Саопштење за штампу „Средњовековни мачеви у Југоисточној Европи“

Саопштење за штампу Културне мреже „Пројекат Растко“

Београд, 27. мај 2008.

Монографија „Средњовековни мачеви у Југоисточној Европи“ расветљава научне дилеме

 

У Београду је недавно на енглеском језику објављена важна археолошка монографија Mediaeval Swords from Southeastern Europe (Средњовековни мачеви у Југоисточној Европи) мр Марка Алексића.

Књига је значајна јер су по први пут у науци обухваћени налази мачева од 12. до 15. века са Балканског полуострва, из свих земаља бивше Југославије као и Панонске низије, са територије Словачке, Мађарске и Румуније. По обиму, са преко 400 прикупљених налаза представља једну од најширих синтеза о средњевековним мачевима уопште.

За један број обухваћених земаља као што су Бугарска, Хрватска и Словенија ова књига представља до сада прву велику синтезу налаза ове врсте средњовековног оружја, док за остале земље представља најсвеобухватнији приручник за средњевековне мачеве.

У књизи су примењена најновија светска достигнућа у истраживању ове теме која су и значајно унапређена. Тако књига светској научној јавности по први пут пружа свеобухватни увид у типове средњовековних мачева из овог дела Европе, али и нова открића за налазе који су познати широм континента.

За нашу културу ова књига је значајна између осталог и зато јер су прикупљени и публиковани сви данас познати налази такозваних српских мачева са територије наше и околних земаља као и из збирки музеја у Прагу, Венецији, Истамбулу, Торонту и другим градовима у свету.

Порекло овог карактеристичног типа средњевековног мача досадашњи истраживачи су најчешће тражили у Венецији, Мађарској а у новије време и Хрватској. Поред археолошких налаза, књига садржи и обимну историјску грађу из средњовековних архива као и средњевековне ликовне представе мачева.

Књига доноси велики број нових научних открића и унапређује досадашња сазнања о овој теми, а прве реакције водећих светских стручњака из ове области су изразито повољне па се очекује да књига од сада постане незаобилазна студија за све будуће истраживаче у свету и код нас.

Књига има обим 203 стране са 18 табли илустрација, А4 формата.

Више информација на посебном Интернет сајту који је недавно отворен на ову тему: www.rastko.net/macevi

 

Контакт: marko_aleksic@yahoo.com

На Растку објављено: 2008-05-27
Датум последње измене: 2008-05-27 16:31:24
 

Пројекат Растко / Археологија / Средњовековни мачеви у југоисточној Европи