 29 Исусов, Елиезеров, Јоримов, Мататов, Левијев, 30 Симеонов, Јудин, Јосифов, Јонамов, Елиакимов, 31 Мелејин, Менин, Мататин, Натанов, Давидов, 32 Јесејев, Јовидов, Воозов, Салин, Наасонов, 33 Аминадавов, Админов, Арнијев, Есромов, Фаресов, Јудин, 34 Јаковљев, Исааков, Авраамов, Тарин, Нахоров, 35 Серухов, Рагавов, Фадеков, Еверов, Салин, 36 Каинамов, Арфаксадов, Симов, Нојев, Ламехов, 37 Матусалин, Енохов, Јаретов, Маладеилов, Каинамов, 38 Еносов, Ситов, Адамов, Божји.

Глава 4

Исусово кушање

1 А Исус се пун Духа Светога врати с Јордана, и водио га је Дух по пустињи, 2 где га је ђаво кушао четрдесет дана. И тих дана није јео ништа, па кад се они навршише, огладне. 3 Тада му рече ђаво: ако си Син Божији, реци овом камену да постане хлеб. 4 Исус му пак одговори: написано је да човек неће живети о самом хлебу. 5 И одведе га горе, те му у трен ока показа сва светска царства. 6 И рече му ђаво: теби ћу дати сву ову власт и славу њихову, јер је мени предана и ја је дајем коме хоћу. 7 Ако се, дакле, поклониш преда мном, све ће бити твоје. 8 Исус пак одговори и рече му: написано је: »Клањај се Господу Богу своме и њему једином служи«. 9 И одведе га у Јерусалим, те га постави на врх храма и рече му: ако си Син Божији, баци се одавде доле; 10 јер је написано: »Заповедиће својим анђелима за тебе да те сачувају«, 11 и: »Носиће те на рукама, да не запнеш својом ногом о камен«. 12 Исус пак одговори и рече му: казано је: »Не искушавај Господа Бога свога«. 13 И свршивши свако кушање одступи ђаво од њега за неко време.

Проповед у Галилеји

14 И врати се Исус у сили Духа у Галилеју; и глас о њему рашири се по свој околини. 15 Учио је такође у њиховим синагогама и сви су га хвалили.

16 И дође у Назарет, где је одрастао, па уђе у суботњи дан у синагогу - по свом обичају, те уста да чита. 17 И дадоше му књигу пророка Исаије, па је отвори и нађе место где је било написано: 18 »Дух Господњи је на мени, зато ме је помазао и послао да објавим радосну вест сиромашнима, да јавим заробљенима да ће се пустити и слепима да ће прогледати, да отпустим потлачене, 19 да најавим пријатну годину Господњу«. 20 И затвори књигу, даде је службенику те седе;а очи свих људи у синагоги беху уперене у њега. 21 И поче им говорити: данас смо чули испуњење овога писма. 22 И сви су му одобравали и дивили се умилним речима које су излазиле из његових уста, те говораху: није ли ово Јосифов син? 23 И рече им: свакако ћете ми рећи ову пословицу: лекару, излечи себе самога. Учини и овде у свом завичају све што смо чули да си учинио у Кафарнауму. 24 Тада рече: заиста вам кажем да ниједан пророк није добро примљен у свом родном крају. 25 Заиста вам кажем, у Илијино време је било много удовица у Израиљу, када небо би затворено три године и шест месеци, па наста велика глад по свој земљи, 26 и ни једној од њих Илија није био послан него само жени удовици у Сарепту Сидонску. 27 И за време пророка Јелисеја било је много губавих у Израиљу, али ниједан од њих не би очишћен сем Немана Сирца. 28 А кад су ово чули, напунише се гнева сви у синагоги, 29 па се дигоше и избацише га из града, те га одведоше до падине брда на ком је њихов град био саграђен - с намером да га баце доле. 30 Али он прође између њих и оде.

Проповед и чуда у Кафарнауму

31 И сиђе у галилејски град Кафарнаум. И учио их је суботом. 32 И дивили су се његовој науци, јер је његова беседа била силна. 33 А у синагоги је био један човек кога је опсео дух нечистог демона, те повика веома гласно: 34 ах, шта имамо ми с тобом Исусе Назарећанине? Дошао си да нас упропастиш? Знам те ко си, светац Божији. 35 Исус му пак запрети говорећи: умукни и изиђи из њега. Тада га демон обори на средину, изиђе из њега и ништа му не нашкоди. 36 И сви су се препали и говорили један другом: каква је то реч, да влашћу и силом заповеда нечистим духовима - и излазе? 37 И глас о њему рашири се по свим околним местима.

38 Тада оде из синагоге и уђе у Симонову кућу. А Симонову ташту беше ухватила велика грозница, те га замолише за њу. 39 И наднесе се над њом, запрети грозници - и остави је; и одмах уста и служаше их. 40 А кад је сунце зашло, сви који су имали болеснике од различитих болести, доведоше их к њему. А он их је излечио ставивши руке на сваког од њих. 41 Па и демони су излазили из многих вичући и говорећи: ти си Син Божији. А он им је претио и није им дозвољавао да говоре, јер су знали да је он Христос. 42 А кад се разданило, изиђе и оде на једно пусто место; а народ га је тражио, те дођоше до њега и држаху га да не оде од њих. 43 Али им он рече: треба да проповедам еванђеље о царству Божијем и у другим градовима, јер сам за то послан. 44 И проповедао је по јудејским синагогама.

Глава 5

Позив првих ученика

1 Када је народ хрлио к њему и слушао реч Божију, а он стајао код Генисаретског језера, 2 виде два чамца крај обале; рибари су изишли из њих и испирали мреже. 3 Ушавши у један од тих чамаца, који је био Симонов, замоли га да мало одмакне од копна. Потом седе и учаше народ из чамца. 4 А кад преста да говори, рече Симону; навези на дубину и баците своје мреже за лов. 5 Симон му одговори и рече: учитељу, сву ноћ смо се трудили и нисмо ухватили ништа; али на твоју реч бацићу мреже. 6 И кад то учинише, ухватише мноштво риба; мреже им се чак цепале. 7 И намагнуше друговима у другом чамцу да дођу и да им помогну. И дођоше, па напунише оба чамца тако да су тонули. 8 Видевши пак Симон Петар, припаде Исусовим коленима и рече: иди од мене, Господе, јер сам грешан човек. 9 Запрепашћење, наиме, обузе њега и све који су били с њим због улова, риба што уловише, 10 а исто тако и Зеведејеве синове Јакова и Јована, који су били Симонови другови. Тада Исус рече Симону: не бој се; одсада ћеш ловити људе. 11 И извукоше чамце на обалу, оставише све и одоше за њим.

Очишћење губавца и исцељење узетог

12 И када је био у једном граду, гле, човек сав губав видевши Исуса паде ничице и замоли га говорећи: Господе, ако хоћеш можеш да ме очистиш. 13 Тада пружи руку, дотаче га и рече: хоћу, буди чист. И одмах губа спаде с њега. 14 И заповеди му да никоме не каже, него рече иди, покажи се свештенику и принеси жртву за своје очишћење, како је то наложио Мојсије, за сведочанство њима. 15 Али се глас о њему још више ширио, те се многи народ стицао да га слуша и да се лечи од својих болести. 16 А он се повлачио у усамљена места и молио се Богу.

17 И када је једног дана учио, седели су фарисеји и учитељи закона који су дошли из свих галилејских и јудејских села и из Јерусалима; а он је лечио силом Господњом. 18 И, гле, људи донеше на постељи човека који је био узет, те гледаху да га унесу и ставе пред њега. 19 И не нашавши пута да га унесу - због народа - попеше се на кров и спустише га кроз црепове с постељом на средину пред Исуса. 20 И када виде њихову веру, рече: човече, опраштају ти се твоји греси. 21 Тада почеше књижевници и фарисеји да размишљају говорећи: ко је овај што хули на Бога? Ко може да опрашта грехе сем јединога Бога? 22 Исус је пак схватио њихове мисли, те им у одговору рече: шта премишљате у својим срцима? 23 Шта је лакше, рећи: опраштају ти се твоји греси, или рећи: устани и ходај? 24 Али да знате да Син човечији има власт на земљи да опрашта грехе, рече узетоме: теби говорим, устани и дигни своју постељу, па иди својој кући. 25 И одмах уста пред њима, подиже постељу на којој је лежао, па оде својој кући славећи Бога. 26 И сви су били усхићени, славили су Бога и пуни страха говораху: данас смо видели чудне ствари.

Матејев позив

27 И после тога изиђе, те виде цариника по имену Левија како седи на царинарници. И рече му: хајде за мном. 28 Тада он остави све, уста и пође за њим. 29 И Левије му приреди велику част у својој кући; било је и много цариника и других људи с њима за трпезом. 30 А фарисеји и њихови књижевници су гунђали његовим ученицима говорећи: зашто једете и пијете с цариницима и грешницима? 31 Исус пак одговори и рече им: лекар није потребан здравима него болеснима; 32 нисам дошао да позовем праведнике него грешнике на покајање.

33 А они му рекоше: Јованови ученици често посте и моле се Богу, фарисејски ученици исто тако, а твоји једу и пију. 34 Исус им пак рече: можете ли навести сватове да посте док је младожења с њима? 35 Него ће доћи дани, када младожења буде отет од њих, онда ће постити у те дане. 36 А рече им и причу: нико не дере закрпу од нове хаљине и не ставља на стару хаљину; иначе нову цепа, а старој не пристаје закрпа од нове. 37 И нико не сипа ново вино у старе мехове; иначе ће ново вино продерати мехове, оно ће се просути, а мехови ће пропасти; 38 него ново вино треба сипати у нове мехове. 39 И нико - ко је пио старо - не жели ново; јер каже: старо је добро.

Глава 6

Господар суботе

1 Догодило се да је једне суботе пролазио кроз усеве, а његови ученици су кидали класје, трли га рукама јели. 2 А неки од фарисеја рекоше: зашто радите оно што се не сме чинити суботом? 3 Исус пак одговори и рече им: зар нисте читали ни то што је учинио Давид, када је огладнео он и његово друштво? 4 Како је ушао у дом Божји, узео постављене хлебове - које су смели да једу само свештеници - јео и дао својим друговима? 5 И рече им: Син човечији је господар и суботе.

6 А једне друге суботе је ушао у синагогу и учио; био је онде и један човек чија је десна рука била сува. 7 А књижевници и фарисеји су мотрили на њега - хоће ли лечити у суботу - да би нашли оптужбу против њега. 8 Он је пак знао њихове мисли, те рече човеку са сувом руком: устани и стани на средину; и уставши стаде. 9 А Исус им рече: питам вас, сме ли се суботом добро чинити или зло, спасти живот или упропастити? 10 И погледа их све наоколо па му рече: пружи своју руку. А он учини тако, те његова рука поста опет здрава. 11 Они се пак избезумише и договараху се међу собом шта би могли да учине Исусу.

Избор Дванаесторице

12 Тих дана изиђе на гору да се помоли, и проведе ноћ молећи се Богу. 13 А када се разданило, позва своје ученике и од њих изабра Дванаесторицу, које и апостолима назва: 14 Симона кога назва и Петром, и његовог брата Андреју, Јакова и Јована, Филипа и Вартоломеја, 15 Матеја и Тому, Јакова Алфејева и Симона који се зове Зилот, 16 Јуду Јаковљева и Јуду Искариотског који поста издајник.

Беседа на гори

17 И сишавши с њима стаде на једном равном месту, и мноштво његових ученика, и врло много народа из све Јудеје, и из Јерусалима, и приморја тирског и сидонског, 18 који су дошли да га чују и да се излече од својих болести, и исцељиваху се и они које су мучили нечисти духови. 19 А сав народ је тражио да га дотакне, јер је сила излазила из њега и све лечила.

20 Тада подиже своје очи на своје ученике и рече:

Блажени сте ви сиромашни, јер је ваше царство Божије.

21 Блажени сте ви који сада гладујете, јер ћете се наситити.

Блажени сте ви који сада плачете, јер ћете се Смејати.

22 Блажени сте када вас људи омрзну, и кад вас издвоје и вређају и одбаце ваше име као зло - због Сина човечијег. 23 Радујте се у тај дан и ликујте, јер гле, велика је ваша награда на небу; њихови очеви су исто тако чинили пророцима.

24 Само тешко вама богаташима, јер сте примили своју утеху.

25 Тешко вама који сте сад сити, јер ћете гладовати.

Тешко вама који се сад смејете, јер ћете туговати и плакати.

26 Тешко вама кад сви људи о вама лепо говоре; њихови очеви су тако чинили лажним пророцима.

27 Него вама - који слушате - велим: љубите своје непријатеље, чините добро онима који вас мрзе, 28 благосиљајте оне који вас куну, молите се за оне који вас вређају. 29 Пружи и други образ ономе ко те удари по једном, не ускрати ни кошуље ономе који ти узима огртач. 30 Подај свакоме који иште од тебе, не тражи натраг своје од онога који узима од тебе. 31 И како хоћете да људи чине вама, онако чините и ви њима. 32 И ако љубите оне који вас љубе, каква вам је хвала? Јер и грешници љубе оне који љубе њих. 33 И ако чините добро својим добротворима, каква вам је хвала? То исто чине и грешници. 34 И ако зајмите онима од којих се надате да ћете добити, каква вам је хвала? И грешници зајме грешницима - да исто толико приме. 35 Него љубите своје непријатеље, и чините добро, и дајте на зајам не очекујући ништа; и биће ваша награда велика, и бићете синови Свевишњега, јер је он благ према незахвалнима и злима, 36 Будите милосрдни као што је и Отац ваш милосрдан. 37 И не судите, па вам се неће судити; и не осуђујте, па нећете бити осуђени. Опраштајте и биће вам опроштено; 38 дајите и даће вам се; добру меру, набијену, стресену, препуну, даће у ваше наручје; јер каквом мером мерите, онаквом ће вам се одмерити.

39 А каза им и причу: може ли слепац да води слепца? Зар неће обојица пасти у јаму? 40 Ученик није над учитељем; него и као изучен биће као његов учитељ. 41 А што гледаш трун у оку свога брата, а не примећујеш греде у свом сопственом оку? 42 Како можеш да кажеш свом брату: брате, дај да извадим трун који је у твом оку, а сам не видиш греде у свом оку? Лицемере, извади прво греду из свога ока, па ћеш онда гледати како да извадиш трун који је у оку твога брата. 43 Јер нема добра дрвета које рађа нездрав род, ни нездрава дрвета које рађа добар род. 44 Јер се свако дрво познаје по свом плоду. С трња се не беру смокве, нити се грожђе бере с купине. 45 Добар човек из добре ризнице свога срца износи добро, а зао човек из зле ризнице износи зло; јер његова уста говоре оно чега је срце пуно. 46 А што ме зовете: Господе, Господе, а не чините што говорим?

47 Показаћу вам на кога личи свако ко долази к мени, те слуша моје речи и извршује их. 48 Сличан је човеку који гради кућу, ископа дубоко и постави темељ на стени. А кад дође бујица, навали река на ту кућу, али не може да је покрене, зато што је добро саграђена.

49 А ко је чуо, па није извршио, сличан је човеку који је саградио кућу на земљи без темеља, на коју навали река, и одмах се сруши. И би велико рушење те куће.

Глава 7

Исцељење капетановог слуге

1 Пошто је свршио све своје речи пред народом, уђе у Кафарнаум.

2 А слуга једнога капетана - кога је он ценио - беше болестан на умору. 3 Чувши за Исуса посла к њему јудејске старешине молећи га да дође и излечи његовог слугу. 4 А кад они дођоше Исусу, мољаху га усрдно говорећи: заслужује да му то учиниш; 5 јер воли наш народ и подигао нам је синагогу. 6 Исус пође с њима. А кад већ није био далеко од куће, посла капетан пријатеље поручујући му: Господе, не труди се; јер нисам достојан да уђеш под мој кров. 7 Зато ни себе нисам сматрао достојним да ти приђем. Него реци само једну реч па ће бити излечен мој слуга. 8 И ја сам, наиме, човек под влашћу, имам под собом војнике, па кажем овоме: иди, и иде, а другоме: дођи, и долази, и своме слузи: учини то, и чини. 9 Чувши то Исус му се задиви, па се окрену народу који је ишао за њим, те рече: кажем вам, толику веру нисам нашао ни у Израиљу. 10 И кад су се изасланици вратили кући, нађоше слугу здрава.

Васкрсење младића у Наину

11 Затим Исус оде у град звани Наин, а с њим су ишли његови ученици и много народа. 12 А кад се приближио градским вратима, гле, износили су мртваца, јединца сина његове мајке која је била удовица, и с њом је било много света из града. 13 А када је Господ виде, сажали се на њу и рече јој: не плачи. 14 Тада приђе, дотаче мртвачки сандук - носиоци пак стадоше - и рече: младићу, теби говорим, устани. 15 И мртвац седе, те поче да говори, и даде га његовој мајци. 16 А страх је обузео све, па су славили Бога говорећи: велики пророк се појавио међу нама, и: Бог је посетио свој народ. 17 И рашири се овај глас о њему по свој Јудеји и по свој околини.

Посланство Јована Крститеља

18 Јована обавестише о свему овоме његови ученици. Тада Јован дозва двојицу од својих ученика, 19 посла их Господу питајући: јеси ли ти онај који треба да дође, или да чекамо другога? 20 Када су пак ови људи дошли к њему, рекоше: Јован Крститељ нас је послао к теби и пита: јеси ли ти онај који треба да дође, или да чекамо другога? 21 У тај час је излечио многе људе од болести, мука и злих духова, и многим слепима даровао вид. 22 Њима пак одговори: идите, јавите Јовану шта сте видели и чули: слепи поново гледају, хроми ходају, губави се чисте, глуви чују, Мртви устају, сиромашнима се проповеда еванђеље; 23 и блажен је који се не саблазни о мене.

24 А кад су Јованови посланици отишли, поче Исус да говори народу о Јовану: шта сте изишли у пустињу да видите? Трску коју ветар љуља? 25 Него шта сте изишли да видите? Човека обучена у меке хаљине? Гле, који носе сјајне хаљине и живе у раскоши - на краљевским дворовима су. 26 Или шта сте изишли да видите? Пророка? Да, кажем вам, и више од пророка. 27 То је онај за кога је написано: »Гле шаљем свога весника пред лице твоје, који ће припремити твој пут пред тобом«. 28 Кажем вам, међу рођенима од жена нико није већи од Јована; а најмањи у царству Божијем већи је од њега. 29 И сав народ који је чуо, па и цариници признаше праведност Божију, те се крстише Јовановим крштењем. 30 А фарисеји и законици одбацише оно што је Бог хтео да учини с њима, и не примише његово крштење. 31 С ким ћу, дакле, упоредити људе овог нараштаја? И на кога личе? 32 Они су као деца која седе на тргу и довикују једни другима: свирали смо вам и нисте играли, кукали смо и нисте плакали. 33 Дошао је наиме Јован Крститељ, није јео хлеба нити је пио вина, и кажете: демон је у њему. 34 Дошао је Син човечији који једе и пије, па кажете: гле човека изелице и пијанице, пријатеља цариника и грешника. 35 И оправдаше мудрост сва деца њезина.

Скрушена грешница

36 Један од фарисеја молио га је да једе с њим; и ушавши у фарисејеву кућу леже за трпезу. 37 И гле, једна жена, која је била грешница у граду, сазна да је он у фарисејевој кући за трпезом, донесе алавастарски суд с миром, 38 те стаде подно код његових ногу плачући, па поче сузама квасити његове ноге, и својом косом отра, и љубљаше његове ноге, и помазиваше их миром. 39 Видевши пак фарисеј који га је позвао, рече у себи: да је он пророк, знао би ко је и каква је жена која га дотиче, да је грешница. 40 Исус му пак одговори и рече: Симоне, имам да ти кажем нешто. А он: учитељу, кажи. Рече: 41 Двојица су били дужни једном зајмодавцу; један је дуговао пет стотина динара, а други педесет. 42 Како нису имали да врате, опрости обојици. Који ће га, дакле, од њих више љубити? 43 Симон одговори: мислим онај коме је више поклонио. А он му рече: право си просудио. 44 И окрену се жени, те рече Симону: видиш ли ову жену? Ушао сам у твоју кућу, ниси ми дао воде за ноге; а она је сузама облила моје ноге и својом косом отрла. 45 Пољубац ми ниси дао; а она, откако сам ушао није престала да ми љуби ноге. 46 Ниси ми помазао главу уљем; а она је миром помазала моје ноге. 47 Стога ти кажем, опроштени су јој многи греси, јер је имала много љубави; коме се мало прашта, мало љуби. 48 А њој рече: опроштени су ти греси. 49 Они пак, који беху заједно за трпезом, почеше да говоре у себи: ко је овај што и грехе опрашта? 50 А жени рече: вера твоја спасла те је; иди с миром.

Глава 8

1 После тога ишао је по градовима и селима проповедајући и објављујући еванђеље о царству Божјем. А с њим су били Дванаесторица 2 и неке жене које су биле излечене од злих духова и болести: Марија звана Магдалина, из које је изишло седам демона, 3 па Јована жена Иродовог управитеља Хузе, и Сусана, и многе друге које су им служиле својим имањем.

Приче

4 Пошто се стекло много народа и, како су му долазили из разних градова, рече им у причи: 5 изиђе сејач да сеје своје семе. И кад је сејао, једно семе паде крај пута, те га погазише и птице небеске га позобаше. 6 Друго пак паде на камен, изниче и осуши се, јер није имало влаге. 7 Треће паде међу трње, и трње израсте с њим те га угуши. 8 А четврто паде на добру земљу, те изниче и донесе стоструки род. Говорећи ово повика: ко има уши да слуша - нека слуша.

9 А његови ученици су га питали шта значи ова прича. 10 Он им пак рече: вама је дано да сазнате тајне царства Божијег, а осталима се излажу у причама, да гледајући не виде и слушајући не разумеју. 11 А ова прича значи: семе је реч Божија. 12 Они крај пута - ти су чули; после долази ђаво и узима реч из њиховог срца, да не поверују и не спасу се. 13 Они на камену - ти, чим чују, с радошћу примају реч, али ни они немају корена, неко време верују, али отпадају у време искушења. 14 Семе које је пало у трње - ти су чули, али их током живота угуше бриге, и богатство, и животна уживања, те не доносе зрела рода. 15 А оно на доброј земљи - ти су у добром и племенитом срцу чули реч, задржавају је и у стрпљењу доносе род.

16 Нико - ко је запалио светиљку - не покрива је судом нити је ставља под кревет, него је ставља на свећњак, да виде светлост они који улазе. 17 Јер нема ничег тајног што неће изићи на јавност, нити чега прикривеног што се неће дознати и изићи на видело. 18 Пазите, дакле, како слушате; даће се, наиме, оном који има, а ко нема - од њега ће се узети и оно што мисли да има.

Прави Христови рођаци

19 А мајка и браћа његова дођоше к њему, али нису могли да се састану с њим због народа. 20 И јавише му: твоја мајка и твоја браћа стоје напољу и желе да те виде. 21 Он им пак одговори и рече: ови што слушају и извршују реч Божју - они су моја мајка и моја браћа.

Стишавање буре, бесомучни Гергесинац

22 А једнога дана он уђе у чамац са својим ученицима и рече им: пређимо на другу страну језера; и отпловише. 23 Али он заспа док су пловили. На језеро се пак спусти олуја, те се чамац пунио водом и беху у опасности. 24 Тада приђоше и пробудише га говорећи: учитељу, учитељу, пропадамо. А он се пробуди, запрети ветру и таласима; и престаше, и језеро би мирно. 25 Њима пак рече: где је ваша вера? А они се уплашени задивише говорећи један другом: та ко је овај што заповеда и ветровима и води - и покоравају му се?

26 И допловише до гергесинског краја, који се налази према Галилеји. 27 А кад је изишао на земљу, срете га неки човек из града, у ком су били демони, те дуго времена није облачио одело и није становао у кући него у гробовима. 28 Видевши пак Исуса повика, паде пред њега и рече веома гласно: шта ја имам с тобом, Исусе Сине Бога свевишњега? Молим те, немој да ме мучиш. 29 Био је, наиме, заповедио нечистом духу да изиђе из тог човека. Јер га је одавно ухватио, па су га везивали ланцима и оковима, и чували, а он је кидао окове и демон га је гонио у пуста места. 30 Исус га запита: како ти је име? Он пак рече: Легион, јер су многи демони ушли у њега. 31 И молили су га да им не заповеди да иду у бездан. 32 А онде на гори пасло је велико крдо свиња; и замолише га демони да им дозволи да уђу у свиње. И допусти им. 33 А демони изиђоше из човека, те уђоше у свиње, па навали крдо низ стрмен у језеро и удави се. 34 А кад су пастири видели шта се догодило, побегоше и јавише у граду и по селима. 35 Људи пак изиђоше да виде шта се догодило, па дођоше Исусу и нађоше човека из кога су изишли демони, како седи код Исусових ногу, обучен и паметан, и уплашише се. 36 А очевици су им испричали како је бесомучни спасен. 37 И замоли га сав народ гергесинске околине да оде од њих, јер их је обузео велики страх; он пак уђе у чамац и врати се. 38 А човек, из кога су изишли демони, молио га је да остане с њим; али га он отпусти и рече: 39 врати се својој кући и казуј шта ти је Бог учинио. И отиде проповедајући по свем граду шта му је Исус учинио.

Васкрсење Јаирове кћери и исцељење крвоточиве жене

40 А кад се Исус враћао, народ га је примио, јер су га сви очекивали. 41 И гле, дође човек по имену Јаир, који је био старешина синагоге. Он паде пред Исусове ноге и мољаше га да уђе у његову кућу, 42 јер је он имао ћерку јединицу од неких дванаест година и она је била на умору. И кад је Исус ишао, народ се тискао око њега. 43 А једна жена која је дванаест година патила од течења крви и која је све своје имање потрошила на лекаре, а ниједан није могао да је излечи, 44 приступи састраг те дотаче скут његове хаљине, и одмах преста њено крварење. 45 А Исус рече: ко ме је дотакао? Пошто су сви одрицали, Петар рече: учитељу, народ је око тебе и тиска те. 46 Исус пак рече: неко ме је дотакао, јер сам осетио да је сила изишла из мене. 47 А кад жена виде да није остала незапажена, приђе дрхћући, те паде пред њега и каза пред свим народом зашто га је дотакла и како је одмах била излечена. 48 Он јој пак рече: кћери, вера твоја спасла те је; иди с миром.

49 Док је он још говорио, дође неко из старешинине куће и рече: умрла ти је кћи, немој више да мучиш учитеља. 50 Исус пак чу и рече му: не бој се само веруј - и биће спасена. 51 А кад је дошао у кућу, није дозволио ником да уђе с њим, осим Петру, Јовану и Јакову, и девојчином оцу и мајци. 52 Сви су плакали и јаукали за њом. Он пак рече: не плачите; јер није умрла, него спава. 53 И исмеваху га знајући да је умрла. 54 А он ухвати њену руку и повика: девојко устани. 55 И поврати се њен дух, те одмах уста, и он заповеди да јој даду да једе. 56 Њени родитељи се запрепастише, а он им заповеди да никоме не казују шта се догодило.

Глава 9

Апостолска мисија, Иродова стрепња

1 А Дванаесторицу сазва и даде им моћ и власт над свима демонима и да лече болести. 2 И посла их да проповедају царство Божије и да лече болеснике. 3 И рече им: ништа не узимајте на пут, ни штапа, ни торбе, ни хлеба, ни новца, нити треба да имате две хаљине. 4 Ако пак уђете у коју кућу, онде остајте и оданде излазите. 5 И који год вас не приме, - изиђите из овога града, отресите прашину са својих ногу - за сведочанство против њих. 6 Тада су отишли и ишли по селима проповедајући еванђеље и лечећи свуда.

7 А Ирод четверовласник је чуо све шта се догађа и био је у великој неприлици, јер су неки говорили да је Јован васкрсао из мртвих; 8 а други - да се појавио Илија, трећи пак - да је устао неки од старих пророка. 9 Ирод рече: Јовану сам ја одсекао главу; али ко је овај о коме слушам такве ствари? И тражио је да га види.

Исус храни народ

10 А кад су се апостоли вратили, испричаше му све шта су учинили. И узе их са собом, па се повуче у самоћу према граду званом Витсаида. 11 Али је народ то сазнао и пошао за њим. И он их прими и говораше им о царству Божијем, и исцељивао је оне којима је лечење било потребно. 12 А дан поче нагињати; Дванаесторица тада приступише и рекоше му: отпусти народ, нека иду у околна села и засеоке да нађу свратиште и храну, јер смо овде у пустом крају. 13 Он им пак рече: па дајте им ви да једу. Али они рекоше: немамо више од пет хлебова и две рибе; можда да ми идемо и купимо храну за сав овај народ. 14 А било је око пет хиљада људи. И рече својим ученицима: посадите их у групе по педесет. 15 И поступише тако, те посадише све. 16 Он пак узе оних пет хлебова и две рибе, погледа на небо, благослови их и изломи, и даваше их ученицима да изнесу пред народ. 17 И једоше сви и наситише се, те подигоше дванаест котарица преосталог комађа.

Петрово исповедање
Исус предсказује своју смрт и васкрсење

18 И кад се једном сам молио Богу, а ученици били с њим, упита их: шта каже народ, ко сам ја? 19 Они пак одговорише: једни кажу - Јован Крститељ, други - Илија, а трећи - да је васкрсао неки од старих пророка. 20 Тада им рече: а шта ви кажете, ко сам ја? На то Петар одговори: Христос Божији. 21 А он им запрети и заповеди да то никоме не казују, 22 додајући да Син човечији треба много да препати, да буде одбачен од старешина и првосвештеника и књижевника, да буде убијен и да васкрсне трећи дан.

23 И свима је говорио: ако ко хоће да иде за мном, нека се одрекне самога себе и узме свој крст сваки дан, па нека иде за мном. 24 Јер ко хоће да спасе свој живот, изгубиће га; а ко изгуби свој живот ради мене, тај ће га спасти. 25 Јер какву корист има човек кад задобије сав свет, а самога себе упропасти или оштети? 26 Ко се, наиме, постиди мене и мојих речи, тога ће се постидети и Син човечији када дође у својој слави, у слави Оца и светих анђела. 27 А вама уистину кажем: има неких међу овима што стоје овде, који неће окусити смрти док не виде царство Божје.

Преображење

28 А око осам дана после ове беседе, узе Петра, Јована и Јакова, па се попе на гору да се помоли. 29 И док се молио, његово лице се измени, а његово одело поста бело и сјајно. 30 И гле, два човека су разговарала с њим; то су били Мојсије и Илија, 31 који се показаше у слави и говораху о његовој смрти коју је имао да поднесе у Јерусалиму. 32 Међутим, Петра и његове другове је савладао сан. А кад су се пробудили, видеше његову славу и два човека који су стајали с њим. 33 И кад су се они одвајали од њега, Петар рече Исусу: учитељу, добро је да смо овде, да начинимо три сенице: једну теби, једну Мојсију и једну Илији, - не знајући шта говори. 34 И док је он то говорио, дође облак и заклони их; и уплашише се кад уђоше у облак. 35 А из облака дође глас који је говорио: ово је мој изабрани Син, њега слушајте. 36 И кад је глас одјекнуо, Исус се нађе сам. Они су пак оћутали и тих дана нису јављали никоме ништа од онога што су видели.

Исцељење падавичара

37 А кад су следећег дана сишли са горе, многи народ му изиђе у сусрет. 38 И гле, један човек из народа повика: учитељу, молим те погледај на мога сина, јер ми је јединац. 39 Види, хвата га дух те изненада виче, и растрже га тако да баца пену, и сатирући га једва одлази од њега. 40 И замолио сам твоје ученике да га истерају, али нису могли. 41 Исус пак одговори и рече: о неверни и наопаки нараштају, докле ћу бити с вама и докле ћу вас подносити? Доведи свога сина овамо. 42 И док му је прилазио, обори га демон и растрза. Али Исус запрети нечистом духу, те излечи дечака и даде га његовом оцу.

Исус поново предсказује своју смрт
Поука апостола
Захтеви апостолства

43 И сви су се дивили Божјој величини. А док су се сви чудили свему што је чинио, он рече својим ученицима: 44 ставите ове речи у своје уши; јер ће Син човечији бити предан у људске руке. 45 Али они нису разумели ове речи, и била је скривена од њих да нису могли да је схвате, а бојали су се да га запитају за ову реч.

46 И почеше размишљати у себи ко би био највећи међу њима. 47 А Исус знајући помисао њихових срца узе једно дете, стави га крај себе 48 и рече им: ко прими ово дете у моје име - мене прима; а ко мене прими - прима онога који је мене послао; јер ко је најмањи међу свима вама - тај је највећи. 49 На то проговори Јован и рече: учитељу, видели смо једнога који у твоје име изгони демоне, и ми смо му бранили, зато што не иде с нама. 50 Исус му пак рече: не браните, јер ко није против вас - за вас је.

51 А кад је дошло време да се вазнесе на небо, одлучи да иде у Јерусалим, 52 те посла гласнике пред собом. Они одоше и уђоше у једно самарјанско село да му припреме. 53 Али га нису примили, зато што се упутио Јерусалиму. 54 Када су то видели ученици Јаков и Јован, рекоше: Господе, хоћеш ли да кажемо да сиђе огањ с неба и да их уништи? 55 А он се окрену и укори их [рекавши: не знате каквог сте духа; Син човечији није дошао да уништи људске животе, него да их спасе.] 56 И одоше у друго село.

57 И док су ишли путем, неко му рече: ићи ћу с тобом куд год ти пођеш. 58 Исус му пак рече: лисице имају јаме и птице небеске гнезда, а Син човечији нема где да наслони главу. 59 А једном другом рече: хајде за мном. Али он рече: Господе, дозволи ми да прво одем и сахраним свога оца. 60 Рече му: остави мртве нека сахрањују своје мртваце, а ти иди и објављуј царство Божије. 61 А рече и трећи: ја ћу за тобом, Господе; али ми прво дозволи да се опростим са својим домаћима. 62 Исус му пак рече: за царство Божије није нико ко стави своју руку на плуг па се осврће натраг.

Глава 10

Мисија седамдесетдвојице ученика

1 После тога Господ наименова других седамдесет и два, па их посла по двојицу пред собом у сваки град и свако место куда је сам намеравао да дође. 2 И рече им: жетва је велика, а радника је мало; молите стога господара жетве да пошаље раднике на своју жетву. 3 Идите, ето, шаљем вас као јагањце међу вукове. 4 Не носите новчаника, ни торбе, ни обуће; и не поздрављајте никога на путу. 5 А кад уђете у коју кућу, прво реците: мир овој кући. 6 И ако тамо буде син мира, ваш мир ће остати на њој; а ако не, вратиће се к вама. 7 У тој кући остајте, једите и пијте што имају; радник је наиме достојан своје плате. Немојте прелазити из куће у кућу, 8 и ако уђете у који град - па вас приме - једите што је изнесено пред вас. 9 Лечите болеснике у њему и говорите им: дошло је до вас царство Божије. 10 Ако пак уђете у који град - па вас не приме - изиђите на његове улице и реците: 11 отресамо вам из вашега града и прах који је прионуо за наше ноге. Али то знајте да се приближило царство Божије. 12 Кажем вам да ће у онај дан Содому бити лакше него том граду.

13 Тешко теби Хоразине, тешко теби Витсаидо, јер да су се у Тиру и Сидону догодила чуда која су се догодила у вама, одавно би се покајали седећи у врећи и пепелу. 14 Али Тиру и Сидону ће бити лакше на суду него вама. 15 И ти Кафарнауме, зар ћеш се до неба подићи? Бићеш срушен до ада. 16 Ко вас слуша - мене слуша, и ко вас одбацује - мене одбацује; ко пак одбацује мене - одбацује онога који је мене послао.

17 А оних седамдесет и два вратише се с радошћу говорећи: Господе, и демони нам се покоравају у твоје име. 18 А он им рече: гледао сам сатану како је пао с неба као муња. 19 Ето, дао сам вам власт да стајете на змије и скорпије, и на сваку непријатељску силу - и ништа вам неће наудити. 20 Али немојте да се радујете томе што вам се духови покоравају, него се радујте што су ваша имена записана на небесима.

21 У тај час обрадова се у Духу Светоме и рече: хвалим те Оче, Господе неба и земље, што си сакрио ово од мудрих и паметних, а открио си безазленима. Да Оче, зато што се теби тако свидело. 22 Мој Отац ми је све предао. И нико - сем Оца - не зна ко је Син, и ко је Отац - зна само Син и онај коме Син хоће да открије. 23 Тада се обрати посебно ученицима и рече: блажене су очи које гледају што ви гледате. 24 Јер вам кажем да су многи пророци и краљеви желели да виде оно што ви гледате, и нису видели, те да чују оно што ви слушате, па нису чули.

Милостиви Самарјанин

25 И гле, један учитељ закона уста да га куша и рече: учитељу, шта треба да учиним, па да наследим живот вечни? 26 А он му рече: шта је написано у закону? Како читаш? 27 А он одговори и рече: »Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, и свом душом својом, и свом снагом својом, и свом мишљу својом«, и »Љуби ближњега свога као самог себе«. 28 Рече му: право си одговорио; чини то па ћеш живети. 29 Он пак желећи да се оправда, рече Исусу: а ко је мој ближњи? 30 Исус прихвати и рече: један човек је силазио из Јерусалима у Јерихон и пао у руке разбојницима, који га свукоше, избише, оставише га напољу полумртва и одоше. 31 А случајно је тим путем силазио један свештеник, виде га и прође. 32 Исто тако и један левит дође на то место, па кад виде прође. 33 А неки Самарјанин путујући дође до њега и кад виде сажали се, 34 приђе, прели његове ране уљем и вином те их преви, па га посади на своје живинче, одведе га у гостионицу и постара се за њега. 35 Сутрадан извади два динара, даде их гостионичару и рече: побрини се за њега, и ако потрошиш што више, платићу ти приликом свога повратка. 36 Шта мислиш који је од ове тројице био ближњи ономе што је пао разбојницима у руке? 37 А он рече: онај који му је учинио милосрђе. Исус му пак рече: иди па чини и ти тако.

Марта и Марија

38 А кад су путовали, уђе у једно село; нека жена по имену Марта прими га у своју кућу. 39 Она је имала сестру по имену Марију, која је села крај ногу Господа и слушала његову беседу. 40 А Марта се много трудила да га што боље послужи. Она приђе и рече: Господе, зар не мариш што ме је моја сестра оставила саму да служим? Реци јој, дакле, да ми помогне. 41 А Господ јој одговори и рече: Марта, Марта, бринеш се и узнемираваш се за много, 42 а једно је потребно. Марија је, наиме, изабрала добри део који јој се неће одузети.

Глава 11

Поука о молитви

1 А кад се молио на једном месту - и престао - рече му један од његових ученика: Господе, научи нас да се молимо Богу, као што је и Јован поучио своје ученике. 2 А он им рече: када се молите говорите: Оче, нека се свети име твоје; нека дође царство твоје; 3 хлеб наш насушни дај нам сваки дан; 4 и опрости нам наше грехе, јер и ми опраштамо свако свом дужнику; и не уведи нас у искушење.

5 Рече им још: ако ко од вас има пријатеља, па му оде у поноћ и каже му: пријатељу, позајми ми три хлеба, 6 јер ми је пријатељ дошао с пута, а ја немам шта да му изнесем, 7 а он изнутра одговори: немој да ме узнемираваш, врата су већ затворена и моја деца су са мном у постељи; не могу да устанем и да ти дам. 8 Кажем вам, ако и не устане да му да зато што му је пријатељ, устаће због његове безочности и даће му колико му је потребно. 9 И ја вам кажем: молите и даће вам се; тражите и наћи ћете; куцајте и отвориће вам се. 10 Јер свако ко моли добива, и ко тражи налази, и отвориће се оном који куца. 11 Који је то отац међу вама, који ће своме сину, кад заиште хлеб, дати камен? Или ако затражи рибу, хоће ли му уместо рибе дати змију? 12 Или ако заиште јаје, хоће ли му дати скорпију? 13 Кад, дакле, ви као зли људи умете да дајете добре дарове својој деци, колико ће више Отац небески дати Духа Светога онима који га моле.

Исус и Веелзевул
Јонин знак

14 И истеривао је једног демона који је био нем. А кад је демон изишао, проговори неми човек и задиви се народ. 15 Али неки од њих рекоше: он истерује демоне помоћу Веелзевула, демонског владара. 16 Други су га пак кушали и тражили од њега знак с неба. 17 А он је знао њихове мисли и рече им: опустеће свако царство које се разделило против самога себе, и кућа пада на кућу. 18 И ако се сатана разделио против самога себе, како ће се одржати његово царство? Јер ви кажете да истерујем демоне помоћу Веелзевула. 19 Ако пак ја помоћу Веелзевула изгоним демоне, чијом помоћу их ваши синови изгоне? Зато ће вам они бити судије. 20 Али ако ја Божијим прстом избацујем демоне, онда је дошло до вас царство Божије. 21 Када јаки, наоружани човек чува свој двор, његово имање је у миру; 22 ако пак јачи од њега дође и надвлада га, узима му све оружје у које се уздао и дели што је опленио од њега. 23 Ко није са мном - против мене је, и ко не сабира са мном - расипа. 24 Кад нечисти дух изиђе из човека, иде кроз безводна места тражећи покоја. И када га не нађе, каже: вратићу се у свој дом одакле сам изишао. 25 И кад дође, налази га почишћена и украшена. 26 Тада одлази и узима седам других духова, горих од себе, па уђу и бораве онде, и последње стање тога човека бива горе од првога. 27 А кад је он то говорио, једна жена из народа подиже глас и рече му: блажена је утроба која те је носила и блажене су дојке које си сисао. 28 На то он рече: ипак су више блажени они који слушају Божју реч и држе је.

29 А кад се народ окупљао, поче да говори: овај нараштај је рђав нараштај; тражи знак, али знак му се неће дати - осим знака Јонина. 30 Као што је, наиме, Јона био знак Ниневљанима, тако ће и Син човечији бити овом нараштају. 31 Краљица југа устаће на суду са људима овог нараштаја и осудиће их; јер је дошла с краја земље да чује Соломонову мудрост, а види овде - нешто више од Соломона. 32 Ниневљани ће устати на суду са овим нараштајем и осудиће га; јер су се покајали на Јонину проповед, а види овде - нешто више од Јоне.

33 Нико не ставља упаљену светиљку на скривено место нити под мерицу, него на свећњак, да виде светлост они који улазе. 34 Светило тела је твоје око. Ако је твоје око бистро, светло је и све тело твоје; ако је пак рђаво, мрачно је и твоје тело. 35 Стога гледај да светлост - која је у теби - не буде тама. 36 Ако је све твоје тело светло, тако да нема ни једног мрачног дела, оно ће бити све светло као кад те светиљка осветљава својим сијањем.

Претња књижевницима и фарисејима

37 А док је говорио, замоли га један фарисеј да руча код њега; он уђе и леже за трпезу. 38 А фарисеј се зачуди кад виде да се није опрао пре обеда. 39 Господ му пак рече: да, ви фарисеји чистите чашу и тањир споља, а изнутра сте пуни грабежа и злоће. 40 Неразборити, зар није онај који је начинио оно што је споља начинио и оно што је унутра? 41 Него дајте као милостињу оно што је унутра, и гле - све вам је чисто. 42 Али тешко вама фарисејима, што дајете десетак од нане и руте и сваког поврћа, а мимоилазите правду и љубав Божију; ово је требало чинити, а оно не остављати. 43 Тешко вама фарисејима, што волите прво место у синагогама и поздраве на трговима. 44 Тешко вама, што сте као гробови који се не примећују, па људи који иду по њима то не знају.

45 А један од законика му одговори и рече: учитељу, кад то говориш и нас вређаш. 46 Он пак рече: тешко и вама законицима, што оптерећујете људе несношљивим бременима, а сами својим прстом не дотичете бремена. 47 Тешко вама, што зидате надгробне споменике пророцима, а ваши очеви су их побили. 48 Према томе ви сведочите за дела својих отаца и одобравате их, јер су их они побили, а ви зидате. 49 Зато је и Божија мудрост рекла: послаћу им пророке и апостоле, и побиће једне од њих, а друге прогонити, 50 па да се затражи од овог нараштаја крв свих пророка која је проливена од постанка света, 51 од Авељеве крви до крви Захарије који је погинуо између жртвеника и храма. Да, кажем вам, тражиће се од овога нараштаја. 52 Тешко вама законицима, што сте узели кључ знања; сами нисте ушли, а спречили сте оне који желе да уђу. 53 И кад је отишао оданде, књижевници и фарисеји се јако окомише на њега и испитиваху га о многом чему, 54 вребајући га - не би ли уловили што из његових уста.

Глава 12

Слободно исповедање

1 Пошто се у међувремену окупише хиљаде народа, тако да су газили један другога, поче да говори прво својим ученицима: чувајте се фарисејског квасца, који је лицемерје. 2 Али ништа није скривено, што се неће открити, ни тајно, што се неће дознати. 3 Стога ће се чути на светлости оно што сте рекли у тами, и проповедаће се са кровова оно што сте казали на ухо у собама. 4 Али вама, својим пријатељима кажем: не бојте се оних што убијају тело и после тога не могу ништа више да учине. 5 Него ћу вам указати кога да се бојите: бојте се онога који после убијства има власт да баци у пакао. Да, кажем вам, тога се бојте. 6 Зар се пет врабаца не продају за два аса? И ниједан од њих није заборављен пред Богом. 7 А вама је и сва коса на глави избројана. Не бојте се; вредите више него многи врапци. 8 Него вам кажем: који год призна мене пред људима, тога ће и Син човечији признати пред Божијим анђелима; 9 а ко се одрекне мене пред људима, њега ће се одрећи пред Божјим анђелима. 10 Опростиће се и сваком који каже реч против Сина човечијег, али се неће опростити оном који похули на Духа Светога. 11 А кад вас доведу у синагоге и пред поглаварства и власти, не брините се како ћете или чиме ћете се одбранити или шта ћете рећи; 12 јер ће вас Дух Свети научити у тај час шта треба да кажете.

Луди богаташ
Брижљивост и поуздање

13 Тада му рече неки из народа: учитељу, кажи мом брату да подели са мном наследство. 14 На то му он рече: човече, ко је мене поставио за судију или делитеља над вама? 15 Њима пак рече: пазите и чувајте се сваког лакомства, јер у изобиљу ничији живот не почива на његовом имању. 16 Каза им и причу: њива једног богатог човека је добро понела. 17 И размишљао је у себи овако: шта да урадим, јер немам где да саберем своју летину? 18 Тада рече: ово ћу учинити: порушићу своје житнице па ћу саградити веће, и онде ћу сабрати све своје жито и сва своја добра. 19 И рећи ћу својој души: душо, имаш многа имања смештена за много година; почивај, једи, пиј, уживај. 20 Али Бог му рече: безумниче, ове ноћи тражиће твоју душу од тебе; чије ће бити оно што си припремио? 21 Тако пролази ко себи стиче благо, а није богат пред Богом.

22 Својим ученицима пак рече: зато вам кажем: не брините се за живот - шта ћете јести, нити за тело - у шта ћете се обући; 23 јер је живот претежнији од јела и тело од одела. 24 Погледајте гавране како не сеју нити жању, немају оставе ни житнице, и Бог их храни. Колико више ви вредите од птица? 25 А ко од вас бринући се може да дода један лакат свом животу? 26 Па кад не можете да учините ни нешто најмање, зашто се бринете за остало? 27 Погледајте љиљане како расту, нити се труде нити преду; а ја вам кажем да се ни Соломон у свој својој слави није обукао као један од ових. 28 Ако пак Бог тако одева траву у пољу, која данас постоји а сутра се баца у пећ, колико ће пре вас, маловерни. 29 И ви - не тражите шта ћете јести и шта ћете пити, и не узнемиравајте се бригама; 30 јер све то траже многобошци овога света; а ваш Отац зна да вам је ово потребно. 31 Него тражите његово царство, и ово ће вам се додати. 32 Не бој се, мало стадо; јер се свидело вашем Оцу да вам да царство. 33 Продајте своје имање и дајте га као милостињу. Начините себи торбе које неће овештати, неисцрпно благо на небу, где се лупеж не приближава нити мољац уништава. 34 Јер где је ваше благо, онде ће бити и ваше срце.

Увек спремни и будни

35 Нека ваша бедра буду опасана и светиљке ваше нека горе; 36 а ви будите као људи који чекају свога господара, када се врати са свадбе, да му отворе одмах кад дође и закуца. 37 Блажене су оне слуге које господар - кад дође - нађе будне. Заиста вам кажем да ће се опасати и посадиће их за трпезу, па ће приступити и служиће им. 38 И ако дође у другу или трећу стражу, и нађе их тако, благо њима. 39 Али ово знајте: кад би домаћин знао у који час ће лупеж доћи, не би оставио да му поткопа кућу. 40 И ви будите спремни, јер ће Син човечији доћи у час у који не мислите.

41 На то Петар рече: Господе, говориш ли ову причу нама или свима? 42 А Господ рече: ко је, дакле, тај верни и разборити домоуправитељ кога ће господар поставити над својом чељади да им даје оброк на време? 43 Блажен је онај слуга кога господар - кад дође - нађе да чини тако. 44 Заиста, кажем вам да ће га поставити над свим својим имањем. 45 Ако пак онај слуга каже у свом срцу: мој господар неће доћи задуго, па стане тући слуге и слушкиње, те јести и пити и опијати се, 46 доћи ће господар онога слуге у дан када не очекује и у час који не зна, па ће га расећи и одредиће му место међу невернима. 47 А онај слуга који је знао вољу свога господара, па није спремио или није учинио по његовој вољи, биће много бијен. 48 А који није знао, а учинио оно што заслужује батине, биће мало бијен. Од сваког - коме је много дано - тражиће се много, и коме је много поверено - од њега ће се више захтевати.

49 Дошао сам да бацим ватру на земљу, и како бих хтео да је већ запаљена. 50 Али треба да се крстим крштењем, и како ми је тешко док се не сврши. 51 Мислите ли да сам дошао да донесем мир на земљу? Не, кажем вам, него раздор. 52 Јер ће од сад пет њих у једној кући бити раздељени; поделиће се троје против двоје и двоје против троје, 53 отац против сина и син против оца, мајка против кћери и кћи против мајке, свекрва против своје снахе и снаха против свекрве.

54 А говорио је и народу: кад видите како се облак диже на западу, одмах кажете: киша долази, и бива тако. 55 И кад видите да дува југ, кажете да ће бити врућина и бива. 56 Лицемери, знате да процените изглед земље и неба, а како не препознајете ово време? 57 А зашто и сами од себе не судите шта је праведно? 58 Када пак идеш са својим супарником поглавару, потруди се да га се ослободиш још на путу, да те не одвуче пред судију, а судија те преда судском службенику, и службеник те баци у тамницу. 59 Кажем ти, нећеш изићи оданде док не платиш и последњу пару.

Глава 13

Покајање или пропаст

1 У исто време дођоше неки и јавише му за Галилејце чију је крв Пилат помешао са њиховим жртвама. 2 Он одговори и рече им: мислите ли да су ови Галилејци били грешнији од свих Галилејаца, што су тако пострадали? 3 Не, кажем вам, него ако се не покајете, сви ћете тако изгинути. 4 Или мислите да су оних осамнаест, на које је пала кула у Силоаму и побила их, били више криви од свих јерусалимских становника? 5 Не, кажем вам, него ако се не покајете, сви ћете тако изгинути.

6 Каза и ову причу: један човек је имао смокву посађену у свом винограду, и дође да тражи род на њој, али не нађе. 7 Тада рече виноградару: види, има три године како долазим и тражим род на овој смокви, али не налазим. Посеци је; зашто да још слаби земљу? 8 Али му он одговори и рече: господару, остави је још ове године, док окопам око ње и нађубрим, 9 па ће можда родити; ако пак не роди, посећи ћеш је у будуће.

Исцељење згрчене жене у суботу
Приче о горушичином зрну и квасцу

10 А кад је учио у суботу у једној синагоги, 11 гле, онде је била жена која је осамнаест година имала духа, изазивача болести, и била је згрчена те није могла да се сасвим исправи. 12 Када је Исус виде, дозва је и рече јој: жено, ослобођена си своје болести. 13 И стави руке на њу, па се одмах исправи и слављаше Бога. 14 А старешина синагоге је негодовао што је Исус излечио у суботу, и рече народу: има шест дана у које треба радити; у те дане, дакле, долазите и лечите се, а не у суботњи дан. 15 На то му Господ одговори и рече: лицемери, зар сваки од вас не одвезује свога вола или магарца од јасала у суботу и не води га да га поји? 16 А ову Авраамову кћер, коју је сатана свезао - ево, осамнаест година, зар није требало ослободити ове свезе у суботњи дан? 17 А кад је то рекао, сви његови противници су се постидели, а сав народ се радовао за сва славна дела која је учинио.

18 Тада рече: на шта личи царство Божије и чиме ћу га упоредити? 19 Оно је слично горушичином зрну које човек узе и посеја у свом врту, те узрасте и поста велико дрво, па се птице небеске настанише на његовим гранама. 20 И опет рече: чиме ћу упоредити царство Божије? 21 Оно је слично квасцу који је жена узела и помешала у три сата брашна, док све није ускисло.

Уска врата
Јадиковка над Јерусалимом

22 И пролазио је кроз градове и села учећи и путујући у Јерусалим. 23 А неко му рече: Господе је ли мало оних који се спасавају? Он им пак рече: 24 борите се да уђете на уска врата јер ће многи, кажем вам, настојати да уђу, али неће моћи. 25 Кад домаћин устане и затвори врата, а ви почнете напољу стајати и куцати на врата говорећи: Господе, отвори нам, он ће вам одговорити: не знам вас откуда сте. 26 Тада ћете почети да говорите: ми смо јели и пили пред тобом, а ти си учио по нашим улицама. 27 И он ће рећи: кажем вам, не знам откуда сте; одступите од мене сви који чините неправду. 28 Онде ће бити плач и шкргут зуба, кад видите Авраама, Исаака и Јакова и све пророке у царству Божијем, а себе истеране напоље. 29 И доћи ће од истока и запада, од севера и југа, па ће лећи за трпезу у царству Божијем. 30 И гле, има последњих који ће бити први, а има првих који ће бити последњи.

31 У тај час приђоше му неки фарисеји говорећи му: иди и удаљи се одавде, јер Ирод хоће да те убије. 32 И рече им: идите и кажите тој лисици: ево истерујем демоне и исцељујем данас и сутра, а трећи дан ћу свршити. 33 Али данас, сутра и прекосутра треба да путујем, јер не бива да пророк погине изван Јерусалима.

34 Јерусалиме, Јерусалиме, који убијаш пророке и засипаш камењем оне који су теби послани, колико пута сам хтео да скупим твоју децу као квочка своје пилиће под крила, али нисте хтели. 35 Ето, оставља вам се ваша кућа пуста. Него вам кажем, нећете ме видети док не дође време да кажете: благословен је који долази у име Господње.

Глава 14

Исцељење болесника од водене болести

1 Кад је једном у суботу дошао у кућу неког фарисејског старешине да једе, они су мотрили на њега. 2 И гле, пред њим је био неки човек који је патио од водене болести. 3 И Исус проговори и рече законицима и фарисејима: сме ли се суботом лечити или не? 4 А они су ћутали. И дохвати га, излечи га и отпусти. 5 А њима рече: који од вас неће свога сина или вола - кад му падне у бунар - одмах извадити у суботњи дан? 6 И нису могли да му одговоре на то.

Прво и последње место

7 А гостима каза причу, кад опази како су изабрали прочеља, и рече им: 8 кад те неко позове на свадбу, немој да се посадиш у прочеље, да случајно не позове неког ко је угледнији од тебе, 9 па да ти не каже - кад дође - онај који је позвао тебе и њега: дај место овоме. И онда ћеш постиђен заузети последње место. 10 Него кад те позову, иди и посади се на последње место, да ти каже - кад дође онај који те је позвао: пријатељу, помакни се више. Тада ће ти бити част пред свима који су с тобом за трпезом. 11 Јер ће бити понижен сваки који уздиже самога себе, а ко самога себе унижава - биће узвишен. 12 А и ономе што га је позвао рече: кад приређујеш ручак или вечеру, немој да зовеш своје пријатеље, нити своју браћу, нити своје сроднике, нити богате суседе, да не би и они тебе позвали и узвратили ти. 13 Него кад приређујеш гозбу, зови сиромахе, кљасте, хроме, слепе; 14 и бићеш блажен што не могу да ти узврате; узвратиће ти се о ускрсу праведних.

Велика гозба

15 Када је то чуо један од гостију, рече му: блажен је онај који ће јести хлеб у царству Божијем. 16 На то он рече: један човек је приредио велику вечеру и позвао многе, 17 а кад је било време за вечеру, посла свога слугу да каже званицама: дођите, јер је већ све готово. 18 Тада почеше сви одреда да се изговарају. Први му рече: купио сам њиву и морам изићи да је видим. Молим те сматрај да сам се извинио. 19 И други рече: купио сам пет јармова волова, па идем да их огледам. Молим те, сматрај да сам се извинио. 20 И трећи рече: оженио сам се и зато не могу да дођем. 21 А слуга дође и јави то своме господару. Тада се домаћин расрди и рече своме слузи: изиђи брзо на градске улице и сокаке, па доведи овамо сиромахе, кљасте, слепе и хроме. 22 И рече му слуга: господару, учињено је што си наредио, а места још има. 23 Тада господар рече слузи: изиђи на друмове и до забрана, па их приволи да дођу - да ми се напуни кућа. 24 Кажем вам да неће окусити моје вечере ниједан од оних људи који су били позвани.

Потпуна преданост Исусу Христу

25 А кад је многи народ ишао с њим, обрати им се и рече: 26 ако ко дође к мени, а није му мрзак његов отац, и мајка, и жена, и деца, и браћа, и сестре, па и сопствени живот, не може да буде мој ученик. 27 Ко не носи свој крст и не иде за мном, не може да буде мој ученик. 28 Јер ко од вас, кад хоће да зида кулу, неће прво сести и прорачунати трошак - да ли има да доврши? 29 Да не би, кад постави темељ а не може да доврши, сви који гледају почели да му се ругају 30 говорећи: овај човек је почео да зида, али није могао да доврши. 31 Или који краљ, кад крене да зарати на другог краља, неће ли прво сести и посаветовати се - да ли може са десет хиљада да изиђе у сусрет ономе што иде на њега са двадесет хиљада? 32 Ако не може, послаће посланике док је онај још далеко, и молиће примирје. 33 Тако, дакле, сваки од вас - који се не одрекне свег свог имања - не може да буде мој ученик.

34 Со је добра; али ако и со обљутави, чиме ће се поправити? 35 Нити је за земљу нити за ђубре; бацају је напоље. Ко има уши да слуша - нека слуша.

Глава 15

Прича о изгубљеној овци

1 А сви цариници и грешници су се стално приближавали к њему да га слушају. 2 Фарисеји пак и књижевници гунђали су говорећи: овај прима грешнике и једе с њима. 3 Тада им каза ову причу: 4 ко од вас, кад има сто оваца и изгуби једну од њих, неће оставити деведесет и девет у пустињи - и не иде за изгубљеном док је не нађе? 5 И кад је нађе, ставља је на своја рамена радујући се, 6 па кад дође кући, сазива пријатеље и суседе и каже им: радујте се са мном, јер сам нашао своју изгубљену овцу. 7 Кажем вам: тако ће на небу бити већа радост због једног грешника који се каје, него ли због деведесет и девет праведника којима покајање није потребно.

Прича о изгубљеној драхми

8 Или, која жена, кад има десет драхми па једну драхму изгуби, не пали светиљку и не чисти кућу, и не тражи марљиво док је не нађе? 9 И кад је нађе, сазива пријатељице и суседе и каже: радујте се са мном, јер сам нашла драхму коју сам изгубила. 10 Тако се, кажем вам, радују Божији анђели због једног грешника који се каје.

Прича о блудном сину

11 И рече: један човек је имао два сина. 12 И млађи од њих рече оцу: оче, дај ми део имања који ми припада. И он им подели имање. 13 А после неколико дана млађи син покупи све, оде у далеку земљу, те потроши немилице онде сав свој иметак живећи распусно. 14 А кад је потрошио све, наста велика глад у оној земљи и он поче да оскудева. 15 Тако оде и приби се код једног грађанина оне земље, који га посла на своја поља да чува свиње. 16 И желео је да напуни свој стомак рошчићима које су свиње јеле, али му нико није давао. 17 А када је дошао к себи рече: колико најамника код мога оца имају хлеба у изобиљу, а ја овде пропадам од глади. 18 Устаћу и отићи ћу свом оцу и рећи ћу му: оче, згрешио сам небу и теби, 19 нисам више достојан да се зовем твој син; прими ме као једног од својих најамника. 20 И уста, те дође свом оцу. А кад је још био далеко, угледа га његов отац и сажали се, па потрча, загрли га и пољуби га. 21 А син му рече: оче, згрешио сам небу и теби, нисам више достојан да се зовем твој син. 22 Отац пак рече својим слугама: изнесите брзо најлепшу хаљину и обуците га, и дајте прстен на његову руку и обућу на ноге, 23 доведите и угојено теле, закољите, да једемо и да се веселимо, 24 јер је овај мој син био мртав и оживео је, био је изгубљен, али је нађен. И почеше да се веселе. 25 А његов старији син је био у пољу. Када је пак долазио и приближио се кући, чу свирку и играње, 26 те дозва једног од слугу и испитиваше шта је то. 27 А он му рече: дошао је твој брат и твој отац је заклао угојено теле, зато што га је здрава дочекао. 28 На то се он расрди и не хтеде ући. А његов отац изиђе и мољаше га. 29 Али он одговори оцу: види, служим ти толико година и никад нисам преступио твоје заповести, па ми никад ниси дао јаре да се провеселим са својим пријатељима. 30 А кад је дошао овај твој син који је расуо твоје имање с блудницама, заклао си му угојено теле. 31 Он му пак рече: дете, ти си увек са мном и све што је моје - твоје је; 32 али је требало да се веселимо и радујемо, зато што је овај твој брат био мртав и оживео је, и изгубљен је био и нађен је.

Глава 16

Прича о сналажљивом управитељу

1 А говорио је и ученицима: био је један богат човек који је имао управитеља имања, и овога су оптужили код њега да расипа његово имање. 2 Тада га дозва и рече му: шта то чујем о теби? Положи рачун о свом управљању, јер не можеш више управљати. 3 А управитељ рече у себи: шта да урадим, јер мој господар одузима од мене управу? Копати не могу, стид ме је да просим. 4 Знам шта ћу учинити, да би ме примили у своје куће када будем уклоњен са управе. 5 И позва дужнике свога господара, сваког појединачно, и рече првом: колико си дужан мом господару? 6 А он рече: сто вати уља. Рече му: узми своју обвезницу и одмах седи па напиши педесет. 7 Затим рече другом: а ти колико дугујеш? Он рече: сто кора пшенице. Рече му: узми своју обвезницу и напиши осамдесет. 8 И похвали господар неправичног управитеља, што је мудро учинио; јер су деца овога света према свом роду мудрија од синова светлости. 9 Па и ја вам кажем: начините себи пријатеље помоћу неправедног богатства, да би вас примили у вечне станове - кад оно нестане. 10 Ко је веран у најмањем - веран је у великом, а ко је неисправан у најмањем - неисправан је и у великом. 11 Ако, дакле, нисте били верни у неправедном богатству, ко ће вам поверити истинито богатство. 12 И ако нисте били верни у туђем, ко ће вам дати ваше? 13 Ниједан слуга не може да служи два господара; јер, или ће једнога мрзети а другога љубити, или ће једном бити привржен а другога презирати. Не можете да служите Богу и мамону. 14 А све ово слушали су фарисеји који су били среброљупци, и ругали су му се. 15 И рече им: ви се представљате праведни пред лудима, али Бог зна ваша срца. Јер што се међу људима сматра као нешто високо, пред Богом је мрзост.

Мојсијев закон и царство небеско

16 Закон и пророци су били до Јована; од тада се проповеда еванђеље о царству Божијем и свако наваљује да уђе у њега. 17 Али је лакше да небо и земља прођу, него да пропадне једна цртица из закона. 18 Прељубу чини сваки који отпушта своју жену и жени се другом; и ко се жени отпуштеном -чини прељубу.

Богаташ и убоги Лазар

19 А био је неки богат човек који се облачио у скерлет и скупоцено платно и веселио се сјајно сваки дан. 20 А пред његовим вратима лежао је један сиромах по имену Лазар, пун чирева, 21 желећи да се насити оним што је падало са богаташеве трпезе; уз то су и пси долазили и лизали његове ране. 22 А кад умре сиромах, анђели га однеше у Авраамово наручје. Умро је и богаташ и сахранише га. 23 И кад се мучио у аду, подиже своје очи и виде издалека Авраама и Лазара у његовом наручју. 24 Тада повика: оче Аврааме, смилуј се на мене и пошаљи Лазара да умочи врх свога прста у воду и да ми расхлади језик, јер се мучим у овом пламену. 25 А Авраам рече: синко, сети се да си примио своја добра у свом животу, а Лазар исто тако зла; он се сад овде теши, а ти се мучиш. 26 А преко свега тога постављена је велика провалија између нас и вас, да не могу да пређу они који желе одавде к вама, нити да пређу к нама они оданде. 27 Тада рече: молим те онда, оче, да га пошаљеш у кућу мога оца, 28 јер имам петоро браће; нека их увери - да не би и они дошли на ово место мучења. 29 Али Авраам рече: они имају Мојсија и пророке, нека послушају њих. 30 Он пак рече: не, оче Аврааме, него ако им ко из мртвих дође, покајаће се. 31 Рече му: ако не слушају Мојсија и пророке, неће их придобити ни онај ко васкрсне из мртвих.

Глава 17

Опомене и савети

1 И рече својим ученицима: није могућно да саблазни не дођу, али тешко ономе чијим посредством долазе. 2 Боље би му било да се жрвањ обеси о његов врат и да га баце у море, него да саблазни једног од ових малих. 3 Пазите на себе. Ако згреши твој брат, покарај га и опрости му ако се покаје. 4 И ако ти седам пута згреши на дан па се седам пута врати к теби и каже: кајем се, опрости му. 5 И апостоли рекоше Господу: дометни нам вере. 6 Господ пак рече: кад бисте имали вере колико горушичино зрно, рекли бисте овом дуду: ишчупај се с кореном и посади се у море, и послушао би вас.

7 Који ће од вас, кад има слугу који оре или чува стадо, па се он врати кући с поља, рећи: дођи одмах и лези за трпезу. 8 Зар му неће рећи: спреми ми шта ћу вечерати, запрегни се и служи ми док једем и пијем, па после тога једи и пиј? 9 Да ли је захвалан слузи што је учинио оно што је било заповеђено? 10 Тако и ви говорите кад свршите све што вам је наређено: ми смо некорисне слуге, учинили смо што смо били дужни да учинимо.

Захвалност и незахвалност

11 И када је ишао у Јерусалим, пролазио је између Самарије и Галилеје. 12 И кад је улазио у једно село, сретоше га десет губавих људи, који стадоше издалека, 13 те подигоше глас говорећи: Исусе учитељу, смилуј се на нас. 14 И кад их виде рече им: идите и покажите се свештеницима. И беху очишћени док су још ишли. 15 А један од њих видевши да је излечен, врати се славећи Бога из гласа, 16 те паде ничице код његових ногу одавајући му захвалност; а тај је био Самарјанин. 17 Тада Исус одговори и рече: зар нису десеторица очишћени? Па где су деветорица? 18 Зар се не нађоше да се врате и захвале Богу, него само овај туђин? 19 И рече му: устани и иди; спасла те је твоја вера.

Долазак царства Божијег

20 А када су га фарисеји упитали када ће доћи царство Божије, он им је одговорио и рекао: царство Божије неће доћи тако да би се спољни знаци могли опажати, 21 нити ће се казати: ево га овде, или онде; јер, гле, царство Божије је међу вама. 22 А ученицима рече: доћи ће дани када ћете зажелети да видите само један дан Сина човечијег, и нећете видети. 23 И рећи ће вам: ено га онде, ево га овде; не идите онамо и не трчите за њима. 24 Јер као што муња - кад сева - светли од једног краја под небом до другога, тако ће бити Син човечији у свој дан. 25 Али он треба прво много да препати и да буде одбачен од овога нараштаја. 26 И како је било у Нојеве дане, тако ће бити и у дане Сина човечијег: 27 јели су, пили су, женили се и удавали све до дана када је Ноје ушао у ковчег, и дође потоп и уништи их све. 28 Исто тако, као што је било у Лотове дане: јели су, пили су, куповали су, продавали су, садили су, зидали су; 29 а онога дана када је Лот изишао из Содома изли се огањ и сумпор са неба и уништи их све. 30 Исто тако биће у онај дан кад се појави Син човечији. 31 Тога дана ко буде на крову, а његово покућанство у кући, нека не силази да га узме. Исто тако ко буде у пољу нека се не враћа натраг. 32 Сетите се Лотове жене. 33 Ко зажели да одржи свој живот - изгубиће га, а ко га изгуби - одржаће га живим. 34 Кажем вам: те ноћи биће два на једној постељи, један ће бити прихваћен а други ће бити остављен. 35 Две жене ће заједно млети, једна ће бити прихваћена а друга ће бити остављена. 36 [Два ће бити у пољу, један ће бити прихваћен а други ће бити остављен]. 37 Тада проговорише и рекоше му: где, Господе? А он им рече: где је лешина онде ће се и орлови окупити.

Глава 18

Истрајност успева

1 А каза им причу да би показао како треба свагда да се моле и да не малаксавају. 2 Рече: у једном граду био је неки судија који се није бојао Бога и није марио за људе. 3 А у том граду била је једна удовица која је долазила к њему и говорила: одбрани ме од мога противника пред судом. 4 Али он неко време није хтео; а после рече у себи: ако се и не бојим Бога нити марим за људе, 5 одбранићу ову удовицу, јер ми досађује, да не би најзад дошла и избила ме. 6 Даље рече Господ: чујте шта говори неправедни судија. 7 А Бог, зар да не одбрани своје изабране који му вапију дању и ноћу, и зар да оклева с њима? 8 Кажем вам: одбраниће их брзо. Него кад Син човечији дође, хоће ли наћи веру на земљи?

Фарисеј и цариник

9 А ову причу каза некима који су били уверени у себе - да су праведни - и остале људе ниподаштавали. 10 Два човека одоше у храм да се помоле, један фарисеј а други цариник. 11 Фарисеј стаде и мољаше се у себи овако: Боже, хвала ти што нисам као други људи, разбојници, неправедници, прељубочинци, или као и овај цариник; 12 постим два пута у недељи, дајем десетак од свега што стичем. 13 А цариник је стајао издалека и није хтео ни очи да подигне према небу, него је ударао своја прса говорећи: Боже, буди милостив мени грешноме. 14 Кажем вам: овај се вратио кући оправдан, а не онај; јер ће бити понижен свако ко уздиже самога себе, а узвишен ће бити ко самога себе унизује.

Исус благосиља децу
Богаташ и царство Божије

15 Доносили су му и малу децу да их дотакне. А кад су ученици то видели, забрањивали су им. 16 Али Исус дозва децу к себи и рече: Пустите децу да долазе к мени и не спречавајте их; јер царство Божије припада таквима. 17 Заиста вам кажем: ко не прими царство Божије као дете, неће ући у њега.

18 И запита га један старешина: добри учитељу, шта да учиним па да наследим вечни живот? 19 А Исус му рече: што ме називаш добрим? Нико није добар осим једнога Бога. 20 Знаш заповести: »Не чини прељубе, не убиј, не укради, не сведочи лажно, поштуј свога оца и мајку«. 21 Он пак рече: држао сам све то од своје младости. 22 А кад је Исус то чуо, рече му: недостаје ти још једно: продај све што имаш и раздај сиромасима, па ћеш имати благо на небесима, и хајде, пођи за мном. 23 А он чувши то постаде врло жалостан, јер је био врло богат. 24 А кад га Исус виде таквог, рече: како имућни људи тешко улазе у царство Божије. 25 Лакше је камили да прође кроз иглене уши, него да богаташ уђе у царство Божије. 26 А они који су чули рекоше: па ко може да се спасе? 27 Он пак рече: што је код људи немогуће - могућно је код Бога.

28 На то Петар рече: види, ми смо оставили све своје и пошли смо за тобом. 29 А он им рече: заиста вам кажем да нема ниједнога који је ради царства Божијег оставио кућу или жену, или браћу, или родитеље, или децу, 30 а да не прими много више у ово време и вечни живот у свету који ће доћи.

Исус трећи пут предсказује своју смрт и васкрсење
Исцељење јерихонског слепца

31 Тада узе Дванаесторицу и рече им: ево, идемо горе у Јерусалим и свршиће се све што су пророци написали за Сина човечијег. 32 Јер ће га предати многобошцима и наругаће му се, и биће злостављан и испљуван, 33 па кад га ишибају убиће га и трећи дан ће васкрснути. 34 Али они нису разумели ништа од овога; ова реч је била скривена од њих и нису разумели што је речено.

35 А кад се приближио Јерихону, неки слепац је седео крај пута и просио. 36 А кад је чуо како народ пролази, запита шта је то. 37 И обавестише га да пролази Исус Назарећанин. 38 И повика говорећи: Исусе, сине Давидов, смилуј се на мене. 39 А они што су ишли напред прекореваху га да ућути. Али је он још више викао: сине Давидов, смилуј се на мене. 40 И Исус стаде и заповеди да га доведу к њему. А кад се он приближи, запита га: 41 шта хоћеш да ти учиним? Он пак рече: Господе, да прогледам. 42 Тада му Исус рече: прогледај; спасла те је твоја вера. 43 И одмах прогледа и иђаше за њим славећи Бога. Хвалио је Бога и сав народ који је то видео.

Глава 19

Закеј

1 И кад је ушао у Јерихон, пролазио је кроз град. 2 И гле, ту беше човек звани Закеј, који је био врховни цариник и то богат. 3 И трудио се да види Исуса - ко је, али није могао од народа, јер је био малог раста. 4 Тако потрча напред и попе се на дивљу смокву да га види, јер је требало да он прође тим путем. 5 И кад је Исус дошао на то место, погледа горе и рече му: Закеју сиђи брзо, јер данас треба да останем у твојој кући. 6 И сиђе брзо па га прими радујући се. 7 А сви који су видели, почеше гунђати што је грешном човеку дошао у кућу да се одмори. 8 Закеј пак стаде и рече Господу: види, Господе, дајем половину свога имања сиромасима, и ако сам од кога што изнудио, враћам четвероструко. 9 А Исус му рече; данас је дошло спасење овој кући, јер је и он Авраамов син; 10 јер је Син човечији дошао да потражи и спасе оно што је пропало.

Прича о десет мина

11 И кад су они ово слушали, настави им причу, зато што је био близу Јерусалима, а они су сматрали да ће се царство Божије појавити одмах. 12 Рече тако: један човек угледна рода оде у далеку земљу да прими за себе краљевство и да се врати. 13 Пошто је позвао својих десет слугу, даде им десет мина и рече им: послујте док се не вратим. 14 Али његови грађани су га мрзели и послаше за њим посланике да кажу: нећемо да овај завлада над нама. 15 А кад се он вратио - примивши краљевство - рече да му дозову оне слуге којима је дао новац, да види шта је који привредио. 16 Тако први дође и рече: господару, твоја мина је донела десет мина. 17 И рече му: добро, добри слуго, што си био веран у нечем сасвим малом, ево ти власт над десет градова. 18 Дође и други говорећи: твоја мина, господару, донела је пет мина. 19 Рече и овоме: и ти буди над пет градова. 20 И трећи дође говорећи: господару, ево твоја мина коју сам чувао у убрусу; 21 бојао сам се тебе зато што си строг човек, узимаш што ниси оставио и жањеш што ниси посејао. 22 Њему рече: зли слуго, судићу ти по твојим речима. Знао си да сам строг човек, да узимам што нисам оставио и да жањем што нисам посејао; 23 што онда ниси дао мој новац у банку? И ја бих га по доласку примио с каматом. 24 А онима што су били присутни рече: узмите од њега ту мину и дајте ономе што има десет. 25 Тада му рекоше: господару, он има десет мина. 26 Кажем вам да ће се дати сваком ко има, а од онога који нема, узеће се и оно што има. 27 Него те моје непријатеље, који нису хтели да будем краљ над њима, доведите овамо и посеците их предамном.

Месија улази у Јерусалим
Изгнање трговаца из храма

28 А пошто је ово рекао, пође на пут даље идући горе у Јерусалим. 29 И кад се приближио Витфаги и Витанији код горе која се зове Маслинска, посла двојицу од ученика говорећи: 30 идите у село које је према вама, и кад уђете у њега наћи ћете привезано магаре на које нико од људи никад није сео, па га одвежите и доведите. 31 И ако вас ко пита зашто одвезујете, овако реците: Господу је потребно. 32 А послани одоше и нађоше као што им је рекао. 33 И кад су одвезивали магаре, рекоше им његови господари: што одвезујете магаре? 34 Они пак рекоше: Господу је потребно. 35 И доведоше га Исусу па ставише своје хаљине на магаре и посадише Исуса. 36 А кад је ишао, простираху своје хаљине по путу. 37 И кад се већ приближио месту где се силази са Маслинске горе, све мноштво ученика поче у радости да хвали Бога из гласа за сва чудеса која су видели, 38 говорећи: нека је благословен цар који долази у име Господње. Мир на небу и слава на висини. 39 А неки фарисеји из народа рекоше му: учитељу, забрани својим ученицима. 40 И одговори им: кажем вам, ако ови ућуте, камење ће викати.

41 А кад се приближи, угледа град и заплака над њим говорећи: 42 кад би и ти бар у овај дан сазнао шта је за твој мир; али је сад скривено од твојих очију. 43 Јер ће доћи дани на тебе и твоји непријатељи окружиће те опкопом, па ће те опколити и навалиће на тебе са свих страна, 44 и сравниће са земљом тебе и твоју децу, те неће оставити у теби камен на камену, зато што ниси упознао време када си похођен.

45 И ушавши у храм поче да изгони продавце 46 говорећи им: написано је: »Мој дом нека буде дом молитве« а ви сте начинили од њега разбојничку пећину.

47 И учио је сваки дан у храму; а првосвештеници, књижевници и народне старешине гледаху да га погубе, 48 али нису нашли шта би учинили, јер га је сав; народ одано слушао.

Глава 20

Исусова власт

1 И кад је једног дана учио народ у храму проповедао еванђеље, приступише му првосвештеници и књижевници са старешинама 2 и рекоше му: кажи нам каквом влашћу чиниш то, или ко је тај који ти је дао ту власт? 3 А он им у одговору рече: и ја ћу вам упутити једно питање па ми кажите: 4 да ли је Јованово крштење било с неба или од људи? 5 А они промишљаху међу собом говорећи: ако кажемо - с неба, рећи ће: зашто му нисте поверовали? 6 Ако пак кажемо - од људи, сав народ ће нас побити камењем, јер је уверен да је Јован пророк. 7 И одговорише да не знају откуда је. 8 И Исус им рече: ни ја вама нећу рећи каквом влашћу чиним ово.

Зли виноградари

9 А ову причу поче казивати народу: један човек посади виноград и даде га виноградарима под закуп, те отпутова на дуже време. 10 А кад је дошло време, посла слугу виноградарима да му даду од виноградског рода. Али виноградари њега избише и послаше празних руку. 11 И опет посла једног другог слугу; али они и тога избише, осрамотише и послаше празних руку. 12 На то посла и трећега; али они и овога ранише и избацише. 13 Онда рече господар винограда: шта да радим? Послаћу свог вољеног сина; можда ће презати од њега. 14 А кад га виноградари видеше, почеше размишљати међу собом говорећи: ово је наследник; да га убијемо па да наследство буде наше. 15 Тако га избацише из винограда и убише. Шта ће им, дакле, учинити господар винограда? 16 Доћи ће и погубиће те виноградаре, па ће виноград дати другима. А кад су они то чули, рекоше: не дао Бог. 17 Он пак погледа на њих и рече: шта, дакле, значи ова реч Писма: »Камен који одбацише зидари, тај поста угаони камен«? 18 Разбиће се сваки ко падне на тај камен, а на кога он падне - сатрће га. 19 Књижевници пак и првосвештеници настојали су тога часа да ставе руке на њега, али се побојаше народа. Схватили су, наиме, да је ову причу на њих уперио.

Плаћање пореза

20 И мотрећи на њега послаше људе, који су били подметнути да се представе као праведни - да би га ухватили у речи - па да га предаду прокураторовој власти и сили. 21 И упиташе га говорећи: учитељу, знамо да право говориш и учиш, те не гледаш ко је ко, него у истини учиш путу Божијем. 22 Да ли је нама допуштено да дајемо порез цару, или није? 23 Он пак приметивши њихово лукавство, рече им: 24 покажите ми динар. Чији лик и натпис носи? Они рекоше: царев. 25 А он им рече: дајте онда цару царево а Богу Божије. 26 И нису могли да га ухвате у речи пред народом, него умукоше зачуђени његовим одговором.

О васкрсењу мртвих

27 Тада приђоше неки од садукеја, који оспоравају васкрсење, и запиташе га говорећи: 28 учитељу, Мојсије нам је написао: »Ако коме умре брат који има жену, а буде без деце, нека његов брат узме жену и нека подигне пород свом брату«. 29 Било је тако седморо браће. Први је узео жену и умро без деце; 30 тада је узе други, 31 па трећи, и тако свих седам не оставише деце и помреше. 32 Најзад умре и жена. 33 О ускрсу, дакле, ова жена коме ће од њих припасти као жена? Јер је она била жена седморици. 34 Тада им рече Исус: деца овога света жене се и удају, 35 а који се удостоје да добију онај свет и ускрс из мртвих нити се жене нити се удају. 36 Они не могу више ни умрети, јер су као анђели, и синови су Божији, пошто су синови васкрсења. 37 А да мртви устају, то је и Мојсије показао на месту о купини, где Господа назива Богом Авраамовим, Богом Исааковим и Богом Јаковљевим. 38 А Бог није Бог мртвих него живих, јер су њему сви живи. 39 А неки од књижевника одговорише и рекоше: учитељу, добро си рекао. 40 И нису се више усуђивали да га ишта питају.

Месија Давидов син и Господ

41 Тада им рече: како говоре да је Христос Давидов син? 42 Наиме, сам Давид каже у књизи псалама: »Господ рече Господу моме: седи мени с десне стране, 43 док положим твоје непријатеље као подножје твојих ногу«. 44 Давид га, дакле, назива Господом; како му је онда син?

Опасност од књижевника

45 И док је сав народ слушао, рече својим ученицима: 46 чувајте се књижевника који радо иду у дугим хаљинама, воле поздраве на трговима, прва седишта у синагогама и прочеља на гозбама, 47 који једу удовичке куће и лажно се моле дуго; ови ће бити већма осуђени.

Глава 21

Удовичин прилог

1 А кад погледа горе, виде богате људе како стављају своје дарове у ковчег за прилоге. 2 А виде и једну сиромашну удовицу како ставља тамо две лепте, 3 и рече: заиста, кажем вам: ова сиромашна удовица ставила је више од свих; 4 јер су сви ови приложили дар Богу од свога изобиља, а она је од своје сиротиње ставила све што је имала за живот.

Пророштво о разорењу храма

5 И кад су неки говорили о храму, како је украшен лепим камењем и заветним даровима, он рече: 6 то што гледате - доћи ће дани када се неће оставити ни камен на камену, који неће бити порушен. 7 А они га запиташе говорећи: учитељу, па кад ће то бити? И какав је знак кад ће се то догодити? 8 Он пак рече: пазите да вас не заведу; јер ће многи доћи у моје име говорећи: ја сам, и: време се приближило; не идите за њима. 9 Не плашите се кад чујете за ратове и буне; јер прво мора тога да буде, али није одмах крај.

10 Тада им рече: устаће народ на народ и царство на царство, 11 па ће бити великих земљотреса, глади и куге по различитим местима, страхота и великих знакова на небу. 12 А пре свега метнуће своје руке на вас и гониће вас, предаваће вас у синагоге и у тамнице, одводиће вас пред краљеве и намеснике због мога имена; 13 то ће вам бити прилика да сведочите. 14 Урежите дубоко у своја срца да се не припремате како ћете се бранити; 15 јер ћу вам ја дати уста и мудрост, којој неће моћи да се успротиве нити да противрече сви ваши противници. 16 А предаваће вас и родитељи, и браћа, и рођаци, и пријатељи, и убиће неке од вас, 17 и сви ће вас мрзети због мога имена. 18 Али вам неће пропасти ни длака с главе. 19 Спашћете своје душе својом трпељивошћу.

20 А кад видите да је војска опколила Јерусалим, онда знајте да је близу његово опустошење. 21 Тада становници Јудеје нека беже у горе, који буду у граду нека изиђу напоље, а који буду у пољу нека не улазе у град, 22 јер су ово дани освете, да се испуни све што је написано. 23 Тешко трудним женама и дојиљама у те дане; биће, наиме, велика невоља на земљи и гнев на овом народу, 24 пашће од оштрице мача и одвешће их у ропство по свим народима, а многобошци ће газити Јерусалим док се не испуне времена многобожаца.

Долазак Сина човечијег

25 И биће знакова на сунцу, месецу и звездама, а на земљи страх ће обузети народе, тако да неће имати куд од хуке и морских валова, 26 људи ће издисати од страха и очекивања онога што иде на свет; јер ће небеске силе бити уздрмане. 27 И тада ће угледати Сина човечијег како долази на облаку с великом силом и славом. 28 А кад се ово почне збивати, исправите се и подигните своје главе, јер се приближава ваше избављење.

29 И каза им једну причу: погледајте смокву и сва дрвета; 30 чим приметите да пупе - сами знате да је лето већ близу. 31 Тако и ви кад видите да се ово збива, знајте да је царство Божије близу. 32 Заиста вам кажем да овај нараштај неће проћи док се све ово не збуде. 33 Небо и земља проћи ће, али моје речи неће проћи.

34 Али се чувајте да ваша срца не отежају од мамурлука, пијанства и брига за живот, и да вам тај дан не дође изненада 35 као замка; доћи ће наиме на све који станују по свој земљи. 36 Него бдите и молите се Богу у свако доба, да будете кадри да избегнете све ово што ће се збити, и да станете пред Сина човечијег. 37 Дању је учио у храму, а ноћу је излазио и ноћивао на гори која се зове Маслинска. 38 И сав народ је рано ујутро долазио к њему у храм да га слуша.

Глава 22

Јудино издајство

1 А приближавао се празник бесквасних хлебова који се зове Пасха. 2 Првосвештеници и књижевници су тражили начин како да га убију; али су се бојали народа. 3 Тада сатана уђе у Јуду који се звао Искариотски, један из броја Дванаесторице. 4 Он оде и договори се са првосвештеницима и заповедницима како ће га њима издати. 5 И обрадоваше се па уговорише да му даду новаца. 6 И он обећа, и тражио је згодну прилику да га преда њима кад ту не буде народа.

Тајна вечера

7 И дође дан бесквасних хлебова када је требало да се коље пасхално јагње. 8 Тада посла Петра и Јована рекавши: идите и спремите нам Пасху да једемо. 9 А они му рекоше: где хоћеш да спремимо? 10 Он им пак рече: ето, кад уђете у град, срешће вас један човек који носи крчаг с водом; идите за њим у кућу у коју он уђе, 11 па кажите домаћину: Учитељ ти поручује: где је дворана где ћу јести Пасху са својим ученицима? 12 И он ће вам показати велику застрту собу на спрату; онде припремите. 13 А они одоше и нађоше као што им је рекао, па припремише Пасху.

14 А кад је дошао час, леже за трпезу и апостоли с њиме. 15 Тада им рече: врло сам желео да једем ову Пасху са вама пре но што пострадам. 16 Јер вам кажем: нећу је више јести док се не испуни у царству Божијем. 17 И узе чашу, захвали Богу и рече: узмите је и разделите међу собом. 18 Јер вам кажем: од сада нећу више пити од виноградског рода - док не дође царство Божије. 19 Тада узе хлеб, захвали Богу, изломи га и даде њима говорећи: ово је моје тело које се даје за вас; ово чините за мој спомен. 20 А исто тако и чашу после вечере говорећи: ова чаша је нови савез мојом крвљу која се пролива за вас. 21 Него, види, рука мога издајника ја са мном на трпези. 22 Син човечији додуше иде као што је одређено, али тешко оном човеку који посредује у издајству. 23 Тада почеше питати један другога ко би од њих био тај који намерава да то учини.

24 А наста и препирање међу њима - који се од њих сматра да је највећи. 25 А он им рече: краљеви народа господаре над њима, и који имају власт над њима зову се добротвори. 26 Али ви немојте тако; него највећи међу вама нека буде као најмлађи, и старешина као служитељ. 27 Јер ко је већи, који лежи за трпезом или који служи? Није ли онај што лежи за трпезом? А ја сам међу вама као служитељ. 28 Ви сте ти што су истрајали са мном у мојим искушењима. 29 И ја вам одређујем царство, као што је мени мој отац одредио, 30 да једете и пијете за мојом трпезом у мом царству, и да седите на престолима и да судите дванаест племена Израиљевих.

31 Симоне, Симоне, види сатана вас је затражио да вас прорешета као пшеницу. 32 Али ја сам се молио за тебе да твоја вера не престане. И ти, кад се једном обратиш, утврди своју браћу. 33 А он му рече: Господе, спреман сам да идем с тобом и у тамницу и у смрт. 34 Он пак рече: кажем ти, Петре, неће петао данас запевати док трипут не одрекнеш да ме познајеш. 35 Рече им још: када сам вас послао без новчаника, без торбе и обуће, да ли вам је што недостајало? А они рекоше: ништа. 36 На то им рече: али сада ко има новчаник нека га узме, исто тако и торбу, а који нема нека прода своју хаљину и нека купи мач. 37 Јер вам кажем да ова реч Писма мора да се изврши на мени: »И уврстише га међу злочинце«; свршава се наиме оно што ми је одређено. 38 А они рекоше: Господе, ево овде два мача. Али им он рече: доста је.

Молитва на Маслинској гори

39 И изишавши оде по обичају на Маслинску гору; а за њим пођоше и ученици. 40 И кад стиже на то место, рече им: молите се Богу да не дођете у искушење. 41 А сам се повуче од њих колико се може каменом добацити, те клекну на колена и мољаше се говорећи: 42 Оче, ако хоћеш уклони ову чашу од мене; али нека не буде моја воља него твоја. 43 И појави му се анђео с неба и крепио га је. 44 И нашавши се у смртном страху, молио се још истрајније. А зној му је био као капи крви, које се сливају на земљу. 45 И кад уста од молитве, дође ученицима и нађе их како спавају од жалости, 46 па им рече: што спавате? Устаните и молите се Богу да не дођете у искушење.

47 Док је он још говорио, ето руље пред којом је ишао један од Дванаесторице, који се звао Јуда, те се приближи Исусу да га пољуби. 48 Али му Исус рече: Јудо, зар пољупцем издајеш Сина човечијег? 49 А кад његово друштво виде шта ће бити, рекоше: Господе, хоћемо ли да бијемо мачем? 50 И један од њих удари првосвештениковог слугу и одсече му десно ухо. 51 Исус пак одговори и рече: доста с тим; затим дотаче ухо и излечи га. 52 Тада Исус рече првосвештеницима, заповедницима храма и старешинама који су дошли на њега: изишли сте с мачевима и батинама - као на разбојника; 53 кад сам сваког дана био с вама у храму нисте пружили руке на мене; али ово је ваш час и власт таме.

Петрово одрицање
Исус пред синедрионом

54 А кад га ухватише, одведоше га и уведоше у првосвештеникову кућу; Петар је ишао за њим издалека. 55 Када су пак наложили ватру насред дворишта и сели заједно, седео је и Петар међу њима. 56 И кад га опази једна служавка како седи код ватре, погледа га и рече: и овај је био с њим. 57 Али он одрече говорећи: жено, не познајем га. 58 И мало затим опази га још један други те рече: и ти си од њих. А Петар рече: нисам, човече. 59 И кад је прошао отприлике један час, потврђивао је један други: заиста је и овај био с њим, јер је Галилејац. 60 А Петар рече: човече, не знам шта говориш. И одмах - док је он још говорио - петао запева. 61 Тада се Господ обазре и погледа на Петра, и сети се Петар Господње речи, како му рече: три пута ћеш ме се одрећи данас пре но што петао запева. 62 И изишавши напоље заплака горко.

63 А људи, који су га држали, ругали су му се и ударали су га, 64 покрили су га и питали: прореци ко те је ударио? 65 Говорили су и многе друге хуле на њега.

66 А кад се разданило, окупише се народне старешине, првосвештеници и књижевници, па га одведоше на свој скуп 67 говорећи: ако си ти Христос - кажи нам. А он им рече: ако вам кажем - нећете поверовати; 68 ако пак запитам - нећете одговорити. 69 Од сада ће Син човечији седети с десне стране силе Божије. 70 Тада сви рекоше: ти си, дакле, Син Божији? Он им пак рече: ви кажете да сам то ја. 71 А они рекоше: шта нам је још потребно сведочанство? Сами смо чули из његових уста.

Глава 23

Исус пред Пилатом

1 И усташе они сви скупа, те га одведоше Пилату. 2 Тада почеше да га оптужују говорећи: нашли смо овога како отпађује наш народ и забрањује да се даје порез цару, а за себе говори да је Христос, цар. 3 На то га Пилат упита: јеси ли ти цар јудејски? А он му у одговору рече: ти кажеш. 4 Пилат пак рече првосвештеницима и светини: не налазим никакве кривице на овом човеку. 5 Али они наваљиваху говорећи: он буни народ учећи по свој Јудеји - почевши од Галилеје па довде.

Исус пред Иродом Антипом

6 Чувши Пилат то, упита да ли је тај човек Галилејац, 7 и кад дозна да је из Иродова подручја, посла га Ироду који је тих дана такође био у Јерусалиму. 8 А кад Ирод виде Исуса, обрадова се врло; јер је одавно желео да га види, зато што је слушао о њему и надао се да ће видети какво чудо од њега. 9 И питао га је многим речима, али му он не одговори ништа. 10 Првосвештеници пак и књижевници су стајали и оптуживали га упорно. 11 Тада га Ирод са својим војницима презре и наруга му се, обуче му белу хаљину, те га посла натраг Пилату. 12 А Ирод и Пилат се спријатељише тог дана; јер су пре били у непријатељству.

Исусова осуда

13 Пилат пак сазва првосвештенике, старешине и народ 14 па им рече: довели сте ми овога човека као да он отпађује народ, а гле, ја сам пред вама испитао и на овом човеку нисам нашао ниједне кривице за које га оптужујете. 15 А ни Ирод; јер га је послао натраг нама. И, очигледно, није учинио ништа што заслужује смрт. 16 Зато хоћу да га ослободим - пошто га казним. 17 А требало је да им о празнику ослободи једнога сужња. 18 Али они сви скупа повикаше говорећи: узми овога, а Вараву нам ослободи. 19 Овај је био бачен у тамницу због некакве буне у граду и због убијства. 20 А Пилат им се опет обрати желећи да ослободи Исуса. 21 Али они викаху говорећи: распни га, распни. 22 Тада им по трећи пут рече: па какво је зло он учинио? Нисам нашао на њему ништа што заслужује смрт; стога хоћу да га ослободим - пошто га казним. 23 Они су међутим наваљивали с великом виком тражећи да он буде распет, и њихова вика је бивала све јача, 24 те Пилат одлучи да се њихов захтев удовољи. 25 Тако ослободи онога кога су тражили, а који је био бачен у тамницу због буне и убијства; Исуса пак предаде њима на вољу.

Распеће

26 И кад су га повели, ухватише неког Симона из Кирине који је долазио из поља, па ставише на њега крст да га носи за Исусом. 27 А за њим је ишло велико мноштво народа и жена које су га сажаљевале и оплакивале. 28 Исус се обазре на њих и рече: кћери јерусалимске, не плачите за мном, него плачите за собом и за својом децом. 29 Јер, ето, иду дани када ће говорити: блажене су нероткиње, и утробе које не родише, и дојке које не дојише. 30 Тада ће почети да говоре горама: падните на нас, и бреговима: покрите нас; 31 јер кад овако раде са зеленим дрветом, шта ће тек бити са сувим? 32 А водили су и друга два злочинца да их погубе с њим. 33 Па кад дођоше на место које се зове Лубања, онде распеше њега и злочинце, једног с десне а другог с леве стране. 34 А Исус је говорио: Оче, опрости им, јер не знају шта чине. Затим бацише коцку да би међу собом поделили његове хаљине. 35 Народ је стајао и гледао. А старешине су се ругале говорећи: друге је спасао, нека спасе самога себе, ако је он Христос, изабраник Божији. 36 Подсмехнуше му се и војници, који су прилазили приносећи му оцат 37 и говорећи: спаси самога себе - ако си ти цар јудејски.

38 А над њим је био и натпис написан грчким, латинским и јеврејским словима: ово је цар јудејски.

39 А један од обешених злочинаца хулио је на њега говорећи: зар ниси ти Христос? Спаси самога себе и нас. 40 А други му одговори прекоревајући га: зар се ни мало не бојиш Бога - будући да си исто тако осуђен? 41 И, ми смо праведно осуђени, јер примамо што наша дела заслужују; овај међутим није учинио ништа неумесно. 42 И рече: Исусе, сети ме се кад дођеш са својим царством. 43 А он му рече: заиста, кажем ти: данас ћеш бити са мном у рају. 44 А било је већ око шестога часа, и би тама по свој земљи до часа деветог, 45 при чему је сунце изгубило своју светлост; а завеса у храму раздера се напола. 46 Тада Исус повика веома гласно и рече: Оче, предајем свој дух у твоје руке. И кад ово рече, издахну. 47 А кад капетан виде шта се догодило, стаде славити Бога говорећи: овај човек је заиста био праведан. 48 И сва светина, која се окупила да гледа ово, видевши шта се догодило, враћала се кући бијући се у прса. 49 А сви његови знанци стајали су издалека, и жене које су дошле за њим из Галилеје - и гледаху ово.

Исусова сахрана

50 И гле, човек по имену Јосиф, саветник, честит и праведан човек, 51 - он није пристао на њихову одлуку и њихово дело, - из Ариматеје, јудејског града, који је очекивао царство Божије, 52 приступи Пилату и заиска Исусово тело. 53 И кад га скиде, обави га платном, те га стави у гроб усечен у камену - у коме још нико никада није лежао. 54 А био је петак, и субота освиташе. 55 За њим су пошле и жене које су дошле са Исусом из Галилеје, па видеше гроб и како је стављено његово тело. 56 Затим се вратише и спремише мирисе и миро. У суботу пак осташе у миру - по закону.

Глава 24

Васкрсење

1 А у први дан недеље, врло рано, дођоше на гроб носећи мирисе које су спремиле. 2 Али нађоше камен одваљан од гроба, 3 и кад су ушле, не нађоше тело Господа Исуса. 4 И док су биле у недоумици због тога, гле, два човека у сјајном оделу стадоше пред њих. 5 Пошто су биле уплашене и обориле лице земљи, они им рекоше: што тражите живога међу мртвима? 6 Нема га овде, него је васкрсао; сетите се како вам је рекао док је још био у Галилеји, 7 наиме, да Син човечији треба да буде предан у руке грешних људи, и да буде распет, и да васкрсне трећи дан. 8 Тада се сетише његових речи, 9 па се вратише од гроба и јавише све ово Једанаесторици и свима осталима. 10 То су биле Марија Магдалина и Јована и Марија Јаковљева мајка; и остале жене с њима рекоше ово апостолима. 11 А њима се ове речи учинише као празна шала и нису им веровали. 12 Петар пак уста и отрча до гроба; нагнувши се виде само завоје, и оде чудећи се у себи ономе што се догодило.

Исус се јавља двојици ученика

13 И гле, истога дана двојица од њих су ишли у село које се зове Емаус, сто шездесет стадија удаљено од Јерусалима, 14 и они су разговарали међу собом о свим овим догађајима. 15 Док су они расправљали и разговарали, сам Исус се приближи и иђаше с њима. 16 Али њиховим очима није било дано да га препознају. 17 И рече им: какви су то разговори што их успут водите међу собом? И застадоше гледајући тужно. 18 Одговори један, по имену Клеопа, и рече му: јеси ли ти једини странац у Јерусалиму који није сазнао шта се у њему догодило ових дана? 19 И рече им: шта? А они му рекоше: оно с Исусом Назарећанином, који је био пророк силан на делу и у речи пред Богом и свим народом, 20 како су га наши првосвештеници и старешине предали на смртну казну и распели га. 21 А ми смо се надали да је он тај који ће избавити Израиља. И при свем том данас је трећи дан како се то догодило. 22 Уз то запрепастише нас неке наше жене које су биле рано ујутро на гробу 23 и како нису нашле његово тело, дођоше и рекоше да су виделе појаву анђела, који су им рекли да је он жив. 24 Неки од наших одоше до гроба и нађоше тако како су жене рекле, али њега нису видели.

25 И рече им он: о, како сте неразумни и спора срца да верујете у све што су пророци казали. 26 Зар није требало да Христос претрпи то и да уђе у своју славу? 27 Тада им разјасни шта је о њему писано у свем Писму - почевши од Мојсија и свих пророка. 28 И приближи се селу у које су ишли, а он се правио као да хоће да иде даље. 29 И салетеше га говорећи: остани с нама, јер је вече близу, а дан је већ измакао. Тако уђе да остане с њима. 30 И кад је лежао с њима за трпезом, узе хлеб, благослови, изломи и даваше, им. 31 Тада им се отворише очи и препознаше га; али њега више није било пред њима. 32 И рекоше један другоме: није ли наше срце горело у нама кад нам је говорио успут и тумачио нам Писма? 33 И уставши тога часа вратише се у Јерусалим, те нађоше окупљену Једанаесторицу и њихове другове, 34 који су говорили: Господ је стварно васкрсао и јавио се Симону. 35 А они су им причали шта је било на путу и како су га препознали приликом ломљења хлеба.

Исус се јавља апостолима

36 Док су они још то говорили, сам Исус стаде међу њих и рече им: мир вам. 37 А они шћућурени и уплашени, мишљаху да гледају духа. 38 И рече им: што сте тако збуњени и зашто се јављају сумње у вашим срцима? 39 Погледајте моје руке и моје ноге - ја сам главом. Опипајте ме и видите, јер дух нема меса и костију - као што видите да ја имам. 40 Рекавши то показа им руке и ноге. 41 А како они још нису веровали од радости, него су се чудили рече им: имате ли овде шта за јело? 42 А они му дадоше комад печене рибе; 43 он узе и поједе пред њима.

44 И рече им: то су моје речи које сам изговорио док сам још био с вама, наиме, да треба да се испуни све што је за мене написано у Мојсијевом закону, пророцима и псалмима. 45 Тада им отвори ум да разумеју Писма. 46 Рече им још: тако је написано да Христос треба да пострада и да васкрсне из мртвих трећи дан, 47 те да се у његово име проповеда покајање и опроштај грехова свима народима - почевши од Јерусалима. 48 Ви сте сведоци овоме, 49 а ја ћу, ето, послати на вас обећање свога Оца; ви седите у граду док се не обучете у силу с висине.

Вазнесење

50 Тада их изведе до Витаније, подиже своје руке и благослови их. 51 И док их је благосиљао, удаљи се од њих и узношаше се на небо. 52 А они му се поклонише и вратише се у Јерусалим с великом радошћу, 53 и беху једнако у храму [хвалећи и] благосиљајући Бога.

На Растку објављено: 2007-07-03
Датум последње измене: 2007-08-10 13:09:30
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује