превод Емилијан Чарнић

Еванђеље по Матеју

НОВИ ЗАВЕТ, превод: др Емилијан Чарнић, Београд 1992

Еванђеље по Матеју

Глава 1

Родослов Исуса Христа

1 Родослов Исуса Христа, сина Давида, Авраамова сина. 2 Авраам роди Исаака, Исаак роди Јакова, Јаков роди Јуду и браћу његову, 3 Јуда са Тамаром роди Фареса и Зару, Фарес роди Есрома, Есром роди Арама, 4 Арам роди Аминадава, Аминадав роди Наасона, Наасон роди Салмона, 5 Салмон са Рахавом роди Вооза, Вооз са Рутом роди Јовида, Јовид роди Јесеја, 6 Јесеј роди цара Давида. Давид са Уријином женом роди Соломона, 7 Соломон роди Ровоама, Ровоам роди Авију, Авија роди Асафа, 8 Асаф роди Јосафата, Јосафат роди Јорама, Јорам роди Озију, 9 Озија роди Јоатама, Јоатам роди Ахаза, Ахаз роди Езекију, 10 Езекија роди Манасију, Манасија роди Амоса, Амос роди Јосију, 11 Јосија роди Јехонију и браћу његову у време пресељења у Вавилон. 12 После пресељења у Вавилон Јехонија роди Салатиила, Салатиил роди Зоровавела, 13 Зоровавел роди Авијуда, Авијуд роди Елијакима, Елијаким роди Азора, 14 Азор роди Садока, Садок роди Ахима, Ахим роди Елијуда, 15 Елијуд роди Елеазара, Елеазар роди Матана, Матан роди Јакова, 16 Јаков роди Јосифа мужа Марије, која роди Исуса званог Христа.

17 Од Авраама до Давида свега, дакле, четрнаест колена, и од Давида до пресељења у Вавилон четрнаест колена, и од пресељења у Вавилон до Христа четрнаест колена.

Исусово рођење

18 А рођење Исуса Христа беше овако: када је мајка његова Марија била заручена за Јосифа, пре но што се састаше, нађе се да је зачела од Духа Светога. 19 Пошто је Јосиф, њен муж, био праведан и није хтео да је срамоти, намисли да је тајно напусти. 20 Када је он то смислио, гле анђео Господњи му се јави у сну и рече: Јосифе, сине Давидов, не бој се узети Марије жене своје; јер што је у њој рођено од Духа је Светога, 21 Она ће родити сина и ти ћеш му дати име Исус, јер ће он спасти народ свој од грехова њихових.

22 А све ово догодило се да се испуни што је Господ рекао преко пророка који каже: 23 » Гле, девојка ће зачети и родиће сина, и наденуће му име Емануил«, што преведено значи: »Са нама Бог«. 24 А када се Јосиф пробуди од сна, учини како му је наредио анђео Господњи, и узе жену своју. 25 И не познаваше је док не роди сина, и даде му име Исус.

Глава 2

Поклоњење мудраца

1 А када се Исус родио у Витлејему јудејском за време краља Ирода, гле, дођоше мудраци са истока у Јерусалим 2 и рекоше: где је цар јудејски који се родио? јер смо видели његову звезду на истоку и дођосмо да му се поклонимо. 3 Чувши то краљ Ирод уплаши се, и сав Јерусалим с њим. 4 И сабравши све првосвештенике и књижевнике народне, испитиваше их где треба да се роди Христос. 5 А они му рекоше: у Витлејему јудејском; јер је пророк тако написао: 6 »И ти Витлејеме, земљо Јудина, никако ниси најмањи међу владалачким градовима Јудиним; јер ће из тебе изићи владар који ће пасти народ мој, Израиља«. 7 Тада Ирод дозва тајно мудраце и испита тачно од њих време када се појавила звезда, и пославши их у Витлејем рече: 8 идите и испитајте тачно о детету; и кад га нађете, јавите ми да и ја дођем да му се поклоним. 9 А они послушавши краља одоше. И гле, звезда коју видеше на истоку, иђаше пред њима док не дође и стаде над местом где беше дете. 10 А када видеше звезду, обрадоваше се веома. 11 И ушавши у кућу видеше дете са Маријом, мајком његовом, падоше ничице и поклонише му се, отворише своја блага и принесоше му дарове, злато, тамјан и смирну. 12 И пошто су у сну били поучени да се не враћају Ироду, вратише се другим путем у своју земљу.

Бекство у Египат и повратак

13 А кад они одоше, гле, анђео Господњи јави се у сну Јосифу и рече: устани, узми дете и мајку његову па бежи у Египат, и буди онде док ти не кажем, јер ће Ирод тражити дете да га убије. 14 А он уста, узе дете и мајку његову ноћу и оде у Египат. 15 И беше онде до смрти Иродове; да се испуни реч коју је Господ рекао преко пророка: »Из Египта позвах сина свога«.

16 Тада Ирод, видевши да су га мудраци обманули, разгневи се врло, посла и поби сву мушку децу у Витлејему и свој његовој околини, од две године и ниже по времену које је тачно дознао од мудраца. 17 Тада се испуни што је рекао пророк Јеремија: 18 »Глас у Рами чу се, плач и јаук многи; Рахиља оплакује своју децу, и неће да се утеши, јер их више нема«.

19 А кад је умро Ирод, гле, анђео Господњи се јави у сну Јосифу у Египту и рече: 20 устани, узми дете и мајку његову па иди у земљу Израиљеву; јер су умрли који су тражили живот детињи. 21 А он уста, узе дете и мајку његову и уђе у земљу Израиљеву. 22 Чувши пак да Архелај влада у Јудеји место свога оца Ирода, побоја се да оде онамо; него поучен у сну оде у крајеве галилејске, 23 и дошавши настани се у граду званом Назарет; да се испуни што су рекли пророци: Назарећанин ће се звати.

Глава 3

Проповед Јована Крститеља

1 У оне дане појави се Јован Крститељ и проповедаше у пустињи јудејској говорећи: 2 покајте се, јер се приближило царство небеско. 3 Јер је то онај за кога је рекао пророк Исаија: »Глас онога што виче у пустињи: припремите пут Господњи, поравнајте стазе његове«. 4 А Јован имаше хаљину од камиље длаке и кожни појас око својих бедара; храна његова беше скакавци и дивљи мед. 5 Тада излажаше к њему Јерусалим, сва Јудеја и сва околина јорданска, 6 и он их крштаваше у реци Јордану, а они исповедаху своје грехе.

7 Видевши многе фарисеје и садукеје како долазе да их крсти, рече им: змијски породе, ко вам је указао да избегнете предстојећи гнев? 8 Донесите дакле род достојан покајања, 9 и не мислите да можете сами да говорите: имамо оца Авраама; јер вам кажем да Бог може од овога камења подићи децу Аврааму. 10 Већ секира лежи код корена дрвећа; стога се одсеца и баца у ватру свако дрво које не доноси добра рода. 11 Ја вас крштавам водом за покајање; а онај који за мном долази јачи је од мене, коме нисам достојан да понесем обућу. Он ће вас крстити Духом Светим и огњем. 12 У његовој руци је лопата, па ће очистити своје гумно и скупиће жито своје у житницу, а плеву ће спалити неугасивим огњем.

Исусово крштење

13 Тада дође Исус из Галилеје на Јордан Јовану да га овај крсти. 14 Али му Јован брањаше говорећи: ти треба мене да крстиш, а ти долазиш к мени? 15 А Исус му одговори и рече: пусти сада, јер тако треба да испунимо сву праведност. Тада га пусти. 16 А кад је Исус крштен, изиђе одмах из воде. И гле, отворише му се небеса и виде Духа Божијега где силази као голуб и иде на њега. 17 И гле, глас са небеса говораше: ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи.

Глава 4

Исусово кушање

1 Тада Дух одведе Исуса у пустињу да га ђаво куша. 2 И постивши четрдесет дана и четрдесет ноћи најзад огладне. 3 Тада му приђе кушач и рече: ако си Син Божији, реци да ово камење хлебови постану. 4 А он одговори и рече: написано је: »Неће човек живети о самом хлебу, него од сваке речи која излази из уста Божијих«.

5 Тада га ђаво поведе у Свети град и постави га на врх храма 6 и рече му: ако си Син Божији, баци се доле; јер је написано да ће »Анђелима својим наредити за тебе, и на рукама ће те носити, да где не запнеш за камен ногом својом«. 7 Рече му Исус: и то је написано: »Не искушавај Господа, Бога свога«.

8 Опет га поведе ђаво на врло високу гору, и показа му сва светска царства и њихову славу, 9 и рече му: даћу ти све ово, ако паднеш и поклониш ми се. 10 Тада му рече Исус: одлази, сатано; јер је написано: »Клањај се Господу, Богу своме, и њему јединоме служи«. 11 Тада га остави ђаво, и гле анђели приђоше и служаху му.

Почетак рада у Галилеји

12 А када чу да је Јован предан, повуче се у Галилеју. 13 И напустивши Назарет дође и настани се у Кафарнауму приморскоме, у крајевима Завулоновим и Нефталимовим, 14 да се испуни што је рекао пророк Исаија: 15 »Земља Завулонова и земља Нефталимова, према мору, преко Јордана, Галилеја многобожачка, 16 народ који седи у тами виде велику светлост, и онима што седе у земљи и сенци смрти, њима светлост сину«. 17 Отада поче Исус проповедати и говорити: покајте се, јер се приближило царство небеско.

18 А када је ишао крај Галилејског мора, виде два брата, Симона званог Петра, и Андреју, брата његова, како бацају мрежу у море; јер беху рибари. 19 И рече им: хајдете за мном, и учинићу вас рибарима људским. 20 А они одмах оставише мреже и пођоше за њим. 21 И када одатле оде даље, виде друга два брата, Јакова Зеведејева и Јована, брата његова, како у чамцу са Зеведејем, оцем својим, крпе своје мреже, и позва их. 22 А они одмах оставише чамац и оца свога и пођоше за њим.

23 И обилажаше Исус сву Галилеју, учећи у синагогама њиховим и проповедајући еванђеље о царству и лечећи сваку болест и сваку немоћ у народу. 24 И рашири се глас о њему по свој Сирији. И донесоше му све болеснике који су патили од различитих болести и мука, бесомучне, и месечаре, и узете, и излечи их. 25 И пође за њим много народа из Галилеје и Декапоља, Јерусалима и Јудеје, и с оне стране Јордана.

Глава 5

Беседа на гори

1 А када виде народ, попе се на гору; и пошто седе, приступише му ученици његови; 2 И отвори уста своја и учаше их говорећи:

3 Блажени су сиромашни духом, јер је њихово царство небеско.

4 Блажени су жалосни, јер ће се они утешити.

5 Блажени су кротки, јер ће они наследити земљу.

6 Блажени су гладни и жедни праведности, јер ће се они наситити.

7 Блажени су милостиви, јер ће они бити помиловани.

8 Блажени су чисти срцем, јер ће они Бога гледати.

9 Блажени су миротворци, јер ће се они синови Божији назвати.

10 Блажени су прогнани ради праведности, јер је њихово царство небеско.

11 Блажени сте кад вас нагрде и успрогоне и набеде сваким злом лажући мене ради. 12 Радујте се и кличите, јер је награда ваша велика на небесима; јер су тако прогонили пророке који су били пре вас.

13 Ви сте со земље; ако со обљутави, чиме ће се осолити? Не вреди више ни за шта, него само да се избаци и да је људи изгазе. 14 Ви сте светлост света. Не може се сакрити град који лежи на брду; 15 нити се пали светиљка и ставља под мерицу, него на свећњак, и светли свима у кући. 16 Тако нека засветли ваша светлост пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима.

17 Не мислите да сам дошао да разрешим закон и пророке; нисам дошао да разрешим него да испуним. 18 Јер заиста вам кажем, док не прође небо и земља, неће ни једно иота или једна цртица од закона нестати, док се све не збуде. 19 Ко дакле разреши једну од ових најмањих заповести и научи тако људе, најмањи ће се назвати у царству небеском; а ко изврши и научи, тај ће се велик назвати у царству небеском. 20 Јер вам кажем: ако ваша праведност не буде много виша од праведности књижевника и фарисеја, нећете ући у царство небеско.

21 Чули сте да је речено старима: »Не убиј«, а ко убије биће крив суду. 22 А ја вам кажем да ће сваки који се гневи на брата свога бити крив суду. Ако ко каже брату своме »рака«, биће крив синедриону. Ако ко каже » будало«, заслужиће пакао огњени. 23 Ако дакле приносиш дар свој на жртвеник и онде се сетиш да твој брат има нешто против тебе, 24 остави онде свој дар пред жртвеником, и иди прво измири се са братом својим, па тада дођи и принеси дар свој. 25 Покажи добру вољу противнику своме брзо, док си још с њим на путу; да те противник не преда судији, а судија судском службенику, и да те не баце у тамницу. 26 Заиста ти кажем: нећеш изићи оданде док не платиш последње паре.

27 Чули сте да је речено: »Не чини прељубе«. 28 А ја вам кажем да сваки који гледа жену с тим да је пожели, већ је учинио прељубу с њом у срцу своме. 29 Ако те твоје десно око саблажњава, ископај га и баци од себе; јер ти је боље да пропадне један од твојих удова и не буде цело твоје тело бачено у пакао. 30 И ако те десна рука твоја саблажњава, одсеци је и баци од себе; јер ти је боље да пропадне један од твојих удова и да цело твоје тело не оде у пакао.

31 Речено је даље: » Ко отпусти своју жену, нека јој да књигу отпусну«. 32 А ја вам кажем да сваки који отпушта своју жену, осим због прељубе, наводи је да учини прељубу, и ко се ожени отпуштеном, чини прељубу.

33 Опет сте чули да је речено старима: »Не куни се криво, а испуни Господу заклетве своје«. 34 А ја вам кажем: не куните се никако; ни небом, јер је престо Божији; 35 ни земљом, јер је подножје ногама његовим; нити Јерусалимом, јер је град великога цара; 36 не заклињи се ни главом својом, јер не можеш ни једну влас учинити белом или црном. 37 Него нека реч ваша буде да- да, не-не; а што је више од овога, од зла је.

38 Чули сте да је речено: »Око за око и зуб за зуб«. 39 А ја вам кажем да се не противите злу; него ако те ко удари по твом десном образу, окрени му и други; 40 и ономе који хоће да се парничи с тобом и да ти узме хаљину, подај му и огртач; 41 и ко те потера једну миљу, иди са њим две. 42 Дај ономе који од тебе тражи, и не окрећи се од онога који хоће од тебе да позајми.

43 Чули сте да је речено: »Љуби ближњега свога« и мрзи непријатеља свога. 44 А ја вам кажем: љубите непријатеље своје и молите се за гонитеље своје, 45 да будете синови Оца свога који је на небесима, јер он чини да његово сунце гране злима и добрима и даје кишу праведнима и неправеднима. 46 Јер ако љубите оне који вас љубе, какву награду имате? Зар не чине то исто и цариници? 47 И ако поздрављате само своју браћу, шта особито чините? Зар не чине то исто и многобошци? 48 Будите дакле савршени као што је савршен Отац ваш небески.

Глава 6

1 Пазите да праведност своју не вршите пред људима, да вас они виде; иначе немате награде код Оца вашега који је на небесима. 2 Када дакле чиниш милостињу, не труби пред собом, како чине лицемери у синагогама и по улицама, да их људи славе. Заиста вам кажем, примили су своју плату. 3 А ти када чиниш милостињу, нека не зна твоја лева рука шта чини десна, 4 да буде твоја милостиња у тајности; и Отац твој који гледа у тајности узвратиће ти.

5 И када се молите, не будите као лицемери; јер се радо моле стојећи у синагогама и на раскршћима, да се покажу људима; заиста вам кажем, примили су плату своју. 6 А ти када се молиш, уђи у своју собу, затвори врата своја и помоли се Оцу своме у тајности; и Отац твој који гледа у тајности испуниће ти.

7 А када се молите, не говорите много као многобошци; јер мисле да ће због многих речи бити услишени. 8 Не будите дакле као они; јер зна Отац ваш шта вам треба, пре но што га замолите. 9 Овако се дакле молите: Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје;

10 нека дође царство твоје; нека буде воља твоја и на земљи као на небу;

11 хлеб наш насушни дај нам данас;

12 и опрости нам дугове наше, као што смо и ми опростили дужницима својим;

13 и не уведи нас у искушење, него нас избави од зла.

14 Јер ако опростите људима њихове грешке, опростиће и вама Отац ваш небески; 15 ако ли не опростите људима, ни Отац ваш неће опростити грешака ваших.

16 А када постите, не будите намргођени као лицемери; јер помрачују своја лица, да се покажу људима како посте; заиста вам кажем, примили су плату своју. 17 А ти када постиш, помажи своју главу и опери своје лице, 18 да се не покажеш људима да постиш, него Оцу своме који је у тајности; и Отац твој који гледа у тајности узвратиће ти.

19 Не сабирајте себи блага на земљи, где мољац и рђа уништавају и где лопови поткопавају и краду; 20 него сабирајте себи благо на небу, где не уништава ни мољац ни рђа, и где лопови не поткопавају нити краду; 21 јер где је благо твоје, онде ће бити и срце твоје.

22 Светило тела је око. Ако је око твоје бистро, све тело твоје биће светло; 23 ако ли је око твоје рђаво, све тело твоје биће мрачно. Ако је дакле светлост, која је у теби, тама, колика ће тама бити?

24 Нико не може служити двојици господара; јер ће или једнога мрзети, а другога волети, или ће једном бити привржен, а другога презирати; не можете служити Богу и мамону.

25 Зато вам кажем, не брините се за свој живот, шта ћете јести или шта ћете пити, нити за своје тело, шта ћете обући; зар није живот више од хране и тело од одела? 26 Погледајте птице небеске, оне не сеју нити жању нити скупљају у житнице, па ипак их храни Отац ваш небески; зар ви не вредите много више од њих? 27 Ко од вас може бринући се додати животу своме један лакат? 28 И што се бринете за одело? Погледајте љиљане пољске како расту; не труде се нити преду; 29 а ја вам кажем да се ни Соломон у свој слави својој не обуче као један од ових. 30 Ако Бог тако одева пољску траву, која данас јесте а сутра се баца у пећ, неће ли много више вас, маловерни? 31 Не брините се дакле говорећи: шта ћемо јести? или: шта ћемо пити? или: шта ћемо обући? 32 Јер све то траже многобошци: зна Отац ваш небески да вам је све то потребно. 33 Тражите прво царство и праведност његову, а све ово додаће вам се. 34 Не брините се дакле за сутрашњи дан, јер ће се сутра бринути за себе; доста је дану зла свога.

Глава 7

1 Не судите, да не будете осуђени; 2 јер каквим судом судите, судиће вам се, и каквом мером мерите, одмериће вам се.

3 А што гледаш трун у оку брата свога, а у своме оку греде не примећујеш? 4 Или како ћеш рећи своме брату: пусти да извадим трун из твога ока, а гле, греда у оку твоме? 5 Лицемере, извади прво греду из свога ока, па ћеш тада гледати да извадиш трун из ока брата свога.

6 Не дајте светиње псима, нити бацајте бисера својих пред свиње, да их не погазе ногама својим и окренувши се не растргну вас.

7 Молите, и даће вам се; тражите, и наћи ћете; куцајте, и отвориће вам се. 8 Јер сваки који моли добива, и који тражи налази, и ономе који куца отвориће се. 9 Или ко је човек међу вама, који ће сину своме, када затражи хлеба, дати камен? 10 Или када затражи рибу, змију да му да? 11 Ако дакле ви - будући зли - знате добре дарове давати својој деци, колико ће више Отац ваш који је на небесима дати добра онима који га моле.

12 Све дакле што желите да вама чине људи, чините и ви тако њима; јер је то закон и пророци.

13 Уђите на уска врата; јер су широка врата и простран пут који води у пропаст, и много их је који њиме улазе. 14 Како су уска врата и стешњен пут који води у живот, и мало их је који га налазе.

15 Чувајте се лажних пророка, који вам долазе у овчијем руху, а изнутра су грабљиви вуци. 16 По плодовима њиховим познаћете их. Зар се грожђе бере с трња или смокве са чкаља? 17 Тако свако добро дрво рађа добре плодове, а рђаво дрво доноси рђаве плодове. 18 Не може добро дрво донети рђаве плодове, нити рђаво дрво донети добре плодове. 19 Свако дрво, које не рађа добра плода, одсеца се и у ватру баца. 20 Дакле по плодовима њиховим познаћете их.

21 Неће ући у царство небеско сваки који ми говори: Господе, Господе, него ко чини вољу Оца мога који је на небесима. 22 Многи ће ми рећи у онај дан: Господе, Господе, нисмо ли пророковали у твоје име, и у твоје име изгнали демоне, и у твоје име многа чуда учинили? 23 И тада ћу им изјавити: никада вас нисам упознао; одлазите од мене ви који чините безакоње.

24 Сваки дакле који слуша ове моје речи и извршује их, биће као мудар човек, који сазида кућу своју на стени. 25 И паде киша и дођоше бујице, и дунуше ветрови и навалише на ону кућу - и не паде; јер беше утемељена на стени.

26 И сваки који слуша ове моје речи а не извршује их, биће као луди човек, који сазида кућу своју на песку. 27 И паде киша и дођоше бујице, и дунуше ветрови и навалише на ону кућу - и паде, и пад њен беше велики.

28 И када Исус сврши ове речи, дивљаше се народ његовој науци; 29 јер их је учио као онај који има власт, а не као њихови књижевници.

Глава 8

Очишћење губавца

1 А када сиђе с горе, пође за њим многи народ. 2 И гле, губавац приступи и клањаше му се говорећи: Господе, ако хоћеш можеш да ме очистиш. 3 И пруживши руку дотаче га говорећи: хоћу, буди чист. 4 И одмах се очисти његова губа. И рече му Исус: гледај да никоме не кажеш, него иди, покажи се свештенику и принеси дар који заповеди Мојсије - за сведочанство њима.

Исцељење капетановог слуге

5 А када уђе у Кафарнаум, приђе му један капетан молећи га и говорећи: 6 Господе, слуга мој лежи узет код куће и мучи се страшно. 7 И рече му: ја ћу доћи и излечићу га. 8 А капетан одговори и рече: Господе, нисам достојан да уђеш под мој кров; него само реци једну реч, и оздравиће мој слуга. 9 Јер и ја сам човек под влашћу, имам под собом војнике, па кажем овоме: иди, и иде, и другоме: дођи, и долази, и слузи своме: учини то, и учини. 10 А Исус чувши задиви се и рече онима који су га пратили: заиста вам кажем, ни у кога у Израиљу не нађох толике вере. 11 А кажем вам да ће доћи многи са истока и запада и сести за сто са Авраамом и Исааком и Јаковом у царству небеском; 12 а синови царства биће избачени у крајњу таму; онде ће бити плач и шкргут зуба. 13 И рече Исус капетану: иди, нека ти буде како си веровао. И би излечен слуга у онај час.

Исцељења у Кафарнауму

14 И када дође Исус у Петрову кућу, виде његову ташту где лежи у грозници. 15 И дотаче јој руку, и остави је грозница, те уста и служаше му. 16 А када наста вече, принеше му многе бесомучне; и изгна духове речју, и излечи све болеснике; 17 да се испуни што је рекао пророк Исаија: »Он узе наше слабости и понесе болести«.

Захтеви апостолства

18 А када Исус виде многи народ око себе, заповеди да се отплови на другу страну. 19 И приступивши један књижевник рече му: учитељу, ићи ћу за тобом куд год ти пођеш. 20 И рече му Исус: лисице имају јаме и птице небеске гнезда, а Син човечији нема где да ослони главу. 21 А други један од ученика његових рече му: Господе, допусти ми најпре да одем и укопам свога оца. 22 А Исус му рече: хајде за мном и остави да мртви укопавају своје мртве.

Стишавање буре. Бесомучни Гадаринци

23 И када уђе у чамац, пођоше за њим ученици његови. 24 И гле, велика бура наста на мору, тако да су валови преливали чамац; а он је спавао. 25 И приступивши пробудише га говорећи: Господе, спаси нас, пропадамо. 26 И рече им: што се бојите маловерни? Тада уста, запрети ветровима и мору, и наста тишина велика. 27 А људи се зачудише говорећи: какав је то човек да га и ветрови и море слушају?

28 А када дође на другу страну у земљу гадаринску, сретоше га два бесомучна излазећи из гробова, опасна врло, тако да нико није могао проћи оним путем. 29 И гле, повикаше говорећи: шта имамо ми с тобом, Сине Божији? Јеси ли дошао овамо да нас пре времена мучиш? 30 А далеко од њих беше велико крдо свиња на паши. 31 А демони га мољаху говорећи: ако нас изгониш, пошаљи нас у крдо свиња. 32 И рече им: идите. А они изишавши одоше у свиње; и гле, навали све крдо са стрмени у море, и погибе у води. 33 А пастири побегоше, па отишавши у град јавише све - и шта се догодило бесомучнима. 34 И гле, сав град изиђе у сусрет Исусу, и видевши га замолише га да оде из њихових крајева.

Глава 9

Исцељење узетога

1 И ушавши у чамац пређе и дође у свој град. 2 И гле, донесоше му узетога који је лежао на постељи. И кад виде Исус њихову веру, рече узетоме: не бој се, синко, опраштају ти се твоји греси. 3 И гле, неки од књижевника рекоше у себи: овај хули на Бога. 4 А Исус, пошто је знао њихове мисли, рече: зашто зло мислите у својим срцима? 5 Јер шта је лакше, рећи: опраштају ти се твоји греси, или рећи: устани и ходај? 6 Али да знате да Син човечији има власт на земљи да опрашта грехе - рече тада узетоме: устани, подигни своју постељу и иди кући својој. 7 И уставши оде кући својој. 8 А народ, када виде, побоја се и прослави Бога који је такву власт дао људима.

Матејев позив

9 А када Исус оде оданде, виде човека где седи на царинарници, по имену Матеја, и рече му: хајде за мном. И уставши пође за њим. 10 А када је он лежао за трпезом у кући, гле, многи цариници и грешници дођоше и лежаху за трпезом са Исусом и његовим ученицима. 11 Фарисеји пак видевши то говораху његовим ученицима: зашто ваш учитељ једе са цариницима и грешницима? 12 А он чувши рече: лекар није потребан здравима него болеснима. 13 Него идите и научите шта значи: »Милости хоћу, а не жртве«. Јер не дођох да позовем праведнике него грешнике.

14 Тада му приђоше Јованови ученици говорећи: зашто ми и фарисеји постимо, а твоји ученици не посте? 15 А Исус им рече: могу ли сватови туговати док је младожења са њима? Доћи ће дани када ће се отети од њих младожења, и тада ће постити. 16 Нико не ставља закрпу од новога сукна на стару хаљину; јер закрпа његова дере од хаљине и расцеп гори бива. 17 Нити се сипа ново вино у старе мехове; иначе се мехови цепају, вино се просипа и мехови пропадају; него се ново вино сипа у нове мехове, па се обоје сачува.

Васкрсење Јаирове кћери и исцељење крвоточиве жене

18 Док им је он то говорио, гле старешина један пришавши клањаше му се говорећи: моја кћи сада умре; него дођи и стави своју руку на њу и оживеће. 19 И уста Исус и његови ученици те пођоше за њим.

20 И гле, жена која је дванаест година боловала од течења крви, пришавши одстрага дотаче ресе његове хаљине. 21 Јер говораше у себи: ако само дотакнем његову хаљину, бићу спасена. 22 А Исус се окрену и видевши је рече: не бој се, кћери, вера твоја спасла те је. И би спасена жена од онога часа.

23 И кад Исус дође у старешинину кућу, виде свираче и народ где виче, 24 и рече: уклоните се, јер девојчица није умрла, него спава. И исмеваху га. 25 А када истера народ, уђе и ухвати је за руку, и уста девојчица. 26 И оде глас о овоме по целој оној земљи.

Исцељење двојице слепих

27 И када је Исус одлазио оданде, пођоше за њим два слепца вичући и говорећи: смилуј се на нас, сине Давидов. 28 А када дође у кућу, приђоше му слепци, и рече им Исус: верујете ли да могу то учинити? Рекоше му: да, Господе. 29 Тада дотаче њихове очи говорећи: нека вам буде по вери вашој. 30 И отворише се њихове очи. И запрети им Исус говорећи: гледајте да нико не дозна. 31 А они изишавши разгласише га по целој оној земљи.

Исцељење немог и бесомучног човека

32 А када су они излазили, гле, приведоше му човека нема и бесомучна. 33 И пошто је демон истеран, проговори неми, и задиви се народ говорећи: никада се тако шта не виде у Израиљу. 34 А фарисеји говораху: помоћу демонског старешине изгони демоне.

35 И обилажаше Исус све градове и села, учећи у синагогама њиховим и проповедајући еванђеље о царству и лечећи сваку болест и сваку немоћ. 36 И видевши народ, сажали се на њега, јер беше измучен и клонуо као овце без пастира. 37 Тада рече својим ученицима: жетве је много, а радника мало. 38 Молите дакле господара жетве да пошаље раднике на своју жетву.

Глава 10

Апостолска мисија

1 И дозвав својих дванаест ученика даде им власт над нечистим духовима да их изгоне, и да лече сваку болест и сваку слабост. 2 А ово су имена дванаест апостола: прво Симон, који се зове Петар, и његов брат Андреја, па Јаков Зеведејев и његов брат Јован, 3 Филип и Вартоломеј, Тома и Матеј цариник, Јаков Алфејев и Тадеј, 4 Симон Кананеј и Јуда Искариотски, који га издаде. 5 Ову дванаесторицу посла Исус заповедивши им: не идите многобошцима, и у град самарјански не улазите; 6 него радије идите изгубљеним овцама дома Израиљева. 7 А ходећи проповедајте и говорите да се приближило царство небеско. 8 Болесне лечите, мртве дижите, губаве чистите, демоне изгоните; забадава добисте, забадава дајите. 9 Не прибављајте злата, ни сребра, ни бакра у своје појасеве, 10 ни торбе на пут, ни две хаљине, ни обуће, нити штапа; јер је радник достојан своје хране.

11 А када уђете у који град или село, испитајте ко је у њему достојан; и онде останите док не изиђете. 12 Улазећи пак у кућу поздравите је. 13 И ако кућа буде достојна, нека дође ваш мир на њу; а ако не буде достојна, мир ваш нека се врати к вама. 14 И ако вас ко не прими нити послуша ваших речи, изиђите из куће или онога града и отресите прах са својих ногу. 15 Заиста вам кажем, лакше ће бити земљи содомској и гоморској на дан суда, него граду ономе.

16 Гле, ја вас шаљем као овце међу вукове; будите дакле мудри као змије и безазлени као голубови. 17 Чувајте се од људи; јер ће вас предавати судовима, и у својим синагогама ће вас шибати, 18 пред управнике и краљеве ће вас водити мене ради, за сведочанство њима и многобошцима. 19 А кад вас предаду, не брините се како ћете или шта ћете говорити; јер ће вам се дати у онај час шта ћете казати; 20 јер не говорите ви, него Дух Оца вашега говори у вама. 21 А брат ће брата предавати на смрт, и отац дете, и устајаће деца на родитеље и убијаће их. 22 И сви ће вас мрзети због мога имена; али који истраје до краја, тај ће бити спасен. 23 Када вас гоне у овоме граду, бежите у други; заиста вам кажем, нећете свршити са градовима Израиљевим док не дође Син човечији.

24 Ученик није над учитељем нити слуга над својим господаром. 25 Доста је ученику да буде као његов учитељ и слузи као његов господар. Када су домаћина назвали Веелзевулом, колико ће више његове домаће. 26 Не бојте их се дакле; јер ништа није скривено што се неће открити. нити тајно што се неће дознати. 27 Што вам говорим у мраку, кажите на светлости; и што на ухо чујете, објавите са кровова. 28 И не бојте се оних који убијају тело, а душе не могу убити. Него се више бојте онога који може и душу и тело да упропасти у паклу. 29 Не продају ли се два врапца за ас? Па ни један од њих неће пасти на земљу без Оца вашега. 30 А ваша је и сва коса на глави избројана. 31 Не бојте се дакле; ви вредите више од многих врабаца.

32 Сваки, дакле, који мене призна пред људима, признаћу и ја њега пред Оцем својим који је на небесима. 33 А ко год се одрекне мене пред људима, одрећи ћу се и ја њега пред Оцем својим који је на небесима.

34 Не мислите да сам дошао да донесем мир на земљу; нисам дошао да донесем мир него мач. 35 Јер сам дошао да раставим човека од његовог оца и кћер од њезине мајке и снаху од њезине свекрве, 36 и непријатељи човекови су његови домаћи. 37 Ко љуби оца или мајку више него мене, није мене достојан, и ко љуби сина или кћер више него мене, није мене достојан; 38 и који не узима крста свога и не иде за мном, није мене достојан. 39 Ко нађе живот свој, изгубиће га, и ко изгуби живот свој мене ради, наћи ће га.

40 Ко вас прима, мене прима, а ко прима мене, прима онога који ме је послао. 41 Ко прима пророка у име пророчко, примиће награду пророчку, и ко прима праведника у име праведничко, примиће награду праведничку. 42 И ко напоји једнога од ових малих само чашом свеже воде, зато што је мој ученик, заиста вам кажем, неће изгубити награде своје.

Глава 11

1 А кад Исус заврши заповести дванаесторици својих ученика, оде оданде да учи и проповеда по њиховим градовима.

Посланство Јована Крститеља

2 А Јован чувши у тамници за дела Христова, посла своје ученике и рече му: 3 јеси ли ти онај који треба да дође, или да чекамо другога? 4 Исус им одговори и рече: идите и јавите Јовану шта слушате и гледате: 5 слепима се враћа вид и хроми ходају, губави се чисте и глуви чују, мртви устају и сиромашнима се проповеда еванђеље; 6 и блажен је онај који се не саблазни о мене. 7 А када ови одоше, поче Исус да говори народу о Јовану: шта сте изишли у пустињу да видите? Трску коју ветар љуља? 8 Него шта сте изишли да видите? Човека обучена у меке хаљине? Гле, који носе меке хаљине у краљевским кућама су. 9 Него зашто сте изишли? Да видите пророка? Да, кажем вам, још више од пророка. 10 Ово је онај за кога је написано: »Гле, ја шаљем весника свога пред лице твоје, који ће припремити пут твој пред тобом«. 11 Заиста вам кажем, међу рођенима од жена није се јавио већи од Јована Крститеља; а најмањи у царству небеском већи је од њега. 12 Од времена Јована Крститеља до сада царство небеско трпи насиље и силеџије га грабе. 13 Јер сви пророци и закон пророковаше до Јована; 14 и ако хоћете да усвојите, он је Илија који треба да дође. 15 Ко има уши нека слуша.

16 С ким ћу упоредити овај нараштај? Сличан је деци која седе по трговима и вичу другој и говоре: 17 свирасмо вам и не играсте, јадиковасмо и не јаукасте. 18 Јер дође Јован који нити једе нити пије, а они кажу: има демона. 19 Дође Син човечији који једе и пије, па кажу: гле човека изелице и пијанице, пријатеља цариника и грешника. И оправдаше мудрост дела њена.

Претња непокајаним градовима

20 Тада поче карати градове у којима се догодила већина његових чуда, што се нису покајали. 21 Тешко теби, Хоразине; тешко теби Витсаидо; јер да су се у Тиру и Сидону догодила чуда која су се догодила код вас, одавно би се покајали у врећи и пепелу. 22 Али вам кажем, Тиру и Сидону ће бити лакше на дан суда него вама. 23 И ти, Кафарнауме, зар ћеш се до неба подићи? До ада ћеш сићи; јер да су се у Содому догодила чуда која су се догодила у теби, остао би до данашњег дана. 24 Али вам кажем да ће содомској земљи бити лакше на дан суда него теби.

Спаситељ позива

25 У оно време одговори Исус и рече: хвалим те, Оче, Господе неба и земље, што си сакрио ово од учених и паметних, а открио безазленима; 26 да, Оче, јер тако би угодно пред тобом. 27 Све ми је предао мој Отац, и нико не познаје Сина до Отац, нити Оца ко познаје до Син, и коме хоће да открије.

28 Дођите к мени сви који сте уморни и оптерећени, и ја ћу вас одморити. 29 Узмите мој јарам на себе и научите од мене, јер ја сам кротак и смеран у срцу, и наћи ћете одмор у својим душама. 30 Јер је мој јарам благ и моје бреме је лако.

Глава 12

Напади на Христа, хула, Јонин знак

1 У оно време прође Исус кроз усеве у суботу; а ученици његови огладнеше, те почеше тргати класје и јести. 2 А фарисеји пак видевши рекоше му: види, твоји ученици чине што није дозвољено чинити у суботу. 3 А он им рече: зар нисте читали шта је учинио Давид, када је огладнео он и његово друштво? 4 Како је ушао у дом Божији и појео постављене хлебове, које нису смели јести ни он ни његови другови, већ само свештеници? 5 Или зар нисте читали у закону да свештеници суботом у храму оскрнављују суботу и нису криви? 6 А кажем вам да је овде нешто веће од храма. 7 Кад бисте пак знали шта значи: »Милосрђе хоћу, а не жртве«, не бисте осудили невине. 8 Јер је Син човечији господар суботе.

9 И отишавши оданде дође у њихову синагогу. 10 И гле ту беше човек са сувом руком; и запиташе га говорећи: да ли је слободно лечити суботом? - да би га оптужили. 11 А он им рече: који је од вас човек који неће ухватити и извадити своју једину овцу, ако му она у суботу падне у јаму? 12 Колико, дакле, човек више вреди од овце. Зато је дозвољено суботом добро чинити. 13 Тада рече човеку: пружи своју руку. И испружи је, и поста опет здрава као и друга. 14 А фарисеји изиђоше и одлучише против њега да га убију. 15 Али Исус дозна то, те се уклони оданде. И многи пођоше за њим и излечи их све, 16 и опомену их да га не разгласе; 17 да се испуни што је рекао пророк Исаија: 18 » Гле слуга мој кога сам изабрао, љубимац мој који је по вољи моје душе. Ставићу Дух свој на њега, и он ће јавити правду народима. 19 Неће се препирати нити викати, нити ће ко чути гласа његова по улицама. 20 Трске стучене неће преломити, и стењка који тиња неће угасити, док не доведе правду до победе. 21 И народи ће се уздати у његово име«.

22 Тада му донеше бесомучнога који је био слеп и нем; и излечи га, тако да је неми говорио и гледао. 23 А сав народ се дивио и говорио је: није ли ово син Давидов? 24 А фарисеји чувши рекоше: овај изгони демоне само помоћу Веелзевула, демонског владара. 25 А он је знао њихове мисли, те им рече: свако царство које се разделило против самога себе, опустеће, и сваки град или дом који се разделио против самога себе, неће се одржати. 26 И ако сатана сатану истерује, разделио се противу самога себе, како ће се дакле одржати његово царство? 27 И ако ја помоћу Веелзевула изгоним демоне, чијом помоћу изгоне ваши синови? Зато ће вам они бити судије;

28 али ако ја Божијим Духом изгоним демоне, онда је дошло до вас царство Божије. 29 Или како може неко да уђе у кућу јакога и да пограби његово покућанство, ако прво не свеже јакога, и тада ће његову кућу опленити? 30 Ко није са мном, против мене је, и ко не сабира са мном, расипа.

31 Зато вам кажем, сваки грех и хула опростиће се људима, али хула на Духа неће се опростити. 32 И ако ко каже реч против Сина човечијег, опростиће му се; а ономе који каже против Духа Светога, неће се опростити ни на овом свету ни у будућем. 33 Или учините добро дрво и плод његов добрим, или учините рђаво дрво и плод његов рђавим; јер се по роду дрво познаје. 34 Змијски породе, како можете добро да говорите кад сте зли? јер уста говоре оно чега је срце пуно. 35 Добар човек од доброга блага износи добро, а зао човек од рђавога блага износи зло. 36 Али вам кажем да ће за сваку некорисну реч, коју изговоре људи, одговарати на дан суда; 37 јер ћеш по својим речима бити оправдан, и по својим речима бити осуђен.

38 Тада му одговорише неки од књижевника и фарисеја: учитељу, желимо да видимо од тебе знак. 39 А он им одговори и рече: зли и прељуботворни нараштај тражи знак, и неће му се дати знак осим знака пророка Јоне. 40 Јер као што је Јона био у утроби морске немани три дана и три ноћи, тако ће бити и Син човечији у срцу земље три дана и три ноћи.

41 Ниневљани ће устати на суду са овим нараштајем и осудиће га; јер су се покајали на Јонину проповед, а види овде је нешто више од Јоне. 42 Краљица југа устаће на суду са овим нараштајем и осудиће га; јер је она дошла с краја земље да чује Соломонову мудрост, а види овде је нешто више од Соломона.

43 А када нечисти дух изиђе из човека, иде кроз безводна места тражећи покоја, и не налази. 44 Тада каже: вратићу се у своју кућу, откуда сам изишао; и дошавши налази је празну, почишћену и украшену. 45 Тада одлази и узима са собом других седам духова, горих од себе, па уђу и станују онде; и последње стање онога човека бива горе од првога; тако ће бити и овоме нараштају.

Прави Христови рођаци

46 Док је он још говорио народу, гле, мајка и браћа његова стајаху напољу желећи да говоре с њим. 47 И неко му рече: гле твоја мајка и твоја браћа стоје напољу и желе да говоре с тобом. 48 А он одговори и рече ономе што му каза: ко је моја мајка и ко су моја браћа? 49 И пружи своју руку на своје ученике па рече: ево моје мајке и моје браће; 50 јер ко год чини вољу Оца мога који је на небесима, тај је брат мој и сестра и мајка.

Глава 13

Приче

1 Онога дана Исус је изишао из куће и седео крај мора. 2 И окупи се око њега многи народ, тако да је он ушао у чамац и седео, а сав народ је стајао на обали. 3 И каза им много у причама говорећи:

4 Гле, изиђе сејач да сеје. И када је сејао, једна зрна падоше крај пута, и птице дођоше и позобаше их. 5 Друга падоше на каменито тле, где немаху много земље, и одмах изникоше, јер немаху дубину земље. 6 А када сину сунце, сагоре их, и како немаху корена, осушише се. 7 Трећа падоше у трње, и нарасте трње и угуши их. 8 Четврта пак падоше на добру земљу и доношаху плод, једно по стотину, друго по шездесет, а треће по тридесет. 9 Ко има уши нека слуша.

10 И приступише ученици и рекоше му: зашто им говориш у причама? 11 А он им одговори и рече: вама је дано да сазнате тајне царства небескога, а њима није дано. 12 Јер који има. даће му се и обиловаће; а који нема, узеће му се и оно што има. 13 Зато им говорим у причама, јер гледајући не виде и слушајући не чују нити разумеју. 14 И испуњава се на њима Исаијино пророштво које гласи: »Слушаћете и нећете разумети, гледаћете и нећете видети. 15 Јер је окорело срце овога народа, и ушима тешко чуше, и очи своје затворише, да како не виде очима и не чују ушима и срцем не разумеју и не обрате се, и излечим их«. 16 А ваше очи су блажене што гледају, и уши ваше што слушају. 17 Јер заиста вам кажем да су многи пророци и праведници зажелели да виде што ви гледате - и не видеше, и да чују што ви слушате - и не чуше.

18 Ви, дакле, чујте причу о сејачу. 19 Свакоме који слуша реч о царству - а не разуме - долази зли и отима што је посејано у његовом срцу; то је крај пута посејани. 20 А посејани на каменито тле, то је који реч слуша и одмах је с радошћу прима; 21 али нема корена у себи, него је несталан, па када настане невоља или гоњење због речи, одмах се саблажњава. 22 А посејани у трње, то је који реч слуша, но брига за овај свет и превара богатства гуши реч, те неплодан бива. 23 А посејани на добру земљу, то је који слуша реч и разуме, који и род рађа и доноси, један по стотину, други по шездесет, а трећи по тридесет.

24 Другу им причу изложи говорећи: царство небеско је слично човеку који је посејао добро семе на својој њиви. 25 Али када су људи спавали, дође његов непријатељ и посеја кукољ сред пшенице и оде. 26 А када усев изниче и род донесе, тада се показа и кукољ. 27 А домаћинове слуге приступише и рекоше му: господару, зар ниси посејао добро семе на својој њиви? Откуда дакле кукољ? 28 А он им рече: непријатељ је то учинио. Слуге му пак рекоше: хоћеш ли дакле да одемо и да га саберемо? 29 А он им рече: не, да не бисте скупљајући кукољ ишчупали заједно с њим и пшеницу. 30 Оставите нека обоје расту заједно до жетве; и у време жетве рећи ћу жетеоцима: скупите прво кукољ и свежите га у снопове да се спали, а пшеницу снесите у моју житницу.

31 Другу им причу изложи говорећи: царство небеско је слично горушичином зрну, које човек узе и посеја на својој њиви; 32 оно је додуше мање од свих семена, али када израсте, веће је од зеља и бива дрво, тако да птице небеске дођу и гнезде се на његовим гранама.

33 Другу причу им каза: царство небеско је слично квасцу, који жена узе и помеша у три сата брашна, док све не ускисну.

34 Све ово изговори Исус у причама народу, и без прича им ништа није говорио; 35 да се испуни што је рекао пророк: »Отворићу у причама уста своја, објавићу што је скривено од постанка света«.

36 Тада отпусти народ и оде кући. И приђоше му његови ученици говорећи: разјасни нам причу о кукољу на њиви. 37 А он одговори и рече: сејач доброг семена је Син човечији; 38 њива је свет; добро семе - то су синови царства; а кукољ су синови зла, 39 а непријатељ који га посеја јесте ђаво; жетва је крај света, а жетеоци су анђели. 40 Као што се кукољ скупља и ватром спаљује, тако ће бити и на свршетку света. 41 Послаће Син човечији своје анђеле, и покупиће из свога царства све саблазни и оне који чине безакоње, и бациће их у пећ огњену; 42 онде ће бити плач и шкргут зуба. 43 Тада ће праведници сијати као сунце у царству Оца свога. Ко има уши нека слуша.

44 Царство небеско је слично благу скривеном у пољу, које човек нађе и сакри, па од радости своје иде и продаје све што има, те купује ону њиву.

45 Царство небеско је слично и трговцу који тражи лепе бисере. 46 А када нађе један скупоцени бисер, оде и прода све што има и купи га.

47 Царство небеско је опет слично мрежи баченој у море, која је захватила риба од сваке врсте. 48 Када се напуни, извукоше је на обалу и седоше, па скупише добре у посуде, а рђаве избацише. 49 Тако ће бити и на свршетку света: изићи ће анђели и оделиће зле од праведних, 50 и бациће их у пећ огњену; онде ће бити плач и шкргут зуба.

51 Јесте ли разумели све ово? Рекоше му: да. 52 А он им рече: зато је сваки књижевник, поучен за царство небеско, сличан домаћину који из своје ризнице износи ново и старо.

Неверовање Назарећана

53 И када Исус сврши ове приче, оде оданде. 54 И дошавши у свој завичај учаше их у њиховој синагоги, тако да су се дивили и говорили: откуда овоме ова мудрост и моћи? 55 Није ли ово дрводељин син? Не зове ли се његова мајка Марија и његова браћа Јаков, Јосиф, Симон и Јуда? 56 И нису ли његове сестре све код нас? Откуда дакле овоме све то? 57 И саблажњаваху се о њега. А Исус им рече: пророк није без части - до ли у постојбини својој и у кући својој. 58 И не учини онде много чуда због њиховог неверовања.

Глава 14

Смрт Јована Крститеља

1 У оно време Ирод четверовласник чу глас о Исусу, 2 и рече својим слугама: то је Јован Крститељ; он је устао из мртвих, и зато чудотворне силе делују у њему. 3 Ирод је, наиме, ухватио Јована, свезао га и бацио у тамницу због Иродијаде, жене свога брата Филипа; 4 јер му је Јован говорио: не смеш је имати. 5 И хтеде га убити, али се побоја народа, јер су га сматрали пророком. 6 А на Иродов рођендан заигра Иродијадина ћерка пред гостима и угоди Ироду, 7 због чега јој уз заклетву обећа да ће јој дати све што заиште. 8 Она пак подстакнута од своје мајке рече: дај ми овде на тањиру главу Јована Крститеља. 9 И ражалости се краљ, али због заклетве и гостију нареди да се да, 10 и пославши одсече главу Јовану у тамници. 11 И донеше главу његову на тањиру, те дадоше девојци, а она је однесе својој мајци. 12 И дођоше његови ученици, узеше тело и укопаше га, па дођоше и јавише Исусу.

Исус храни пет хиљада људи

13 А када Исус чу, уклони се оданде чамцем у пуст крај сам. Али народ чу и пође за њим пешице из градова. 14 И изишавши виде многи народ, сажали се на њега и излечи њихове болеснике. 15 А када наста вече, приступише му ученици говорећи: пуст је крај и време је већ поодмакло; отпусти народ нека иде у села и купи себи хране. 16 Исус им рече: не треба да иду; дајте им ви да једу. 17 А они му рекоше: немамо овде ништа сем пет хлебова и две рибе. 18 Он пак рече: донесите ми их овамо. 19 И заповеди да народ полеже по трави, узе пет хлебова и две рибе, погледа на небо и благослови, изломи и даде ученицима хлебове, а ученици народу. 20 И једоше сви и наситише се, и подигоше дванаест пуних котарица комађа што претече. 21 А оних што су јели беше око пет хиљада људи осим жена и деце.

Исус хода по води

22 И одмах натера ученике да уђу у чамац и да иду пред њим на другу страну, док он отпусти народ. 23 И када отпусти народ, попе се на гору сам да се помоли. Када пак наста вече, беше сам онде. 24 А чамац је био већ много стадија далеко од обале, у невољи од валова, јер беше противан ветар. 25 А у четврту ноћну стражу дође к њима ходајући по мору. 26 Видевши га ученици где иде по мору, уплашише се говорећи да је то утвара, и од страха повикаше. 27 Али их Исус одмах ослови и рече: не бојте се, ја сам; не страхујте. 28 А Петар му одговори и рече: Господе, ако си ти, заповеди да дођем к теби по води. 29 Он пак рече: дођи. И изишавши из чамца Петар пође по води и дође Исусу. 30 Али гледајући јаки ветар побоја се, поче да тоне и повика говорећи: Господе, спаси ме. 31 А Исус пружи одмах руку, ухвати га и рече му: маловерни, зашто си посумњао? 32 И када уђоше у чамац, преста ветар. 33 А који су били у чамцу падоше пред њега говорећи: заиста си Божији син.

34 И прешавши пристадоше код Генисарета. 35 А када су га људи онога места познали, послаше по свој оној околини, те му донеше све болеснике, 36 и мољаху га да само дотакну ресе његове хаљине; и сви који дотакоше беху спасени.

Глава 15

Предања старих

1 Тада приступише Исусу фарисеји и књижевници из Јерусалима и рекоше: 2 зашто твоји ученици преступају предање старих? Јер не перу својих руку, када једу хлеб. 3 А он им у одговору рече: зашто и ви преступате заповест Божију због свога предања? 4 Бог је, наиме, рекао: »Поштуј оца и мајку«, и: »Ко ружи оца или мајку смрћу да умре«; 5 а ви говорите: ко оцу или мајци каже: жртвени је дар чиме бих ти могао помоћи, тај не треба да поштује свога оца или своју мајку; 6 и укинусте Божију реч због вашега предања. 7 Лицемери, добро је пророковао за вас Исаија: 8 »Овај народ ме поштује уснама, а срце је њихово далеко од мене. 9 Узалуд ме поштују учећи науке које су људске заповести«.

10 И дозва народ па им рече: слушајте и разумејте: 11 не погани човека што улази у уста, него што излази из уста, то погани човека. 12 Тада приђоше ученици и рекоше му: знаш ли да су се фарисеји саблазнили када су чули ову реч? 13 А он одговори и рече: сваки сад који не посади Отац мој небески, биће искорењен. 14 Оставите их; слепи су вође слепима; а када слепи води слепога, обојица ће пасти у јаму.

15 А Петар одговори и рече му: објасни нам ову причу. 16 Он пак рече: зар и ви још не разумете? 17 Не схватате ли да све што улази у уста иде у трбух и избацује се напоље? 18 А што излази из уста из срца излази, и то каља човека. 19 Јер из срца излазе зле мисли, убијства, прељубе, блуд, крађе, лажна сведочанства, хуле. 20 То каља човека; а јести неопраним рукама не погани човека.

Хананејкина вера

21 И изишавши оданде Исус се повуче у крајеве Тира и Сидона. 22 И гле, жена Хананејка изиђе из оних крајева и повика говорећи: смилуј се на мене, Господе, сине Давидов, моју ћерку демон тешко мучи. 23 А он јој не одговори ни речи. Тада приступише његови ученици и мољаху га говорећи: отпусти је, јер виче за нама. 24 Али он одговори и рече: ја сам послан само изгубљеним овцама дома Израиљева. 25 Она пак дође и клањаше му се говорећи: Господе, помози ми. 26 А он одговори и рече: није лепо узети дечији хлеб и бацити га псима. 27 Она рече: да, Господе; али и пси једу од мрва што падају са трпезе њихових господара. 28 Тада Исус одговори и рече јој: о, жено, велика је твоја вера. Нека ти буде како желиш. И би излечена њена кћи од онога часа.

Исус храни четири хиљаде људи

29 И отишавши Исус оданде дође на Галилејско море, попе се на гору и сеђаше онде. 30 И приступи му многи народ који је са собом имао хроме, кљасте, слепе, неме и многе друге, и положише их крај његових ногу. 31 И излечи их; тако да се народ задивио гледајући неме где говоре, кљасте здраве и хроме где иду и слепе где гледају; и прославише Бога Израиљева.

32 А Исус дозва своје ученике и рече: жао ми је народа, јер су већ три дана код мене и немају шта да једу; а нећу да их отпустим гладне, да не малакшу на путу. 33 Ученици му рекоше: откуда нама у пустињи толико хлеба да нахранимо толики народ? 34 И рече им Исус: колико хлебова имате? Они рекоше: седам, и неколико рибица. 35 И заповеди народу да полеже по земљи, 36 узе тих седам хлебова и рибе, захвали Богу, изломи и даваше ученицима, а ученици народу. 37 И једоше сви те се наситише, и подигоше комађа што претече седам пуних котарица. 38 А оних што су јели беше око четири хиљаде људи осим жена и деце. 39 И отпусти народ па уђе у чамац, те дође у крајеве Магадана.

Глава 16

Фарисејски и садукејски квасац

1 И приступише фарисеји и садукеји, па кушајући затражише од њега да им покаже знак с неба. 2 Он пак одговори и рече им: када настане вече, говорите: биће ведро, јер је небо црвено; 3 а ујутро: данас ће бити олуја, јер је небо црвено и мутно. Лице неба знате да разликујете, а знаке времена не можете? 4 Зли и прељуботворни нараштај тражи знак, и знак му се неће дати, осим знака Јонина. И остави их те оде. 5 А ученици пређоше на другу страну и заборавише да узму хлеба. 6 Исус им рече: гледајте и чувајте се квасца фарисејског и садукејског. 7 Они пак размишљаху у себи говорећи: хлеба нисмо понели. 8 Али Исус сазна то па рече: шта размишљате у себи, маловерни, што хлеба нисте понели? 9 Зар још не разумете и не сећате се пет хлебова на пет хиљада и колико котарица накуписте? 10 ни седам хлебова на четири хиљаде и колико котарица накуписте? 11 Како не разумете да вам не рекох за хлебове? Чувајте се квасца фарисејског и садукејског. 12 Тада разумеше да није рекао да се чувају хлебног квасца, него фарисејског и садукејског учења.

Петрово исповедање

13 А када Исус дође у околину Кесарије Филипове, питаше своје ученике говорећи: шта кажу људи, ко је Син човечији? 14 Они рекоше: једни - да је Јован Крститељ, други - да је Илија, а трећи - да је Јеремија или један од пророка. 15 Рече им: а ви шта кажете, ко сам ја? 16 Одговори Симон Петар и рече: ти си Христос, Син Бога живога. 17 А Исус одговори и рече му: блажен си, Симоне, сине Јонин, јер ти то не откри тело и крв, него Отац мој који је на небесима. 18 И ја ти кажем да си Петар, и на тој стени сазидаћу Цркву своју, и врата адова неће је надвладати. 19 И даћу ти кључеве царства небескога, и што свежеш на земљи биће свезано на небу, и што разрешиш на земљи биће разрешено на небу. 20 Тада заповеди ученицима да никоме не кажу да је он Христос.

Исус предсказује своју смрт и васкрсење

21 Отада поче Исус казивати својим ученицима да он треба да оде у Јерусалим и много да пострада од старешина, првосвештеника и књижевника, да буде убијен, и да трећи дан васкрсне. 22 А Петар га узе настрану и поче га корити говорећи: Боже сачувај, Господе; неће ти се то догодити. 23 А он се окрену и рече Петру: иди од мене, сатано; саблазан си ми, јер не мислиш што је Божије, него што је људско. 24 Тада рече Исус својим ученицима: ако ко хоће да пође за мном, нека се одрече себе самога и узме крст свој и иде за мном. 25 Јер ко хоће да спасе свој живот - изгубиће га; а ко изгуби свој живот мене ради - наћи ће га. 26 Јер шта ће користити човеку ако сав свет добије, а животу своме науди? Или какву замену ће дати човек за свој живот? 27 Јер ће доћи Син човечији у слави свога Оца са анђелима својим, и тада ће узвратити свакоме по његовом делању. 28 Заиста вам кажем да међу онима што стоје овде има неких који неће окусити смрти док не виде Сина човечијег где долази у свом царству.

Глава 17

Преображење

1 И после шест дана узе Исус са собом Петра, и Јакова и Јована брата његова, и изведе их на високу гору насамо. 2 И преобрази се пред њима, те засија његово лице као сунце, а хаљине његове посташе беле као светлост. 3 И гле, појавише им се Мојсије и Илија и говораху с њим. 4 А Петар одговори и рече Исусу: Господе, добро је да смо овде; ако хоћеш, начинићу овде три сенице, једну теби, и једну Мојсију и једну Илији. 5 Док је он још говорио, гле, сјајни облак их заклони, и гле, глас из облака говораше: ово је мој љубљени Син, који је по мојој вољи; њега слушајте. 6 И чувши ученици падоше ничице и јако се побојаше. 7 А Исус приђе, дотаче их и рече: устаните и не бојте се. 8 А када подигоше своје очи, не видеше никога до Исуса сама. 9 И када су силазили с горе, заповеди им Исус говорећи: никоме не кажите шта сте видели, док Син човечији не устане из мртвих. 10 И запиташе га његови ученици говорећи: што, дакле, књижевници кажу да Илија треба прво да дође? 11 А он одговори и рече: Илија ће доћи и све ће успоставити. 12 Али вам кажем да је Илија већ дошао, и не познаше га, него учинише с њим што хтедоше. Тако ће и Син човечији страдати од њих. 13 Тада ученици разумеше да им каза за Јована Крститеља.

Исцељење месечара

14 А када дођоше народу, приступи му један човек молећи га на коленима 15 и говорећи: Господе, смилуј се на мога сина, јер је месечар и тешко му је; наиме, често пада у ватру и често у воду. 16 И доведох га твојим ученицима, и не могоше да га излече. 17 А Исус одговори и рече: о неверни и наопаки нараштају, докле ћу бити с вама? Докле ћу вас подносити? Доведите ми га овамо. 18 И запрети му Исус, и изиђе из њега демон, те би излечен дечак од онога часа. 19 Тада приступише Исусу ученици насамо и рекоше: зашто ми нисмо могли да га истерамо? 20 А он им рече: због вашег маловерја; јер заиста вам кажем, ако имате веру као горушичино зрно, рећи ћете овој гори: пређи одавде онамо, и прећи ће, и ништа вам неће бити немогућно. 21 [А овај род излази само помоћу молитве и поста.]

Исус поново предсказује своју смрт и васкрсење
Храмовни порез

22 А док су ишли по Галилеји, рече им Исус: Сина човечијег ће предати у људске руке, 23 и убиће га, и трећи дан ће устати. И јако се ожалостише.

24 А када дођоше у Кафарнаум, приступише Петру они што убирају дидрахме и рекоше: зар ваш учитељ не даје дидрахме? 25 Рече: да. И када уђе у кућу, претече га Исус говорећи: шта мислиш, Симоне? од кога узимају земаљски краљеви царину или порез, од својих синова или од туђих? 26 А када рече: од туђих, рече му Исус: синови су дакле слободни. 27 Али да их не саблазнимо, иди на море, баци удицу, и прву рибу коју ухватиш узми, па када јој отвориш уста, наћи ћеш статир. Узми га и подај им за мене и себе.

Глава 18

Поука апостола

1 Онога часа приступише ученици Исусу говорећи: ко је, дакле, највећи у царству небеском? 2 И дозва дете, постави га међу њих 3 и рече: заиста вам кажем, ако се не обратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. 4 Који се дакле понизи као ово дете, тај је највећи у царству небеском. 5 И ко прими једно такво дете у моје име, мене прима. 6 А ко саблазни једног од ових малих који верују у мене, боље би му било да се о врат његов обеси магарећи жрвањ и да потоне у дубини морској. 7 Тешко свету од саблазни; јер морају саблазни доћи, али тешко човеку чијим посредством саблазан долази.

8 Ако те твоја рука или твоја нога саблажњава, одсеци је и баци од себе; боље ти је да уђеш у живот кљаст и хром, него са две руке или две ноге да те баце у огањ вечни. 9 А ако те око твоје саблажњава, извади га и баци од себе; боље ти је да с једним оком уђеш у живот, него с два ока да те баце у пакао огњени.

10 Гледајте да не презрете једног од ових малих; јер вам кажем да њихови анђели на небесима стално гледају лице мога Оца који је на небесима. [11 Јер Син човечији је дошао да спасе што је изгубљено.] 12 Шта вам се чини? Ако неки човек има сто оваца па једна од њих залута, неће ли оставити деведесет и девет у горама и поћи да тражи залуталу? 13 И ако се догоди да је нађе, заиста вам кажем да јој се радује више но оним деведесет и девет које нису залутале. 14 Тако није воља Оца вашега небеског да пропадне један од ових малих.

15 Ако ти згреши твој брат, иди и покарај га у четири ока. Ако те послуша, добио си свога брата. 16 Ако пак не послуша, узми са собом још једнога или двојицу, да се устима двојице или тројице сведока утврди свака реч. 17 А ако њих не послуша, кажи Цркви; па ако не послуша ни Цркву, нека ти буде као многобожац и цариник. 18 Заиста, кажем вам, што год свежете на земљи биће свезано на небу, и што год разрешите на земљи, биће разрешено на небу.

19 Опет вам заиста кажем: ако се двојица од вас на земљи сложе у свакој ствари коју замоле, даће им Отац мој који је на небесима. 20 Јер где су двојица или тројица сабрани у моје име, онде сам ја међу њима.

21 Тада приђе Петар и рече му: Господе, колико пута ће сагрешити брат мој према мени, и ја да му опростим? До седам пута? 22 Рече му Исус: не кажем ти до седам пута, него до седамдесет пута седам. 23 Зато је царство небеско слично краљу који је хтео да се обрачуна са својим слугама. 24 А када поче обрачунавати, доведоше му једнога који је дуговао десет хиљада таланата. 25 И како није имао да врати, заповеди господар да продаду њега и његову жену и децу и све што је имао, и да се наплата изврши. 26 Тада слуга паде и клањаше му се говорећи: господару, буди стрпљив према мени и све ћу ти платити. 27 А господар се смилова на онога слугу, отпусти га и дуг му опрости. 28 Али онај слуга изиђе, те нађе једног од својих другова у служби који му је дуговао сто динара, ухвати га и стаде га давити говорећи: врати ако шта дугујеш. 29 Тада паде пред њега његов друг и мољаше га говорећи: имај стрпљења према мени и вратићу ти. 30 Али он не хтеде, него оде и баци га у тамницу док не плати дуг. 31 Видевши дакле његови другови шта се догодило, ожалостише се јако, отидоше и обавестише свога господара о свему што се догодило. 32 Тада га позва његов господар и рече му: зли слуго, опростио сам ти сав онај дуг, јер си ме молио; 33 зар није требало да се и ти смилујеш на свога друга у служби као што сам се ја на тебе смиловао? 34 И разгневи се његов господар и предаде га мучитељима док му не плати сав дуг. 35 Тако ће и отац мој небески учинити вама, ако сваки не опрости од свег срца свога брату своме.

Глава 19

Брак и развод
Благосиљање деце

1 А када сврши Исус ове говоре, оде из Галилеје и дође у јудејске крајеве преко Јордана. 2 И пође за њим многи народ, и излечи их онде.

3 И приступише му фарисеји кушајући га и говорећи: да ли сме човек да отпусти своју жену за сваку кривицу? 4 А он одговори и рече: зар нисте читали да их је творац од почетка створио као мушко и женско, 5 и рече: » Зато ће човек оставити оца и мајку и прионуће уз жену своју, и биће двоје једно тело«? 6 Тако нису више два него једно тело. Што је дакле Бог саставио, човек нека не раставља. 7 Рекоше му: што онда заповеди Мојсије да се да отпусна књига и да се жена отпусти? 8 Рече им: с обзиром на тврдоћу вашега срца Мојсије вам је допустио да отпустите своје жене; али од почетка није било тако. 9 Него вам кажем да ко отпусти своју жену, сем због прељубе, и ожени се другом, чини прељубу, и ко се ожени отпуштеном, чини прељубу. 10 Рекоше му ученици: ако је тако са човеком и женом, није добро женити се. 11 А он им рече: не схватају сви ове речи, него они којима је дано. 12 Јер има ушкопљеника који су се из утробе материне тако родили, и има ушкопљеника које су људи ушкопили, и има ушкопљеника који су сами себе ушкопили ради царства небескога. Ко може да схвати нека схвати.

13 Тада му принеше децу да стави руке на њих и да се помоли; а ученици их укорише. 14 Али Исус рече: пустите децу и не браните им да дођу к мени, јер таквима припада небеско царство. 15 И стави руке на њих, па оде оданде.

Богати младић

16 И гле, један му приступи и рече: учитељу, какво добро да учиним да имам живот вечни? 17 А он му рече: што ме питаш за добро? Један је добар; ако пак хоћеш да уђеш у живот, држи заповести. 18 Рече му: које? А Исус рече: »Не убиј, не чини прељубе, не кради, не сведочи лажно, 19 поштуј оца и мајку, и љуби ближњега свога као самога себе«. 20 Рече му младић: све сам то држао; шта ми још недостаје? 21 Рече му Исус: ако желиш да будеш савршен, иди, продај своје имање и дај сиромашнима, и имаћеш благо на небу, и хајде за мном. 22 А младић чувши ову реч оде ожалошћен; јер је имао многа имања. 23 А Исус рече својим ученицима: заиста вам кажем да ће богаташ тешко ући у царство небеско. 24 И опет вам кажем, лакше је камили да прође кроз иглене уши, него да богаташ уђе у царство Божије. 25 А ученици чувши уплашише се јако и рекоше: ко онда може да се спасе? 26 Исус их погледа и рече им: људима је ово немогућно, али је Богу све могућно. 27 Тада одговори Петар и рече му: ето, ми смо оставили све и пошли за тобом; шта ћемо добити? 28 А Исус им рече: заиста вам кажем да ћете ви, који пођосте за мном, у новоме свету, када Син човечији седне на престо славе своје, и сами сести на дванаест престола и судити над дванаест племена Израиљевих. 29 И сваки који остави куће, или браћу, или сестре, или оца, или мајку, или жену, или децу, или њиве ради мога имена, примиће стоструко и наследиће живот вечни. 30 Али ће многи први бити последњи и последњи први.

Глава 20

Радници у винограду

1 Јер царство небеско је слично човеку домаћину који изиђе рано ујутро да најми раднике у свој виноград. 2 А кад се погоди са радницима по динар на дан, посла их у свој виноград. 3 И изишавши око трећега часа виде друге где стоје на тргу беспослени, 4 и онима рече: идите и ви у мој виноград, и што буде право даћу вам. 5 И они одоше. А када опет изиђе око шестога и деветога часа, учини исто тако. 6 И око једанаестога часа изишавши нађе друге где стоје и рече: што стојите овде цео дан беспослени? 7 Рекоше му: нико нас није најмио. Рече им: идите и ви у виноград. 8 А када наста вече, рече господар винограда своме управитељу: позови раднике и исплати их почевши од последњих до првих. 9 И када дођоше најмљени око једанаестога часа, примише по динар. 10 А када дођоше први, помислише да ће више примити, али и они примише по динар. 11 Примивши пак гунђаху против домаћина говорећи: 12 ови последњи одрадише један сат, па си их изједначио са нама који поднесмо тежину дана и жегу. 13 А он одговори једном од њих и рече: пријатељу не чиним ти неправду; зар се ниси погодио са мном по динар? 14 Узми своје па иди; а ја хоћу овом последњем да дам као и теби. 15 Или зар нисам слободан да чиним што хоћу са својим? Или је око твоје зло што сам ја добар? 16 Тако ће последњи бити први и први последњи.

Пут у Јерусалим
Треће предсказање Исусове смрти и васкрсења

17 И када Исус пође горе у Јерусалим, узе Дванаесторицу насамо и на путу им рече: 18 ево идемо горе у Јерусалим, и Син човечији биће предан првосвештеницима и књижевницима, и осудиће га на смрт, 19 и предаће га многобошцима да му се наругају и ишибају и распну, и трећи дан ће васкрснути.

20 Тада му приђе мајка синова Зеведејевих са својим синовима клањајући се и молећи нешто од њега. 21 А он јој рече: шта хоћеш? Рече му: реци да ова два моја сина седну један с твоје десне а један с леве стране у твоме царству. 22 А Исус одговори и рече: не знате шта иштете. Можете ли испити чашу коју ћу ја пити? Рекоше му: можемо. 23 Рече им: чашу моју ћете испити, али сести мени с десне или леве стране, то не дајем ја, него ће припасти онима којима је приправио Отац мој. 24 И чувши десеторица расрдише се на два брата. 25 А Исус их дозва и рече: знате да владари народа господаре над њима и великаши их тлаче. 26 Међу вама да не буде тако; него који хоће међу вама да буде велик, нека вам служи, 27 и који хоће да буде међу вама први, нека вам буде слуга; 28 као што Син човечији није дошао да му служе, него да послужи и да живот свој да као откуп за многе.

29 А када су излазили из Јерихона, пође за њим многи народ. 30 И гле, два слепца седећи крај пута чуше да Исус пролази и повикаше говорећи: Господе, смилуј се на нас, сине Давидов. 31 А народ им запрети да ућуте; али они још већма повикаше говорећи: Господе, смилуј се на нас, сине Давидов. 32 И стаде Исус, дозва их и рече: шта хоћете да вам учиним? 33 Рекоше му: Господе, да се отворе наше очи. 34 И смилова се Исус па дотаче њихове очи, и одмах прогледаше и пођоше за њим.

Глава 21

Месија улази у Јерусалим

1 И када се приближаше Јерусалиму и дођоше у Витфагу према Маслинској гори, тада посла Исус двојицу ученика говорећи им: 2 идите у село што је према вама, и одмах ћете наћи магарицу привезану и магаре с њом; одвежите и доведите ми. 3 И ако вам ко каже што, реците да су Господу потребни; одмах ће их пустити. 4 А ово се догодило да се испуни што је рекао пророк: 5 »Кажите кћери Сионовој: ево цар твој долази ти кротак и јашући на магарици и на магарету, младунчету теглеће животиње«. 6 Ученици одоше и учинише како им је Исус наредио. 7 Доведоше магарицу и магаре, ставише на њих хаљине, и седе на њих. 8 А већина народа простре своје хаљине по путу, а други резаху грање са дрвећа и простираху по путу. 9 А народ који је ишао пред њим и за њим викао је: »Осана сину Давидову; нека је благословен који долази у име Господње; осана на висини«. 10 И када уђе у Јерусалим, узбуни се сав град говорећи: ко је овај? 11 А народ је говорио: то је пророк Исус из Назарета галилејскога.

12 И уђе Исус у храм и истера све који су продавали и куповали у храму, те испремета столове мењача и столице продаваца голубова, 13 и рече им: написано је: »Мој дом зваће се дом молитве«, а ви од њега чините разбојничку пећину. 14 И приступише му слепи и хроми у храму, и излечи их. 15 А првосвештеници и књижевници видевши чуда која учини и децу како вичу у храму: осана сину Давидову, расрдише се, 16 и рекоше му: чујеш ли шта ови говоре? А Исус им рече: да; зар никада нисте читали: »Из уста деце и одојчади спремио си себи хвалу«? 17 И остави их те изиђе из града у Витанију, и преноћи онде.

18 А када се ујутро враћао у град, огладне. 19 И видевши једну смокву крај пута дође до ње, и не нађе на њој ништа до само лишћа, и рече јој: не било од тебе никад више плода довека. И одмах се осуши смоква. 20 И ученици видеше па се зачудише говорећи: како се одмах смоква осушила? 21 А Исус одговори и рече им: заиста вам кажем, ако имате веру и не посумњате, учинићете не само што се догодило са смоквом, него ако и овој гори кажете: дигни се и баци се у море, биће; 22 и све што затражите у молитви верујући, примићете.

Христова власт

23 И када дође у храм, приступише му, док је учио, првосвештеници и народне старешине говорећи: каквом влашћу то чиниш? И ко ти даде ту власт? 24 А Исус им у одговору рече: и ја ћу вас нешто упитати, па ако ми то кажете, и ја ћу вама рећи каквом влашћу чиним ово. 25 Откуда беше Јованово крштење? са неба или од људи? А они размишљаху у себи говорећи: ако кажемо - с неба, рећи ће нам: зашто му онда не поверовасте? 26 А ако кажемо - од људи, бојимо се народа; јер Јована сви сматрају пророком. 27 И одговорише Исусу и рекоше: не знамо. Рече и он њима: ни ја вама нећу казати каквом влашћу чиним ово.

Два сина

28 А шта ви мислите? Један човек је имао два сина; пришавши првоме рече: синко, иди данас и ради у винограду. 29 Он одговори и рече: идем, господару, и не оде. 30 Тада приђе другоме и рече исто тако. А он одговори и рече: нећу, али се касније покаја и оде. 31 Који је од двојице учинио очеву вољу? Рекоше: други. Рече им Исус: заиста вам кажем да цариници и блуднице улазе пре вас у царство Божије. 32 Јер вам дође Јован путем праведности, и не поверовасте му; а цариници и блуднице му повероваше; ви сте видели, али се нисте покајали да му поверујете.

Зли виноградари

33 Чујте другу причу. Беше један домаћин који посади виноград, и огради га оградом, и ископа у њему муљару, и сагради кулу, па га даде под закуп виноградарима и отпутова. 34 А када се приближи време плодова, посла своје слуге виноградарима да приме његове плодове. 35 И ухватише виноградари његове слуге, те једнога избише, другога убише, а трећега каменоваше. 36 Опет посла друге слуге, више њих но први пут, и учинише им исто тако. 37 Најзад посла к њима свога сина говорећи: презаће од мога сина. 38 Али виноградари видевши сина рекоше међу собом: ово је наследник; хајде да га убијемо, па ћемо имати његово наследство. 39 И ухватише га, избацише га из винограда и убише. 40 Када, дакле, дође господар винограда, шта ће учинити оним виноградарима? 41 Рекоше му: као злочинце ће их зло побити, а виноград ће изнајмити другим виноградарима који ће му давати плодове у своје време. 42 Рече им Исус: зар никад нисте читали у писмима: »Камен који одбацише зидари, тај поста угаони камен. Од Господа би ово, и дивно је у нашим очима«? 43 Зато вам кажем да ће се узети од вас царство Божије и дати народу који доноси плодове његове. 44 И ко падне на овај камен разбиће се; а на кога он падне сатрће га. 45 И чувши првосвештеници и фарисеји његове приче увидеше да о њима говори; 46 и тражећи да га ухвате побојаше се народа, јер га сматраху пророком.

Глава 22

Свадбена гозба

1 И прозбори опет Исус и рече им у причама говорећи: 2 царство небеско је слично једном краљу који приреди свадбу своме сину. 3 И посла своје слуге да позову званице на свадбу, и не хтеше да дођу. 4 Опет посла друге слуге говорећи: реците званицама: ево, спремио сам ручак свој, јунци моји и храњеници су поклани, и све је спремно; дођите на свадбу. 5 А они не марише и одоше, један на своју њиву, а други у своју трговину; 6 остали пак ухватише његове слуге, злоставише их и убише. 7 А краљ се разгневи, посла своју војску и поби оне убице и град њихов спали. 8 Тада рече својим слугама: свадба је спремна, али званице не беху достојне; 9 идите дакле на раскршћа, и које год нађете позовите на свадбу. 10 И слуге оне изиђоше на путеве и скупише све које нађоше, зле и добре; и напуни се свадбена дворана гостију. 11 А када уђе краљ да види госте, угледа онде човека који није био обучен у свадбено рухо. 12 И рече му: пријатељу, како си ушао овамо без свадбеног руха? А он занеме. 13 Тада краљ рече слугама: свежите му руке и ноге и избаците га у крајњу таму; онде ће бити плач и шкргут зуба. 14 Јер су многи звани, али је мало изабраних.

Плаћање пореза

15 Тада одоше фарисеји и договорише се како да га ухвате у речи. 16 И послаше му своје ученике са Иродовцима, који рекоше: учитељу, знамо да си истинит и у истини учиш путу Божијем, ни на кога се не обазиреш, јер не гледаш ко је ко. 17 Реци нам дакле шта мислиш? Да ли је допуштено дати цару порез, или није? 18 Али Исус позна њихову злоћу и рече: што ме кушате, лицемери? 19 Покажите ми порезни новац. А они му пружише динар. 20 И рече им: чији је ово лик и натпис? 21 Рекоше му: царев. Тада им рече: дајте дакле цару царево а Богу Божије. 22 И чувши задивише се, те га оставише и одоше.

О васкрсењу мртвих

23 Онога дана приступише му садукеји, који говоре да нема ускрса, и упиташе га: 24 учитељу, Мојсије рече: »Ако ко умре без деце, нека брат његов узме његову жену и подигне пород своме брату«. 25 А код нас је било седморо браће: први се ожени и умре, па како није имао порода, остави своју жену брату своме; 26 тако и други и трећи, све до седмога. 27 А после свих умре жена. 28 О ускрсу дакле којега ће од седморице бити жена? Јер су је сви имали. 29 А Исус одговори и рече им: варате се не знајући Писма ни силе Божије. 30 Јер се о ускрсу нити жене нити удају, него су као анђели Божији на небу. 31 А за ускрс мртвих нисте ли читали шта вам је Бог рекао: 32 »Ја сам Бог Авраамов и Бог Исааков и Бог Јаковљев«? Бог није Бог мртвих него живих. 33 И чувши народ дивљаше се његовој науци.

Највећа заповест

34 А кад су фарисеји чули да је ућуткао садукеје, скупише се заједно, 35 и упита један од њих, законик, кушајући га: 36 учитељу, која је највећа заповест у закону? 37 А он му рече: »Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свом мишљу својом«. 38 Ово је највећа и прва заповест. 39 А друга је као и ова: » Љуби ближњега свога као самога себе«. 40 О овим двема заповестима виси сав закон и пророци.

Месија - Давидов син и Господ

41 А када фарисеји беху окупљени, упита их Исус: 42 шта ви мислите о Христу? чији је син? Рекоше му: Давидов. 43 Рече им: како га онда Давид Духом назива Господом говорећи: 44 »Рече Господ Господу моме: седи мени с десне стране док положим твоје непријатеље под ноге твоје«? 45 Кад дакле Давид њега назива Господом, како му је син? 46 И нико није могао да му одговори ни речи, нити се ко усуди од онога дана да га више пита.

Глава 23

Упозорења књижевницима и фарисејима

1 Тада Исус рече народу и својим ученицима говорећи: 2 На Мојсијеву столицу седоше књижевници и фарисеји. 3 Све дакле што вам кажу чините и држите, али по делима њиховим не чините; јер говоре, а не чине. 4 Него везују тешка и несношљива бремена и мећу на људска плећа, а сами својим прстом неће да их помакну. 5 А сва своја дела чине да их људи виде: јер шире своје молитвене записе и праве велике ресе на хаљинама, 6 воле прочеље на гозбама и прва места у синагогама, 7 поздраве на трговима и да их људи зову »рави«. 8 Ви се не зовите »рави«, јер је један ваш учитељ, а ви сте сви браћа. 9 И никога на земљи не називајте својим оцем; јер је један Отац ваш небески. 10 Нити се називајте наставници, јер је један наставник ваш, Христос. 11 А највећи међу вама нека вам буде слуга. 12 Ко уздиже самога себе - биће понижен, а ко унизи самога себе - биће уздигнут.

13 Тешко вама, књижевници и фарисеји, лицемери, што затварате царство небеско пред људима; јер ви не улазите, нити пуштате унутра оне који хоће да уђу.

[14 Тешко вама, књижевници и фарисеји, лицемери, што једете удовичке куће и тобоже се молите дуго. Зато ћете строже бити осуђени.]

15 Тешко вама, књижевници и фарисеји, лицемери, што преходите море и копно да створите једног проселита, и кад постане, чините га сином пакленим, двапут горим од себе.

16 Тешко вама, слепе вође, који говорите: ако се ко закуне храмом, није ништа; ако се пак закуне храмовним златом, обавезан је. 17 Будале и слепци, шта је веће, злато или храм који је осветио злато? 18 И: ако се ко закуне жртвеником, није ништа; а ако се закуне даром који је на њему, обавезан је. 19 Слепци, шта је веће, дар или жртвеник који освећује дар? 20 Ко се дакле заклео жртвеником, куне се њиме и свим што је на њему. 21 И ко се заклео храмом, куне се њиме и оним који пребива у њему; 22 и који се заклео небом, куне се престолом Божијим и оним који седи на њему.

23 Тешко вама, књижевници и фарисеји, лицемери, што дајете десетак од нане, копра и кима, а остависте што је претежније у закону, правду, милосрђе и веру; ово је требало чинити, а оно не остављати. 24 Слепе вође, који оцеђујете комарца, а камилу гутате.

25 Тешко вама, књижевници и фарисеји, лицемери, што чистите споља чашу и зделу, а изнутра су пуне грабежа и неумерености. 26 Фарисеју слепи, очисти прво што је у чаши, да буде и њена спољашност чиста.

27 Тешко вама, књижевници и фарисеји, лицемери, што сте као окречени гробови, који споља изгледају лепи, а изнутра су пуни мртвачких костију и сваке нечистоће. 28 Тако се и ви споља показујете људима праведни, а изнутра сте пуни лицемерства и безакоња.

29 Тешко вама, књижевници и фарисеји, лицемери, што градите гробове пророка и украшавате споменике праведника, 30 и говорите: да смо живели у време својих отаца, не бисмо били њихови саучесници у крви пророка. 31 Тако сведочите за себе да сте синови оних који су побили пророке. 32 И ви испуните меру својих отаца. 33 Змије, змијски породе, како да побегнете од осуде паклене? 34 Зато, ево вам шаљем пророке, и мудре и књижевнике. Од њих ћете једне убити и распети, а друге шибати у вашим синагогама и гонити од града до града, 35 да дође на вас сва праведна крв, проливена на земљи, од крви Авеља праведнога до крви Захарије сина Варахијина, кога убисте између храма и жртвеника. 36 Заиста вам кажем, све ће то доћи на овај нараштај.

37 Јерусалиме, Јерусалиме, који убијаш пророке и засипаш камењем послане к теби, колико пута хтедох да скупим твоју децу, као што квочка скупља своје пилиће под крила, и не хтедосте. 38 Ето, оставља вам се дом ваш пуст. 39 Него вам кажем, од сада ме нећете видети док не речете: нека је благословен који долази у име Господње.

Глава 24

Пророштво о разорењу храма и о крају света

1 И изишавши Исус из храма иђаше даље, и приђоше му његови ученици да му покажу грађевине храма. 2 А он им одговори и рече: не видите ли све ово? Заиста вам кажем, неће се оставити овде камен на камену који се неће порушити. 3 Када је пак седео на Маслинској гори, приђоше му ученици насамо говорећи: кажи нам када ће то бити, и шта је знак твога доласка и свршетка света? 4 И одговори Исус и рече им:

5 Гледајте да вас ко не заведе. Јер ће многи доћи у моје име говорећи: ја сам Христос, и многе ће завести. 6 А чућете за ратове и гласове о ратовима. Пазите, не плашите се; јер то мора да буде, али још није крај. 7 Јер ће устати народ на народ и царство на царство, и биће глади и куге и земљотреса по разним местима. 8 Али је све то само почетак невоља. 9 Тада ће вас предати на муке и убијаће вас, и сви народи ће вас мрзети због мога имена. 10 Тада ће се многи саблазнити и један другога издати и мрзеће један на другога; 11 и појавиће се многи лажни пророци и завешће многе; 12 и због многог безакоња охладнеће љубав многих. 13 А ко истраје до краја, тај ће бити спасен. 14 И проповедаће се ово еванђеље о царству по свему свету за сведочанство свима народима, и тада ће доћи крај.

15 Када, дакле, видите да гнусоба опустошења, о којој је говорио пророк Данило, стоји на светом месту, ко чита нека разуме, 16 тада становници Јудеје нека беже у горе, 17 а ко буде на крову нека не силази да узме што из своје куће, 18 и ко буде у пољу нека се не враћа да узме свој огртач. 19 Тешко трудним женама и дојиљама у те дане. 20 Молите се да бежање ваше не буде у зиму или у суботу; 21 јер ће тада бити велика невоља, какве није било од постања света до сада, нити ће бити. 22 И ако се не би скратили они дани, не би се спасао ни један човек. Али због изабраних скратиће се они дани.

23 Ако вам тада ко каже: ево Христос је овде, или: онде, немојте поверовати. 24 Јер ће се јавити лажне месије и лажни пророци, те ће чинити велике знаке и чуда, да заведу - ако је могуће - и изабране. 25 Ето, рекао сам вам унапред. 26 Ако вам дакле кажу: ево га у пустињи, немојте изићи, ево га у собама, немојте поверовати. 27 Јер као што муња излази од истока и сева до запада, тако ће бити и долазак Сина човечијег; 28 где год буде лешина, тамо ће се орлови окупити.

29 Одмах после невоље оних дана сунце ће потамнети и месец неће давати своје светлости, и звезде ће падати с неба, и силе небеске уздрмаће се. 30 И тада ће се на небу појавити знак Сина човечијег, па ће тада закукати сва племена на земљи, и угледаће Сина човечијег где долази на облацима небеским са силом и великом славом. 31 И послаће своје анђеле са гласовитом трубом, па ће скупити његове изабранике од четири ветра, од једног краја неба до другог.

32 А од смокве научите причу: када њена грана већ омекша и пролиста, знате да је лето близу. 33 Тако и ви када видите све ово, знајте да је близу пред вратима. 34 Заиста вам кажем да овај нараштај неће проћи док се све ово не збуде. 35 Небо и земља ће проћи, али моје речи неће проћи.

Незнани дан и час

36 А о оном дану и часу нико не зна, ни анђели небески, него само Отац. 37 Као дани Нојеви, тако ће бити долазак Сина човечијег. 38 Јер као што су у дане пред потопом јели и пили, женили се и удавали, до дана када Ноје уђе у ковчег, 39 и нису знали док не дође потоп и све однесе, тако ће бити и долазак Сина човечијег. 40 Тада ће бити два на пољу, један ће бити прихваћен, а други ће бити остављен; 41 две ће млети у млину, једна ће бити прихваћена, а друга ће бити остављена. 42 Бдите дакле, јер не знате у који дан ће доћи Господ ваш.

43 А ово знајте, када би домаћин знао у коју ноћну стражу ће лопов доћи, бдио би и не би дозволио да се поткопа његова кућа. 44 Зато и ви будите спремни, јер ће Син човечији доћи у час када не мислите. 45 Ко је дакле верни и мудри слуга, кога постави господар над својом чељади, да им даје храну на време? 46 Блажен је онај слуга кога господар његов, када дође, нађе да тако чини. 47 Заиста вам кажем да ће га поставити над свим својим имањем. 48 Ако пак онај рђави слуга каже у свом срцу: мој господар ће се дуго задржати, 49 те почне тући своје другове у служби, и јести и пити са пијаницама, 50 доћи ће господар онога слуге у дан када не очекује и у час који не зна, 51 па ће га пресећи и ставити међу лицемере. Онде ће бити плач и шкргут зуба.

Глава 25

Десет девојака

1 Тада ће царство небеско бити као десет девојака, које узеше своје светиљке и изиђоше у сусрет младожењи. 2 Пет од њих беху неразумне а пет мудре. 3 Јер неразумне узевши своје светиљке не узеше са собом уља; 4 а мудре узеше уље у посудама са својим светиљкама. 5 Пошто је младожења одоцнео, задремаше све и заспаше. 6 А о поноћи наста вика: ево младожење, изиђите му у сусрет. 7 Тада усташе све оне девојке и уредише своје светиљке. 8 А неразумне рекоше мудрима: дајте нам од свога уља, јер се наше светиљке гасе. 9 Али мудре одговорише: да не буде мало нама и вама, идите боље трговцима и купите себи. 10 Када су оне отишле да купе, дође младожења и оне спремне уђоше с њим на свадбу, и затворише се врата. 11 А касније дођоше и остале девојке говорећи: господару, господару, отвори нам. 12 Али он одговори и рече: заиста вам кажем, не познајем вас. 13 Бдите дакле, јер не знате дана ни часа.

Таланти

14 Јер као што човек полазећи на пут позва своје слуге и предаде им своје имање, 15 те једном даде пет таланата, другоме два, а трећем један, свакоме према његовој моћи, и отпутова. 16 Онај што прими пет таланата одмах оде, послова с њима и стече других пет. 17 Исто тако и онај са два стече друга два. 18 А онај који прими један, оде, ископа јаму у земљи и сакри новац свога господара. 19 После дугог времена дође господар оних слугу и стаде се обрачунавати с њима. 20 И приступивши онај што прими пет таланата донесе других пет таланата говорећи: господару, пет таланата ми предаде, види, зарадих других пет таланата. 21 Рече му господар његов: добро, слуго добри и верни, у малом си био веран, над многим ћу те поставити; уђи у радост свога господара. 22 А пришавши онај што прими два таланта рече: господару, два таланта ми предаде; види, зарадих друга два таланта. 23 Рече му господар његов: добро, слуго добри и верни, у малом си био веран, над многим ћу те поставити; уђи у радост свога господара. 24 А пришавши онај што је примио један талант рече: господару, знао сам да си тврд човек, жањеш где ниси посејао, и скупљаш где ниси вејао; 25 побојах се, одох и сакрих твој талант у земљу; види, имаш своје. 26 А господар његов одговори и рече му: зли и лењи слуго, знао си да жањем где нисам посејао и скупљам где нисам вејао. 27 Требало је дакле да даш мој новац мењачима, и ја бих по доласку узео своје с каматом. 28 Стога узмите од њега талант и дајте ономе што има десет таланата. 29 Јер свакоме који има даће се и претећи ће; а од онога који нема - узеће се и оно што има. 30 А некориснога слугу избаците у крајњу таму; онде ће бити плач и шкргут зуба.

Судни дан

31 А када дође Син човечији у својој слави и сви анђели с њиме, онда ће сести на престо славе своје; 32 и биће окупљени пред њим сви народи, и он ће их одвојити једне од других, као што пастир одваја овце од јараца, 33 и поставиће овце себи с десне стране а јарце с леве. 34 Тада ће рећи цар онима с десне стране: ходите, благословени Оца мога, наследите царство које вам је припремљено од постанка света. 35 Јер огладнех и дадосте ми да једем, ожеднех и напојисте ме, странац бејах и угостисте ме, 36 го бејах и обукосте ме, разболех се и посетисте ме, у тамници бејах и дођосте к мени. 37 Тада ће му одговорити праведници и рећи: Господе, када те видесмо гладна и нахранисмо, или жедна и напојисмо? 38 Када те видесмо као странца и угостисмо, или гола и оденусмо? 39 Када те видесмо болесна или у тамници и дођосмо теби? 40 А цар ће им одговорити и рећи: заиста вам кажем, у колико учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте. 41 Тада ће рећи и онима с леве стране: идите од мене, проклети, у вечни огањ припремљен ђаволу и његовим анђелима. 42 Јер огладнех и не дадосте ми да једем, ожеднех и не напојисте ме, 43 странац бејах и не угостисте ме, го бејах и не оденусте ме, болестан и у тамници бејах и не посетисте ме. 44 Тада ће они одговорити и рећи: Господе, када те видесмо гладна или жедна или као странца или гола или болесна или у тамници и не послужисмо ти? 45 Тада ће им одговорити и рећи: Заиста вам кажем, у колико не учинисте једном од ових најмањих, ни мени не учинисте. 46 И отићи ће ови у вечну казну, а праведници у живот вечни.

Глава 26

Завера против Исуса
Помазање у Витанији Јудина издаја

1 А када Исус сврши све ове говоре, рече својим ученицима: 2 знате да је за два дана Пасха, и Сина човечијег ће предати да га распну. 3 Тада се скупише првосвештеници и народне старешине у двор првосвештеника који се звао Кајафа, 4 па се договорише да Исуса на превару ухвате и убију, 5 али говораху: не о празнику, да се народ не побуни.

6 А када је Исус био у Витанији у кући Симона Губавог, 7 приђе му жена са судом од алавастра, пуним скупоценог мира, и изли га на главу његову док је био за трпезом. 8 Када то видеше ученици, негодоваху говорећи: чему ова штета? 9 Ово се могло скупо продати и дати сиромасима. 10 Али Исус разуме и рече им: што причињавате непријатности жени? Добро дело ми учини; 11 јер сиромахе свагда имате са собом, а мене немате свагда; 12 када она, наиме, изли ово миро на моје тело, за моју сахрану то учини. 13 Заиста вам кажем, где год се успроповеда ово еванђеље по целом свету, казаће се и то шта она учини, за сећање на њу. 14 Тада један од Дванаесторице, који се зове Јуда Искариотски, оде првосвештеницима и рече: 15 шта ћете ми дати, па ћу да вам га издам? А они му одредише тридесет сребрника. 16 И од тада је тражио згодну прилику да га изда.

Тајна вечера

17 А првога дана бесквасних хлебова приступише ученици Исусу говорећи: где хоћеш да ти спремимо да једеш Пасху? 18 Он рече: идите у град до тога и тога и реците му: Учитељ каже: моје време је близу; код тебе ћу празновати Пасху са својим ученицима. 19 И учинише ученици како им Исус нареди, те спремише Пасху.

20 А када наста вече, лежаше за трпезом са Дванаесторицом. 21 И док су јели, рече: заиста вам кажем да ће ме један од вас издати. 22 И веома ожалошћени почеше говорити један за другим: да нисам ја, Господе? 23 А он одговори и рече: који умочи са мном руку у зделу, тај ће ме издати. 24 Син човечији додуше иде - као што је написано за њега, али тешко ономе човеку који посредује у издајству Сина човечијег; боље би му било да се није родио онај човек. 25 А Јуда, који га издаде, одговори и рече: да нисам ја, рави? Рече му: ти каза.

26 А када су јели, узе Исус хлеб, благослови, изломи и даде ученицима и рече: узмите, једите; ово је тело моје. 27 Тада узе чашу и захвали, даде им и рече: пијте из ње сви; 28 јер ово је моја крв савеза, која се пролива за многе ради опроштаја грехова. 29 Али вам кажем, од сада нећу пити од овога рода чокотова до онога дана када ћу га с вама пити новог у царству Оца мога.

Наговештај Петровог одрицања
и молитва lang=SR-CYR style='font-style:normal'>у lang=SR-CYR style='font-style:normal'>Гетсиманији

30 И пошто су отпојали хвалу, изиђоше на Маслинску гору. 31 Тада им рече Исус: сви ћете се ви саблазнити о мене ове ноћи; јер је написано: »Ударићу пастира, па ће се разбећи овце од стада«. 32 А после свога ускрса отићи ћу пред вама у Галилеју. 33 Тада Петар одговори и рече му: ако се сви саблазне о тебе, ја се никада нећу саблазнити. 34 Рече му Исус: заиста ти кажем да ћеш ме се три пута одрећи ове ноћи пре но што запева петао. 35 Рече му Петар: и ако треба да умрем с тобом, нећу се тебе одрећи. Тако рекоше и сви ученици.

36 Тада дође Исус с њима на место које се зове Гетсиманија и рече ученицима: седите ту док ја одем онамо и помолим се. 37 И поведе Петра и двојицу Зеведејевих синова, те поче тужити и плашити се. 38 Тада им рече: претужна је моја душа до смрти; останите овде и бдите са мном. 39 И отиде мало даље и паде на своје лице молећи се и говорећи: Оче мој, ако је могуће, нека ме мимоиђе ова чаша; али не како ја хоћу него како ти. 40 И дође ученицима и нађе их где спавају, па рече Петру: тако не могосте ни један час пробдети са мном? 41 Бдите и молите се да не дођете у искушење; дух је срчан, али је тело слабо. 42 Опет, по други пут оде и помоли се говорећи: Оче мој, ако не може да ме мимоиђе ова чаша, да је не пијем, нека буде твоја воља. 43 И дошавши опет их нађе где спавају, јер им очи беху отежале. 44 И остави их опет. Отишавши помоли се по трећи пут и изговори поново исте речи. 45 Тада дође ученицима и рече: спавате само и почивате; ево, приближио се час и Сина човечијег предају у руке грешника. 46 Устаните, хајдемо; ево, приближио се мој издајник.

47 И док је он још говорио, гле Јуда, један од Дванаесторице, дође и с њим многи људи са мачевима и батинама, послани од првосвештеника и народних старешина, 48 а издајник његов даде им знак говорећи: кога пољубим, тај је; држите га. 49 И одмах пришавши Исусу рече: здраво, рави, и пољуби га. 50 А Исус му рече: пријатељу, зашто си дошао? Тада приступише, ставише руке на Исуса и ухватише га. 51 И гле, један из Исусовог друштва пружи руку, исука свој мач и удари првосвештениковог слугу, те му одсече ухо, 52 Тада му рече Исус: врати свој мач на његово место; јер сви који се маше за мач - од мача ће погинути. 53 Или мислиш да не могу да замолим свога Оца, па ће ми одмах послати више од дванаест легија анђела? 54 Како би се онда испунила Писма, да тако треба да буде? 55 Онога часа рече Исус светини: изиђосте као на разбојника са мачевима и батинама да ме ухватите. Свакодневно сам седео у храму и учио, и нисте ме ухватили. 56 Али све се ово догодило да се испуне пророчка писма. Тада га сви ученици оставише и побегоше.

Исус пред синедрионом
Петрово одрицање

57 А они што ухватише Исуса одведоше га првосвештенику Кајафи, где се окупише књижевници и старешине. 58 А Петар иђаше за њим издалека све до првосвештеникова двора, и ушавши унутра сеђаше са слугама да види крај. 59 А првосвештеници и сав синедрион тражаху лажно сведочанство против Исуса, да га погубе, 60 и не нађоше, иако многи лажни сведоци дођоше. Најзад приступише двојица 61 и рекоше: овај рече: могу да разрушим храм Божији и да га за три дана саградим. 62 Тада уста првосвештеник и рече му: ништа не одговараш, што ови сведоче против тебе? 63 А Исус је ћутао. И првосвештеник му рече: заклињем те Богом живим да нам кажеш јеси ли ти Христос, Син Божији? 64 Рече му Исус: ти каза; али вам кажем, од сада ћете видети Сина човечијег где седи с десне стране силе и долази на небеским облацима. 65 Тада првосвештеник раздра своје хаљине говорећи: похулио је на Бога; шта нам још требају сведоци? Ето сад чусте хулу. 66 Шта мислите? А они одговорише и рекоше: заслужио је смрт. 67 Тада му пљунуше у лице и ударише га по глави, а други по образу 68 говорећи: прореци нам, Христе, ко те удари?

69 А Петар је седео напољу у дворишту; и приђе му једна слушкиња говорећи: и ти си био са Исусом Галилејцем. 70 Али он одрече пред свима говорећи: не знам шта говориш. 71 А када изиђе у предворје, виде га друга и рече онима што беху онде: овај беше с Исусом Назарећанином. 72 И опет одрече уз заклетву: не знам тога човека. 73 Мало после приђоше они што су стајали и рекоше Петру: заиста си и ти од њих, јер те и говор твој одаје. 74 Тада се поче проклињати и клети: не знам тога човека. И одмах запева петао. 75 И сети се Петар Исусове речи што је рекао: пре но што петао запева три пута ћеш ме се одрећи; и изишавши напоље заплака горко.

Глава 27

Исус пред Пилатом

1 А када свану договорише се сви првосвештеници и народне старешине против Исуса да га убију. 2 И свезаше га, одведоше и предаше намеснику Пилату.

3 Тада Јуда, који га издаде, видевши да су га осудили, покаја се и врати тридесет сребрника првосвештеницима и старешинама 4 говорећи: греших што издадох невину крв; а они му рекоше: шта се то нас тиче? То је твоја брига. 5 Тада баци сребрнике у храм, удаљи се, оде и обеси се. 6 А првосвештеници узеше сребрнике и рекоше: не ваља их метнути у храмовну благајну, јер су плата за крв. 7 Него се договорише те купише за њих лончареву њиву за гробље странцима. 8 Зато се она њива до данас зове Крвна њива. 9 Тада се испуни што је рекао пророк Јеремија: »И узеше тридесет сребрника, цену процењенога, кога проценише синови Израиљеви, 10 и дадоше их за лончареву њиву, како ми нареди Господ«.

11 А када Исуса поставише пред намесника, запита га намесник: јеси ли ти јудејски цар? А Исус рече: ти кажеш. 12 И када га оптуживаху првосвештеници и старешине, ништа не одговори. 13 Тада му рече Пилат: зар не чујеш шта све сведоче против тебе? 14 И не одговори му ни на једну реч, тако да се намесник веома чудио.

15 А о празнику је намесник обично ослобађао народу једнога сужња кога су хтели. 16 Тада су имали познатога сужња који се звао Варава. 17 И када се окупише, рече им Пилат: кога хоћете да вам ослободим, Вараву или Исуса који се зове Христос? 18 Јер је знао да су га предали из зависти. 19 А када је седео на судијској столици, поручи му његова жена: немој се ти ништа мешати у ствар онога праведника; јер сам данас у сну много препатила због њега. 20 Али првосвештеници и старешине наговорише народ да затраже Вараву, а Исуса да погубе. 21 А намесник им се обрати и рече: којега од ове двојице хоћете да вам ослободим? Они рекоше: Вараву. 22 Рече им Пилат: а шта да урадим са Исусом који се зове Христос? Сви рекоше да распет буде. 23 А он рече: какво је зло учинио? Али они још више викаху говорећи: нека распет буде. 24 А Пилат видевши да ништа не помаже, него бука све већа бива, узе воду па опра руке пред народом и рече: ја нисам крив у крви овога праведника; ви ћете се бринути. 25 Одговори сав народ и рече: крв његова на нас и на нашу децу. 26 Тада им пусти Вараву, а Исуса ишиба и предаде да га распну.

27 Тада намесникови војници поведоше Исуса у преториум и скупише око њега целу чету. 28 Свукоше га и огрнуше му црвену кабаницу, 29 оплетоше венац од трња те му ставише на главу и трску у његову десну руку, па клекнуше пред њим и наругаше му се говорећи: здраво, јудејски царе, 30 и пљунуше на њега, узеше трску и удараху га по глави. 31 И када му се наругаше, свукоше с њега кабаницу и обукоше га у његове хаљине, па га одведоше да га распну.

Распеће

32 И излазећи нађоше човека из Кирине, по имену Симона; овога натераше да му понесе крст. 33 И кад су дошли на место које се зове Голгота, што значи место Лубања, 34 дадоше му да пије вино помешано са жучи; и окусивши не хтеде да пије. 35 А када га распеше, поделише његове хаљине бацајући коцку, 36 и седећи чуваху га онде. 37 И ставише му више главе његову кривицу написану: ово је Исус, јудејски цар. 38 Тада распеше с њим два разбојника, једнога с десне а другога с леве стране. 39 А пролазници су га грдили машући својим главама 40 и говорећи: ти што рушиш храм и за три дана га саграђујеш, спаси самога себе, ако си Син Божији, сиђи с крста. 41 Исто тако су говорили првосвештеници заједно са књижевницима и старешинама исмевајући му се: 42 друге је спасао, себе не може да спасе; цар је Израиљев, нека сиђе сад с крста па ћемо веровати у њега. 43 Уздао се у Бога, нека га сад избави, ако га жели; јер рече: Божији сам Син. 44 А исто тако га вређаху и разбојници распети с њим.

45 А од шестога до деветога часа би тама по свој земљи. 46 Око деветога часа пак повика Исус веома гласно: »Или, Или, лема савахтани«; то значи: Боже мој, Боже мој, зашто ме остави? 47 А неки од оних што су онде стајали чувши то рекоше: овај зове Илију. 48 И одмах један од њих отрча, узе сунђер, натопи га оцтом, натаче на трску и даваше му да пије. 49 А остали рекоше: остави да видимо да ли ће доћи Илија да га спасе. 50 А Исус опет повика гласно и издахну.

51 И гле, завеса у храму расцепи се на двоје од горе до доле, и земља се затресе, и стене се распадоше, 52 и гробови се отворише те васкрснуше многа тела умрлих светаца; 53 и изишавши из гробова после његовога васкрсења уђоше у Свети град и показаше се многима. 54 А капетан и који с њим чуваху Исуса видевши земљотрес и шта се догодило, уплашише се врло и рекоше: овај заиста беше Божији син. 55 А беху онде и гледаху издалека многе жене, које су пратиле Исуса од Галилеје и служиле му. 56 Међу њима беше Марија Магдалина, и Марија, мајка Јаковљева и Јосифова, и мајка Зеведејевих синова.

Исусова сахрана

57 А када наста вече, дође богати човек из Ариматеје, по имену Јосиф, који је и сам био Исусов ученик; 58 овај приступи Пилату и затражи Исусово тело. Тада Пилат нареди да му се преда. 59 И узе Јосиф тело, уви га у чисто платно, 60 па га стави у свој нови гроб који је усекао у стени, и навали велики камен на врата од гроба, и отиде. 61 А Марија Магдалина и друга Марија сеђаху онде према гробу.

62 А сутрадан, после петка, скупише се првосвештеници и фарисеји код Пилата 63 и рекоше: господару, сетисмо се да она варалица још за живота рече: после три дана васкрснућу. 64 Нареди стога да се осигура гроб до трећега дана, да не дођу његови ученици, украду га, и народу рекну: васкрсао је из мртвих, па ће последња превара бити гора од прве. 65 Рече им Пилат: ево вам стража; идите и осигурајте како знате. 66 А они одоше и утврдише гроб запечативши камен и поставивши стражу.

Глава 28

Васкрсење

1 А после суботе, у свануће првога дана недеље, дође Марија Магдалина и друга Марија да погледају гроб. 2 И гле, земљотрес би велики, јер анђео Господњи сиђе с неба, приступи, одвали камен и сеђаше на њему. 3 А лик му је био као муња, и одело његово бело као снег. 4 Од страха пред њим уздрхташе стражари и посташе као мртви. 5 Тада анђео проговори и рече женама: ви се не бојте; знам наиме да тражите Исуса распетога. 6 Нема га овде. Јер васкрсе као што рече; дођите и видите место где је лежао. 7 И идите брзо па реците његовим ученицима да је васкрсао из мртвих, и гле, он иде пред вама у Галилеју, онде ћете га видети. Ето, рекох вам. 8 И отишавши одмах од гроба са страхом и великом радошћу потрчаше да јаве његовим ученицима. 9 И гле, Исус их срете и рече: здраво. А оне пришавши ухватише његове ноге и поклонише му се. 10 Тада им Исус рече: не бојте се; идите и јавите мојој браћи нека иду у Галилеју, и тамо ће ме видети.

11 А када су оне ишле, гле, неки од страже дођоше у град и јавише првосвештеницима све што се догодило. 12 И састаше се са старешинама, те се договорише и дадоше војницима много новца 13 говорећи: кажите да су његови ученици дошли ноћу и украли га док смо спавали. 14 И ако то дочује намесник, ми ћемо га убедити и вас опростити бриге. 15 А они узеше новац и учинише како су их научили. И разгласи се ова прича код Јудеја до данашњег дана.

Апостолска мисија

16 А једанаесторица ученика одоше у Галилеју на гору, куда им је одредио Исус, 17 и када га видеше, поклонише се, а неки посумњаше. 18 Тада приђе Исус и рече им: мени је дана сва власт на небу и на земљи. 19 Зато идите и начините све народе мојим ученицима, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, 20 учећи их да држе све што сам вам наложио; и ево ја сам с вама у све дане до свршетка света.

На Растку објављено: 2007-07-01
Датум последње измене: 2007-08-10 13:08:56
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује