Марко Алексић

Средњевековни мачеви у Југоисточној Европи од 12. до 15. века: О књизи

184 стр. + 18 табли; 24 цм.

Књига садржи преко 400 налаза средњевековних мачева са Балкана и Карпатског басена, односно од европске Турске до Словеније, укључујући и све друге бивше југословенске републике Србију, Македонију, Црну Гору, Босну и Херцеговину и Хрватску, као и Бугарску, Румунију, Мађарску и Словачку. Подела мачева заснива се на типологији Јуарта Оукшота као и радова Алфреда Гајбига, Маријана Глосека, Анатолија Кирпичникова, Алексадра Раткаја и других водећих истраживача ове теме. Обзиром да налази из југоисточне Европе укључују и неке особене мачеве, оукшотова типологија је проширена и неким новим типовима јабука, сечива и накрсница.

Посебна пажња посвећена и групи мачева који су некад били у Александријском арсеналу у Египту а данас се њихов највећи број налази у музејима у Истамбулу али и у другим светским музејима. Аутор је издвојио и најстарије налазе карактеристичног типа средњевековног оружја са нашег простора чији су каснији деривати били у широкој употреби у Венецији у 15. веку, а данас се могу наћи у великом броју и у у другим италијанским градовима као и у другим музејима широм света. Поред налаза мачева, у књизи су коришћени и расположиви историјски извори из градских архива у Венецији, Мађарској, Дубровнику, Котору и другим далматинским градовима.

Текстуални део књиге садржи 19 табела, 12 географских и историјских карата и 37 илустрација; 18 табли садри 45 цртежа мачева као и 24 фотографије у боји.


Куповина књиге "Mediaeval Swords from Southeastern Europe. Material from 12th to 15th century" преко Интернета

За купце у Београду


На Растку објављено: 2008-04-28
Датум последње измене: 2008-04-28 19:09:04
 

Пројекат Растко / Археологија / Средњовековни мачеви у југоисточној Европи