NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoArheologija
TIA Janus

Saopštenje za medije, 23. avgust 2007.

Objavljena prva arheološka sinteza Pomorja

Monografija „Srpsko pomorje od 7. do 10. stoleća“

• Nova knjiga beogradskog stručnjaka za Srednji vek, dr Đorđa Jankovića, objavljena je u papirnom i elektronskom obliku

• Pored sinteze čitavog veka moderne arheologije, knjiga ekskluzivno donosi i rezultate najnovijih istraživanja koji su od velike važnosti za spoznaju etnogeneze naroda Istočnog Jadrana.

• Izdavači papirnog izdanja: Srpsko arheološko društvo i Zavičajni muzej Herceg-Novi

• Izdavač elektronskog izdanja: Kulturna mreža „Projekat Rastko“

Nova knjiga beogradskog naučnika Đorđa Jankovića je arheološko viđenje prošlosti jednog dela nekadašnje srpske države, Pomorja, dakle, oblasti od ušća Drima do ušća Cetine. Okosnicu knjige čine arheološka nalazišta iz Crne Gore, od kojih je neka i sam autor istraživao. Autor se nije zadržao samo na Pomorju, već je, vođen arheološkim osobenostima, u razmatranja uključio i Metohiju, današnju Albaniju i druge oblasti, bitne za razumevanje onovremenih zbivanja u Pomorju.

U knjizi je kroz poglavlja obrađeno nekoliko tema o kojima je autor raspolagao sa dovoljno građe. To su arheološki slojevi obrazovani u određenim istorijskim okolnostima, fazama kroz koje je prolazilo Pomorje u 7-10. stoleću. Zatim je prikazao grobne nalaze iz vremena pred arapski napad 866. godine, kada su Arapi probali da se trajno nasele u Boki. Sakupio je i obimnu građu o crkvama i njihovom kamenom ukrasu, kao i o gradovima.

Na osnovu podatka koje pružaju pokretni arheološki nalazi, kao što je nakit iz iskopavanih grobalja ili grnčarija iz utvrđenja i manastira, pokazao je koji su narodi živeli: pretežno Srbi, a uz njih i Latini. Značajan prostor autor je posvetio Komani – Kroja kulturi obrazovanoj između Ohridskog i Skadarskog jezera u 9. stoleću, koju ovaj autor pripisuje Crvenim Hrvatima. Na kraju je data opšta slika društva i istorije Srbije u Pomorju, a naročito Crkve.

Knjiga je dragocen doprinos spoznavanju prošlosti i kulture jugoistočne Evrope u 7-10. stoleću. U njoj je objavljena nova arheološka građa, do sada nepoznata, pre svega iz manastira Ilovice i Svača. Tu su i nova tumačenja i datovanja starih podataka, kao u slučaju krstionice iz doba kneza Višeslava, crkava u Doljanima i Duklja, groblja u Kamenom, Komani – Kroja kulture, itd. Knjiga je snabdevena velikim brojem slika arheološke građe, kako one pokretne (grnčarija, nakit, delovi pojaseva i sl.) tako i one nepokretne (planovi crkava, gradova, dvoraca), što omogućuje čitaocu da sam donosi zaključke o zapretanoj prošlosti Zete i Srba. Na neki način, knjiga je i odgovor na brojne naučno neutemeljene publikacije o navodnoj posebnosti Crne Gore prema Srbima i Srbiji u Srednjem veku.

Dr Đorđe Janković je autor brojnih naučnih članaka kao i monografija „Podunavski deo oblasti Akvisa u VI i početkom VII veka“ (1981), „Sloveni u jugoslovenskom Podunavlju“ (sa M. Janković, 1990) i „Srpske gromile“ (1998). Šef je Katedre za srednjevekovnu arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, profesor na Akademiji za umetnost i konzervaciju SPC i doskorašnji predsednik Srpskog arheološkog društva.

Distribucija za Srbiju: Knjižara „Inicijal“, Knez Mihailova 35, Beograd, e-pošta: info@inicijal.com, telefon +381 (11) 639-232 (od septembra 2007)

Distribucija za Crnu Goru: Zavičajni muzej u Herceg-Novom, e-pošta: muzej@cg.yu telefon: +382 (69) 514 661

Elektronsko izdanje: Kulturna mreža „Projekat Rastko“:
http://www.rastko.rs/arheologija/djankovic/djankovic-pomorje.pdf
(zbog brojnih ilustracija elektronsko izdanje je veliko 27 Mb
i nešto duže će biti skidano na sporijim Internet-vezama )


English summary: Đorđe Janković: „Serbian Maritime from 7th тo 10th сеnturу“ (Serbian archaeological society, Occasional editions 5, Belgrade, 2007)


// Projekat Rastko / Arheologija //
[ Promena pisma | Pretraga | Kontakt ]