Марко Алексић

Средњевековни мачеви у Југоисточној Европи: увод за монографију

Aleksić, Marko. Mediaeval swords from Southeastern Europe. Material from 12th to 15th Century, Belgrade 2007.

Док су се у раном средњем веку на северу и у Западној Европи ковали франачки, односно викиншки мачеви, производња оружја у Јужној Европи од Византије на истоку, преко Балкана, јужне Италије, до Шпаније на западу заснивала се више на другачијим, општемедитеранским традицијама.

Од епохе Крсташких ратова, крајем 11. и почетком 12. века, западноевропски витезови сусрели су са овим другачијим војним тактикама и наоружањем усвојили су и неке од ових особина. Због своје важне улоге као и мобилности војски које су га носиле, оружје је одувек лако прелазило границе и велика пространства.

Тако је франачка спата, једноручни двосекли и за своје време дуги мач посредством викиншких и словенских плаћеника у Византији и Нормана у Јужној Италији био и од раније познат у овим крајевима. Aли тек од епохе великог дворучног витешког мача, који је своју коначну форму добио у првим деценијама 13. века, ово оружје постало доминантно и на југу континента.

Ипак, откривени мачеви од 12. до 15. века у Југоисточној Европи поред ових општеевропских особина имају и неке карактеристике које су особености овог простора на коме су се вековима преплитали утицаји са истока и запада.

Коначно искушење тешко оклопљени витезови наоружани великим дворучним мачевима имали су пред налетима османских освајања на овом тлу крајем 14. и у 15. веку када су још дуго након пропасти својих држава њихове јединице ратовале у војскама хришћанских суседа или као вазали у турској војсци.


Куповина књиге "Mediaeval Swords from Southeastern Europe. Material from 12th to 15th century" преко Интернета

За купце у Београду


На Растку објављено: 2008-04-28
Датум последње измене: 2008-04-28 19:08:37
 

Пројекат Растко / Археологија / Средњовековни мачеви у југоисточној Европи